1 SQL jogosultság-kezelés Privilégiumok Grant és Revoke Grant Diagrammok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
10. gyakorlat SQL SELECT.
Advertisements

2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
© Kozsik Tamás Adatbáziskezelés •Relációs adatbáziskezelők •Noha a Java objektum-elvű, egyelőre nem az objektum-elvű adatbáziskezelőket támogatja.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Adatbázisok gyakorlat 8. gyakorlat SQL alapok.
15. tétel Adatbázis felhasználói és jogosultságaik
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DCL – Adatvezérlő nyelv.
Delphi programozás alapjai
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
– SQL 2: Adatok kezelése – Tarcsi Ádám, január 30. Adatbázis gyakorlat.
Adatbázis gyakorlat – SUBSELECT – Tarcsi Ádám március.
– Adattáblák & adatok kezelése – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Többtáblás lekérdezések, allekérdezések Rózsa Győző
SQL – DQL (Data Query Language ) adat lekérdezések
INSERT INTO Egy vagy több rekordot ad hozzá a táblához. Egyetlen rekordot hozzáfűző kifejezés: INSERT INTO cél_tábla (mező1,mező2,…) VALUES (érték1, érték2,
SQL Táblák összekapcsolása lekérdezéskor Aliasok Allekérdezések
Adatbázis alapú rendszerek
Adatbázis rendszerek II.
Készítette: Sárközi Anikó
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
2006. október 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 5. Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése.
SQL92 lehetőségek KL A tábla B tábla C view adatok VIEW működése utasítás: SELECT.. FROM A,B … SELECT.. FROM C Az adatok a hivatkozáskor állítódnak elő.
ADATBÁZISOK
ADATBÁZISOK
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
SQL, adatdefiníció, adatok megváltoztatása, megszorítások
Lekérdezésfordító Adatbázisok 2.. Elemzés Lekérdezés Elemző Előfeldolgozó Logikai lekérdezéstervet generáló Lekérdezésátíró Jónak vélt logikai lekérdezésterv.
Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése
SQL. SQL = Structured Query Language (= struktúrált lekérdező nyelv). A relációs adatbázis-kezelés szabványos nyelve. Nem algoritmikus nyelv, de algoritmikus.
Az SQL nyelv alapjai.
Nézettáblák, felső-N analízis Március 20. Rózsa Győző.
DML. Új rekord beszúrása: INSERT INTO tábla (oszlop1,oszlop2,…) VALUES (érték1,érték2,…); Rekord módosítása: UPDATE tábla SET oszlop = érték WHERE feltétel;
Adatbázis adminisztrátori ismeretek
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!
Adatbázis-kezelés SQL-lel. SQL SQL = Structured Query Language – Strukturált Lekérdezőnyelv Relációs adatbázis-kezelők lekérdezési nyelve. Alapjait az.
Adatbázis-kezelés SQL-lel
Felhasználók és jogosultságok
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Készítette: Tóth Ervin
Az SQL nyelv. SQL Az SQL utasításait két fő csoportba szokták sorolni: DDL (= Data Definition Language): adatstuktúra definiáló utasítások. DML (= Data.
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Adatbázisok gyakorlat 10. gyakorlat SQL SELECT, Összekapcsolás, Nézettáblák.
Adatbázis kezelés.
ORACLE ORDBMS adminisztrációs feladatok 3. rész dr. Kovács László 2004.
1 Sramó András Adatbázis-technológia V. előadás Adatbázis-technológia 5. előadás Az SQL.
Tarcsi Ádám, Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, január.
Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai
Adatbázisok gyakorlat
Ma az un. Relációs adatmodelleket használjuk.
5. gyakorlat Fleiner Rita.
SQL haladó Külső összekapcsolások, Csoportosítás/Összesítés,
Többtáblás lekérdezések, hierarchikus lekérdezések, allekérdezések
Webprogramozó tanfolyam
SQL. SQL jellemzői Nem algoritmikus (nem tartalmaz algoritmikus szerkezeteket: ciklus, eljárás, elágazás) Nem rekurzív (önmagát nem hívhatja) Halmazorientált.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
SQL bevezetés Select-From-Where záradékok
SQL aggregálás, csoportosítás és összekapcsolás Adatbázisok 1.
Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszereda
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Adatbázis alapú rendszerek
Triggerek gyakorlás.
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
SQL jogosultság-kezelés
Előadás másolata:

1 SQL jogosultság-kezelés Privilégiumok Grant és Revoke Grant Diagrammok

2 Jogosultság-kezelés uEgy fájl rendszer általában jogosultságokat rendel az általa kezelt objektumokhoz. wTipikusan olvasható, írható, végrehajtási jogosultságokról van szó. uUgyanakkor bizonyos „résztvevőkhöz” sorolja ezeket a jogosultságokat. wPéldául rendszergazda, egy korlátozott jogosultságokkal rendelkező felhasználó stb.

3 Jogosultságok – (1) uAz SQL-ben több fajta jogosultság és adatobjektum (pl. relációs táblák) létezik, mint egy tipikus fájlrendszerben. uÖsszességében 9 jogosultság, ezek némelyike egy reláció egyetlen attribútumára is megadható.

4 Jogosultságok – (2) uNéhány relációra vonatkozó jogosultság: 1.SELECT = a reláció lekérdezésének joga. 2.INSERT = sorok beszúrásának joga. wLehet, hogy egyetlen attribútumra vonatkozik. 3.DELETE = sorok törlésének joga. 4.UPDATE = sorok módosításának a joga. wSzintén lehet, hogy egy attribútumra vonatkozik.

5 Példa: jogosultságok uAz alábbi utasítás esetében: INSERT INTO sörök(név) SELECT sör FROM felszolgál WHERE NOT EXISTS (SELECT * FROM sörök WHERE név = sör); uAz utasítás végrehajtásához szükséges: SELECT jogosultság a felszolgál és sörök táblába és INSERT jog a sörök tábla név attribútumára vonatkozóan. azok a sörök, amelyek még nincsenek benne a sörök táblában. A beszúrás után a gyártó értéke NULL.

6 Adatbázis objektumok uJogosultságokat nézetekre és materializált nézetekre vonatkozóan is megadhatunk. uEgy másik fajta jogosultság lehet pl. adatbázis objektumok létrehozásának a joga: pl. táblák, nézetek, triggerek. uA nézettáblák segítségével tovább finomíthatjuk az adatokhoz való hozzáférést.

7 Példa: nézettáblák és jogosultságok uTegyük fel, hogy nem szeretnénk SELECT jogosultságot adni az Dolgozók(név, cím, fizetés) táblában. uViszont a BiztDolg nézettáblán már igen: CREATE VIEW BiztDolg AS SELECT név, cím FROM Dolgozók; uA BiztDolg nézettáblára vonatkozó kérdésekhez nem kell SELECT jog a Dolgozók táblán, csak a BiztDog nézettáblán.

8 Jogosultsági azonosítók uA felhasználókat egy jogosultsági azonosító (authorization ID) alapján azonosítjuk, általában ez a bejelentkezési név. uKülön jogosultsági azonosító a PUBLIC. wA PUBLIC jogosultság minden felhasználó számára biztosítja az adott jogot.

9 Jogosultságok megadása uA magunk készítette objektumok esetében az összes jogosultsággal rendelkezünk. uMásoknak is megadhatunk jogosultságokat, például a PUBLIC jogosultsági azonosítót is használhatjuk. uA WITH GRANT OPTION utasításrész lehetővé teszi, hogy aki megkapta a jogosultságot, tovább is adhassa azt.

10 A GRANT utasítás uJogosultságok megadásának szintaktikája: GRANT ON TO ; uEhhez hozzáadható: WITH GRANT OPTION

11 Példa: GRANT  GRANT SELECT, UPDATE(ár) ON Felszolgál TO sally; uEz után Sally kérdéseket adhat meg a Felszolgál táblára vonatkozóan és módosíthatja az ár attribútumot.

12 Példa: Grant Option GRANT UPDATE ON Felszolgál TO sally WITH GRANT OPTION; uEz után Sally módosíthatja a Felszolgál táblát és tovább is adhatja ezt a jogosultságot.  Az UPDATE jogosultságot korlátozottan is továbbadhatja: UPDATE(ár)ON Felszolgál.

13 Jogosultságok visszavonása REVOKE ON FROM ; uAz általunk kiadott jogosultságok ez által visszavonódnak. wDe ha máshonnan is megkapták ugyanazt a jogosultságot, akkor az még megmarad.

14 REVOKE opciói uA REVOKE utasításhoz a két opció közül valamelyiket még hozzá kell adnunk: 1.CASCADE. Azok a jogosultságok, melyeket az adott ki a visszavonandó jogosultságon keresztül, akitől éppen visszavonjuk az adott jogosultságot, szintén visszavonódnak. 2.RESTRICT. A visszavonás nem hajtódik végre, amíg a visszavonandó jogosultságtól függő jogosultságok is vannak. Először ezeket kell megszüntetni.

15 Grant diagramok uPontok = felhasználó/jogosultság/grant option?/tulajdonos-e? wUPDATE ON R, UPDATE(a) ON R, és UPDATE(b) ON R három különböző pontot adnak. wSELECT ON R és SELECT ON R WITH GRANT OPTION szintén. uAz X ->Y él jelentése: az X pontot használtuk az Y pont jogosultságának megadására.

16 Hogy néznek ki a pontok? uAz AP pont az A felhasználói azonosítójú felhasználó P jogát jelenti. wP * = P jogosultság grant option opcióval. wP ** = a P jog tulajdonosi viszonyból származik. A ** jelölésből a grant option opció is következik.

17 Élek kezelése – (1) uAmikor A megadja a P jogot B-nek, AP * vagy AP **-ből húzunk egy élt BP -be. wVagy BP * ha grant option is szerepel. uHa A a P jogosultságnak egy részét adja meg, legyen ez Q [például UPDATE(a) on R, ahol P : UPDATE ON R], akkor az él BQ vagy BQ * pontba lesz.

18 Élek kezelése – (2) uAlapvető szabály: a C felhasználó rendelkezik a Q jogosultsággal, ha létezik út az XP ** pontból CQ, CQ * vagy CQ **- ba és P egy Q-t magában foglaló jogosultság. wItt P lehet Q és X lehet C.

19 Élek kezelése – (3) uHa A visszavonja a P jogot B-től a CASCADE opcióval, ki kell törölni az AP - BP élt. uDe, ha A RESTRICT opciót használ és a BP pontból indul ki él, akkor vissza kell utasítani a kérést a gráfot változatlanul hagyva.

20 Élek kezelése – (4) uA gráf frissítésekor, minden pontra meg kell nézni, hogy elérhető-e egy ** pontból. uHa nincs ilyen út, az adott pont egy visszavont jogosultságot reprezentál, és ki kell törölni.

21 Példa: Grant diagram AP** A tulajdonosa annak az objektumnak, amire P vonatkozik BP* A: GRANT P TO B WITH GRANT OPTION CP* B: GRANT P TO C WITH GRANT OPTION CP A: GRANT P TO C

22 Példa: Grant Diagram AP**BP*CP* CP A a REVOKE P FROM B CASCADE; utasítást hajtja végre Ugyanakkor, C P joga megmarad a grant option opció nélkül. Nem csak B, de C is elveszíti P*-t. Töröljük a BP* és CP* pontokat. C hiába „adta vissza” P-t B-nek, mind a két pont törlődik.