Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Advertisements

BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
Az ammónia 8. osztály.
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
SO2.
Szervetlen kémia Nitrogéncsoport
HIDROGÉN-KLORID.
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Ammónia.
A halmazállapot változása
NH4OH Szalmiákszesz Ammónium-hidroxid
A kémiai egyensúlyokhoz… ( )
Sav-bázis egyensúlyok
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
pH, savak, bázisok, indikátorok
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A KÉMIAI EGYENSÚLY A REAKCIÓK MEGFORDÍTHATÓK. Tehát nem játszódnak le végig, egyensúly alakul ki a REAKTÁNSOK és a TERMÉKEK között. Egyensúlyban a termékekhez.
Kémiai reakciók katalízis
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
15. Alumínium, magnézium és vas azonosítása
31. Szappan habzása vízben, savas és lúgos oldatban
33. Tojásfehérje vizsgálata
Sósavoldat meghatározása. Szükséges Eszközök: fecskendő védőszemüveg gumikesztyű Anyagok: fenolftaleines NaOH- oldat (0,1 mol/dm 3 ) ismeretlen koncentrációjú.
5. Fenol és ecetsav megkülönböztetése NaHCO 3 -tal.
34. Ecetsav és fenol reakciója nátrium-hidroxid-oldattal
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
19. AgNO3-, Na2CO3- és NaOH- oldat azonosítása
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Sav-bázis reakciók BrønstedLowry-féle sav-bázis elmélet
OLDÓDÁS.
A salétromsav és a nitrátok
Savak és bázisok.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Savas és lúgos kém-hatású anyagok környeze-tünkben
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Vizes oldatok kémhatása
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
Elemmolekulák Az elemmolekulák azonos atomok kovalens kötésekkel történő összekapcsolódásával jönnek létre. H 2, Cl 2, Br 2, I 2, O 2, N 2.
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
SAV – BÁZIS REAKCIÓK KÖZÖMBÖSÍTÉS
Milyen kémhatásokat ismersz?
Készítette: Kothencz Edit
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Az oldatok kémhatása.
Szervetlen vegyületek
Ki tud többet kémiából?.
A nitrogén és vegyületei
A kémiai egyensúlyi rendszerek
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 201
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Összeállította: J. Balázs Katalin
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Alkossunk molekulákat!
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
MŰSZAKI KÉMIA 3. KÉMIAI EGYENSÚLY ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
Előadás másolata:

Vizes oldatok kémhatása

A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos, vagy semleges Savas kémhatású oldatok: vízben oldott savat tartalmaznak. (Honnan az elnevezés?) Pl. ecetsav, citromsav, sósav (hidrogén-klorid vizes oldata), foszforsav, hangyasav (szúnyog, csalán, méh, hangya)

Lúgos kémhatású oldatok: ammónia vizes oldata (szalmiákszesz), nátrium-hidroxid (lúgkő, marónátron), mosó- és mosogatószerek, mosószóda, szappan- jó zsíroldók. Szódabikarbóna –gyomorsav megkötő Semleges kémhatású: víz, cukoroldat, sóoldat

Hogyan tudjuk őket megkülönböztetni? Kimutatásuk indikátorokkal. Indikátorok: növényi eredetű anyagok, amik savas, vagy lúgos oldatban színüket megváltoztatják. Pl. tea, lilahagyma, vöröskáposzta, cékla fenolftalein, lakmusz, univerzális indikátor, antociánt tartalmazó színes virágok. Citromsav+ tea

Kísérlet: Vizsgáljuk meg a sósav, a víz, és a nátrium- hidroxid kémhatását! Tapasztalat: anyagok indikátorok sósavvízNátrium -hidroxid fenolftalein lakmusz univerzal kémhatás

anyagok indikátorok sósavvízNátrium -hidroxid fenolftalein piros lakmusz piros kék Univerzal (pH) pirosalapszínkék KémhatásSavassemlegeslúgos

pH érték, a savasság és lúgosság mértéke 0 erősen savas, 7-es semleges, 14 erősen lúgos kémhatást jelent. Megalkotója: Søren Peter Lauritz Sørensen ( ) dán biokémikus

Mi történik a HCl oldódásakor? Szökőkút kísérlet (film) 3D

Hidrogén-klorid víz oxónium ion klorid ion A H + kapcsolódik egy vízmolekulához és H 3 O + (oxónium ion) lesz. A savból visszamarad a savmaradék ion, Cl - klorid ion.

H 3 O + (oxónium ion) összetett ion. A reakció protonátmenettel járó kémiai reakció. p+ (proton) H + -t (hidrogén ion) Az oldat savas kémhatású, melyet az oxónium ion okoz. Savnak nevezzük azokat az anyagokat, amelyek proton leadására képesek.

Ammónia,NH 3 Nitrogén és hidrogén vegyülete. Poláris kovalens kötéssel Kapcsolódik a H és N. A molekula dipólus. A N jobban vonzza a közös elektronokat, mint a H.

Mi történik a NH 3 ammónia oldódásakor? (film) + = + A reakció protonátmenettel járó kémiai reakció. p+ (proton)H + -t (hidrogén ion)

Az ammónium ion és a hidroxid ion is összetett ion. Az ammónia vizes oldata az NH 4 OH ammónium hidroxid. Az ammónium-hidroxid csak oldatban létezik. Ionokból áll: NH 4 + OH - ammónium ionhidroxid ion Lúgos kémhatású oldatokban hidroxid ion van. Bázisnak nevezzük azokat az anyagokat, amelyek vizes oldatban protont képesek felvenni. NH 3 + H + NH 4 +

Sav, vagy bázis a víz, ezek alapján? Egyik anyag mindig sav, a másik bázis Sav-bázis reakciók A víz amfoter= kettős jellemű, hol sav, hol bázis.

Van-e a vízben oxónium (H 3 O + ) és hidroxid ion (OH - )? A vízmolekulák folyamatos mozgásuk közben ütköznek egymással. Oxónium és hidroxid ionok keletkeznek, de egyenlő számban. Ezért a víz semleges kémhatású.

Savas az oldat: (H 3 O + ) > (OH - )

Lúgos: (H 3 O + ) < (OH - )

Közömbösítés sav+lúg=só+víz H + + OH - = H 2 0

Összefoglalva: Savnak nevezzük azt az anyagot, ami proton leadásra képes, vizes oldata savas kémhatású. Bázisnak nevezzük azt az anyagot, ami proton felvételre képes, vizes oldata lúgos kémhatású. Amfoter = kettős jellemű azaz anyag, ami partnertől függően savként, vagy bázisként viselkedik, kémhatása semleges. A protonátmenettel járó kémiai reakciókat sav- bázis reakciónak is nevezzük.