DNS – Domain Name System Az IP-cím előnyei: - strukturált A számítógépes kezelése egyszerű Hátránya: - nehezen megjegyezhető - ha változik, az adott gép.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Hálózati és Internet ismeretek
Elnevezési rendszerek. Nevek, azonosítók és címek • Nevek – erőforrások megosztása, entitások egyértelmű azonosítása, helyek megjelölése, stb. • Nevek.
Hálózati ismeretek 5 Hálózati, szállítási és alkalmazási réteg
avagy a hálózatok hálózata
Az Internet Protocoll címzési szerkezete
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR AUTO- SZŰRŐ FEJLESZTÉSE TÁBLÁZAT ALAPÚ JELENTÉSEK UTÓLAGOS, BÖNGÉSZŐN BELÜLI TOVÁBB- FELDOLGOZÁSÁRA.
A TCP/IP hivatkozási modell
Hálózatok.
INTERNET.
2007 ISP TANFOLYAM ÉSZAKNET, LH COM. USER AUTHENTIKÁCIÓ •MAC – IP •MAC – DHCP •MAC – IP – RADIUS •PPPoE – RADIUS.
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
Active Directory.
Hálózati architektúrák
Hálózati architektúrák
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
Tűzfal beállítása Ubuntuban
HÁLÓZATOK.
13.a CAD-CAM informatikus
1 IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése II. 15/10.
Globális lekapcsolás? Zelei Dániel. Elvileg… Az Anonymus nevű hekker-csoport megtámadja a 13 root DNS szervert, ezáltal az egész internet „sötétségbe.
A TCP/IP cím.
Jelszavak helyes megválasztása, szótáras törés
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
A KFKI AFS szolgáltatás Hernáth Szabolcs MTA KFKI RMKI
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
INTERNET.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Adatbázisrendszerek világa
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Általános célú biztonságos anonimitási architektúra Tóth Gergely Konzulensek: Hornák Zoltán.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
A protokoll A protokoll fogalma.
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati alapismeretek
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Kérelem elektronikus benyújtása a Szolgáltatói Nyilvántartásba
Adatbázis alapfogalmak
Topológiák Hálózati eszközök
Hálózati operációs rendszerek
Óravázlat Készítette: Toldi Miklós
Készítette: Pandur Dániel
DNS Domain Name System. DNS - WINS WINSDNS Barátságos NetBIOS nevek LAN-okonBarátságos DNS nevek WAN-okonSík névtér, 15 karakteres névHierarchikus névtér,
Az XML nyelv (Extensible Markup Language). XML  XML: leíró nyelv (metanyelv)  XML alkalmazás: egy megalkotott nyelv  XML dokumentum: egy új nyelv egy.
Hálózatok a mai világban
Hivatkozási modellek A TCP/IP hivatkozási modell
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
WireShark - Forgalom elemzés
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
IP címzés Gubó Gergely Konzulens: Piedl Péter Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Cím: 1144 Budapest Kerepesi út 124.
Fájlcsere: Technikai megoldások
A HTML alapjai Az internet és a web.
Az ISZT és az INTEGRITY Kft. közös szolgáltatása
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Hálózati architektúrák
MIB Dokumentáció.
Hálózati Operációs Rendszerek
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Kisvállalati hálózat kialakítása raspberry szerverrel
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Előadás másolata:

DNS – Domain Name System Az IP-cím előnyei: - strukturált A számítógépes kezelése egyszerű Hátránya: - nehezen megjegyezhető - ha változik, az adott gép szolgáltatásai korábbi helyükön elérhetetlenné válnak (pl. megváltozik az cím, a webes hivatkozások nem működnek)

DNS – Domain Name System Az IP-címhelyett alkalmazható névhasználat első formája: A hoosts.txt fájlban felsorolták a hosztokat és IP- címeiket. Ez néhány száz gépig működött – éjszakánként az egyes hosztok egy központi gépről lemásolták.

DNS – Domain Name System Több ezer gépnél már használhatatlan – ütköző nevek a központi nyilvántartás hiánya miatt. DNS: hierarchikus körzetalapú névkiosztási séma, és az azt megvalósító osztott adatbázisrendszer. Kezdeti cél: a hosztnevek és címek megfeleltetése IP-címeknek. RFC 1034 és 1035

DNS – Domain Name System Vázlatos működés: 1. A felhasználói program kapcsolatot akar létesíteni az xxx.yyy.zz géppel: a névvel meghívja a resolver (címfeloldó) könyvtári szolgáltatást. 2. A címfeloldó a helyi DNS-szervertől egy UDP- csomaggal megkérdezi a névnek megfelelő címet. 3. A szerver megkeresi (esetleg a névnek megfelelő DNS-szervertől megtudakolja) a címet és visszaküldi a címfeloldónak, ami továbbítja a felhasználói programnak. A program a cím birtokában kezdeményezi a TCP- kapcsolat felépítését.

A DNS-névtér A postai cím felépítése: Ország-állam/megye-helység-utca-házszám Az Internet címzési rendszere:

A DNS-névtér Új elsődleges körzetek novemberétől:.biz – cégek.info – információs szolgáltatások.name – személyek nevei.pro – szakmák pl. orvosok, ügyvédek....aero – repülőgépipar.coop – szövetkezetek.museum – múzeumok Vitás kérdések pl. a.pro domainben: Ki a szakember, és ki dönti el? Szabadúszó fényképész, zenetanár, varázsló, vízvezeték-szerelő, fodrász, féregirtó, prostituált... ezek szakmák?

A DNS-névtér Új név regisztrálása: A megfelelő szintű „szülőkörzet” adminisztrátora jogosult ellenőrizni, szabad-e a kívánt név, nem valaki más névjegye-e. Ha szabad, éves regisztrálási díj fejében bejegyzi. A.hu tartományban az adminisztrátor szerepét a SZTAKI látja el. A regisztrációs kérelmet nyilvánosságra hozza, és 3 hétig lehet tiltakozni, ha valakinek az érdekeit sérti a név.

A DNS-névtér A névadás szabályai: Kis és nagybetűk nem különböznek. Egy névkomponens max. 63 betű. A teljes név (FQDN) max. 255 karakter. Tiltott karakterek: pl. *, / \ _...

Erőforrás-nyilvántartás A DNS-ben nyilvántartott erőforrás-bejegyzések főbb típusai:

A névtér felépítése A terhelés csökkentése miatt az Internet egymást nem fedő zónákra van osztva. A zóna tartalma: a névtér egy részfája+felelős névszerver(ek): Elsődleges – maga tárolja az információt Másodlagos – az elsődlegestől szerzi be. A felelős névszerver hiteles információval szolgál, a többi nem.

A névtér felépítése Gyökér-névszerverek: