Szülei Mechwart György és Hofmann Erzsébet. Pályáját lakatosként kezdte. Ezután végezte mérnöki tanulmányait Augsburgban. Nemsokára a Károly- Lajos-vasúti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
„Fejlődés ellen nincs orvosság” (Neumann János) 1987.az alapítás éve 1989.a névadás éve 1993.az első (30 fős) kollégium 2000.NIVÁK 2002.Kollégium a Pozsonyi.
GANZ ÁBRAHÁM KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA
Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
EURÓPA MAGYARORSZÁG.
KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
Krúdy.
Pályaválasztás 2014/2015-ös tanév KnéKE.
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Tehetségpont létrehozása
1 Pályaválasztás 2010/2011-es tanév Fné T.K.. 2 BEISKOLÁZÁSI TERV A 2010/2011-ES TANÉVRE SZAKKÖZÉPISKOLA2 osztály Nyelvi előkészítő angol Nyelvi előkészítő.
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
Szeretettel köszöntjük az iskolánk, és ezen belül az informatika-matematika szakirány után érdeklődő nyolcadikos tanulókat.
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
Műszaki és informatikai képzési terület jelentkezés és felvételi követelmények Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó OKM.
Karinthy Frigyes Gimnázium
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Iskolánk: a Bencs László Szakiskola és Általános Iskola
A NYEK tapasztalatai a 2006/2007. tanévi iskolalátogatások tükrében.
program minden kedves résztvevőjét !
Felnőttoktatási tájékoztatója
GANZ ÁBRAHÁM KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
Pályaválasztás 2015/2016-os tanév KnéKE.
PROJEKTZÁRÓ RENDEZVÉNY június 12. Rövidebb képzési idejű szakképzés a Ganz-Munkácsyban TÁMOP B-12/
Debreceni SzC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakközépiskolája Pályaválasztási tájékoztató.
Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola SZOLGSZI.
Pályaválasztási szülői értekezlet
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
1 A Világ – Nyelv Program és a nyelvi előkészítő évfolyam július 07.
A szakképzés jelene és jövője a KLIK-ben. Jogszabályi háttér: A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény A szakképzésről szóló évi CLXXXVII.
Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola Debrecen, Széchenyi u Szeretettel köszöntöm a konferencia résztvevőit!
A GAZDASÁG ÉS A TÁRSADALOM SZOLGÁLATÁBAN Debrecen január 26. Tirpák Zsolt főigazgató szeptember 1.
Köszöntöm Önöket! Szabó Gábor általános igazgatóhelyettes Budapest, június 3.
Gépgyártástechnológus technikus modulrendszerű képzésének BEMUTATÁSA Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Tagintézmény SZOLNOK.
Üdvözlöm a konferencia résztvevőit! Varga Erzsébet igazgatóhelyettes Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza.
Az NSZI minőségirányítási rendszerét a BVQI tanúsította A tanév aktuális rendje és feladatai Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes augusztus.
Bemutatkozik A Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolája NYITOTT KAPUK NAPJA
Érettségire készülünk! 2008/2009. tanév Írásbeli vizsgák: május 4 –től Szóbeli vizsgák: június 22 – 24.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
BEMUTATJUK A DEBRECENI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MECHWART ANDRÁS GÉPIPARI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLÁJÁT.
TOVÁBBTANULÁS Határidők Feladatok 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelet A 2015/2016. tanév rendjéről 2. sz.melléklet ! A tanulók jelentkezése.
Középiskolai továbbtanulás 2016/17
2016/17-es tanév. Iskolatípus változások 2016/17-es tanévtől.
Köszöntjük a pályaválasztási szülői értekezlet résztvevőit! Nyíregyháza, szeptember 29.
Debreceni SzC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakközépiskolája
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Felvételi a középfokú iskolákba
Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Jelentkezés Érettségire jelentkezés határideje: február 15. Helye: Tiszakécskei Református Általános Iskola és Gimnázium.
PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2O15. tanév
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István.
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Beiskolázás a „Gundel”-ben
Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Gimnáziumi statisztika
Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2019/2020.
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Előadás másolata:

Szülei Mechwart György és Hofmann Erzsébet. Pályáját lakatosként kezdte. Ezután végezte mérnöki tanulmányait Augsburgban. Nemsokára a Károly- Lajos-vasúti igazgatóságnál kilátásba helyezett mérnöki állás elfoglalása érdekében Pestre jött. Itt megismerkedett Ganz Ábrahámmal és 1859-ben belépett Ganz Ábrahám kis vasöntőműhelyébe, amely az ő munkássága révén jelentős vállalattá fejlődött. Mechwart lett az 1869-ben részvénytársasággá alakult Ganz és Társa- Danubius Villamossági-, Gép-, Waggon- és Hajógyár Rt. műszaki igazgatója, majd vezérigazgatója ben Eichleiter távozott a cégtől. Ebben az évben találta fel a kéregöntésű, rovátkolt hengerekkel dolgozó hengerszéket és ezzel a magyar malomipar aranykorát alapozta meg.

A 125 éves középfokú magyar iparoktatás egyik intézménytípusa kezdetben a kassai és 1879-től a budapesti felső ipariskola volt. Majd az 1890-es évektől új iskolatípusként létrehozzák az ipari szakiskolákat. Városunkban is felvetődik egy középipariskola alapításának gondolata, sőt 1886-ban középipar tanodai alap létesítésére is sor kerül. A terv azonban nem vált valóra, de nem is merült feledésbe. A debreceni "középipariskola" ügye húsz éves várakozás után jut a megvalósítás stádiumába. Kossuth Lajos fia, Kossuth Ferenc szeptemberében a városhoz írt levelében úgy fogalmaz, hogy a kézműves ipar fejlesztése céljából Debrecenben "... tervezett tanfolyamok állandó alapját egy fémipari szakiskola..." által kívánja biztosítani. Kétéves alkudozás után végre létrejön a megegyezés - a középfokú szakoktatásért felelős - kereskedelemügyi miniszter és a maradandóság városa között az intézet létesítésének feltételeit illetően: június 13-án Kossuth Ferenc arról rendelkezik, hogy: "... a Debrecen sz. királyi város közönségével történt megállapodás értelmében az ottani fémipari szakiskola folyó év szeptember havában megalapítandó."

Részlet az iskola alapító okiratából

Az iskola az első világháborúban A középfokú szakembernevelést egyre eredményesebben végző fémipari szakiskola fennállásának hetedik esztendejében kitört az első világháború. Az iskolában hadi kórház van, s a tanműhelyben - a nyári szünetben is - haditermelés folyik egészen október 18-ig. Az első világháború pusztítását az tette teljessé, hogy a tanácsköztársaság leverésében közreműködő, s április 22-én Debrecenben bevonuló román csapatok az iskola felszereléseit és gépeit elszállították. Az üresen maradt épületben mindent elölről kellett kezdeni. A háborútól megtépázott, igen szűkös anyagi viszonyok között, s nehéz politikai légkörben talpra állni készülő fémipari szakiskolát júliusában a kereskedelemügyi miniszter "... egy rendes szakiskolai tagozatú faipari szakosztály..." szervezésével bízza meg.

Az iskola a két világháború között A következő tanévekben újra fel kellett szerelni a fémipari műhelyt, s meg kellett teremteni a faipari szakiskolai képzés személyi és tárgyi feltételeit. Az ország súlyos anyagi helyzetében a "... kenyérkereső foglalkozás elsajátításának lehető..." könnyítését akarták elérni az iparoktatás vezetői a szakiskolai tanulmányi idő egy éves rövidítésével. Az 1924/25. tanévtől tért át szakiskolánk a hároméves képzésre. Az átszervezés lényegében nem érintette a korábbi képzési célt és tartalmat. Ezzel egy időben az egész iskolaépület belső felújítását is el kellett végezni. A két világháború között egyre erőteljesebben hangoztatják az iparoktatás szakemberei - köztük Kiszely Árpád, iskolánk akkori igazgatója - hogy a magyar középfokú szakoktatás igazi és radikális reformja elodázhatatlan. Az Állami Iparoktatási Intézetek Tanárainak Egyesülete 1935-ben iskolánkban tartott közgyűlésén: a gimnáziumokkal egyenrangú érettségit adó, egységes középfokú iparoktatási intézményrendszer kiépítését, s a végzettek számára technikusi cím megadását követeli.

Az iskola a második világháborúban A következő tanév elején megérkeznek az első behívók. Jóformán a II. világháború előestéjén az iparügyi miniszter az iskolát felveszi a hadi üzemek "B" csoportjába, s az intézet személyzetét katonai fennhatóság alá helyezik. Ennek nyomán minden év közötti személy honvédelmi munkára igénybe vehető. Folytatódnak a katonai behívások. Az június 2-i légitámadás jelentős kárt okoz az iskola épületében. A tanműhelyben azonban a haditermelés zavartalan, s az 1944/45-ös rendkívüli tanév megnyitásának előkészületei is folynak. Az szeptember 1-jei légitámadás "... alkalmával iskolánk súlyos bombatalálatot kapott, melynek következtében az egész épület teljesen használhatatlanná vált."

Az iskola a második világháború után Amikor a front átvonult a városon, intézetünk épületének egy része romokban hevert, műhelye pedig ismét kifosztva várta az élet megindulását. A következő tanévekben elsőrendű feladat volt az újjáépítés, valamint a felső ipariskolai oktatás rendes menetének mielőbbi biztosítása. Ez a munka eredményesen haladt Újvárosi Imre, majd László Árpád igazgatósával, s az 1946/47-es tanévben folyamatos tanítás mellett már a teljes tantervi anyagot el tudták végezni. Ebben a tanévben Kövesdy László építészmérnök lesz iskolánk igazgatója, s tíz éven át nagy szakértelemmel és ügybuzgalommal vezeti az intézetet. Az ő irányításával fejeződik be az újjáépítés, majd pedig tervei és szervezőmunkája nyomán jön létre az első iskolabővítés, a mai 9-es, 19-es és 29-es tantermek megépítésével. A műhely újra felszerelése is eredményesen halad, de hosszú időbe telik míg a háború előtti szintet elérik.

Sztankay Farkas Béla ( ) Kiszely Árpád ( ) Szabó Gábor ( ) Újvárosi Imre ( ) László Árpád ( ) Kövesdy László ( ) Jánószky Mihály ( ) Kovács Gábor ( ) Dr. Kárpáti László ( )

Dr. Barcsa Lajos (2002 -től)

Iskolánkban működik: Iskolaújság Iskola rádió/Stúdió Lego robot szakkör Futsal edzés Idegen nyelvű drámaszakkör DÖK rendezvények

Iskolánk minden évben Mechwart napot szervez névadónk születésnapjának emlékére. Ezeken a napokon megemlékezünk Mechwartról valamint az igazgatóság jutalmakat ad át a tanulmányi versenyek legjobbjainak. A nap további része diák önkormányzati nap. Ilyenkor nincs tanítás,a diákok és tanárok együtt élvezik a DÖK által szervezett programokat.

Iskolánkba jelentkező tanulók 3 szakirányból választhatnak: Informatikai rendszergazda: 4 év gimnáziumi képzés során szakmai órák is vannak, majd az ezt követő 1 évben emelt szintű OKJ-s szakképesítés megszerzésére van lehetősége tanulóknak. A szakképző évfolyamon lehetőség van a CISCO Akadémián a világ 130 országában „jegyzett” CCNA oklevél megszerzésére is.

Gépgyártástechnológiai technikus: 4 év gimnáziumi képzés után OKJ-s szakképesítés komplex szakmai vizsgájára készülnek a tanulók. A szakképző évfolyam zárásakor lehetőség van CNC gépkezelő vizsga letételére is. Német két tanítási nyelvű gépészeti szakirányú képzési forma: A 9. évfolyam nyelvi előkészítő jelleggel működik. Érettségi vizsga az öt éves képzés végén van. Egyes tantárgyak oktatása német nyelven történik. A speciális érettségi bizonyítvány az állami nyelvvizsgák különböző szintjeinek is megfelelhet majd.