Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja valamely ország állattenyésztésének.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete
Ipari keveréktakarmány-gyártás
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
Takarmányozás hatása a húsminőségre
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
A kutya táplálóanyag szükséglete
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
A szervezet energiaforgalma
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Takarmányok fehérjetartalma
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Takarmányozástan.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A szervezet energiaforgalma
Takarmányok táplálóértékének mérése
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Készletgazdálkodás és logisztika
A szervezet energiaforgalma
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
Az új konzerves eledel kínálatunk 2015 BEWI DOG – színhús válogatás BEWI DOG - húspástétom.
Ökológiai állattenyésztés
A lucerna LPC lehet-e gazdaságos versenytársa a szójának ?
A szervezet energiaforgalma
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Előadás másolata:

Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja valamely ország állattenyésztésének fejlettségét: technológia táp választék takarmány-érétkesítés fontos szerepet játszik az élelmiszerbiztonság terén dioxin botrány kínai csirke BSE (kerge marha kór) hormontartalmú hús GM takarmányok antibiotikum rezisztencia

Ipari keveréktakarmány-gyártás folyik kis üzemekben, állattartó telepeken, de a nagy volument az erre szakosodott nagyüzemek képviselik Meghatározó hazai cégek: Bábolna Takarmnányipari Kft. Purina (Agribrands) (Karcag, Kaposvár) Agrokomplex Central Soya Rt. (Provimi) (Zichyújfalu) ISV Trouw Nutrition (Nutreco) (Környe) Bóly Rt.

Ipari keveréktakarmány-gyártás A takarmányos cégek fontos szerepet töltenek be a termék előállítás integrátoraként megfinanszírozzák a termelést, megfinanszírozzák a telepfejlesztést szaktanácsot adnak Az integráció fejlettsége fajonként lényegesen különbözik A takarmányipar általában rentábilisan tud működni Potenciális elhelyezkedési lehetőség Napjainkban jelentős termelés-visszaesés, éles verseny a jellemző

Legfontosabb munkafolyamatok receptúra készítés, aktualizálás alapanyag készletezés, tárolás aprítás, darálás, őrlés mérés, keverés melaszozás, zsírok, olajok bekeverése hidrotermikus eljárások készáru tárolás, szállítás laboratóriumi minőség-ellenőrzés kereskedelmi tevékenység szaktanácsadás

Receptúra készítés cél az adott faj, fajta, hasznosítási típus szükségletének kielégítése a vásárló igényeihez és a piaci viszonyokhoz való alkalmazkodás bizalmas, titkos, csupán a táplálóanyag- tartalom nyilvános speciálisan erre a célra kifejlesztett számítógépes programok (lineáris programozás, takarmány költség minimalizálás)

A receptúra készítéséhez szükséges információk: az állatcsoport táplálóanyag szükséglete mennyire pontosak (aktuálisak) ezek az információk? (új fajta, hibrid; tartástechnológia; környezeti tényezők stb.) az összes állat igényét nem fedezheti (egyedi eltérések; a szükséglet változásából eredő különbségek)

A receptúra készítéséhez szükséges információk: az alapanyagok táplálóanyag-tartalmának ismerete (ugyanabban a dimenzióban, mint a szükséglet; táblázati érték – laboratóriumi mérés; antinutritív anyag-, toxin-, szennyező anyag-tartalom stb. az alapanyagok bekeverhetősége adott tápban az alapanyagok ára az alapanyagok rendelkezésre állása, mennyisége

Hízósertések testtömeg- gyarapodása és annak összetétele

Energia-, fehérje-, aminosav-szükségleti értékek meghatározása: –teljes test analízis alapján »a testtömeg-gyarapodás fehérje-, zsír- és víztartalma alapján történik a szükséglet meghatározása a transzformációs veszteségek figyelembevételével. Például 1g 39,5 KJ energiát képviselő zsír beépüléséhez, 70-75%-os transzformációs hatásfokot figyelembe véve, 50-55MJ metabolizálható energiát kell biztosítani a takarmányban. 1g 23,9 KJ energiát képviselő fehérje előállításához %-os transzformációt feltételezve KJ ME-re van szükség »a fehérje szükségletet befolyásolja a takarmányfehérje minősége, emészthetősége és biológiai értéke. »az ásványi anyagok szükségletét azok egymáshoz viszonyított aránya, emészthetősége, a D-vitamin ellátottság stb. határozza meg

Energia-, fehérje-, aminosav-szükségleti értékek meghatározása állatkísérletekkel 12,8

A szükségleti értékeket nem csak a maximális testtömeg-gyarapodásra, hanem például a –minimális fajlagos takarmány-felhasználásra, –maximális szín hús kihozatalra –minimális zsírtartalomra stb. vonatkozóan is megadhatják. Broiler csirke emészthető lizin szükséglete

A kizárólag maximális testtömeg-gyarapodásra szelektált hibrideknél gondot jelenhet, hogy: –gyors növekedéssel nem tud lépést tartani a keringési, légző szervek fejlődése (hasvízkór a broilereknél) –csökken az ellenálló képesség, immunitás A testtömeg-gyarapodás 8-10%-át a csontozat fejlődése teszi ki. A szükségleteket összes és hasznosítható foszforban egyaránt megadhatjuk. A vegetáriánus tápokból a P hasznosulása lényegesen gyengébb. Fitáz-kiegészítéssel a tápok hasznosítható P szintje 0,1%-al nö, javul a többi mikroelem és a Ca, továbbá az aminosavak és az energia hasznosulása is. Csökken az ásványi P-kiegészítők felhasználása és a környezetszennyezés.

Kompenzációs képesség: az állatok az átmeneti táplálóanyag hiányt és a növekedési lemaradást a későbbi megfelelő takarmányozási körülmények között behozhatják. Ez a képesség a fiatal egyedeknél limitált Hosszú idejű hiányos takarmányozás csököttséghez vezet. Megváltoznak a testarányok, gyengék a termelési eredmények

Néhány állatcsoport szükségleti értékei EnergiafehérjeCaP 300 kg-os növendék bika napi igénye (800g/napos testtömeg- gyarapodás esetén) 26,6 MJ NEm 11,6 MJ NEg 498g MF29g18g Hízótáp 1 kg-jában (50kg-os hízók) 14MJ DE170g6g5g Broiler nevelő táp 1 kg- jában (4 hetes csirkék) 13, 4 MJ ME200g9g3,5g* Pulyka hízlaló táp 1 kg- jában (13 hetes álomány) 13,0 MJ ME190g7,5g3,8g* * = hasznosítható P

takarmánylimitáló tényezőfiatal baromfi kifejlett állat extr. és fullfat szója rost, K, lektinek, tripszin inhibitor  - galaktozidok 1520 extr. napraforgó rost, tripszin inhibitor510 extr. repceglükozinolátok, tannin, szinapin, pektin, erukasav 510 édes csillagfürt alkalodák, rost, pektin,  -galaktozidok 1020 Néhány baromfitakarmány felhasználását limitáló tényező és javasolt bekeverhetőségük (INRA, 1987)

takarmánylimitáló tényezőfiatal baromfi kifejlett állat lóbablektin, tannin, proteáz inhibitorok 1530 borsólektin, tannin, pektin, proteáz inhibitorok,  -galaktozidok 2025 lenmagdaratripszin inhibitor, cián- glikozid, B 6 - vitamin antagonista 55 kukorica glutén magas leucin-, alacsony lizintartalom 35 búzacsíraeltarthatóság, ár33

Broilercsirkék ideális aminosav igénye (LYS=100%) Baker és Hahn,1994 Mack et al.1999 Lippens, 1997 Gruber, 1999 NRC, 1994 M+C THR TRP ILE VAL ARG

A kukorica aminosavainak mért és publikált emészthetősége