Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés"— Előadás másolata:

1 KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15- 2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés
„LUDITA - Ludovika Digitális Tudástár és Archívum” A Nemzeti Közszolgálati Egyetem repozitórium-rendszere és tudományos katasztere Bedekovits Tamás mb. kari könyvtárigazgató NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2 áttekintés FOGALOM MAGYARÁZATOK
A LUDITA PORTÁL FELÉPÍTÉSE, GYŰJTEMÉNYEI, JELLEMZŐI KERESÉSI TECHNIKÁK LUDITA A GYAKORLATBAN TESZT

3 FOGALOM-MAGYARÁZATOK
Repozitórium: az egyetemeken és kutatási intézményekben működő dokumentumszerver, amely tudományos anyagok archiválására és világszerte díjmentes hozzáférhetővé tételére szolgál. Feltárja a feltöltött dokumentumokat, összekapcsolja a meglévő adatbázisokkal és lehetőséget ad arra, hogy a különféle repozitórium-indexelő rendszerek a feltöltött anyagokat bekapcsolják a világ tudományos vérkeringésébe. Típusai: intézményi repozitórium – digitális publikálás és önarchiválás lehetővé tétele. diszciplináris repozitórium – tematikus jellegű publikációk gyűjtése, rendelkezésre bocsátása, archiválása.

4 FOGALOM-MAGYARÁZATOK
Metaadat: a digitálisan elérhető dokumentumok (kép, hang, szöveg, film) leíró adatai, vagyis strukturált információ az adatokról. Úgy is mondhatjuk, hogy a meta-adatok olyan leíró elemek, amelyek adatot szolgáltatnak egy másik adatról.

5 FOGALOM-MAGYARÁZATOK
Egyetemi Tudástár: Adatbázis, melynek céljai a következők: -az Egyetemen létrehozott szellemi vagyon teljességének archiválása és közzététele a tudományos információcsere felgyorsítása a kutatók, oktatók, hallgatók eredményei nyilvánosságának növelése a létrehozott oktatási, kutatási és tudományos teljesítmények szakszerű indexelése az intézmény együttes tudományos teljesítményének és kutatási produktivitásának reprezentációja érdekében

6 LUDITA – AZ NKE REPOZITÓRIUM RENDSZERE
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem repozitórium-rendszere és tudományos katasztere A LUDITA - Ludovika Digitális Tudástár és Archívum, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szellemi vagyonát, kutatási produktivitását reprezentáló digitális tudástár, amely teljes szövegében (ill. egyéb multimédiás mivoltában) képes tárolni, kereshetővé tenni az oktató- és tudományos kutatómunka során keletkezett és megőrzésre érdemesnek tartott dokumentumokat. Az NKE repozitóriuma, az MTA Repozitórium Minősítő Bizottsága által minősített repozitórium. Célja az egyetemi karokon és szervezeti egységeikben, a karközi intézetekben, a doktori iskolákban, a tudományos diákkörökben, a szakkollégiumokban létrehozott oktatási, kutatási és tudományos teljesítmények szakszerű indexelése, közzététele, archiválása, az eredmények terjesztése, szétsugárzása (disszerminációja).

7 LUDITA - EGYETEMI TUDOMÁNYOS KATASZTER
Az egyetemen keletkező elektronikus dokumentumok szerzőinek egységes menedzselésére szolgáló, a kutatók egységes nyilvántartását lehetővé tevő nyilvántartás. A tudományos kataszter az Egyetem oktatói, kutatói, doktoranduszai és ITDK/OTDK helyezést elért hallgatói tudományos tevékenységének bemutatását szolgálja életrajzok, önéletrajzok, publikációs jegyzékek segítségével. A kataszterbe a dokumentumok és adatok rendszerbe történő felvitelét a könyvtári szakalkalmazottak végzik.

8 LUDITA - NYILVÁNOSSÁG, HOZZÁFÉRHETŐSÉG, MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS
A LUDITA nyilvánossága, hozzáférhetősége A repozitóriumban a tartalmak teljes szöveggel és meta-adatokkal jelennek meg. Az előírásoknak megfelelően a nyilvános – bárki által látható, vagy két éven belüli embargó alatt lévő – teljes szövegű tételek aránya legalább 75%. A repozitóriumban nem minden dokumentum nyílt és szabadon hozzáférhető. A szerzői jogok és a belső egyetemi szabályozók figyelembevételével kerültek meghatározásra s jogosultságok, vagyis egyes publikációk teljes szövegének a megtekintése és letöltése meghatározott jogosultsághoz kötött. A nem nyílt hozzáférésű dokumentumok esetében a repozitóriumban egy „lakat” jel látható. A LUDITA minőségbiztosítása A minőségbiztosítást a repozitóriumba bekerülő publikációk meta-adatainak, jogtisztaságának, a teljes szövegű dokumentumok minőségének és a fájlformátumnak az ellenőrzése biztosítja. Megjegyzés: A bekerülő egyedi szerzőazonosítóval (pl. MTMTID), dokumentum-azonosítóval (DOI, ISBN, ISSN, Handle, MTMTID) és pályázati azonosítóval (TÁMOP, ÁROP, OTKA, KÖFOP stb.) rendelkező dokumentumok, ellenőrzés után, jelenleg csak a könyvtáros által tölthetők fel.

9 LUDITA - Ludovika Digitális Tudástár és Archívum MŰKÖDTETÉSE
A LUDITA működtetése A rendszer kapcsolódik az Egyetemen már működő egyéb alkalmazásokhoz, integrálódik az MTMT-hez, és a közös keresés kapcsán hazai és külföldi repozitóriumi anyagok is elérhetők egyetlen közös kereső (Advise) felületen keresztül. A könyvtárban működő elektronikus katalógusnak mind a meta-adatai, mind a csatolt dokumentumai áttöltésre kerültek és kerülnek a repozitóriumba az érintett dokumentumok vonatkozásában. Ezt az áttöltést nevezzük harvesztelésnek. Az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár (EKKL) és a kari könyvtárak által az OLIB-ba felvitt publikációk harvesztelése a LUDITA-ba folyamatosan, automatikusan vezérelve történik.

10 LUDITA - Ludovika Digitális Tudástár és Archívum MŰKÖDTETÉSE
Az MTMT-ben rögzített bibliográfia adatok (szerző, cím, megjelenés helye, kiadó, év, oldalszám) és a kapcsolódó teljes szövegű publikációk LUDITA-ba történő átvitele biztosított, amely fontos mozzanata a tudományos publikációk kezelésének. Az egyetem kutatóinak neve az MTMT rendszerben is szerepel, amelyeket – az automatikus adatátvitel lehetőségét kihasználva – át lehet venni lekereséssel és fájlba töltéssel.

11 A LUDITA FELÉPÍTÉSE: alrepozitóriumOK, gyűjteményeK
A bővíthető repozitórium-rendszer hat - tematikusan elkülönülő, azon belül gyűjteményekre osztott - alrepozitóriumot tartalmaz. A repozitóriumok külön URL-en érhetők el, külön keresési és böngészési lehetőségekkel, de nem kerülnek egymástól teljesen elszigetelésre. Egy adott repozitóriumból a felhasználó átnavigálhat a többi repozitóriumba is, de akár kereshet az összes repozitórium állományában egyszerre is. 1. E-tananyagok repozitóriuma: E-jegyzetek, e-tankönyvek; Multimédiás tananyagok; 2. Doktori disszertációk repozitóriuma: PhD disszertációk; Disszertáció tartalomjegyzékek; 3. Kéziratok repozitóriuma: Szakdolgozatok; Konferencia-anyagok; Folyóiratcikk preprint, postprint; 4. Tudományos pályamunkák repozitóriuma: ITDK, OTDK pályamunkák; Tudományos pályamunkák; 5. Folyóiratcikkek repozitóriuma: Folyóiratcikkek; Tanulmányok; 6. Könyvek repozitóriuma: Szakkönyvek; Kézikönyvek; Monográfiák

12 A LUDITA repozitórium alrepozitóriumai és gyűjteményei 1.
E-tananyagok repozitóriuma A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (és jogelődjeinél) kiadott elektronikus jegyzetek, tankönyvek és multimédiás tananyagok teljes szövegű kereshető adatbázisa. Gyűjtemények: E-jegyzetek, E-tankönyvek Multimédiás tananyagok Doktori disszertációk repozitóriuma A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (és jogelődjeinél) védett PhD disszertációk teljes szövegű, kereshető adatbázisa, továbbá a 2004-ig megvédett egyetemi doktori, kandidátusi, nagydoktori és PhD értekezések tartalomjegyzékei. Gyűjtemények: PhD disszertációk Disszertáció tartalomjegyzékek

13 A LUDITA repozitórium alrepozitóriumai és gyűjteményei
Kéziratok repozitóriuma A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói szakdolgozatainak és diploma-munkáinak, valamint az Egyetem oktatói, kutatói és doktoranduszai konferencia-előadásainak, publikációik pre- és postprintjeinek teljes szövegű, kereshető adatbázisa. Gyűjtemények: Szakdolgozatok Konferencia-anyagok Folyóiratcikk preprint, postprint Tudományos pályamunkák repozitóriuma A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak díjnyertes ITDK és OTDK pályamunkáinak, továbbá az egyetemi oktatók, kutatók és doktoranduszok tudományos pályaműveinek teljes szövegű, kereshető adatbázisa. Gyűjtemények: ITDK, OTDK pályamunkák Tudományos pályamunkák 

14 A LUDITA repozitórium alrepozitóriumai és gyűjteményei
Folyóiratcikkek repozitóriuma A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói, kutatói és doktoranduszai publikációinak teljes szövegű, kereshető adatbázisa. Gyűjtemények: Folyóiratcikkek Tanulmányok Könyvek repozitóriuma A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói, kutatói által írt szakkönyvek, kézikönyvek, monográfiák teljes szövegű, kereshető adatbázisa. Gyűjtemények: Szakkönyvek Kézikönyvek Monográfiák

15 LUDITA - KERESÉSI TECHNIKÁK: BÖNGÉSZÉS
A böngészés funkció a menüsávban található böngésző panelen érhető el. A rendszerben lehetőség van az összes repozitórium teljes állományában történő böngészésre is. Repozitóriumok és gyűjtemények Szerző Cím Kar, karközi intézet Intézet, doktori iskola Tanszék, központ Megjelenés dátuma Tárgyszavak Tudományterület Tudományág Minden alrepozitórium számára az adott repozitóriumhoz igazított böngészési szempontok kerültek kialakításra. A böngészési panelon a megfelelő opcióra kattintva jutunk el a kívánt szempont szerinti böngésző oldalra.

16 LUDITA - KERESÉSI TECHNIKÁK: BÖNGÉSZÉS
Repozitóriumok és gyűjtemények szerinti böngészés Az alábbi képernyő a fenti opció szerinti böngészést mutatja – a felsorolásban látható linkre kattintva, át tudunk lépni a kiválasztott repozitóriumba/gyűjteménybe.

17 LUDITA – KERESÉSI TECHNIKÁK: EGYSZERŰ KERESÉS
A Ludita teljes tartalmában a „A Nemzeti Közszolgálati Egyetem repozitórium-rendszere” ( linkre kattintva kereshetünk. Egyszerű keresés Az egyablakos kereső mező a teljes indexállományban keres. Két opció szerint kereshetünk: - az adott repozitóriumban, - az összes repozitóriumban. A funkció a jobb oldali menüsávban található az alábbi panelon:

18 LUDITA – KERESÉSI TECHNIKÁK: RÉSZLETES KERESÉS
Az egyes alrepozitóriumokhoz igazított részletes keresési funkció került kialakításra, különböző szűrők alkalmazásával. A funkció a Keresés menü (Keresés panel) Részletes keresés linkjére kattintva érhető el. Ha egy alrepozitórium vagy egy gyűjtemény linkjére kattintunk, a keresés csak az adott alrepozitóriumba vagy gyűjteménybe feltöltött tételekre terjed ki.

19 LUDITA – KERESÉSI TECHNIKÁK: DISCOVER
Kereső mező Szabadszöveges mező, a mezőben megadott kereső kifejezéssel az aktuális repozitórium vagy gyűjtemény teljes indexállományában keres (a csatolt elektronikus és a repozitóriumba feltöltött dokumentumokban is), függetlenül attól, hogy engedélyezett-e a hozzáférés vagy nem. Discover A találati lista megjelenésével párhuzamosan a LUDITA megjeleníti megadott adatmezőkbe is csoportosítva a találatokat. A repozitórium oldalmenüs Discover funkciója a fazettás keresést és böngészést teszi lehetővé úgy, hogy a találati lista tovább szűkíthető szerző, cím, megjelenés dátum stb. szerint. A Discover panelen szereplő fazetták (szétválogatási kategóriák) megegyeznek az adott repozitóriumban meghatározott böngészési opciókkal.

20 LUDITA – KERESÉSI TECHNIKÁK: ADVISE KÖZÖS KERESŐ
Repozitóriumi közös kereső (ADVISE) Az Advise egyszerű- és összetett keresési lehetőséget nyújt a repozitóriumokban, az OLIB-ban és egyéb fontos könyvtári forrásokban. A repozitóriumi közös kereső a LUDITA adatmezőibe beírt adatokat együtt keresi más, a „Források”-ban (A „tölcsér” ikonra kattintva jelenik meg) megadott magyar és külföldi repozitóriumok, illetve az NKE könyvtári katalógusa, valamint a Magyar Elektronikus Könyvtár leíró adataival. Keresés Keresés a keresősávban megadott kifejezéssel Szűrés Keresés előtt a kereső kifejezésre várható találatok szűkítése a tölcsér ikonra kattintva megjelenő szűrűkkel (Tématérkép, Források, Dátum, Típusok, Dokumentumok száma) történik.

21 LUDITA – KERESÉSI TECHNIKÁK: ADVISE KÖZÖS KERESŐ
Kereső kifejezések logikai szervezése Kifejezések és logikai operátorok (and, or, not) kombinálása a ceruza ikonra kattintva

22 LUDITA – KERESÉSI TECHNIKÁK: ADVISE KÖZÖS KERESŐ FORRÁSAI
Advise források:

23 LUDITA – KERESÉSI TECHNIKÁK: ADVISE KÖZÖS KERESŐ FORRÁSAI
Advise források: Repozitórium - LUDITA OLIB könyvtári katalógus - az egyetemen működő integrált könyvtári rendszer LSE Repozitóriuma – The London School of Economy and Political Science repozitóriuma ePrints Soton  University of Southampton Institutional Research Repository – az egyetem növekvő dolgozatgyűjteményét tartalmazza. ePrintként tartanak számon a kutatás során keletkező minden dokumentumot, pl. publikáció, könyvfejezet, konferencia-közlemény, disszertáció, multimédia tartalom.

24 LUDITA – KERESÉSI TECHNIKÁK: ADVISE KÖZÖS KERESŐ FORRÁSAI
OSZK MEK - Országos Széchenyi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtára BME – Budapesti Műszaki Egyetem Repozitóriuma PDC CEU Policy Documentation Center Central European University – a közép- és kelet európai, valamint a volt Szovjetunió tagállamainak archívuma. A gyűjtemény nem korlátozza a feltöltött anyagok formátumát. A célja bemutatni a múlt és a jelen politikájának minden dokumentumát a volt szocialista országokhoz kapcsolódóan. REAL - az MTA Könyvtárainak Repozitóriuma Az MTA Könyvtárainak Repozitóriuma az OTKA-támogatással készült hazai szakcikkek és kutatói jelentések tárolására jött létre. A 2012-ben született MTA elnöki rendelkezés óta az akadémiai támogatással készült tudományos művek open access elérhetőek. A repozitórium az ePrints szabad szoftverre épül.

25 LUDITA – KERESÉSI TECHNIKÁK: ADVISE KÖZÖS KERESŐ FORRÁSAI
SZIE Huveta  Szent István Egyetem Magyar Állatorvos-tudományi Archívum (Hungarian Veterinary Archive) – a HuVetA a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar tudományos dolgozatainak gyűjteménye. Megtalálhatók benne a karon íródott szakdolgozatok, doktori (PhD) értekezések, történeti anyagok, szakcikkek stb. DEA - Debreceni Egyetem Elektronikus Archívum Az Open Access elvein felépülő repozitórium az egyetemen születő tudományos publikációkat, hallgatói dolgozatokat, oktatási anyagokat, média tartalmakat tartalmazza különböző gyűjteményekbe szervezve kereshetően, böngészhetően.

26 LUDITA – KERESÉSI TECHNIKÁK: ADVISE KÖZÖS KERESŐ FORRÁSAI
Belépés a LUDITA-ba weboldal megnyitása jobb felső sarokban található „Bejelentkezés” gomb „NKE-s felhasználók” gombra történő kattintás Hallgatók esetében: felhasználónév: Neptun-kód jelszó: születési évPszületési hónapwszületési napd (például: 1992P01w01d) Oktatók esetében felhasználónév: Novell-ben használt felhasználónév jelszó: Novell-jelszó

27 Lássuk mindezt a gyakorlatban…


Letölteni ppt "KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések