Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja valamely ország állattenyésztésének fejlettségét: technológia táp választék takarmány-érétkesítés fontos szerepet játszik az élelmiszerbiztonság terén dioxin botrány kínai csirke BSE (kerge marha kór) hormontartalmú hús GM takarmányok antibiotikum rezisztencia
Ipari keveréktakarmány-gyártás folyik kis üzemekben, állattartó telepeken, de a nagy volument az erre szakosodott nagyüzemek képviselik Meghatározó hazai cégek: Bábolna Takarmnányipari Kft. Purina (Agribrands) (Karcag, Kaposvár) Agrokomplex Central Soya Rt. (Provimi) (Zichyújfalu) ISV Trouw Nutrition (Nutreco) (Környe) Bóly Rt.
Ipari keveréktakarmány-gyártás A takarmányos cégek fontos szerepet töltenek be a termék előállítás integrátoraként megfinanszírozzák a termelést, megfinanszírozzák a telepfejlesztést szaktanácsot adnak Az integráció fejlettsége fajonként lényegesen különbözik A takarmányipar általában rentábilisan tud működni Potenciális elhelyezkedési lehetőség Napjainkban jelentős termelés-visszaesés, éles verseny a jellemző
Legfontosabb munkafolyamatok receptúra készítés, aktualizálás alapanyag készletezés, tárolás aprítás, darálás, őrlés mérés, keverés melaszozás, zsírok, olajok bekeverése hidrotermikus eljárások készáru tárolás, szállítás laboratóriumi minőség-ellenőrzés kereskedelmi tevékenység szaktanácsadás
Receptúra készítés cél az adott faj, fajta, hasznosítási típus szükségletének kielégítése a vásárló igényeihez és a piaci viszonyokhoz való alkalmazkodás bizalmas, titkos, csupán a táplálóanyag- tartalom nyilvános speciálisan erre a célra kifejlesztett számítógépes programok (lineáris programozás, takarmány költség minimalizálás)
A receptúra készítéséhez szükséges információk: az állatcsoport táplálóanyag szükséglete mennyire pontosak (aktuálisak) ezek az információk? (új fajta, hibrid; tartástechnológia; környezeti tényezők stb.) az összes állat igényét nem fedezheti (egyedi eltérések; a szükséglet változásából eredő különbségek)
A receptúra készítéséhez szükséges információk: az alapanyagok táplálóanyag-tartalmának ismerete (ugyanabban a dimenzióban, mint a szükséglet; táblázati érték – laboratóriumi mérés; antinutritív anyag-, toxin-, szennyező anyag-tartalom stb. az alapanyagok bekeverhetősége adott tápban az alapanyagok ára az alapanyagok rendelkezésre állása, mennyisége
Hízósertések testtömeg- gyarapodása és annak összetétele
Energia-, fehérje-, aminosav-szükségleti értékek meghatározása: –teljes test analízis alapján »a testtömeg-gyarapodás fehérje-, zsír- és víztartalma alapján történik a szükséglet meghatározása a transzformációs veszteségek figyelembevételével. Például 1g 39,5 KJ energiát képviselő zsír beépüléséhez, 70-75%-os transzformációs hatásfokot figyelembe véve, 50-55MJ metabolizálható energiát kell biztosítani a takarmányban. 1g 23,9 KJ energiát képviselő fehérje előállításához %-os transzformációt feltételezve KJ ME-re van szükség »a fehérje szükségletet befolyásolja a takarmányfehérje minősége, emészthetősége és biológiai értéke. »az ásványi anyagok szükségletét azok egymáshoz viszonyított aránya, emészthetősége, a D-vitamin ellátottság stb. határozza meg
Energia-, fehérje-, aminosav-szükségleti értékek meghatározása állatkísérletekkel 12,8
A szükségleti értékeket nem csak a maximális testtömeg-gyarapodásra, hanem például a –minimális fajlagos takarmány-felhasználásra, –maximális szín hús kihozatalra –minimális zsírtartalomra stb. vonatkozóan is megadhatják. Broiler csirke emészthető lizin szükséglete
A kizárólag maximális testtömeg-gyarapodásra szelektált hibrideknél gondot jelenhet, hogy: –gyors növekedéssel nem tud lépést tartani a keringési, légző szervek fejlődése (hasvízkór a broilereknél) –csökken az ellenálló képesség, immunitás A testtömeg-gyarapodás 8-10%-át a csontozat fejlődése teszi ki. A szükségleteket összes és hasznosítható foszforban egyaránt megadhatjuk. A vegetáriánus tápokból a P hasznosulása lényegesen gyengébb. Fitáz-kiegészítéssel a tápok hasznosítható P szintje 0,1%-al nö, javul a többi mikroelem és a Ca, továbbá az aminosavak és az energia hasznosulása is. Csökken az ásványi P-kiegészítők felhasználása és a környezetszennyezés.
Kompenzációs képesség: az állatok az átmeneti táplálóanyag hiányt és a növekedési lemaradást a későbbi megfelelő takarmányozási körülmények között behozhatják. Ez a képesség a fiatal egyedeknél limitált Hosszú idejű hiányos takarmányozás csököttséghez vezet. Megváltoznak a testarányok, gyengék a termelési eredmények
Néhány állatcsoport szükségleti értékei EnergiafehérjeCaP 300 kg-os növendék bika napi igénye (800g/napos testtömeg- gyarapodás esetén) 26,6 MJ NEm 11,6 MJ NEg 498g MF29g18g Hízótáp 1 kg-jában (50kg-os hízók) 14MJ DE170g6g5g Broiler nevelő táp 1 kg- jában (4 hetes csirkék) 13, 4 MJ ME200g9g3,5g* Pulyka hízlaló táp 1 kg- jában (13 hetes álomány) 13,0 MJ ME190g7,5g3,8g* * = hasznosítható P
takarmánylimitáló tényezőfiatal baromfi kifejlett állat extr. és fullfat szója rost, K, lektinek, tripszin inhibitor - galaktozidok 1520 extr. napraforgó rost, tripszin inhibitor510 extr. repceglükozinolátok, tannin, szinapin, pektin, erukasav 510 édes csillagfürt alkalodák, rost, pektin, -galaktozidok 1020 Néhány baromfitakarmány felhasználását limitáló tényező és javasolt bekeverhetőségük (INRA, 1987)
takarmánylimitáló tényezőfiatal baromfi kifejlett állat lóbablektin, tannin, proteáz inhibitorok 1530 borsólektin, tannin, pektin, proteáz inhibitorok, -galaktozidok 2025 lenmagdaratripszin inhibitor, cián- glikozid, B 6 - vitamin antagonista 55 kukorica glutén magas leucin-, alacsony lizintartalom 35 búzacsíraeltarthatóság, ár33
Broilercsirkék ideális aminosav igénye (LYS=100%) Baker és Hahn,1994 Mack et al.1999 Lippens, 1997 Gruber, 1999 NRC, 1994 M+C THR TRP ILE VAL ARG
A kukorica aminosavainak mért és publikált emészthetősége