NEMZETI KISEBBSÉGEK KÖZPONTI KÖNYVTÁRAI HORVÁTORSZÁGBAN Rabbi Zsolti, mag. iur. et mag. bibl. Pélmonostori Városi Könyvtár Horvátországi Magyarok Központi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Előadó: dr. Lengyel László Magyar Nemzeti Tanács Felsőoktatási ügyekkel megbízott Tanácsos.
Advertisements

Modern múzeum = modern könyvtár? május 14. Dr. Bereczki Ibolya Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Mgr.iur. Deli Andor október 29., Szabadka.  MÁR LASSAN TÍZ ÉVES SIKERES EGYÜTTMŰKÖDÉS  PÁLYÁZATI RENDSZEREN KERESZTÜL  ÓTA A MAGYAR NEMZETI.
A A helyi kommunikációval foglalkozók képzése A MÚOSZ évtizedes tapasztalatai a helyi médiumok szerkesztőinek képzésében.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
15 éves az OSZTRÁK KÖNYVTÁR = ÖSTERREICH-BIBLIOTHEK a Berzsenyi Dániel Főiskolán.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Kórházi könyvtárak MOKSZ elnökségi értekezlet Budapest, szeptember 19. dr. Kührner Éva PhD.
Erdélyi Múzeum-Egyesület Magyar Tudományos Akadémia Budapest, november 11. Dr. Bitay Enikő, Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke.
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Egyes emberi jogok Törökországban
Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa 1.
A lokális szint és a könyvtári hálózat összjátéka, kulturális találkozási lehetőségek Németh Márton MKE Baja 2010 július 16. Hálózati Könyvtári Szolgáltatások.
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Politikai és szociálgeográfia I.
A balkáni „puskaporos hordó”
Magyarország etnikai szerkezete
A népesség nemzetiségi és vallási összetétele
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Magyarország etnikai szerkezete
INDIVISIBILITER ET INSEPARABILITER? Státustörvények és honosítás Európában Készítette: Szabó István.
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
Országos Széchényi Könyvtár
A Szerb,Horvát,Román és Szlovák Nemzetiségi kultúra kibontakozása Készítette: Rezi Noémi.
Határon átnyúló együttműködés az alsóőri Magyar Média és Információs Központtal készítette: Barki Katalin (BDF) Székelyné Török Tünde (BDMK)
Készítette: Lollok Andrea informatikus könyvtáros MA levelező 2/1.
Kisebbségi kultúrák.
Public relations/ learning community relations tevékenység az iskolai könyvtárban.
Nyelvi jog és hivatali nyelvhasználat Molnár Csikós László.
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Politikai és szociálgeográfia I.
Politikai és szociálgeográfia I.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
CÉL BÁRKI, BÁRHONNAN RÉSZESE LEHESSEN A HAZAI KÖNYVTÁRI RENDSZER SZOLGÁLTATÁSAINAK KSZR = AZ ODR KIEGÉSZÍTÉSE, AMELY BIZTOSÍTJA AZ ORSZÁGOS SZOLGÁLTATÁSOK.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
2011-es népszámlálási adatok Decsről : iskolázottság, gazdasági aktivitás, nemzetiség, vallás Készítette: Herke Boglárka.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
A KSZR FORRÁSOK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSA ZALA MEGYÉBEN KISS GÁBOR IgazgatóKSZR MŰHELYNAPOK – ZALAEGERSZEG 2015.november 11.
Tendenciák a felsőoktatási könyvtári szolgáltatások területén március 10. Batiz Judit szolgáltatásvezető 1.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerepe és feladatai a vállalkozások külpiacra jutásának segítésében, különös tekintettel a vegyeskamarai hálózatra.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
Palkó Judit Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár november 11. A könyvtári programok koordinálása Somogy megyében.
Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 1 A nemzetiségi könyvtári ellátás stratégiája minősége fejlesztése Skaliczki Judit Országos Idegennyelvű.
Segédkönyvtáros képzés 2. Vázlat Biczák Péter évi CXL. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
ZÁKÁNYSZÉK – Fordulat a könyvtár életében Pozitív változások:  Nagyobb alapterület (+ 23 m 2 )  Komplex információs központ (TELEHÁZ + KÖNYVTÁR)
A világ az első világháború után
A kiegyezés tartalma.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Nemzetiségi kérdés és etnikai viszonyok a dualizmus korában
A külföldi állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának főbb jellemzői I. félév szeptember 12.
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
1. A BALKÁN- FÉLSZIGET.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

NEMZETI KISEBBSÉGEK KÖZPONTI KÖNYVTÁRAI HORVÁTORSZÁGBAN Rabbi Zsolti, mag. iur. et mag. bibl. Pélmonostori Városi Könyvtár Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára

Nemzeti kisebbségek jogait szabályozó törvények: Alkotmány: a horvát nemzet mellett államalkotó kisebbségként ismeri el a magyarokat, együtt a szerbekkel, a csehekkel, a szlovákokkal, az olaszokkal, a zsidókkal, a németekkel, az osztrákokkal, az ukránokkal, a ruszinokkal és másokkal Kisebbségekről szóló alkotmányerejű törvény Nemzeti kisebbségek nyelv- és íráshasználatáról szóló törvény Nemzeti kisebbségek nyelvén és írásával történő oktatásról szóló törvény

Garantált kisebbségi jogok: saját nyelv- és íráshasználat kulturális autonómia kisebbség nyelvén folyó oktatás kisebbségi nyelv-és írás használata a médiákban stb.

Nemzeti kisebbségek számokban HORVÁTORSZÁG lakosságának száma SZERBEK BOSNYÁKOK ALBÁNOK OLASZOK MAGYAROK SZLOVÉNOK CSEHEK SZLOVÁKOK NÉMETEK RUSZINOK UKRÁNOK OSZTRÁKOK 297

központi könyvtár státusz azoknak a közkönyvtáraknak, ahol a legnagyobb az adott kisebbség száma közkönyvtárak 28% szerez be könyvtári állományt a kisebbségek nyelvén

központi könyvtárak 1991-ben alakultak meg közkönyvtárak szerves részei nem képeznek külön könyvtárat nem jogi személyek finanszírozásukat a Horvát Kulturális Minisztérium biztosítja Jogi és anyagi háttér:

A központi könyvtárak fő feladatai: könyvbeszerzés és kölcsönzés az olvasás popularizációja a kisebbség nyelvén kulturális rendezvények szervezése koordinációs tevékenység a kisebbségi könyvtárak működtetése terén együttműködés az anyaországban működő szakmai szervezetekkel szakmai találkozók szervezése a kisebbség nyelvén könyvtárközi kölcsönzés

Központi könyvtárak vezetői: könyvtáros végzettség egyetemi szinten a kisebbségi nyelv- és írás aktív használata a népi könyvtár dolgozója, de a Kulturális Minisztérium biztosítja az anyagi költségeket (fizetés, úti költség stb.)

Könyvbeszerzés anyagilag a Kulturális Minisztérium biztosította a hátteret, de sajnos a beruházás óta csökkent és ezentúl már nem elegendő a könyvbeszerzéshez más beszerzési módok: pályázatok, donációk, város és a megye finanszirozása

Könyvbeszerzés módjai: személyesen az anyaországból internetes rendelés segítségével különböző programok közepette az anyaország jóvoltábol kiszállítás segítségével

Nemzeti kisebbségek központi könyvtárai: Daruvári Közkönyvtár és Olvasóterem – cseh kisebbség Horvát Közkönyvtár és Olvasóterem Našice – szlovák kisebbség Pélmonostori Városi Könyvtár – magyar kisebbség Eszéki Városi és Egyetemi Könyvtár – német és osztrák kisebbség Pólai Városi Könyvtár és Olvasóterem – olasz kisebbség “Prosvjeta” Szerb Művelődési Egyesület – szerb kisebbség Zágráb Város Könyvtárai - „Bogdan Ogrizović“ Könyvtár – albán kisebbség Zágráb Város Könyvtárai – ruszin és ukrán kisebbség „Ivan Goran Kovačič“ Városi Könyvtár Károlyváros – szlovén kisebbség „Vlado Gotovac“ Közkönyvtár és Olvasóterem Sisak – bosnyák kisebbség

Daruvári Közkönyvtár és Olvasóterem Horvátországi Csehek Központi Könyvtára Állomány: 5000 kötet

Horvát Közkönyvtár és Olvasóterem Našice Horvátországi Szlovákok Központi Könyvtára Állomány: 4000 kötet

Pélmonostori Városi Könyvtár Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára Állomány:4000 kötet

Eszéki Városi és Egyetemi Könyvtár Horvátországi Osztrákok Központi Könyvtára Állomány: 7200 kötet

Pólai Városi Könyvtár és Olvasóterem Horvátországi Olaszok Központi Könyvtára Állomány: kötet

Zágráb Város Könyvtárai - „Bogdan Ogrizović“ Könyvtár Horvátországi Albánok Központi Könyvtára Állomány: 2100 kötet

Zágráb Város Könyvtárai Horvátországi Ruszinok és Ukránok Központi Könyvtára Állomány: 1800 kötet

“Prosvjeta” Szerb Művelődési Egyesület Horvátországi Szerbek Központi Könyvtára Állomány: kötet

„Ivan Goran Kovačič“ Városi Könyvtár Károlyváros Horvátországi Szlovénok Központi Könyvtára Állomány: 7000 kötet

„Vlado Gotovac“ Közkönyvtár és Olvasóterem Sisak Horvátországi Bosnyákok Központi Könyvtára Állomány: 1500 kötet

Zárólag: az asszimiláció és a kisebbségek szétszórtsága nehezíti a központi könyvtárak munkáját hiányos anyagi háttér konkrét stratégia hiánya jobb együttműködés a központi könyvtárak között kötelespéldány a központi könyvtárba? jobb együttműködés a kisebbségi szervezetekkel függetlenül attól, hogy a nemzeti kisebbéségek központi könyvtárai elsősorban a kisebbségek részére alakultak, a többségi nemzet igényeit is szolgálják