Az „Út a munkához” program tapasztalatai és eredményei a munkaügyi szervezet tevékenységében Székesfehérvár, 2009. július 14.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Advertisements

A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁSI RENDSZER MUNKÁRA ÖSZTÖNZŐ ÁTALAKÍTÁSA ÚT A MUNKÁHOZ február.
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
1 Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat feladatai az Út a munkához-program megvalósításában Budapest, január 19.
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
A közmunkaprogramok tapasztalatai,
általános főig. helyettes
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
TÁMOP C-09/ „Kitárt karok” szeptember február 29. „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé.
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Siófok szeptember 17.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
1 Út a munkához fórum Út a munkához fórum Dr Soós Adrianna Főigazgató- helyettes Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Budapest, 2009.február 9.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Dr. Bálint József JOSZ elnöke
„Út a munkához”program 2009-es képzési tapasztalatainak bemutatása az Észak-magyarországi Régióban „Út a munkához” program 2009-es képzési tapasztalatainak.
Segélyezési rendszer átalakítása
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Közfoglalkoztatás a közép- magyarországi régióban 2010 Vass István főigazgató Tel: Fax: Közép-magyarországi Regionális.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Út a munkához program Regionális Államigazgatási Kollégium március 20. Székesfehérvár.
Foglalkoztatási Információs Pontok
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
A közfoglalkoztatás tervezése és szervezése Kovács Ibolya szociálpolitikus - főosztályvezető Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Hová vezet ez az út? Közfoglalkoztatás a gyakorlatban. Összeállította: Pergő Margit polgármester Berhida Város Önkormányzata Közép-Dunántúli Régió.
„Út a munkához” program egyéni és társadalmi hatásai Tapasztalatok Sarkad városában.
Tájékoztató az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (Youth Employment Initiative - YEI) végrehajtásáról Jogszabályi háttér 1304/2014 EU Rendelet IV.
Tájékoztató a HEFOP 1.1 „A munkanélküliség megelőzése és kezelése” című intézkedés eredményeiről Rózsa Zoltán ESZA Kht. programvezető november 29.
„A Kirendeltség és az Önkormányzatok közötti információ és adatszolgáltatás gyakorlata a Paksi Kistérségben Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Az aktív korúak ellátásának új rendszerével kapcsolatos önkormányzati igazgatási tapasztalatok Kiskunfélegyházán Szociális Igazgatási Mintahely Ódor László.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
„Út a munkához” program tapasztalatai
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT-ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai:
„Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése”
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ és HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
„Út a munkához”program
Székesfehérvár, július 14.
Új lehetőség? – Új lehetőség!
A közfoglalkoztatás tervezése és szervezése
Közfoglalkoztatás Szombathely városban Előadó: Horváth Olga.
A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT-ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai:
Hová vezet ez az út? Közfoglalkoztatás a gyakorlatban.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
„Út a munkához” program egyéni és társadalmi hatásai
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

Az „Út a munkához” program tapasztalatai és eredményei a munkaügyi szervezet tevékenységében Székesfehérvár, július 14.

Előzmények A KdRMK a programra való felkészülés során két célt tűzött ki maga elé: 1. A települési önkormányzatok felkészítése a programmal kapcsolatos közös feladatokra, és az eddigi együttműködési keretek felülvizsgálata, a program feladatainak beillesztése az együttműködésbe. 2. Saját szervezetének – elsősorban a kirendeltségeknek – a felkészítése.

Felkészítés / felkészülés 1. Jogszabályi feladat volt az önkormányzatokkal közös adategyeztetés a december 31.-én rendszeres szociális segélyben részesülőkről. –Az önkormányzatok hozzáállása nem volt egységesen pozitív, a tervezett január végi határidőre nem teljesítették az adatszolgáltatást, márciusra lett teljes az adatbázis. Az önkormányzatok felkészítését két lépcsőben terveztük: –Megyei önkormányzatokkal közösen a polgármesterek szintjén (2009. január ). –Kirendeltségi szinten a jegyzők /szakügyintézők szintjén (2009. február hónapban)

Felkészítés / felkészülés 2. Megyei szinten: –Jogszabályi háttér ismertetése, magyarázata, –Fogalmak tisztázása, –Feladatok ütemezése, –Közfoglalkoztatásban ellátható feladatok számbavétele, –Közfoglalkoztatási terv készítés feladatai, –Foglalkoztatási és szociális Adatbázis Jól sikerült megyei találkozók, magas részvétel, tájékozatlanság, várakozás.

Felkészítés / felkészülés 3. Kirendeltségi szinten: –Közös gyakorlati feladatok egyeztetése –Közcélú – közhasznú - közmunka feladatok egyeztetése, feladatlisták összeállítása –Új együttműködési megállapodások előkészítése az önkormányzatokkal –Foglalkoztatási és Szociális Adatbázissal kapcsolatos tennivalóinak összehangolása –Háromoldalú megállapodások az önkormányzatokkal és az orvosokkal munkaalkalmassági vizsgálatról Eredményes tanácskozások, rengeteg tisztázandó kérdés, tenniakarás

Felkészítés / felkészülés 4. A munkaügyi szervezet felkészítése: –Vezetői szintű felkészítés december –Programfelelős munkatársak kiválasztása, kijelölése, felkészítése, január Fő célkitűzés: a szervezet felkészítése az aktív korúak ellátásának változásaira, a települési önkormányzati feladatok elősegítése, segítése, az önkormányzatok teljes körű kiszolgálása a közfoglalkoztatási tervek eredményes elkészítéséhez (célcsoport azonosítás, elemzés, összetételre vonatkozó adatok, 35 éven aluliak, stb.) január közepéig Képző Központtal a képzések előkészítése

Eredmények decemberében fő rendszeres szociális segélyezettet tartottunk nyilván július 14.-én – fő RÁT – ban részesülő fő férfi fő nő –1.757 RSZS – ben részesülő –35 év alatti fő –8 általános iskolai végzettség alatti 900 fő Közülük képzésre kötelezett 291 fő –8 általános iskolai végzettségű fő

Eredmények 2. –Szakmunkás végzettségű fő –Gimnáziumi végzettségű 509 fő –Szakközépiskolai/technikusi végzettségű fő –Főiskola/egyetemi végzettségű 273 fő 399 közfoglalkoztatási terv Közfoglalkoztatásba bevont fő –5.732 fő férfi –4.076 fő nő

Eredmények 3. Közfoglalkoztatási tervek készítésében határidő problémák az önkormányzatoknál (volt, amelyik májusban küldte meg) Alacsony a Foglalkoztatási és Szociális Adatbázis feltöltöttsége, sok a gond az önkormányzatoknál a felkészítők ellenére A közfoglalkoztatásba vonás folyamatos, a III. negyedévre ütemezték a legnagyobb mértékű bevonást 22 pályázat alapján 36 fő – a terv 62 fő volt - közfoglalkoztatás-szervező képzése és munkába állítása (a töredék létszámok nem lettek felhasználva, együttműködés hiánya)

Eredmények 4. Kompetencia javító képzések elindultak, a felzárkóztató képzések ősszel indulnak (önkormányzatok és az érintettek kérése, addig közcélú munkát végeznek) A program szűrő funkciója működik, sokan elhelyezkedtek önállóan, a munkát vagy képzést visszautasítókat kizárták. Elég széles a munkák köre, de döntően kommunális, parkfenntartási, de van építési- karbantartási munka és adminisztratív tevékenység is.

Eredmények 5. Mezőgazdasági idénymunkákról a megyei kamarákkal együttműködésben foglalkoztatási lehetőségek feltárása van folyamatban A gazdasági válság következtében a RÁT-ban részesülők első munkaerőpiacon történő elhe- lyezkedésének szinte nincs lehetősége Közhasznú munkavégzésre rendelkezésre álló pénzügyi lehetőségek a korábbi évek töredéke, így a közfoglalkoztatás szinte egyedi célterülete a közcélú munka. Az önkormányzatok a korábban ellátott feladatokat döntően közcélú foglalkoztatás keretében látják el. Emiatt a RÁT-ra nem jogosultak jelentős számban kiszorulnak a közfoglalkoztatásból.

Eredmények 6. A Foglalkoztatási és Szociális Adatbázis alacsony feltöltöttsége miatt a heti jelentési kötelezettség ezért nem teljes körűen megbízható adatokat ad, és komoly erőfeszítést igényel az önkormányzatoktól. Fel kelle gyorsítani az adatfeltöltést és megoldani a kezelési problémákat. A program eredményeként jelentősen bővült a leghátrányosabb helyzetűek foglalkoztatásba vonása, igaz ezt némiképp beárnyékolja a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásában beállt csökkenés Fontosnak tartjuk a jó gyakorlatok terjesztését, a hatékony módszerek és technikák megismertetését

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!