Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program Garamvölgyi Balázs vezérigazgató-helyettes Budapest, június 15.
Advertisements

Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Benke Ákos vezérigazgató Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Az UMVP aktuális helyzetének bemutatása, és a kockázati tőke program K+F+I workshop
JEREMIE Program Magyarországon
Magyar Export-Import Bank Rt.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
EU Források felül- és alulnézetben
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program Garamvölgyi Balázs üzleti vezérigazgató-helyettes Budapest, augusztus 29.
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés garanciája.
Sok kicsi sokra megy? A kkv szektor a magyar gazdaság meghatározó eleme foglalkoztatás és jövedelemtermelő képesség szempontjából: 1,2 millió bejegyzett.
Vállalkozási ismeretek
Hitelgarancia Zrt.. A Hitelgarancia Rt ben alakult meg non-profit szervezetként. A kormányzat, 25 bank, 40 takarékszövetkezet és 11 egyéb szervezet,
Kis-és középvállalkozások és a hitelgarancia
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Garanciaintézmények szerepe Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
JEREMIE Programok módosulásai
1 Kezességvállalás - egy hatékony eszköz a mikrovállalkozások fejlődéséhez Király Zsolt értékesítési és marketing igazgató Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
KKV-szektor likviditása, finanszírozása banki szemszögből
Vállalkozási ismeretek
Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „A siker kulcsa: a KAMARA” Vállalkozói Fórum április 29.
4 Tender Hungary Kft. (Sziklai Zoltán)
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Bankmérleg, forrás oldal
Vállalkozói mikrohitelek
MFB Rt. a hazai bankszektorban 100 %-ban állami tulajdonú Szakosított hitelintézet Az EU fejlesztési bankjaival megegyező tevékenység Forrásbevonás külföldről.
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató. A kkv szektor a magyar gazdaság meghatározó eleme foglalkoztatás és jövedelemtermelő képesség szempontjából: 1,2 millió.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére III. (hitelkonstrukciók, finanszírozási lehetőségek) Széchenyi Kártya, Tőke Unió Program, Pályázati lehetőségek.
SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM ÚJDONSÁGOK ÉS HITELEK UNIÓS PÁLYÁZATOKHOZ SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató KAVOSZ Zrt.
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvénye Debrecen október 1. Garantiqa Hitelgarancia Zrt. dr. Vadász Márton ügyvezető igazgató.
KKV fejlesztés pénzügyi eszközök bevonásával Verő Mihály, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Debrecen október 1. - Az Új Magyarország Vállalkozói.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
Szakács Erik , Győr Széchenyi-kártya a VOLKSBANK – nál.
A Széchenyi kártya jelentősége a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozások életében Miskolc, május 9. Bihall Tamás elnök.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
GINOP-8. hitelintézeti szemmel, valamint az egyéb vállalkozásfejlesztési források Osztrogonácz Gábor ügyvezető igazgató Szigetvári Takarék.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
SZÁMVITEL.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Pénzügyi kockázatok az önkormányzati rendszerben Dr
Közlemény az NHP fix konstrukció igénybevételéről
Előadás másolata:

dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.

2 Alapítás éve:1992 Jegyzett tőke: 4812 millió Ft (2004) Alapítói célok: A kis- és középvállalkozások (KKV) támogatása A KKV-k hitelezésében a banki kockázatok mérséklése Állami, banki és vállalkozói források bevonása Hitelgarancia Rt.

3 Részvényesek: –Magyar Állam (ÁPV Rt.):50% + 1 szavazat –Kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek, vállalkozói érdekképviseletek: 50% - 1 szavazat Részben állami – részben privát tulajdonosi szerkezet Kormányzati és üzleti érdekek, elvárások harmonizálása A bankok kettős szerepe: –t ulajdonosok, egyszersmind –ügyfelek, a szolgáltatás kedvezményezettjei

4 A HG Rt. működésének jogi háttere A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló évi CXII. tv. (Hpt.) A költségvetési törvény (a garancia-portfolió maximális nagysága, kezességvállalás mértéke, az állami viszontgarancia mértéke, maximális összege és feltételei) A költségvetési viszontgarancia vállalásának és érvényesítésének részletes szabályairól szóló 48/2002. (XII.28.) PM rendelet A Hitelgarancia Rt. nem fizet társasági adót A Hitelgarancia Rt. nem fizet osztalékot

5 A HG Rt. tevékenysége Készfizető kezességvállalás (garancia) a tulajdonos hitelintézetek és KKV-k hitel- és bankgarancia-szerződéseihez A készfizető kezességvállalás mögött 70%-os állami viszontgarancia áll A garancia az EU szabályai szerint de minimis állami támogatásnak minősül A garanciavállalás régió- és szektorsemleges

6 Az üzlet aktivitást az éves új garanciavállalás összege fejezi ki leginkább - ez a mérlegben nem szerepel Az év végi garanciaállományt mérlegen kívüli tételként kell kimutatni Az értékesítés nettó árbevétele a HG Rt-nél nem értelmezhető A céltartalékképzés (saját elhatározás alapján) a hitelintézetekre vonatkozó szabályok szerint Számviteli sajátosságok

7 Értékesítési csatorna: a banki hálózati rendszer A garanciavállalási lehetőségeket a banki igények határozzák meg A HG Rt. max. 80%-os garanciával segíti a kkv-k finanszírozását: –forgóeszközhitelek –beruházási hitelek –projektfinanszírozás –bankgaranciák Hitel- kérelem Garancia- kérelem VállalkozásokBankHG Rt. A KKV-k hitelezésének elősegítése

8 A HG Rt. termékei Bankokkal megkötött megállapodás alapján, csomagszerűen kezelt, egyszerűsített eljárással vállalt kezességek I-IV. havi adat: a garanciák összegének 12%-a Egyedi kockázatelemzés alapján elbírált ügyletek I-IV. havi adat : a garanciák összegének 33%-a Széchenyi Kártya konstrukció I-IV. havi adat : a garanciák összegének 55%-a

9 A bírálati rendszer sajátosságai Bankokkal megkötött megállapodás és Széchenyi Kártya konstrukciónál - termékszintű kockázatelemzés Egyedi kockázatelemzés alapján elbírált ügyletek - 50 millió Ft hitelösszegig: egyszerűsített kockázatelemzés - 50 millió Ft hitelösszegtől: egyedi kockázatelemzés, szükség szerint helyszíni szemle

évi új kezességvállalások Az új kezességvállalások összesen 208 milliárd Ft hitel felvételét segítették elő. Az év végi garanciaportfolió 174,6 milliárd Ft volt. A HG Rt. a KKV-szektor összes hiteleinek 11-12%-át garantálja. Kezességvállalás futamideje Szerződések száma %Milliárd Ft % Éven belüli ebből Széchenyi Kártya Éven túli Összesen évi garanciavállalási eredmények

11 Vállalkozás mérete szerződések száma %Milliárd Ft% Mikrovállalkozás Kisvállalkozás Középvállalkozás Összesen A évi új kezességvállalások megoszlása vállalkozásméret szerint

12 A évi beváltások adatai Beváltások száma: 343 db Beváltott garancia: 3,4 MD Ft HG Rt dec. 31-i portfolió: 174,6 MD Ft Beváltási arány portfolióra vetítve: 1,9 %

13 Garanciavállalási és beváltási adatok

14 Az uniós forrásokból származó fejlesztési támogatások megszerzésének elősegítése A szolgáltatások „ügyfélbarát” jellegének erősítése érdekében: -Az egyszerűsített eljárásokba vont ügyek körének fokozatos kiterjesztése -A kezességvállalási kérelmek elektronikus benyújtása lehetőségének megteremtése (nem teljeskörűen) -Az eddigieknél aktívabb marketing tevékenység és kommunikáció -A piaci helyzet és a tapasztalatok alapján felül kell vizsgálni a díjrendszert. Középtávú üzleti terv ( )

15 Hitelgarancia Rt. elérhetőségei Cím:1053 Budapest, Szép u. 2. Telefon:(36-1) Fax:(36-1) Honlap: