Kezdd újra, vár a világ! „A sok tudomány mit sem ér, ha nincs kalács, vagy legalább kenyér.” (XV. századi ismeretlen szerző)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Advertisements

Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
Szakmai szempontok Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, foglalkoztathatóságának elősegítése, sikeres munkaerő-piaci integrációjának.
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Pszichiátriai intézmények lakóinak felkészítése PÉF – Lélek-Hang Egyesület.
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
TÁMOP – 08/2 Iskolai tehetséggondozás. A pályázat azonosító jele: TÁMOP – 08/2 Iskolai tehetséggondozás TÁMOP – 08/2 Iskolai tehetséggondozás.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Pályázatok elkészítésével, benyújtással kapcsolatos alapvető információk TÁMOP /1 „Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének,
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
TÁMOP C-09/ „Kitárt karok” szeptember február 29. „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé.
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
Várakozások az eredmények tükrében,
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
Szociálpolitikai keretek
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Tájékoztató rendezvény Szombathely.
ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁSI MODELL A TÁRSADALMI MEGBECSÜLÉSÉRT HEFOP P /2.0.
Projektindító nap TÁMOP /1-2, TÁMOP /1
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
FogLak projekt2 Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Hajléktalanügy 2015 Hajléktalanellátás Országos Konferenciája
Rászoruló személyeket támogató operatív program RSZTOP
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program „Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, foglalkoztathatóságának.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
TÁMOP projektek megvalósításának „nyeresége” Kemecsei Judit – Hajléktalanokért Közalapítvány TÁMOP / december 13. Miskolc.
IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER GINOP munkaerő-piaci program Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Szolnok.
Lakhatási program hajléktalanoknak Nyíregyházán Szoboszlai Katalin elnök, szociális munkás.
„Gondoljunk a jövőre!” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, június 22.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
„ Út a munkaerőpiacra” GINOP / projekt Jász-Nagykun-Szolnok megyei megvalósítása.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
A BMSZki szakmai irányainak tervezett változásairól, vázlatosan
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Digitális szakadék csökkentése Bálint Ákos projektvezető, KIFÜ
„LÉLEK„ - Program Lakhatási , Életviteli , Lelki – egészségnyújtási , Egzisztencia – teremtési , Közösségi.
TÁMOP B-2-12/ "Munkával a társadalmi integráció elősegítéséért – Roma nők foglalkoztatása a Fejér Megyei Gyermekvédelmi.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kísérő intézkedések.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

Kezdd újra, vár a világ! „A sok tudomány mit sem ér, ha nincs kalács, vagy legalább kenyér.” (XV. századi ismeretlen szerző)

A projekt célja: Az Észak-magyarországi régióban az utcán, közterületen élők számának csökkentése: társadalmi integrációt elősegítő, foglalkoztathatóságot fejlesztő, foglalkoztatást és önálló életvitelt erősítő, önálló lakhatást biztosító programok megvalósításával.

A projekt Megvalósítás időtartama: szeptember augusztus 31. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: Ft Kedvezményezett: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

Célcsoport A projekt elsődleges célcsoportját azok az utcán élő hajléktalanok alkotják, akikkel Miskolcon, Hatvanban, és Sátoraljaújhelyen az Utcai szociális szolgálat munkatársai, illetve a hajléktalan-ellátásban dolgozó szociális munkások kapcsolatba kerültek. A másodlagos célcsoportot azok a Miskolcon átmeneti szálláson élő hajléktalan emberek alkotják, akik a projekt keretében képessé tehetőek az önálló lakhatás megteremtésére és megtartására, az így felszabadult férőhelyekre olyan utcán élők költözhetnek, akik az önálló életvitelre még nem képesek.

Célcsoport

Kiválasztási folyamatban résztvevők: ‚Mikor született?’ kérdésre adott válasza

Nemek aránya a kiválasztási folyamatban résztvevők között

Kiválasztási folyamatban részt vevők: ‚Mióta hajléktalan?’ kérdésre adott válasza

PTSD tünetei Állandósult szorongás és félelem Újra és újra akaratlanul végigéli a rossz történéseket Elvonul a világtól, bezárkózik Nem ritkán depresszióssá és alkoholistává válik Súlyos esetben öngyilkosságot követ el

PTSD kockázat az F3 kutatás szerint

PTSD kockázat a programban

Célcsoport

A programba bevont célcsoport aránya

A projekt keretében megvalósuló szolgáltatások

Előkészítő tevékenységek A projekt első két hónapjában több, mint 100 embert szólítottunk meg. Az elsődleges célcsoport esetében különösen hangsúlyos szerepet szántunk a személyes megkeresésnek, és a bizalomépítésnek. A projektre jelentkezők állapotfelmérését szűrőlapok segítségével végeztük el. A szűrési folyamat végén személyre szabott diagnózist állítottunk fel, ami alapján kiválasztottuk a pályázatban résztvevő 55 embert (elsődleges célcsoport: 45 fő, másodlagos célcsoport: 10 fő).

Lakhatási támogatásban részesült

Foglalkoztatás lehetőségét/foglalkoztathatóság fejlesztését biztosító szolgáltatások

Szolgáltatásaink Fizikai állapotjavítás Kulcskompetencia fejlesztés Addiktológus Pszichológus Kirándulások, filmklub Csoportos foglalkozások

Lakhatásra felkészítő tréning Háztartástan, főzőklub Pszichés támogató és személyiségfejlesztő csoport Önsegítő és önismereti csoport Kommunikációs és konfliktuskezelő tréning

Várt- és elért eredmények 48 fő kerül bevonásra 39 fő teljesíti az EFT-ben foglaltakat 32 fő önállóan él 4 fő OKJ-s végzettséget szerez 28 fő önkéntes munkában vesz részt 55 fő került bevonásra 52 fő teljesítette az EFT-ben foglaltakat 32 fő önállóan élt 4 fő OKJ-s végzettséget szerzett 30 fő vett részt az önkéntes munkában

A projekt esszenciája Egyénre szabott fejlesztési célok és utak meghatározása Egyéni, intenzív szociális munka Csoportos szociális munka/képzés

A projekt hatásai  Az utcán, közterületen élők száma csökkent az Észak- magyarországi régióban  Az intézményrendszer átalakult, befogadóbbá vált  A hajléktalan személyek foglalkoztathatósága nőtt  Az önkéntes munka népszerűsége növekedett  Interprofesszionális hálózat működött

„…Egy folyamat részei vagyunk, s bármit teszünk is, csak annak jegyében tevékenykedhetünk, hogy befejezhetetlen építményt építünk.” (Kazimir Károly)

Köszönöm a figyelmet! Kemecsei Judit szakmai vezető TÁMOP / projekt MMSzE