Rendszerváltás 1989-90 Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény Szent Korona alapú jogrendszer.
Advertisements

Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
A modern demokráciák működése
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A köztársasági elnök. 1. Alkotmányos helyzete ► 1.1. Megbízatás keletkezésének módja - prezidenciális rendszerek > végr. hatalom > közvetlen választás.
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
Pártpolitika és területfejlesztés Magyarországon 1990-től napjainkig
Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról
Orbán Viktor és az Európai Unió vezetése
Készítette: Németh Márta Biológia BSc, 2. évf.
Mentortanárképzés eLearning támogatása
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
1)A SZÖVETSÉGI ÁLLAMBERENDEZÉS ORSZÁGUNKBAN V.rész A LEGÚJABB KORI HAZAI ALKOTMÁNYOSSÁG ÉS ÁLLAMISÁG TÖRTÉNETE.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Államszervezet és közigazgatás
A mai magyar politikai rendszer és pártpolitikai struktúra
Tildy Zoltán.
1956. október 6. Műegyetem Október 23. Petőfi szobor Parlament Bem tér.
A francia kormányzati kohabitáció sajátosságai Működésképtelen rendszer vagy ideális kormányzati szisztéma? Hegedűs Márk Politológia szak 2011 OTDK.
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
IV. Állampolgári ismeretek 6
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
Alkotmány és alaptörvény Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
A kormányzati döntéshozási folyamat Magyarországon
alkotmány – állam- és kormányformák
Bevezetés.
A szocialista rendszer válsága és a rendszerváltás Magyarországon
Kormányformák.
Nyers Rezső, az „új mechanizmus” egyik legjelentősebb ösztönzője
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
Történelem – középszintű témakörök
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Az államhatalom gyakorlásáról” szóló, 1. főtörvény.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Rövid indoklás.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény szintű főtörvények.
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
A normák kialakulása és szerepük a társadalom életében
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Állampolgári jogok és kötelességek
Pártpolitika és a területfejlesztés
Török Gábor  Kockázatelemzés nehézségei  Egy új módszer  Politikai kockázatok Magyarországon (és Kelet-Európában) 
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Mezey Barna Egyetemi tanár
A Kádár-rendszer válsága és a rendszerváltás. A párt és a társadalom  Társadalom és a hatalom közötti alku  ’80-as évek közepe  kezd bomlani  Hogyan.
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
 Az 1980-as évek második fele - szovjet típusú szocializmus csődje.  Az ország gyorsuló eladósodása következtében az államháztartás többször is közel.
A LAPTÖRVÉNY, A MAGYAR KÖZJOGI ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER.
A Magyar Köztársaság államszervezete. A magyar parlamentarizmus története a modern polgári nemzetállam kialakulása liberális.
JOGTANI ALAPISMERETEK I. Jogfogalom II. A jogi norma szerkezete III. Érvényesség – hatályosság IV. Jogviszonyelmélet.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Rendszerváltozás és a tárgyalásos átmenet
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
4. Az Alkotmány.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
JOGTANI ALAPISMERETEK
Az EU intézményrendszere
Bevezetés a jog- és államtudományokba
A kormányzati rendszerek
A jogforrási rendszer II.
Nemzetközi magánjog II.
A magyar kormányzati rendszer
A politikai rendszerek tipológiája I.
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú, békés tárgyalások. Tervgazdaság meghatározó. Többpárti parlamentáris rendszer. A magyar pártvezetés újabb hitelt vett fel. Eladósodása folytatódott. Adósságcsapda: Egy ország azért vesz fel hitelt, hogy az előzőt visszafizesse.

Rendszerváltás Életszínvonal tartós romlása. a Magyar Demokrata Fórum (MDF), a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ), a Fiatal Demokraták Szövetsége (FIDESZ) október 23-án kikiáltották a Magyar Köztársaságot. MSZMP átalakult Magyar Szocialista Párttá. MSZP Antall József vezetésével új kormány alakult. Köztársasági elnök: Göncz Árpád lett. Létrejött a 6 pártot magába foglaló parlament. (MDF, SZDSZ (Szabad Demokraták Szöv.), FKgP (Független Kisgazdapárt), MSZP, KDNP (Kereszténydemokrata Néppárt), FIDESZ) Törvényhozásba bejutott pártok közül 3: MDF, KDNP, FKgP.

Alkotmány Jog: állam (közhatalom) által alkotott vagy elismert általános magatartási szabályok, amelyek érvényesülését végső soron az állam kényszerítő ereje is biztosítja. Erkölcs: társadalom egészének vagy annak egy szűkebb csoportjának véleménye jóról és rosszról, illetve ezek normái. Elemi erkölcsi normák: pl. ne ölj, ne lopj. Ezek egy része jogszabállyá vált. A jogi norma a legerősebb társadalmi norma, mert mögötte a legerősebb kikényszerítő eszköz, az állam áll. A jogrendszer egy adott államban, egy adott időpontban hatályban lévő jogszabályok összessége.

Alkotmány részei: Preambulum: bevezető (Általános rendelkezések), amelynek az élén társadalmi berendezkedésre vonatkozó gazdasági és politikai szabályok szerepelnek, Állami szervek felépítése, működése (II-XI. fejezet) Alapvető jogok köre: ezek korlátozzák a közhatalmi szerveket, (XII. fejezet) Választások alapelvei (XIII. fejezet) Magyar Köztársaság fővárosa és nemzeti jelképei (XIV. fejezet) és Záró rendelkezések.

Az Alkotmány az állam alaptörvénye, a legmagasabb szintű jogi norma, amely tartalmazza az állam felépítésével és működésével kapcsolatos legfontosabb szabályokat. Az Alkotmány a legmagasabb szintű norma Magyarországon, így nem lehet olyan jogszabályt hozni, amely ellentétes annak tartalmával. Az Alaptörvény Magyarország jogrendszerének alapja. Az Alaptörvény és a jogszabályok mindenkire kötelezőek. Az Alaptörvény rendelkezéseit azok céljával, a benne foglalt Nemzeti hitvallással és történeti alkotmányunk vívmányaival összhangban kell értelmezni.

Zanza.tv feladat Történelem, Demokratikus viszonyok megteremtése/Videó, Fontos dolgok jegyzetelése/Feladat/Értékelés

Magyarország Alaptörvénye  Az Alkotmány az állam alaptörvénye, a legmagasabb szintű jogi norma, amely tartalmazza az állam felépítésével és működésével kapcsolatos legfontosabb szabályokat. Az Alkotmány a legmagasabb szintű norma Magyarországon, így nem lehet olyan jogszabályt hozni, amely ellentétes annak tartalmával. Az Alaptörvény Magyarország jogrendszerének alapja. Az Alaptörvény és a jogszabályok mindenkire kötelezőek. Az Alaptörvény rendelkezéseit azok céljával, a benne foglalt Nemzeti hitvallással és történeti alkotmányunk vívmányaival összhangban kell értelmezni.  (Forrás:  Szakiskolai kísérleti tankönyv / Alaptörvény feladat

Köszönöm a figyelmet!