VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A halmazállapot-változások
Advertisements

Folyadékok és gázok mechanikája
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
IV. fejezet Összefoglalás
Csillagunk, a Nap.
Készítette: Kálna Gabriella
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
GÁZ – FOLYADÉK ÉRINTKEZTETÉS
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Szonolumineszcencia vizsgálata
Felhajtóerő.
FIZIKA A NYOMÁS.
Hőtan.
Készítette: Földváry Árpád
Készítette: Szabó László
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I.
Csővezetékek.
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Összefoglalás: A testek nyomása
Tömegspektrometria (MS) gyakorlat Bevezető előadás: Dr. Balla József
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Minőségbiztosítás a mikroelektronikában A monolit technika.
Folyadékok és gázok áramlása (Folyadékok mechanikája)
HŐMÉRSÉKLETMÉRÉS Udvarhelyi Nándor április 16.
NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 11. CSIGAVONALAS (SCROLL) SZIVATTYÚ TISZTÍTÁSA TÁMOP C-12/1/KONV
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 9. Szivattyúk TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő.
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 15. ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Hidrosztatikai alapok (hidrosztatikai paradoxon)
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 12 ÓRÁS KURZUS TANANYAGA KÉPZŐK KÉPZÉSÉRE TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 2. PIRANI VÁKUUMMÉRŐ MEGISMERÉSE, BEÁLLÍTÁSA, MŰKÖDTETÉSE TÁMOP C-12/1/KONV
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 12. Raman spektroszkópia TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 5. FELÜLETI JELENSÉGEK, KIGÁZOSODÁS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 13. SZÁMÍTÁSI GYAKORLAT TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
A vízbe merülő és vízben mozgó testre ható erők
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
Lobbanáspontok Definíció : – A lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, 760 mm Hg nyomásra korrigálva, amelyen gyújtóforrás alkalmazása az anyagminta.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 10. VÁKUUMRENDSZER TERVEZÉSE ÉS ÖSSZEÁLLÍTÁSA MEGADOTT KÖVETELMÉNYEK ALAPJÁN,
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 12. NYOMÁSMÉRÉS EGY FORGÓLAPÁTOS SZIVATTYÚVAL SZÍVOTT CSŐ KÉT VÉGÉN KÜLÖNBÖZŐ.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Nagyfeloldású Mikroszkópia
Dow Vegyi Kitettségi Index
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
VákuumTECHNIKAI ALAPISMERETEK
Áramlástani alapok évfolyam
Bohátka Sándor és Langer Gábor
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
A légzési gázok szállítása
Szakmai fizika az 1/13. GL és VL osztály részére
Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,
Hőtan.
Előadás másolata:

VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"

8. LYUKKERESÉS A szivárgás forrása lehet belső – oka belső lyuk, zárvány, rossz konstrukciós anyag, szennyezés, szivattyúból visszaáramlás, szerkezeti anyagokból diffúzió; külső – a vákuumrendszer falának folytonossági hiánya, permeáció az edény falán keresztül. A szivárgás okáról információt kaphatunk - maradékgáz analízissel – minden gázforrásról; - lyukkereséssel – a vákuumrendszer falának lyukasságáról, a lyuk helyéről és a beszivárgás mértékéről. A lyuk lehet: - egyetlen nagy lyuk – ilyenkor a vákuumrendszer csak néhány mbar-ra szívható le. A lyukasság nyilvánvaló, kedvező esetben még hallható is a beáramló levegő sípolása. - közepes méretű lyukak összessége – hatásában olyan, mint egyetlen nagy lyuk, de beazonosításuk nehezebb. - egyetlen vagy több kicsi lyuk – mérettől függően megengedik a közepes vagy akár (ultra)nagy-vákuum tartomány elérését is, de a kitűzött végvákuum elérését megakadályozzák. Kimutatásuk nehéz, különösen egy vagy több lyuk jelenlétében továbbiak kimutatása.

8.2. NAGYNYOMÁSÚ (BUBORÉKOS) MÓDSZER Akár vízbe helyezzük a vizsgált edényt, akár habosodó anyaggal kenjük be, ha a gázszivárgást okozó csatorna nagyon kis átmérőjű, akkor a folyadék kapilláris-hatás révén beszivároghat a gázcsatornába. Hiába van túlnyomás a tartályban, a szivárgási csatorna kis keresztmetszetére ható nyomóerő olyan kicsi, hogy azt ellensúlyozza a folyadékra ható kapilláris- erő. Az ilyen folyadékdugók korlátozzák a módszer alsó méréshatárát LYUKKERESÉS GETTER-ION SZIVATTYÚVAL - Getter-ion szivattyúk szívósebessége nemesgázra kisebb, mint levegőre. - Ha a lyukon levegő helyett nemesgáz szivárog be, akkor a szivattyú saját árama és az önálló vákuummérő is nyomásnövekedést mutat. - Csak kis szivárgás kimutatására érdemes használni, mert a túlzott nemesgáz beömlés a szivattyút nagyon leterheli. - Érdekességként említjük meg, hogy termékként forgalmaznak olyan getter-ion szivattyút, amelyhez magas hőmérsékletre fűthető zárt kvarccsövet csatlakoztatnak. A kvarc szelektíven áteresztő a He-ra nézve, és az áteresztése a hőmérséklettel nő (diffúzió hőmérsékletfüggése). A vizsgált edényt ekkor héliummal feltöltik atmoszféránál nagyobb nyomásra. A nagynyomású edényből kiszivárgó héliumot a forró kvarccsövön keresztül mintavételezik.

A getter-ion szivattyús lyukkereső hozza az effektust, de az érzékenysége és reprodukálhatósága miatt nem igazán megvásárlásra ajánlott komoly berendezés. Akinek adottak az eszközei, annak házilagos használatra korlátozottan jó lehet HALOGÉNES LYUKKERESŐ Érzékelője ionizációs eszköz, keresőgáza halogénvegyület (pl. freon). Az érzékelőjének állandó hőmérsékletre fűtött platina elektródjának felületén a freon ionizálódik. Az ionáramot a közelében elhelyezett negatív elektród gyűjti be. Az ionáramból lehet következtetni a halogénvegyület parciális nyomására, azaz a szivárgás mértékére. A vizsgált tér lehet vákuumban is (ekkor az érzékelő vákuumban, a keresőgáz az edényen kívül) és nyomás alatt is (ekkor az érzékelő levegőn van, a keresőgáz az edényben atmoszféránál nagyobb nyomáson). A halogénes lyukkeresők érzéketlenebbek és instabilabbak a nagyvákuummérőknél és tömegspektrométereknél. A halogénvegyületeknek az ózonréteget veszélyeztető tulajdonsága miatt ma már nem ajánlott eszközök! A halogénes gázzal működő meglévő berendezések hibáit azonban most is kell tudni javítani, ezért még nem lehet teljesen leírni a módszert.

8.6. TÖMEGSPEKTROMÉTERES LYUKKERESÉS Legjobb keresőgáz a He A ábra szerint kis átmérőjű csőszerű lyukakon átáramló He gázmennyiség-árama akár 2,64-szerese is lehet a levegő áramának – nagyobb jelet ad. Magyarázat: a csőszerű lyukak esetében nagyobb átmérőnél az áramlás jellege lamináris, majd az átmérő csökkenésével ez mindinkább átvált molekuláris jellegűvé. A Knudsen-formulából kiolvasható: - Lamináris áramlásban: Q He /Q levegő =  levegő /  He ~ 1, mert a viszkozitás értékei alig különböznek (  levegő = 1722  poise és  He = 1878  poise). - Molekuláris tartományban a cső gázmennyiség-árama függ az atom (molekula) tömegétől: Q cső, mol = k∙m a -1/2 ∙ D 3 ∙ L -1. A levegő gázainak számított átlagos molekuláris tömegével számolva Q cső, mol (He)/Q cső, mol (levegő) = = m 1/2 (levegő)/m 1/2 (He) = 2, ábra. Egy 1 cm hosszúságú kapilláris csatornán átáramló He, illetve levegő gázmennyiség-áramának aránya a csatorna átmérőjének függvényében.

A tömegspektrométeres lyukkeresés alapmódszerei 6. Ellenáramú módszer - Ha a keresett lyuk várhatóan nagy, akkor a vizsgált edényt először elővákuumra szívjuk, majd utána nem a nagyvákuumra szívott TS-hez csatlakoztatjuk, hanem a TS nagyvákuum-szivattyújának kipufogó oldalához ( ábra). Így tapogatjuk le a keresőgázzal. - A lyukon beszivárgó keresőgáz a nagyvákuum-szivattyú kompressziója ellenében diffundál fel a nagyvákuum-oldalra, innen a TS-be nagyságrenddel érzéketlenebb a nagyvákuumos módszernél. - Gyors, tömeggyártásban alkalmazzák (pl. hűtőgépek, gk. radiátorok, benzintartályok). Ideális szivattyúja a hibrid turbómolekuláris szivattyú. Parciális szívás (vagy áramlás) módszere: sajátos ellenáramú módszer - A vizsgált edény gázait annak a diffúziós vagy turbómolekuláris szivattyúnak egy közbenső fokozatával szívjuk, amely szivattyú a tömegspektrométer nagyvákuumát biztosítja. - A He-nak kisebb kompresszió ellenében kell diffundálnia. Több He jut a TS-be. Érzékenyebb, mint az eredeti ellenáramú módszer ábra. Ellenáramú lyukkeresés elrendezése.

ábra. Egy vákuumrendszer falából származó gázszivárgás (Q) mértéke a fal vákuumra szívásának kezdetétől számított idő (t ) függvényében (kiürülés). D: diff. együttható; p 0 : kezdeti gáznyomás a falban; d: a fal vastagsága. - A falban oldott gáz kidiffundálásából származó szivárgás – „lassú lyuk”

ábra. A He áthatolása egy falon permeációval. A He gázmennyiség- árama egy késleltetési idő után éri el a maximumot. Q He : a He szivárgása; t: a He falra fújásától eltelt idő; d: a fal vastagsága; D: diffúziós együttható. - A keresőgáz áteresztő falon keresztüli permeációs szivárgása