10. Félelem, szorongás Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék 2015.04.20.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Stacionárius és instacionárius áramlás
Advertisements

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Egy összetett érzelem empirikus vizsgálata avagy a féltékenység, mint a mindenkit megigéző „zöldszemű szörny” Magyar Edit, Lévai Edit Pécsi Tudományegyetem.
„Légy az, aki lehetsz!” A mentalitás szerepe a tanácsadásban
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
Megküzdés és hatékonyság Rohánszky Magda Konkolÿ Thege Barna Tűzmadár Alapítvány október 12.
13. Tétel.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Környezetpszichológia III.
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Mivel foglalkozik a pszichológia?
interperszonális személyiség-koncepciója
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
TAPASZTALATAIM A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRÓL MŰVELTSÉGTERÜLET SZOCIÁLIS ÉLETVITEL ÉS ÉLETMÓD KÉSZÍTETTE: VARGA GABRIELLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA.
PEDAGÓGIAI SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA (NMP_PS021K2)
A lustaság legyőzése. Honnan szerezz motivációt!
A szervezeti problémák kezelése
A válság megelőzése és kezelése Készítette: Balázs Anna Dénes Gábor Kopasz Márta Romvári Frigyes.
1 1 1.
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Konformitás A viselkedés változása abból a célból, hogy ragaszkodjon a létező társas normákhoz Társas normák – széles körben elfogadott szabályok melyek.
Bevezetés a pszichológiába
Az intelligencia körülhatárolása és mérése
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
1. osztályos példa Bubernik Eszter
Többváltozós adatelemzés
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Quality Human Management
Thomas S. Kuhn: A tudományos forradalmak szerkezete
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
DIAGNOSZTIKAI ALAPISMERETEK
MKRT Közgyűlés 2014 Velence
Krízisinterventio mentálhigiénés szempontból
A harmadik erő elméletei
A probléma gyökere: a szuperpozíció elve
Komplex rendszerek – Evolúciós modellek
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban Reményi Zoltán Budapest
SZORONGÁS M.SZÖGEDI ILDIKÓ PTE ETK Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők.
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Élet a születés előtt? Testünk emlékei
Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék
Szociálpszichológia 3. Illés Anikó. Benyomáskeltés Eddig a benyomások alakulásáról Most: Reklám Becsapás Befolyásolás Stratégia Színház...
Félelem, szorongás, pánik Katonai E. Rózsa
Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék
Képzési programok kidolgozottsága Csányi Róbert
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények szeptember 6.
11. Érzelmek és kogníció, autizmus Bircher Julianna Affektív Pszichológiai Tanszék
Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék
A helyváltoztatási láncok választási valószínűségét számító módszer kidolgozása Csonka Bálint, Dr. Csiszár Csaba IFFK, Budapest augusztus
Stacionárius és instacionárius áramlás
Vizuális illúziók I. Tájékoztató BME, Kognitív Tudományi Tanszék.
Stacionárius és instacionárius áramlás
Atomi mondatok Nevek Predikátum
Gyakorlat.
Kognitív és emotív jelentés
Új történet: Alice Csodaországban
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
A diszfunkcionálisan működő család
Az emberi arcok Óramegbeszélés
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Előadás másolata:

10. Félelem, szorongás Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék

Teniszlabdás kísérlet „Most az lesz a feladatotok, hogy mindenki saját kezűleg tegye be a 3 labdáját ebbe a dobozba ezen a nyíláson keresztül, lehetőleg minél gyorsabban, mert mérni fogom az időt!”

Teniszlabdás kísérlet „Most egy motivációt és ügyességet vizsgáló kísérletben vesztek részt. Ez a doboz az életesély. A három labda az élet. Az marad életben, aki mind a három labdát saját kezűleg be tudja tenni a dobozba, amikor életveszély van. Ha azt mondom majd (valamikor a gyakorlat során – lehet, hogy egy perc múlva, de lehet, hogy csak az óra végén), tehát ha azt mondom „Riadó!”, akkor tört ki a tűz, akkor van életveszély. Az menekült meg, akinek mind a három labdája bent van a dobozban.” DE: menekülési esély csak egy ideig él, egy bizonyos idő után beomlik az épület, becsapódik az ajtó (ha a tenyeremmel lefedem a nyílást) és akkor már nincs menekvés. Tehát a feladat: meneküljetek, amint meghalljátok, hogy „Riadó!”.

Szorongás Állapot vagy vonás?

STAI STAI (Spielberger, 1970) State-Trait Anxiety Inventory Állapot- és vonásszorongást mér kérdésére egyenként 1-4 pontot lehet kapni, így az összeg 20 és 80 pont között változhat. Annyi pont, amennyit bekarikáz a személy. Fordított tételek (ahol 1=4): állapotszorongás:1., 2., 5., 8., 10., 11., 15., 16., 19., 20. vonásszorongás: 21., 26., 27., 30., 33., 36., 39.

STAI Eredetileg egészséges felnőttekre lett kidolgozva, de később más mintákon is használták (pl. neuropszichiátria) Több nyelvre lefordították State (állapot) és Trait (vonás) különválasztása méréshez először! Magyar változat: Sipos Kornél, 1988

Szorongás Vonás/Hajlam/Trait = a szorongásra való általános hajlam, személyiségvonás Nagy egyéni különbségek (hatások, élmények, tapasztalatok) Hajlam-szorongók: Önbecslést fenyegető helyzetekben Interperszonális kapcsolatok realizálása közben Az ingerek általános kognitv feldolgozása Aktuális szorongás = a szorongás „éppen most” szintje Az ingerek aktuális feldolgozásának eredménye

HADS HADS (Zigmond & Snaith, 1983) Hospital Anxiety and Depression Scale tétel: 7 tétel a szorongást, 7 a depressziót méri, 1 tétel a validitást méri 0-3-ig terjedő Likert-skálán pontoz Fordított tételeket is tartalmaz! Magyar mintára adaptálták: Muszbek, Szekely, Balogh, Molnár, Rohánszky és mtsai, 2006

HADS "The test’s authors recommended that, for the Anxiety and Depression scales alike, raw scores of between 8 and 10 identify mild cases, 11–15 moderate cases, and 16 or above, severe cases (Snaith & Zigmond, 1994).” Egészségeseken a ‘D’ skálának padlóhatása van Az ‘A’ skála a STAI-val magasan korrelál Nem merevek az övezetek! „…hogyan érezte magát az elmúlt héten?”

EDA - kísérlet Kérek szépen egy önként jelentkezőt! Néhány egyszerű feladat végrehajtása, közben EDA mérése Mély levegővétel Gondolj valakire Visszafelé számolás Mit láttunk? Történetek mesélése (előtte kint gondold ki – 2 igaz + 1 hamis)

EDA - kísérlet Többiek: 3 csoport A: verbális jelek figyelése B: non-verbális jelek figyelése C: EDA-értékek figyelése Megbeszélés: Melyik történet volt igaz/hamis? Mit vettetek észre?

RIADÓ!!!

A pánikhelyzet modellálása - megbeszélés Mit tapasztaltatok? Lökdösődés, tolongás vs együttműködés Vegetatív változások Milyen stratégiához folyamodtatok?

A pánik (ld. részletesen Dúll & Varga (1993). Ált.pszi.gyakorlatok) Brown: ha nem tartjuk be a szociális normákat Mintz: a helyzet sajátos észlelése + várható valószínűségek értékelése meghatározó Feltétele: a csoport tudatában van annak, hogy van esély a menekülésre, de lehet, hogy nem ússza meg Csak a veszély vagy az attól való félelem NEM okoz pánikot  nincs pánik ott, ahol megszűnik a menekülés esélye (pl. bányaszerencsétlenség) vagy ahol teljesen biztos a menekülés Bostoni Irokéz színház égése – modellezés  a pánik fő feltétele az „instabil nyereségstruktúra” Brown  hasonló a fogolydilemma helyzethez „nem zérus összegű helyzet” r

Fóbiák Irreális félelem bizonyos tárgyaktól, emberektől, helyzetektől. Sokféle fóbia 3 nagy csoport: agorafóbia, szociális és speciális fóbia Érdekességként – fóbiák listája: %C3%A1ja

Aktivitás

STAI – 2. kitöltés Töltsétek ki újra, a pillanatnyi állapototoknak megfelelően! Megbeszélés, összevetés a korábbi eredményekkel…

Kötelező irodalom  Dúll A., Varga K. (1993). Általános pszichológiai gyakorlatok II. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó, 4., 5., sz. gyakorlat.  Smith, E. E., Nolen-Hoeksema, S., Fredrickson, B. L., Loftus, G. R. (2005). Atkinson & Hilgard Pszichológia. Harmadik kiadás. Budapest: Osiris Kiadó, és o.

Köszönöm a figyelmet!