Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
Tóth Erika Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi Intézet
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Felszíni vizek minősége
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Veszprém Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
ÉRTÉKELEMZÉS ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS Készítette: Dombovári Krisztina Budapest, április 30.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Vízkárelhárítási főosztályvezető
A VÍZ KERETIRÁNYELV VÉGREHAJTÁSÁNAK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezet Szeged, január 24.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Fejér Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Az EU integráció várható hatásai a vízgazdálkodásban Magyarországon
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Sík- és dombvidéki vízrendezés
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
A Vízgyűjtő–Gazdálkodási És az árvízi kockázat kezelési tervek összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 és Az ÁKK Tervezési Háttér Összehangolása Tahy Ágnes.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
GAZDASÁGI ELEMZÉS A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRTÉKELÉSÉRE GAZDASÁG- SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓ TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÚJDONSÁGOK A VGT2 INTÉZKEDÉSI PROGRAMJÁBAN.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSRA VONATKOZÓ EU IRÁNYELVEK ÉS INTÉZKEDÉSI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYAKORLATI TERVEZÉSI FELADATOKBAN ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÉS MESTERSÉGES.
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
A MÁSODIK ORSZÁGOS VÍZGYŰJTŐ -GAZDÁLKODÁSI TERV STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLATA ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 BEMUTATÁSA Tahy Ágnes.
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VKI SZERINTI MENTESSÉGEK ALKALMAZÁSA A VKI 4
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS AKTUALITÁSAI A KÖVIZIG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója Dr. Gayer József GWP Magyarország „Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés” - Új utak a hazai aszálykezelés.
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Felszíni vízminőséggel és a hidromorfológiai állapotjavítással kapcsolatos intézkedések tervezése a VGT-ben VÍZMINŐSÉGI MODELL ALKALMAZÁSA PONTSZERŰ.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA területi FÓRUM Gyula, augusztus 4. A Felszíni vizek minősítése (jelentős terhelések, hatásuk)
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
ÉRTÉKELEMZÉS ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS
Előadás másolata:

Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv

Simonffy Zoltán - Rákosi Judit Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv „Made in Hungary”

Vízhasználók (Ipar, mezőgazdaság, lakosság) Integrált, vízgyűjtő szintű vízgazdálkodási tervek Feltételek Igények (VKI) Vízgyűjtő- gazdálkodási tervek vízminőség-szabályozás, fenntartható vízhasználat, vízbázisvédelem, vízvisszatartás Adottságok Célkitűzések A vízgazdálkodási tervek és a VGT kapcsolata IWRMP Vízigények kielégítése (tározás, átvezetés) Vizek kártételeinek kezelése Aszály elleni védekezés – öntözés Vízenergia hasznosítás Hajózhatóság biztosítása Stb… RBMP A vizek jó ökológiai állapotának elérése Az egészséges ivóvíz biztosítása Fenntartható vízhasználatok elősegítése Jelentős vízgazdálkodási problémák Intézkedések

régen Keret- tervek Vízmin. határért. Terhelés- szab. Áll. szab. Természet - védelem Integráció VGT-biológia! hiányzik Hova is tartozik a VGT?

2005 Elkészítés szintje Adatgyűjtés, módszertan és végrehajtás (2x47 db terv) VKI2 Hogy készül a VGT?

Elvárások, szempontok: Koncepció, közép távú program - Összhang a környezeti stratégiával: célok és koordináció - Elképzelések akkor is, ha 2015-ig nem lehet megoldani - Alap az egyeztetésekhez, regionális fejlesztési programokhoz: EU-alapok felhasználása: , !!! Válasz a víztestenként feltárt problémákra (nem részletes terv!) - Problémákra orientált intézkedési csomagok - Mely víztestekre vonatkoznak? - Víztestenként: a tervezett intézkedések elegendőek a célkitűzéshez? Finanszírozhatóság, társadalmi támogatottság

Állapotértékelés Erősen módosított víztestek Célkitűzések Intézkedések Gazdasági elemzésTársadalom bevonása Tervek összeállítása Feladatok státusz

Felszíni víztestek ökológiai állapota vízfolyások állóvizek

A hidromorfológiai állapot minősítése

A vizek állapota Emberi tevékenységek Vízgazdálkodási feladatok Minősítési rendszerek: eltérés a jó állapottól követel- mények intézkedések Célkitűzések A VGT tervezési folyamata ok-okozati kapcsolatok

Környezeti célkitűzések és intézkedések Általános célkitűzés: jó állapot elérése 2015-ig Kötelezettség és követelmények Gazdasági és társadalmi szempontok Adottságok és lehetőségek Intézkedések engedmények Intézkedések engedmények Intézkedések engedmények

Intézkedések és engedmények Alapvetően a VKI követelményeit kell kielégíteni, és ezt kell összehangolni a gazdasági és társadalmi szempontokkal Mesterséges és erősen módosított víztest Határidőmódosítás Enyhébb célkitűzés, mint a jó állapot Környezeti célkitűzések és intézkedések Általános célkitűzés: jó állapot elérése 2015-ig Kötelezettség és követelmények Gazdasági és társadalmi szempontok Adottságok és lehetőségek

Célkitűzés és emberi igények összehangolása Mesterséges víztestekErősen módosított víztestek Jó ökológiai potenciál Az emberi igény kielégítésével ellentétes intézkedéseket nem kell végrehajtani A jó állapot elérése olyan intézkedést igényel, ami hátrányos egy fontos emberi igény kielégítésével kapcsolatban Környezeti célkitűzések és intézkedések

Célkitűzés és emberi igények összehangolása Mesterséges víztestekErősen módosított víztestek A jó állapot elérése olyan intézkedést igényel, ami hátrányos egy fontos emberi igény kielégítésével kapcsolatban Környezeti célkitűzések és intézkedések Jó ökológiai potenciál Pragmatikus megközelítés: Csak az ökológiai állapotot hatékonyan javító intézkedéseket kell végrehajtani

Milyen emberi igények indokolják az erősen módosított állapotot? A tágabb környezet védelme, természetvédelem Árvíz- és belvízvédelem Ivóvíz és öntözési célú tározás, duzzasztás Energiatermelés miatti tározás, duzzasztás Rekreáció Hajózás, kikötők Egyéb fontos emberi igényeket kielégítő fejlesztések (pl. halászat tározókban?) Döntés: műszaki, gazdasági és társadalmi szempontok alapján

Pragmatikus megközelítés Első szűrés: általános érvényű könnyen eldönthető (ivóvízellátás, belvízelvezetés, öntözés, rekreáció energiatermelés, hajózás) Második szűrés: bizonyos típusproblémákra általánosan eldönthető, jellemzés naturális és pénzügyi mutatókkal) (halászat, síkvidéki árvízvédelem) Harmadik szűrés: költségeegyedi megfontolások, konkrét elemzések szükségesek.

Harmadik szűrés példa (árvízvédelem) 1.Pénzügyi többletköltség meghatározása 2.Pénzügyi többletköltség viszonyítása naturális és gazdasági mutatókhoz 3.Kvalitatív költség-haszon elemzés 4.Kvantitatív költség-haszon elemzés 5.Költség-haszon elemzés

Új fejlesztések esetén követendő gyakorlat Hasonló az eljárás, mint a meglévő létesítmények esetében, Mi ebben a VGT szerepe? Jutka! Az érvényes még mindig, ami a háttéranyagban szerepel?

Intézkedések Ivóvízminőség-javító program – felülvizsgálat: regionális vízellátó rendszerek? Vízbázisvédelem – diagnosztika befejezése, tényleges veszélyt jelentő szf. felszámolása Kiemelt problémák megoldására alkalmas intézkedési elemek - jelenleg érvényben lévő intézkedések - további műszaki intézkedések - további szabályozási intézkedések Hosszirányú átjárhatóság biztosítása – kérdés, hogy hol fontos Töltésezett folyók rehabilitációja – ártér/hullámtér, mentett oldal és árvízvédelem (?) Mederrehabilitáció – ökológiai követelmények és kapacitás (árvízvédelem) Területi vízvisszatartás – vizes élőhelyek, belvíztározók, belvízelvezetés Tározás és duzzasztás felülvizsgálata – cél és üzemeltetés, jó halgazdálkodási gyakorlat Vízkivételek, vízbevezetések, vízátvezetések fenntartható megoldásai - korlátok Védett természeti területekkel és élőhelyekkel kapcsolatos intézkedések – vízpótlás, vízhasználatok korlátozása, speciális kiegészítő intézkedések

Szennyvízelhelyezés – Szennyvízprogram és alternatív megoldások Erózió csökkentése – hordalék- és tápanyagvisszatartás Mezőgazdasági eredetű nitrát-szennyezés csökkentése – nitrát-érzékeny területek Településekről származó szennyezések – jó települési vízgazdálkodási gyakorlat Felszín alatti vizeket veszélyeztető pontszerű szennyezőforrások – kármentesítés, de.. Intézkedések Kiemelt problémák megoldására alkalmas intézkedési elemek - jelenleg érvényben lévő intézkedések - további műszaki intézkedések - további szabályozási intézkedések Egyéb átfogó intézkedések - Feltárás – bizonytalanságok csökkentése, folyamatok, kapcsolatok vizsgálata, képességfejlesztés, hatósági munka erősítése, oktatás..

Intézkedések kapcsolata, dombvidéken Meder és növényzónák rehabilitációja Ártér helyreállítása, hullámtérszélesítés Puffersáv (védősáv) létrehozása Szántóföldi művelés korlátozása a parti sávban Árvízvédelmi biztonság nem romolhat Eróziócsökkentés a vízgyűjtőn Állattartótelepek korszerűsítése Pontszerű bevezetések korlátozása Településekről származó szennyezések csökkentése

Szűrőmező bevezetés előtt Vízvisszatartás a területen mélyszántás, élőhelyek, tározók Mederrehabilitáció, korlátozott mértékben Belvízvédelmi biztonság nem romolhat Védősáv létesítése Intézkedések kapcsolata síkvidéken

Köszönjük a figyelmet! és még… Köszönjük a megértést! Köszönjük az építő kritikákat!