A magánbiztonság részvétele a kritikus infrastruktúra védelmében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (1) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Záhony térsége gazdaságfejlesztési „zászlós program” Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott.
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
A PTA CERT-Hungary Központ szerepe a magyar infrastruktúra védelemben Szekeres Balázs műszaki igazgató PTA CERT-Hungary Központ.
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
Dr. Suba Ferenc Testületi elnök PTA CERT-Hungary
Egészségpolitika.
Konzulens: Dr. Pitlik László
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Kibertér-biztonság és iparbiztonság Kossa György tű. dandártábornok
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
Az emberi fogyasztásra alkalmas víz várhatóan a stratégiai nyersanyagok sorába fog emelkedni.
Tartalom  Infrastruktúra meghatározása  Infrastruktúrák osztályozása  Kritikus információs infrastruktúrák  Információs infrastruktúrák támadása és.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
A veszélyes áruk vasúti szállításának szabályozása
Közlekedéspolitikai és -gazdasági Tagozat
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Foglalkoztatás-politika
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Veszélyes áruk vízi szállítása
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
Az adatvédelem szabályozása
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Az FBŐ részvétele az ágazati párbeszédben FBÖ-Bánk Dr. Kaló József.
Minőségi követelmények a közúti és vasúti személyszállításban Munkácsy András Közlekedéstudományi Intézet Közlekedésszervezési és Hálózatfejlesztési Tagozat.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
A kritikus infrastruktúra védelmi és információbiztonsági hatósági feladatokról Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes főosztályvezető SEVESO III. regionális.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Dunai hivatásforgalmi vízi közlekedés kialakítása Budapesten
A szakma és az egészségpolitika kapcsolata a nemzetközi gyakorlatban
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
Az EU intézményrendszere
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
Miért éppen az NKE RTK biztonsági szakirány?
Egységrakomány képző eszközök Készítette: Dávid István
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Jogharmonizáció az Európai Unióban
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

A magánbiztonság részvétele a kritikus infrastruktúra védelmében J A magánbiztonság részvétele a kritikus infrastruktúra védelmében Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József

Fogalom-01 D K J Nincs pontosan meghatározva, illetve több meghatározás is szerepel a szakirodalomban (WEB- kb-.189.000 magyar nyelvű találat) 2080/2008. (VI. 30.) Korm. Határozat a Kritikus Infrastruktúra Védelem Nemzeti Programjáról 3.2. Kritikus Infrastruktúra (KI) fogalma, kritériumai és kijelölése Kritikus infrastruktúrák alatt olyan, egymással összekapcsolódó, interaktív és egymástól kölcsönös függésben lévő infrastruktúra elemek, létesítmények, szolgáltatások, rendszerek és folyamatok hálózatát értjük, amelyek az ország (lakosság, gazdaság és kormányzat) működése szempontjából létfontosságúak és érdemi szerepük van egy társadalmilag elvárt minimális szint jogbiztonság, közbiztonság, nemzetbiztonság, gazdasági működképesség, közegészségügyi és környezeti állapot fenntartásában. Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József

Fogalom-02 D K J Kritikus infrastruktúrának minősülnek azon hálózatok, erőforrások, szolgáltatások, termékek, fizikai vagy információtechnológiai rendszerek, berendezések, eszközök és azok alkotó részei, melyek működésének meghibásodása, megzavarása, kiesése vagy megsemmisítése, közvetlenül vagy közvetetten, átmenetileg vagy hosszútávon súlyos hatást gyakorolhat az állampolgárok gazdasági, szociális jólétére, a közegészségre, közbiztonságra, a nemzetbiztonságra, a nemzetgazdaság és a kormányzat működésére. Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József

Harmonizáció D K J 2006/123/EC – direktíva - A belső piaci szolgáltatásokról Hatályba lépett: 2006. december 27. 2. cikk Hatály (2) Ez az irányelv nem alkalmazandó a következő tevékenységekre: k) magán biztonsági szolgáltatások; 38. cikk További harmonizáció A Bizottság 2010. december 28-ig az alábbi területekkel kapcsolatban felméri a harmonizációs eszközökre vonatkozó javaslatok benyújtásának lehetőségét: b) magán biztonsági szolgáltatások, valamint készpénz- és értékszállítás. Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József

Előkészítés D K J 2006. szeptember 15 – Stockholm – CoESS évi rendes közgyűlés (CoESS-Confederation of European Security Services – Európai Biztonsági Szolgáltatók Szövetsége) A magánbiztonsági direktívát előkészítő bizottság megalakítása (elsősorban az őrzési munkabizottság tagjai közül) Egyik feladat a magánbiztonsági szolgáltatások területeinek (fajtáinak) meghatározása (családfa). A családfa egyik ága: A nemzeti kritikus infrastruktúra védelme (Protection of National Critical Infrastructure) – Jelenti a lakosság ellátását szolgáló rendszerek (közlekedés, víz, csatorna, energia, áruellátás, stb) védelmét. Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József

CIP-01 D K J A nemzeti kritikus infrastruktúra védelme CoESS- Kritikus Infrastruktúra Védelmi Bizottság 2008. szeptember 25-én alakult meg Szófiában a CoESS évi rendes közgyűlésén. Elnöke Michael Clarke, tagja az MBVMSZ részéről: Csata Balázs Két ülés az alakulást követően: 2008.12.08 és 2009.03.10 A bizottság létrehozásának fő célja annak elemzése és kutatása, hogy mi a magánbiztonsági cégek jelenlegi és jövőbeni feladata nemzeti kritikus infrastruktúra védelmében Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József

CIP-02 D K J Jelenleg folyamatban van a kritikus infrastruktúra védelmi rendszerének felmérése az Európai Unió államaiban (kérdőíves felmérés) A felmérés alapján Fehér Könyv készítése az adott területről és annak az Európa Bizottság elé terjesztése Az eddig tapasztalt fontosabb problémák: Nincs közös fogalom meghatározva európai szinten, az egyes tagállamok különböző megfogalmazásokat alkalmaznak Egyes országokban nem is létezik hivatalos meghatározás a kritikus infrastruktúrára. A védelem tekintetében különböző elképzelések, különböző megoldások vannak az egyes országokban Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József

CIP-03 D K J A kritikus infrastruktúra egyre inkább nemzetközivé, illetve nemzetközi jelentőségűvé válik A bizottság különösen fontosnak ítéli az alábbi területek vizsgálatát: Repülés Hajózás Nukleáris energia Vegyipar Energiaipar (villamos energia, gáz, olaj) Közúti szállítás Tömegközlekedés Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József

Egyéb bizottságok D K J CoESS CIT Munkabizottság CROSS-BORDER TRANSPORT BY ROAD OF EURO CASH – POSSIBLE DRAFT OF A FUTURE EU REGULATION (Az Euro közúti szállítása határokon keresztül (A jövőbeni szabályozás lehetséges tervezete (Brussels, 8 December 2008 ECFIN/C/5/ (2008) REP/56331) A bizottság tagjai részt vesznek a szállítási lánc szabványosításában (CEN/TC 379- Standard for Security in the Supply Chain) Őrzési Munkabizottság ( magyar tagok: Dr. Kaló József, Samu Mihály) nukleáris energia, vegyipar energiaipar (villamos energia, gáz, olaj), tömegközlekedés Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József

Egyéb bizottságok D K J Repülőtér-biztonsági Munkabizottság (magyar tag: Bajusz Tibor) A repülőterek biztonsági színvonalának emelésével, a minőség növelésével foglalkozik. Tagjai részt vesznek az e területen folyó európai szabványosításban (CEN/PC 384 technikai bizottság- A standard for Airport and Aviation Security Services) Kikötő-biztonsági Munkabizottság (magyar tag:Dr. Reindl László, a bizottság elnökhelyettese) Elkészítették a kikötői biztonsági személyzet képzési programját, továbbá, az oktatók felkészítésének programját, illetve a felkészítés végrehajtása már folyamatban van. Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József

Szabványok D K J Svédország: SSF 1063:1:2006- Minősített magánbiztonsági cégek Németország: DIN 77200:2002 – Biztonsági szolgáltatások 8. pont – Public security and order services-Közbiztonsági és rendfenntartó szolgáltatások - Tömegközlekedés biztonsága, 9. pont – Cash and valuables services – Pénz- és értékszállítási szolgáltatások MSZ EN 15602:2008 2.10. Közterületek rendjét biztosító szolgáltatások (public order services) 2.10.2. tömegközlekedés biztonsága (transport security) Speciálisan képzett biztonsági őrök által az állomásokon és a tömegközlekedési járműveken nyújtott szolgáltatás. Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József

Védelmi szintek D K J A kritikus infrastruktúra állami feladat. Az állam köteles gondoskodni a védelem megszervezéséről. A védelem három szintje: A védelmet állami szervek valósítják meg, a költségeket az állami költségvetés viseli. Az állam – meghatározott körben – a tulajdonosokat védelemre kötelezi – Fegyveres Biztonsági Őrség – a költségeket az adott tulajdonosok viselik. Az állami vagy önkormányzati szervezetek, illetve az érintett vállalatok polgári jogi szerződés alapján magánbiztonsági vállalkozásokat vesznek igénybe. A költségeket az igénybevevő viseli. Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József

Köszönöm megtisztelő figyelmüket D K J MBÁPB Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József

D K J Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József

D K J Hajdúszoboszló-09-10-30 Dr. Kaló József