Gőz körfolyamatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Széchényi Ferenc Gimnázium
Advertisements

Dr. Dióssy László c. egyetemi docens
Fordított ciklusú gépek
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
ROBUR Gázbázisú abszorpciós Hőszivattyúk
Energia megtakarítás hűtőgép kondenzációs paramétereinek optimálásával Matematikai modell fejlesztése dr. Balikó Sándor Czinege Zoltán.
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
A DVANCED E FFICIENT E NERGY S YSTEMS K ft. H-1124 Budapest, Fürj u. 31. Kálmán László Alternatív energetikai koncepciók készítése.
Többfázisú rendszerek
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Hoval nap május 19.- Budapest
Készítette:Eötvös Viktória 11.a
Dr. Balikó Sándor ENERGIAGAZDÁLKODÁS 9. Hőhasznosítás.
A KÜLSŐ NYOMÁSKIEGYENLÍTÉSÜ
GEOTERMIKUS ENERGIAHASZNOSÍTÁS HŐSZIVATTYÚKKAL
Hőtan BMEGEENATMH 4. Gázkörfolyamatok.
Készítette: Éles Balázs
Geotermikus energia és földhő hasznosítás
5. témakör Hőtermelés. 1. Hőellátási módok A felhasznált végenergia kb. 2/3-a hő. Hőigény: – ipari-technológiai (kb. 50 %): nagy hőmérsékletű (hőhordozó:
Geotermális energia.
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
Vízgőz, Gőzgép.
ÁLTALÁNOS GÉPTAN Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem
Levegő-levegő hőszivattyú
Gőz körfolyamatok.
Hőerőművek körfolyamatainak hatásfokjavítása
A nedves levegő és állapotváltozásai
Kalorikus gépek elméleti körfolyamatai
Reverzibilis és irreverzibilis folyamatok
Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai
HŐCSERE (1.) IPARI HŐCSERÉLŐK.
AZ IPARI HŐCSERE ALKALMAZÁSAI, BEPÁRLÓK ÉS SZÁRÍTÓK
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
Belső hőforrások, hőtermelés-hőellátás
Halmazállapot-változások
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Geotermikus energia és földhő hasznosítás.
Geotermikus energia hasznosítása
Geotermális energia.
Dr. Balikó Sándor: ENERGIAGAZDÁLKODÁS 9. Fejlesztések.
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
HŐHASZNOSÍTÁS CO2 HŰTŐKÖZEGŰ HŰTŐBERENDEZÉSEKNÉL
- Ismertesse a kapilláriscső előnyeit és hátrányait!
EGYFOKOZATÚ KOMPRESSZOROS HÜTŐKÖRFOLYAMAT
- Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit!
KOMPRESSZOR HÜTŐTELJESÍTMÉNYE
Abszorpciós és elektromos folyadékhűtők COP és hatásfok összehasonlítás Tóth István.
GEOTERMIKUS ENERGIAHASZNOSÍTÁS "NORDIC®” HŐSZIVATTYÚKKAL
A FÖLDHŐS HŐSZIVATTYÚK ALKALMAZÁSI TAPASZTALATAI
A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
Óvjuk meg a természetben kialakult egyensúlyt !
Vállalati szintű energia audit
Hőtan BMEGEENATMH 4. Gázkörfolyamatok.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Energetikai gazdaságtan
Gőz körfolyamatok.
Hőszivattyú.
Klima.
Kalorikus gépek elméleti körfolyamatai
Készítette: Csala Flórián
A szennyvíz hasznosítható h ő energiája részeredmények Török László EJF MGF Vízellátási és KÖrnyezetmérnöki Intézet MHT XXVII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉSORSZÁGOS.
Hulladékhő hasznosítása: Stirling motor működtetése alacsony hőmérsékleten TDK(Bemutató)
Milyen tényezőktől függ az anyagok oldhatósága?
falhűtés tengervízklímakonvektoros hűtés medencevíz fűtés.
Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel

HŐ- ÉS ÁRAMLÁSTECHNIKA I.
Geotermikus energia hasznosítása
Lenti Róbert Villamosmérnök BSC
Hőtermelés, hűtés.
Az energiafelhasználás csökkentése a termelésben
Előadás másolata:

Gőz körfolyamatok

A Rankine-Clausius körfolyamat Kazán (túlhevítővel) Gőzturbina Villamos generátor 4 3 2 1 5 Kondenzátor 6 Szivattyú

A Rankine-Clausius körfolyamat T(K) 4 1 3 2 4 5 6 1 3 2 4 5 3 2 1 6 5 1-2 Folyadékhevítés 2-3 Elgőzölgés 3-4 Túlhevítés 4-5 Expanzió 5-6 Kondenzáció 6-1 Szivattyúzás s (J/kg·K)

A Rankine-Clausius körfolyamat 1 3 2 4 5 6 h (J/kg) 4 3 1-2 Folyadékhevítés 2-3 Elgőzölgés 3-4 Túlhevítés 4-5 Expanzió 5-6 Kondenzáció 6-1 Szivattyúzás 2 5 1 6 s (J/kg·K)

Hűtő körfolyamatok Gázzal működő hűtő körfolyamat Gőzzel működő hűtő körfolyamat kompresszoros abszorpciós

Gázzal működő hűtő körfolyamat Hőleadó Kompresszor Turbina 2 1 3 4 Motor Generátor Zárt, hőszigetelt térben elhelyezett hőcserélő (Hűtő)

Gázzal működő hűtő körfolyamat 1 2 4 3 p2 qh w 2 p1 Fajlagos hűtőteljesítmény 3 1 4 qh s (J/kg·K)

Gőzzel működő kompresszoros hűtő berendezés Hő leadó hőcserélő 3 Kompresszor Fojtószelep 4 2 1 5 Zárt, hőszigetelt térben elhelyezett hőcserélő (Hűtő) Motor

Gőzzel működő kompresszoros hűtő körfolyamat 1 2 5 4 3 T(K) p2 p1 w 2 qh 3 fojtási veszteség 4 Teljes hőleadás 5 1 qh i=áll. s (J/kg·K)

Gőzzel működő kompresszoros hűtő körfolyamat 1 2 5 4 3 log p s=áll. s=áll. v=áll. 4 3 qh p2 2 x=áll. p1 t=áll. 5 1 qh w x=0 x=1 h (J/kg)

Gőzzel működő abszorpciós hűtő körfolyamat Az abszorber (oldó) A légnemű halmazállapotú hűtőközeget az abszorberben lévő oldószer elnyeli. Az érkező hűtőközeg hőmérséklete alacsonyabb, mint az abszorberben lévő oldat hőmérséklete. Az oldódás során az oldási hő szabadul fel, miáltal a hűtőben elvont hő „magasabb hőmérsékletre kerül” és ezáltal leadhatóvá válik a környezet (hűtővíz) felé. Az oldási hő folyamatosan növeli az abszorberben lévő oldat hőmérsékletét, az abszorbert hűteni kell! Az abszorberben az oldat feldúsul (koncentrációja nő) az elnyelt hűtőközeg következtében. A szivattyú Az alacsony nyomású, nagy koncentrációjú oldatot átszivattyúzza a kazán nyomására. A kazán A nagy nyomású, nagy koncenrációjú hűtőközeg-oldószer keverék fűtésével a keverékből a hűtőközeget „kiűzi”. A hűtőközeg és az oldószer forráspontja jelentősen különbözik egymástól, az oldószeré magas a hűtőközegé alacsony. Általánosan használt oldószer a víz, általánosan használt hűtőközeg az ammónia (NH3). hűtőközeg-oldószer oldat fűtésével Hőleadó (kondenzátor) A hőfelvevő hőcserélő (elpárologtató) Az alacsony hőmérsékletű és kis nyomású folyékony hűtőközeg elpárolog, miközben hőt vesz fel a hűtendő helyről. Hőfelvevő (elpárologtató) Fojtószelep Kazán 1 2 3 q1 qo 4 A hőleadó hőcserélő A túlhevített állapotú (magas hőmérsékletű) nagy nyomású hűtőközeget külső hűtőközeg (hűtővíz) segítségével alacsonyabb hőmérsékletre hűti le. Ezen közben a hűtőközeg cseppfolyósodik, kondenzálódik. A fojtószelep A lehűtött, cseppfolyós hűtőközeg nyomását fojtás révén csökkenti (i = állandó állapotváltozás), miáltal a folyékony hűtőközeg hőmérséklete igen alacsony értékre csökken, alkalmassá válik hő felvételére, hűtésre. 6 qk qa 5 Fojtószelep Abszorber (oldó) Gazdaságosságot növelő hőcserélő Szivattyú

Gőzzel működő abszorpciós hűtő körfolyamat Az energiamérleg (a szivattyúzási munkát elhanyagolva) A hűtési teljesítmény A kazánban (qk) és az elpárologtatóban (qo) felvett (hasznos hűtés) hő A fajlagos hűtőteljesítmény Az abszorben (qa) és a kondenzátorban (ql) leadott hő

A kompresszoros és az abszorpciós hűtő-körfolyamatok összehasonlítása A szokásos hűtési hőmérsékleteknél az abszorpciós rendszer drágább. -40 oC alatti hőmérsékletre történő hűtés esetén az abszorpciós rendszer gazdaságosabb. Az abszorpciós rendszer egyszerűbb, nincs zaj (kompresszor helyett szivattyú), nincs rezgés, nincs belső olajszennyeződés, amivel a kompresszoros rendszernél számolni kell.

Gőzzel működő kompresszoros hőszivattyú berendezés Gőzzel működő kompresszoros hűtő berendezés Zárt, hőszigetelt térben elhelyezett hő leadó (fűtő hőcserélő) Hő leadó hőcserélő 3 Kompresszor Fojtószelep 4 2 1 5 Zárt, hőszigetelt térben elhelyezett hőcserélő (Hűtő) Hő felvevő Motor

Talaj kollektoros hasznosítás Több száz méter speciális kemény PVC köpennyel ellátott rézcső, vagy polietilén cső 1-2 méter mélyen. A fűtött alapterület 1,5-3-szorosa szükséges. 20-30 W/m2 energia nyerhető. A nyerhető energia nagysága függ a talaj tulajdonságaitól és főként nedvességtartalmától.

Talajszondás hasznosítás Kb. 15 cm átmérőjű, 50-200 méter hosszú függőleges lyukba helyezett U alakú szonda, amiben zárt rendszerben cirkulál a hűtő-közeg. Magyarországon 40-70 W/fm, ami stabil télen nyáron. Kötött talajnál nagyobb teljesítmény. 10 kW hőteljesítményhez kb. 140-250 fm talajszonda szükséges. 200 méteres mélység esetén kb. 17 oC-os a Föld.

A talajvíz hőjének hasznosítása A talajvíz-kútból búvárszivattyúval nyert víz hőjének elvonása után a vizet vagy egy másik kútba, vagy felszíni vízbe (patak, tó, folyó) vezetik. A talajvíz állandó hőmérséklete (7oC-12oC) és jó hővezető-képes-sége révén ideális hőforrás. 10 kW hőteljesítményhez kb. 1,5 - 1,8 m3 talajvízre van szükség.

A levegő hőjének hasznosítása A külső levegő ventillátorokkal kerül beszívásra, amit a hőszivattyú hűt le, vagy melegít fel az igénynek megfelelően. Másik lehetőség, hogy a külső levegőből kerül kivonásra a ház fűtéséhez szükséges hőenergia, de felhasználásra kerülhet a pince levegője, ill. a pincében felmelegedő levegő is. A levegő hőjének hasznosítása esetén a hatékonyságot erősen rontja, hogy a környezeti levegő hőmérséklete éppen akkor a legkisebb, amikor a fűtés szükséges.

A hőszivattyú hatékonysága A hasznosított hőmennyiség Ideális teljesítmény tényező, Carnot körfolyamat szerint működő hőszivattyú berendezésre; Tf a fűtési hőmérséklet; Ta a hőforrás hőmérséklete A kompresszormunka

A hőszivattyú hatékonysága Ideális teljesítménytényező különböző Ta hőforrás hőmérsékleteken Ideális teljesítmény tényező, Carnot körfolyamat szerint működő hőszivattyú berendezésre; Tf a fűtési hőmérséklet; Ta a hőforrás hőmérséklete Valóságos teljesítménytényező A hőszivattyús fűtés csak akkor hatékony, ha a fűtési hőmérséklet (fűtővíz hőmérséklete) alacsony (padló és falfűtés)! Tf fűtési hőmérséklet

Ellenőrző kérdések (1) Rajzolja fel a klasszikus Rankine-Clausius ciklus kapcsolási vázlatát és nevezze meg a fő elemeket! Ábrázolja a Rankine-Clausius körfolyamatot T-s diagramban és jelölje meg, hogy mely folyamatot mely berendezés valósítja meg! Ábrázolja a Rankine-Clausius körfolyamatot i-s diagramban és jelölje meg, hogy mely folyamatot mely berendezés valósítja meg! Rajzolja fel egy gázzal működő hűtő körfolyamat kapcsolási vázlatát és nevezze meg a fő elemeket! Ábrázolja a gázzal működő hűtő körfolyamatot T-s diagramban és jelölje meg, hogy mely folyamatot mely berendezés valósítja meg! Ábrázolja a gázzal működő hűtő körfolyamatot p-v diagramban és jelölje meg, hogy mely folyamatot mely berendezés valósítja meg!

Ellenőrző kérdések (2) Milyen mennyiséggel jellemzik a hűtő körfolyamatok hatékonyságát és hogyan értelmezik ezt a mennyiséget gázzal működő hűtő körfolyamatok esetében? Rajzolja fel egy gőzzel működő kompresszoros hűtő körfolyamat kapcsolási vázlatát és nevezze meg a fő elemeket! Ábrázolja a gőzzel működő hűtő körfolyamatot T-s diagramban és jelölje meg, hogy mely folyamatot mely berendezés valósítja meg! Ábrázolja az gőzzel működő hűtő körfolyamatot logp-i diagramban és jelölje meg, hogy mely folyamatot mely berendezés valósítja meg!? Hogyan értelmezik a fajlagos hűtőteljesítményt abszorpciós körfolyamatok esetében? Milyen esetben előnyös a gázzal és mikor a gőzzel működő hűtőrendszer alkalmazása?

Ellenőrző kérdések (3) Rajzolja fel egy gőzzel működő abszorpciós hűtő körfolyamat kapcsolási vázlatát és nevezze meg a fő elemeket! Mi a „kazán” és mi a szerepe az abszorpciós rendszerű hűtőberendezésben? Hogyan történik a nagy nyomású hűtőközeg „előállítása” az abszorpciós rendszerű hűtőberendezésben? Mi az oldószer szerepe az abszorpciós hűtőberendezésben? Miért kell eltérő legyen az oldószer és a hűtőközeg forráspontja az abszorpciós hűtőberendezésben? Melyiké az alacsonyabb a kettő közül?