Fast Ventures B.V. A részvénypiac és a kockázati tőke Tőzsdeképes Cégek Klubja Sajtótájékoztató 2003. Július 22.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zséger Ádám vezető munkatárs
Advertisements

Likviditás a Budapesti Értéktőzsdén Mennyire felel meg a kibocsátók és befektetők elvárásainak, illetve mitől függ? Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
OTP Kockázati Tőkealap I.
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
A tőzsdei bevezetés felügyeleti szempontjai
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Bemutatkozik a Premier Kommunikációs Iroda A kommunikáció világában minden nap egy új Premier!
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
A Budapesti Értéktőzsde szerepe, jelentősége a közép-európai (osztrák, cseh és lengyel) tőzsdék között. A kuvikok nevében üdvözlöm a tisztelt zsűrit és.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
Amikor nem kell biztosíték: tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, március 21.
Amikor nem kell biztosíték: tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Pécs, február 28.
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
Finanszírozás tőzsdei megjelenéssel
Kockázati Tőke a kis- és középvállalkozások finanszírozásában Kockázati Tőke a kis- és középvállalkozások finanszírozásában László Ádám - befektetési menedzser.
Nemzetközi módszerek és megoldások
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Titre de la présentation
Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 29. Tőkefinanszírozás.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
Tájékoztató jellegű információk! Fejlesztési tőkefinanszírozás kockázati tőke- finanszírozás beruházási hitel fejlesztési tőke- finanszírozás.
Befektetői tőke szerepe a megújuló energiaforrások hasznosításában
A tőzsdei kereskedés tendenciái Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt. Budapest,
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt. Befektetői szemmel.
Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület Finanszírozási lehetőségek az innovatív ötletek piacra jutásához December, 2006.
Magyar Fejlesztési Bank Vállalati Finanszírozás
Hogyan bocsátanak ki értékpapírokat a vállalatok? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Econet.hu Nyrt év jelentősebb eseményei I i alaptőke-emelés Est Média Group Kft. 70%-ának megszerzése /Pesti Est, Est.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
Zsembery Levente vezérigazgató
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
A tőkebefektetés 50 árnyalata Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, december 11.
Innovatív induló kisvállalkozások izraeli fejlesztési modellje, ennek adaptálása Magyarországon Dr. Turi Márta – Korányi László szeptember.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Zalaegerszeg, október 2.
A Magyar Közgazdasági Társaság 46. Közgazdász-vándorgyűlése László Sándor vezérigazgató előadása.
A nemzetközi helyzet fokozódik Tőzsdei tendenciák Európában és Magyarországon Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt. Budapest,
Okos pénzt az okos egészségügynek – kockázati tőkebefektetések az élettudományok területén április 29. Zsembery Levente vezérigazgató X-Ventures.
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Cégbemutatás 2003 október 7.. Cég háttér AmCham havi magazin Új kétnyelvű befektetési magazin Marketing ügynökség.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Pannónia CIG Eur Likviditási Alap július 31.
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
Crowdfunding Dobozi Sándor Executive Vice President GCT Holding.
1 FreeSoft cégbemutató Vaspál Vilmos IT elnök
Private Equity Bohák András Befektetések.  Zártkörűen működő társaság részvényeinek, tulajdonjogának megvásárlása.  Később nyilvános bevezetés, eladás.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Növekedés a tőzsdével ELITE Program, együttműködésben a BÉT-tel
Hedge fund-ok Urbán András
Vállalati terv bemutató
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
12 év szakmai tapasztalat
Előadás másolata:

Fast Ventures B.V. A részvénypiac és a kockázati tőke Tőzsdeképes Cégek Klubja Sajtótájékoztató Július 22.

Fast Ventures B.V. Háttér Alapítás éve: 2000, 2.4 millió euró induló tőke Hollandiában bejegyzett, nyílt végű részvénytársaság 2001: 3 millió euró tőkebevonás, zártkörű kibocsátás Távlati cél: 10 – 15 millió euro új tőke bevonása, regionális terjeszkedés Tulajdonosok: HVB Group, magánbefektetők, menedzsment Megcélzott szektorok: informatika, kommunikáció, média, biotechnológia

Fast Ventures B.V. A kockázati tőke általánosan:  Befektetés lehet néhány $100k-tól néhány $10 millió  Tőkéért üzletrészt szerez – tulajdonos, nem hitelező  Célja az üzletrész értékének megtöbbszörözése és  Néhány éven belüli értékesítése (Exit)  A cégvezetésben csak korlátozott szinten vállal szerepet (nem stratégiai befektető ) A diverzifikáló faktorok:  Befektetőként különböző kockázat vállalási hajlam: korai fázisú befektetők vs. magántőke alapok  Különböző szektor fókuszú alapok: biotech, optical...  Tradicionális alapok mellett Magánbefektetők (Angels), Corporate VC-k, Inkubátorok – eltérő stratégiák

Fast Ventures B.V. Befektetési Politika Piacvezetői pozíció és nemzetközi terjeszkedés megvalósítását ambicionáló cégek támogatása Pozitív EBITDA hónap alatt Világos Exit-stratégia Menedzsment: tapasztalt üzletember-cégvezető Fenntartható versenyelőny Piac: megfelelően nagy/vonzó a stratégiai befektetőknek Kisebbségvédelem: jog a beavatkozásra, ha rosszul mennek a dolgok Realisztikus cégértékelés Kockázat, komplexitás és hozam megfelelő aránya

Fast Ventures B.V. Befektetési Folyamat EXIT TÁRGYALÁS ÉS SZERZŐDÉS ÉRTÉKELÉSMONITORING BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEK FELKUTATÁSA

Fast Ventures B.V. Kockázati tőke és a részvénypiacok 1.) Forrásbevonás (public sector), a kockázati tőkealap részvényeinek tőzsdei kibocsátása 2.) Exit: a portfólió cégekben birtokolt részesedés értékesítése A tőkepiac szerepe a kockázati tőkebefektetésben

Fast Ventures B.V. Kockázati tőke és a részvénypiacok Nem jellemző, kevés példa Pénz forrása: a magas kockázati szint miatt portfólió allokációra képes szofisztikált intézményi befektetők (nyugdíjalapok, biztosítók) Tőzsdei alap esetében a befektetési portfólió nyilvános értékelése nehezíti az optimális exit startégia megvalósítását A likviditás egyre fontosabb: a jövőben a jelenlegi zárt magánstruktúrák fokozatos nyitása várható 1. Forrásbevonás, az alap részvényeinek tőzsdei kibocsátása

Fast Ventures B.V. Kockázati tőke és a részvénypiacok Szoros a korreláció a részvénypiacok és a kockázati tőke teljesítménye, valamint az iparágba áramló tőke között között USA vezető szerepe mindkét területen egyértelmű (IPO a domináns exit – 65%) USA IPO exitek hozama jelentősen meghaladja az akvizíciókét 2. Exit: a portfólió cégekben birtokolt részesedés értékesítése

Fast Ventures B.V. Kockázati tőke és a részvénypiacok Európa: hagyomásnyosan a stratégiai akvizíció a domináns exit, ez főleg a korai fázisú technológiai befektetésekere hátrányos 2. Exit: a portfólió cégekben birtokolt részesedés értékesítése

Fast Ventures B.V. Kockázati tőke és a részvénypiacok Aktív IPO piac előnyei VC szemmel: alternatív exitlehetőség, magasabb elérhető cégérték 80’-as évek végétől komoly erőfeszítések történtek az európai részvénypiacok fejlesztésére (USA mintára, small-cap cégek) az EVCA és a European Commission aktív részvételével Eredmények: EASDAQ, Neuer Markt, Alternative Investment Market (AIM-London) 2. Exit: a portfólió cégekben birtokolt részesedés értékesítése

Fast Ventures B.V. Kockázati tőke és a részvénypiacok Másodlagos, small-cap piac 90-es évek végén drámai felfutás (1997 – 2001: 330 IPO, € 22 mrd volumen) Siker okai: átláthatóság, szigorú közzétételi szabályok = befektetői bizalom, likviditás Technológiai részvények összeomlása után beolvadt a Deutsche Borse-be Kulcsszerepet játszott abban, hogy a hagyományosan banki finanszírozásra épülő német gazdaság Európa második legnagyobb VC piaca lett (21% piaci rész) Neuer Markt példa

Fast Ventures B.V. Kockázati tőke és a részvénypiacok Neuer Markt példa

Fast Ventures B.V. Kockázati tőke és a részvénypiacok Cofinec (1996) - MAVA Nabi (1997) - FHF Synergon (1999) – Advent, Equinox Graphisoft (2000) – Nippon Investment Fund Kockázati tőke által finanszírozott cégek a BÉT-en

Fast Ventures B.V. A finanszírozás fázisai Exit

Fast Ventures B.V. Portfolió Wireless Enterprise Systems, Inc. (Redwood, CA) szoftverfejlesztés: vállalati adatbázisok vezeték nélküli elérése Solvo Biotechnológiai Kft. (Szeged) transzporter fehérjékhez kapcsolódó diagnosztikai és terápiás termékek fejlesztése Analogic Computers Kft. (Budapest) Neurális hálózatokon alapuló képfeldolgozási eljárások fejlesztése

Fast Ventures B.V. Portfólió Fathom Technology ApS (Copenhagen) „Off-shore” szoftverfejlesztés J2EE és MS.net platformokon Vidux Informatikai Kft. (Budapest) Digitális videó megfigyelő és monitoring rendszerek, valamint vizuális alapú ipari minőségellenőrzési rendszerek fejlesztése és forgalmazása PMS Csoport/Enigma Rt. (Amsterdam, Budapest) Biztonságos mobil fizetési infrastruktúra fejlesztése és szolgáltatása

Fast Ventures B.V. Köszönöm a figyelmet! Várkonyi Attila FastVentures Kft. H – 1034 Budapest Bécsi út Tel: Fax: