INFORMATIO MEDICATA Budapest 2009 1 „Bizonyítékokon alapuló” és „transzlációs” orvoslás: tudománymetriai áthallások Evidence-based and translational medicine:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Informatio Scientifica & Medicata Budapest A klinikainak nevezett kutatások szakirodalmának szerkezete és irányai, 1991–2010 SCHUBERT ANDRÁS MTAK.
Advertisements

MTAK-TTO szemináriumok Budapest, szeptember Az impakt faktor és akiknek nem kell SCHUBERT ANDRÁS MTAK–TTO, Budapest.
Kmety Andrea május 13.. Az Alexandriai Könyvtár egykor és ma.
Book Citation Index a Web of Science-en. Könyvek szerepe a tudományos irodalomban Folyóiratok Aktuális Formális Recenzált Konferenciakiadványok Új koncepcók.
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
A természettudományos alapkutatás minőségi és mennyiségi mérlegelésének néhány lehetőségéről Ésszerű tudománymetria BRAUN TIBOR ELTE, Szervetlen és Analitikai.
A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április A kiválóság mércéi és az ezek körüli viták SCHUBERT ANDRÁS MTA – KSZI, Budapest.
Innovatív Medicina Közös Technológiai Kezdeményezés
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
Üdvözölöm a Herbalife-nál! „Ha megálmodta, meg is tudja valósítani!” Walt Disney.
Élet és Áltudomány MOTTO: „Si tacuisses, philosophus mansisses”
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Schmidtné Farkas Mária ZMK Egészségügyi Szakkönyvtár 1 Mit nyújt a Clinical Evidence?
Túl alacsony-e Magyarországon kórházi ágyak száma?
Tudományos adatbázisok az Eszterházy Károly Főiskolán az Eszterházy Károly Főiskolán szeptember Gál Tibor (Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum)
Truven Health Analytics Micromedex 2.0 Információs tudástár.
Nagy Gyula SZTE Klebelsberg Könyvtár SZTE Neveléstudományi Doktori Iskola Tudománymetriai és tartalmi elemzések szövegbányászati.
Az APA hivatkozási stílus alkalmazása
Az APA hivatkozási stílus alkalmazása Berhidi Anna Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár március-április.
A tudományos közlésekkel kapcsolatos kiegészítő információk Dr. Vasas Lívia Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
A hatékony tudományos közlésről, bibliometria PhD hallgatók részére Vasas Lívia, PhD 2016.
National Center for Biomedical Information PubMed, MESH, PMC adatbázis TÁMOP rendezvény Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest,
SciVerse Scopus Multidiszciplináris bibliográfiai és idézet kereső adatbázis II novemberSemmelweis Egyetem Központi Könyvtár Berhidi Anna
A Nation Library of Medicine és adatbázisai Vasas Lívia PhD 1 /21.
A hatékony tudományos közlésről, bibliometria PhD hallgatók részére Vasas Lívia 2015.
1 Néhány szó az EBSCO-ról Jan Luprich, Lukács Eszter - EBSCO.
Tudományos adatbázisok az Eszterházy Károly Főiskolán az Eszterházy Károly Főiskolán október Gál Tibor (Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum)
Előrelépés a digitális akadémiai világban Béky Endre Elsevier 2006 október 18.
INFORMATIO MEDICATA Budapest Hálózatelemzési módszerek a tudományos közösségek bibliometriai vizsgálatában SCHUBERT ANDRÁS MTA–KSZI, Budapest.
Informatio Scientifica & Medicata Budapest Hatékonyság a tudományos kutatás információs hálózataiban: fogalmak és mértékek Efficiency in scientific.
Bibliometriai kérdések az MTMT-ben Berhidi Anna Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
ONLINE KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK Gyakorlás. KÖNYVEK KERESÉSE Hány fogpótlással kapcsolatos, Mikszáth téren található magyar nyelv ű könyv található a Központi.
Soós Sándor: tudományos folyóiratok szakterületi rangsorolása
A folyóiratok tudományos mérése, presztízs
A hatékony tudományos közlésről, bibliometria PhD hallgatók részére
Hirsch index és szerzői munkásság
Informatio Scientifica et Medicata Budapest, 2013
Hogyan legyünk eredményesek?
Vasas Lívia, PhD 2017 Online nyilvános katalógusok orvosi területen Mozilla Firefox vagy Google Chrome Vasas Lívia, PhD.
A hatékony tudományos közlésről, bibliometria PhD hallgatók részére
A tudományos kutatások lehetőségeinek kiszélesítése
A Nation Library of Medicine és adatbázisai
Tényeken Alapuló Adatbázisok az Ovid felületén – EBM databases
Multi- és interdiszciplinaritás az orvosi és állatorvosi szakirodalomban: megközelítések és megállapítások Multi- and interdisciplinarity in medical.
Gépészmérnöki és Informatikai Kar Műszaki Mechanikai Intézet
Vasas Lívia, PhD 2017 Folyóiratok, kiadói honlapok Mozilla Firefox vagy Google Chrome böngésző Vasas Lívia, PhD
Folyóiratok, kiadói honlapok
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Dobosy Ádám tanársegéd
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Multidiszciplináris bibliográfiai és idézet kereső adatbázis I.
Az APA hivatkozási stílus alkalmazása
Vasas Lívia, PhD 2017 Web of Science Vasas Lívia, PhD 2017.
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
1 Jóga mint kiegészítő medicina publikációs trendek statisztikák előadó: Dr. Kováts Dea Judit 1.
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Szani Ferenc, Pitlik László, Balogh Anikó
Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest, október
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Folyóiratok minősége– JCR Journal Citation Reports
Bibliometriai alapismeretek PhD hallgatók részére
Vasas Lívia március 3. A National Center for Biotechnology Information adatbázisai:     Books, National Library of Medicine katalógus,
Javaslatok a Fogorvosi Szemle megújítására
Tudományos munka értékelése
A folyóiratok tudományos mérése
Vasas Lívia, PhD 2019 A folyóiratok tudományos mérése, presztízs Mozilla Firefox vagy Google Chrome böngésző Vasas Lívia,
Vasas Lívia, PhD 2019 A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára: rövid történet, honlap (Mozilla Firefox.
Előadás másolata:

INFORMATIO MEDICATA Budapest „Bizonyítékokon alapuló” és „transzlációs” orvoslás: tudománymetriai áthallások Evidence-based and translational medicine: Crosstalks with scientometrics SCHUBERT ANDRÁS MTA–KSZI, Budapest

INFORMATIO MEDICATA Budapest Tartalom  A „bizonyítékokon alapuló” és a „transzlációs” orvoslás folyóiratirodalmának leíró tudomány- metriai elemzése  A tudománymetria lehetőségei a „bizonyítékokon alapuló” és a „transzlációs” orvoslás információ- áramlásának elemzésében  „Bizonyítékokon alapuló” és „transzlációs” tudománymetria  Összefoglalás és következtetések

INFORMATIO MEDICATA Budapest Az „evidence-based medicine” (EBM) kifejezés először 1992-ben, Guyatt és mtsai.* cikkében jelent meg az orvosi irodalomban. Az EBM tanulságos lehet a közgondolkodás egyéb területein is. Adrian Smith** az angol Királyi Statisztikai Társaság elnöki székfoglaló beszédében az EBM-et példaképnek állította a közgondolkodás egésze számára. Azt javasolta, hogy „bizonyítékokon alapuló irányvonalakat” kellene kidolgozni az oktatás, a büntetésvégrehajtás, a rendőri munka és a kormányzás szinte minden területe számára. (Forrás: Wikipedia) *Guyatt, G.H. et al. (Evidence-Based Medicine Working Group) (1992). Evidence-based medicine. A new approach to teaching the practice of medicine. JAMA 268 (17): 2420–2425. **Smith, A.F.M. (1996). Mad cows and ecstasy: chance and choice in an evidence-based society. Journal of the Royal Statistical Association, Series A 159: 367–383

INFORMATIO MEDICATA Budapest A „transzlációs orvoslás” (TM) az orvosi gyakorlat és a járványügy területén erőteljesen hódító nézetrendszer, a „bizonyítékokon alapuló orvoslás” XXI. századi fejleménye. A transzlációs kutatás célja a laboratóriumi eredmények mielőbbi „lefordítása” valódi betegek valódi gyógyítására. Ezt gyakran „bench- to-bedside” (B2B; laborasztaltól a kórházi ágyig) megközelítésnek is nevezik. (Forrás: Wikipedia) A “bench-to-bedside” kifejezés a 80-as évek*, a „transzlációs orvoslás” a 90-es évek közepére** vezethető vissza. *Merz, B. (1985). Nobelists take genetics from bench to bedside (Editorial). JAMA 254 (22): 3161–3161. **Geraghty J. (1996). Adenomatous polyposis coli and translational medicine. Lancet 348 (9025): 422.

INFORMATIO MEDICATA Budapest Leíró elemzés Az ábra az „evidence-based medicine” és a „translational medicine” (valamint „bench-to-bedside”) kifejezések gyakoriságát mutatja folyóiratok és folyóiratcikkek címében (Thomson–Web of Science, 1975–2009).

INFORMATIO MEDICATA Budapest Az USA fölény lehengerlő mind a két területen. A „translational medicine” + „bench-to-bedside” valamelyest alulreprezentált a Brit Nemzetközösség országaiban, míg kiemelkedő Olaszországban, Izraelben, Kínában és Japánban.

INFORMATIO MEDICATA Budapest Az EBM publikációk vezető szakterülete a Belgyógyászat, a TM cikkeké a Kísérletes Orvostan. Magas a TM cikkek aránya a Gyógyszertan és Gyógyszerészet, az Onkológia, a Hematológia és a preklinikai alapkutatások szakterületein.

INFORMATIO MEDICATA Budapest Az információáramlás jellemzői A TM cikkeket idéző szakterületeket illetően a Kísérletes Orvostan dominanciája eltűnik. A Gyógyszertan és Gyógyszerészet, az Onkológia, a Hematológia, valamint a preklinikai alapkutatási szakterületek maradnak az élvonalban.

INFORMATIO MEDICATA Budapest Meglepetésre az idéző szakterületek nagyon hasonlóak függetlenül attól, hogy a TM cikkek maguk milyen szakterületen jelentek meg. Részletesebb elemzés azt mutatja, hogy az EBM-től eltérően a TM cikkek élénk információforgalmat közvetítenek az alputatási és a klinikai szakterületek között, és ez a forgalom közel szimmetrikusan kétirányú.

INFORMATIO MEDICATA Budapest Reprezentatív példaként tekinthetjük a Journal of Translational Medicine c. folyóirat „információmérlegét” (Thomson SCI–JCR, 2007). A „forrás/cél arány” az idézett és idéző cikkek szakterületenkénti részarányainak hányadosa. Megfigyelhetjük, hogy a „sodrás” enyhén az alapkutatások felől a klinikai területek felé irányul.

INFORMATIO MEDICATA Budapest Bizonyítékokon alapuló tudománymetria A tudománymetria hét mítosza #1 – A késlekedő elismerés mítosza #2 – „Öndicséret büdös” avagy az önidézés kártékonyságának mítosza #3 – Az együttműködés sikerességének mítosza #4 – Az idézetek a tudományos minőség mércéje... #5 – A „review” cikkek idézettségnövelő hatásának mítosza #6 – „Non transit gloria mundi” avagy az idézettség halhatatlanságának mítosza #7 – Átlagok nem használhatók a tudománymetriában *Glänzel, W. (2008). Seven Myths in Bibliometrics. About facts and fiction in quantitative science studies. ISSI Newlsetter 14: 24–32. Glänzel W. (2009). A tudománymetria hét mítosza – költészet és valóság. Magyar Tudomány (8): 984

INFORMATIO MEDICATA Budapest #1 – A késlekedő elismerés mítosza Eszerint számos, eleinte gyéren idézett tanulmány válik idővel gyakran idézetté. Ezért a 3–5 éves vagy annál is rövidebb idézési ablak túl rövid. Amint az ábrán látható, a hároméves idézési ablak országos és intézményi szinten is megfelel, amennyiben megfelelően sztenderdizált és normalizált idézettségi mutatókat használunk. Statisztikai szempontból elmondható, hogy az idézettség kezdeti szakasza meghatározza annak későbbi alakulását. Vizsgálataink szerint a hároméves idézési ablak reális kompromisszum az élettudományi és technológiai irodalom gyors befogadása és az elméleti és matematikai dolgozatok lassú elévülése között.

INFORMATIO MEDICATA Budapest Transzlációs tudománymetria Hirsch, J.E. (2005) An index to quantify an individual’s scientific output. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 102: 16569–6572. Glänzel, W. (2006) On the h-index – A mathematical approach to a new measure of publication activity and citation impact. Scientometrics 67(2): 315–321. Braun, T., Glänzel, W., Schubert, A. (2006) A Hirsch-type index for journals. Scientometrics 69(1): 169–173. Prathap, G. (2010) Is there a place for a mock h-index? Scientometrics DOI /s

INFORMATIO MEDICATA Budapest Összefoglalás és következtetések  A bizonyítékokon alapuló és a transzlációs orvoslás a XXI. század jelentős vívmányai. Míg az EBM kutatása az utóbbi években telítődni látszik, a TM szárnyalása töretlen.  Az idézetek szakterületek közötti áramlásának vizsgálata alátámasztja azt a feltevést, hogy a TM kétirányú hidat képez az alapkutatások és a klinikai gyakorlat között.  A „bizonyítékokon alapuló” és „transzlációs” attitűdöket követni lehet és érdemes nemcsak az orvoslásban és a politikai közéletben, hanem – egyebek között – a tudománymetriában is.

INFORMATIO MEDICATA Budapest Köszönettel tartozom  Prof. Dr. Wolfgang Glänzelnek munkám iránti inspiráló érdeklődéséért

INFORMATIO MEDICATA Budapest Köszönettel tartozom  Prof. Dr. Wolfgang Glänzelnek munkám iránti inspiráló érdeklődéséért,  a konferencia szervezőinek megtisztelő meghívásukért

INFORMATIO MEDICATA Budapest Köszönettel tartozom  Prof. Dr. Wolfgang Glänzelnek munkám iránti inspiráló érdeklődéséért,  a konferencia szervezőinek megtisztelő meghívásukért,  valamint a tisztelt hallgatóságnak érdeklődésükért és türelmükért.