Az AGNES projekt: a paksi biztonság értékelése Gadó János 2015. október 29. Nagy Számítástechnikai Műhelyek MTA Atomenergia Kutató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS MINTAPROJEKTEK A klímaváltozás A légkör összetevői, hőtágulás, atomenergia Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet
Advertisements

Gadó János, KFKI Atomenergia Kutató Intézet Az atomenergetikai kutatások eredményei és jövője.
Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése.
Radó Krisztián1, Varga Kálmán1, Schunk János2
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
Nyerjünk együtt! TAMOP /
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
AZ ANALIZÁTORTÓL A SZÁMÍTÓGÉPIG SZUBJEKTÍV VISSZAEMLÉKEZÉS SZOKATLAN SZEREP, OKOK, KÖRÜLMÉNYEK.
1 Atomenergia és biztonság Előadó Rónaky József főigazgató Országos Atomenergia Hivatal Energy Summit Hungary Budapest
Determinisztikus alapú biztonsági elemzések
Az Atomenergia.
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 6. előadás
Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Az atomenergia.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
A Termohidraulikai Laboratórium kutatásai
Az ARL tevékenységének bemutatása
Projektkontrolling A dolgozatot készítette: Bodnár Zsuzsanna Buskó Nóra Csépe Krisztina Szőke Zoltán Varga Nóra.
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
Számítástechnika a KFKI AEKI-ben
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
Operációs Rendszerek II.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
A változások menedzselése, szervezetfejlesztés
Az atomenergia helyzete a világon Helyzetkép, okok és következmények Energia Klub december.
A hatósági munka szakmai területei, szakember igények és lehetőségek
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL
Atomerőművek Energiatermelés és Környezetvédelem.
Tervezők észrevételei Boda János Dr. Patziger Miklós. MMK.
Kemény Sándor Doktoráns Konferencia 2007.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
ELTE TTK Környezettudományi Doktori Iskola – Beszámoló napok
Controlling tevékenységek kritériumai Jelentésdialógus A jelentésben fontos tényezők ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Készítette: Májer Dávid
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉS SIKERESSÉGÉNEK NÖVELÉSE NON-INVAZÍV MÓDSZEREKKEL TÁMOP D-15/1/KONV ZÁRÓ RENDEZVÉNY november 19.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
Energetika közérthetően - avagy az áram nem a konnektorból jön… Tóth Péterné, Éva főszerkesztő ELEKTROTECHNIKA Sukoró, január 30.
A Paksi Atomerőmű múltja, jelene és jövője Hamvas István műszaki vezérigazgató-helyettes Paksi Atomerőmű Zrt. 8. Energiapolitikai Fórum Budapest, 2007.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
Atomerőmű. Működése A reaktor térben maghasadást idéznek elő amely, magas hő leadással jár. Ezzel az energiával vizet melegítenek fel melynek gőzével.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
A szakdolgozat rövid bemutatása
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
SZÖM II. ÖNÉRTÉKELÉS TAPASZTALATAI
MTA KFKI
A NUBIKI Nukleáris Biztonsági Kutatóintézet Kft. részvétele a
Az MTA Atomki részvétele a Nemzeti Nukleáris Kutatási Programban
Ágazatközi szakmai találkozók
Készítette: Farkasné Veres Edina
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
„ÉLETREVALÓ – U4 LIFE” TPPA/2012/03/30
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Az AGNES projekt: a paksi biztonság értékelése Gadó János október 29. Nagy Számítástechnikai Műhelyek MTA Atomenergia Kutató Intézet (AEKI)

Tartalom Előrebocsátandó: az előadás sok szubjektív elemet tartalmaz! Mi is volt az AGNES projekt? Az AGNES projekt kihívásai Mi történt azóta? 2

Mi is volt az AGNES projekt? : rendszerváltozás Magyarországon, német újraegyesítés – újra kellett gondolni a szovjet tervezésű reaktorok biztonságát (Csernobil: 1986!) feljelentések Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Extrabudgetary Program szovjet intézmények megrendülése Cél EU/USA kompatibilis módszerekkel kimutatni, mi a jó - mi a rossz a fogyatékosságok kiküszöbölésének fontossági sorrendbe állítása Döntések (1991) sajátmagunk vállaljuk a felelősséget finnek bevonása, GRS (D) és TRACTEBEL (B) részvétele, konzultáció oroszokkal a projekt megszervezése (Paks/OAB finanszírozás, AEKI, VEIKI, ERŐTERV + paksi kollégák összeszervezése) A név: A dvanced G eneral and N ew E valuation of S afety 3

Mi is volt az AGNES projekt? - 2 A fő jellemzők: 3 évig tartó kemény munka, számítások, részletes jelentések és összefoglaló készítése, erős projektvezetés, a szakemberek baráti összefogása, kiváló nemzetközi kapcsolatok. Vizsgálati területek: Rendszertechnikai felmérés és értékelés nyugati szempontok szerint (ERŐTERV) Tervezési üzemzavarok amerikai típusú számítása (AEKI) (a kísérletes alátámasztás a projekten kívül történt) Súlyos baleseti számítások (VEIKI) Valószínűségi biztonsági elemzések a NAÜ szabályai szerint (VEIKI) Biztonságnövelési javaslatok kidolgozása 4

Mi is volt az AGNES projekt? - 3 A fő konklúziók (1994):  Alapvető problémák nincsenek  Egy sor átalakítás szükséges  BNI program ( között mintegy 60 milliárd Ft, a zónaolvadási gyakoriság több, mint egy nagyságrenddel csökkent)  az EU-csatlakozási tárgyalásokon Paks nem volt fontos téma  További K+F és elemzések szükségesek (ÁOKU, PSA-2, …) – mind megvalósult, ezért nem okozott különösebb drámát a stressz teszt ( ), ezért valósulhatott meg a teljesítmény növelése és az üzemidő- hosszabbítás  „Európai” szabályozás kell  már 1995-ben EU-konform Nukleáris Biztonsági Szabályzat lépett életbe Az AGNES projekt abszolút hivatkozási alap lett. Az AGNES során létrejött hazai együttműködés mind a mai napig az erőmű biztonságának fontos összetevője. 5

Az AGNES projekt kihívásai - 1 Régi idők (1970-s, 1980-as évek, ICL-1905, R-40, R-55):  Talán az atomenergetikai számítások voltak a leginkább gépidő- igényesek A szakmai kihívások dióhéjban - reaktorfizika: Erős volt a kísérleti háttér (ZR-6), az egyes jelenségeket ki tudtuk számítani, de az erősen időfüggő problémák megoldására nem rendelkeztünk 3D programmal – hatszöges geometriára a világban sem volt ilyen. Paksi blokkok: 349 köteg (+ a környező reflektorok), mindegyik kötegben 126 darab 2,4 m magas pálca – kellene tudni, hogy ebben a reaktorban milyen a neutronok hely és energia (valamint repülési irányszög) szerinti eloszlása. Nem csak stacioner állapotokra kell számolni tudni, hanem a gyorsan változó üzemzavari helyzetekre is, amikor működik (vagy nem) a reaktorvédelem. Értékelni kell, hogy a különböző folyamatok következtében a fűtőelemek hermetikusak maradnak-e vagy sem. 6

Az AGNES projekt kihívásai - 2 A szakmai kihívások dióhéjban - termohidraulika: Erős volt a kísérleti háttér (PMK), a számítások amerikai (később amerikai, német és francia) kódokkal történtek. A kazettákban víz áramlik felfelé a fűtőelempálcák között. A nyomás nagy (125 bar), a hőmérséklet 280 ͦC-ról 310 ͦC-ra nő és közel kerül a telítési értékhez. Az áramlást zavarják a távtartólemezek. Az áramlás kétfázisú, megjelenik a gőzfázis. A helyi áramlási kép függ a meghatározandó mennyiségektől (T,p,v stb.). Üzemzavarok következtében a víz elforrhat, de a biztonsági rendszerek víze elárasztja a reaktorzónát. Az egyes folyamatok időállandói nagyságrendekkel eltérnek egymástól (stiff-egyenletek). Üzemzavarok következtében a fűtőelempálcák dehermetizálódnak, aktivitás juthat a primerkörbe, a konténmentbe és a környezetbe. A szakmai kihívások dióhéjban – visszacsatolások: A reaktorfizikai és termohidraulikai jelenségek ráadásul csatoltak, a számításokat is össze kell csatolni. 7

Az AGNES projekt kihívásai - 3 Mit jelent a tervezési üzemzavarok biztonsági elemzése? Ezt Magyarországon az AGNES projekt idején, a világban elterjedt amerikai eredetű előírások és módszerek megismerésével értettük meg. Csak néhány „apró” követelmény: az üzemzavarok körének teljesnek kell lennie világos elfogadási kritériumokkel kell rendelkezni (itthon nem volt szabályozva) az egyes elemzések konzervativizmusát biztosítani kell az alkalmazott módszerek, programok egyértelmű, teljes leírása, a módszerek validálása szükséges az elemzések olyan leírása szükséges, hogy a számításokat más is meg tudja ismételni. 8

Az AGNES projekt kihívásai - 4 A számítástechnikai kihívások Programok átvételén és kifejlesztésén túlmenően szükséges volt „erős” számítógépek alkalmazása, mert rengeteg számítást kellett (esetenként többször is) elvégezni. A projekt AEKI-re eső részének számítási kapacitás- igénye nehezen volt felmérhető (utólag is). A számítások egy részét külföldön végezték, sokszor saját szakembereink. Akkoriban gyorsan nőttek a számítástechnikai kapacitások és „erős” számítógépeket (AGNES és ROZI) tudtunk vásárolni. Jánosy J. Sebestyén (CPU idő alapon) és Keresztúri András (számításigényes kód teljes futási ideje alapján) nyomon követték az 1990-es években történt fejlesztéseket. Erről Jánosy előadást is tart. Néhány összehasonlító adatot tartalmaz a következő táblázat. 9

Az AGNES projekt kihívásai - 5 Számítási idők összehasonlítása Számítógép Linpack doubleKIKO3D számítás precision teszt VAX 3100/ IBM486/100MHz PC/AT 1 - SUN IBM6000/560 AGNES IBM6000/590 ROZI ORIGIN2000 R A számítógépek ára gyakorlatilag nem változott (1990-es évek!). 10

Mi történt azóta? Paksi biztonság:  Főkonzulensi tevékenység, a biztonság további elemeinek értékelése, stressz-teszt  Végleges Biztonsági Jelentés elkészítése – üzemidő-hosszabbítás  A teljesítmény növelése, jobban kihasználható fűtőelemek bevezetése Számítástechnika:  Erőművi szimulációs kódok biztonsági elemzésekhez – erős PC-ken  Az érzékenységi/bizonytalansági számítások szerepe megnőtt a konzervativizmus leszorítása érdekében – erős PC-ken  Speciális számítások speciális gépeken : - Monte-Carlo neutronfizika - Computational Fluid Dynamics - szilárdsági számítások Ma már nem az atomenergetika a legnagyobb számítástechnikai megrendelő. 11

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! 12