Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Advertisements

Készítette: Batári Csilla Andragógia MA L II. félév.
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Szabadka, november A CARTESIO-ÜGY: ITT A SZÉKHELY, HOL A SZÉKHELY? KLENANC Miklós (Szegedi.
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
Az Európai Unió Általános áttekintés.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
Az euró története Az Európai Unió tagállamai 1992-ben, a maastrichti szerződésben foglalták írásba a közös valuta létrehozásának gondolatát. Minden, az.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió és Magyarország
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
EU ISMERETEK BEVEZETŐ ELŐADÁS.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
Pénzügytan II. 2010/2011. II. félév
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
EU II..
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot érintő vállalati önszabályozás perspektívái Verseny és Szabályozás MTA KRTK Közgazdaság-tudományi.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Záhony: a kelet nyitott vámkapuja Mérföldköveink EU-s csatlakozási „előkészítő kavicsok”, május 01, Románia EU-s csatlakozása, Schengeni.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
Az EU agrárrendszere 30 óra Heti két óra. Az élelmiszertermelés területi kapcsolatai Agglomeratív tényezők túlsúlyban Regionális tényezők túlsúlyban Súlyvesztő.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Az Európai Unió.
Készítette: Karácsony Péter
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
A fogyatékkal élők integrációjának kérdése Románia EU csatlakozása után.
A tagállami árszabályozás keretei az Európai Unió jogában, különös tekintettel a liberalizált piacokra Dr. Nagy Csongor István, LL.M., Ph.D., S.J.D. „Lendület”
Európai uniós alapismeretek
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Az EU katonai szervezetei (EUMC, EUMS, Rapid Reaction Forse) Persa Virág Földrajz BSc
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Az európai integráció története
Európai Uniós ismeretek
Az Európai Unió energiapolitikája
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
A békeszerződés aláírása
Európai Uniós Alapismeretek
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Az euró története Az Európai Unió tagállamai 1992-ben, a maastrichti szerződésben foglalták írásba a közös valuta létrehozásának gondolatát. Minden, az.
Nemzetközi magánjog II.
Több vagy kevesebb Európát?
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens

Tematika Az EU története és joga Az EU intézményei és működése Az EU-jog érvényesítése: bírósági eljárások Belső piac szabályozása (áruk, személyek, szolgáltatások és tőke szabad mozgása) EU nemzetközi magánjoga Vállalkozásokra vonatkozó versenyszabályok az EU-ban Állami támogatások szabályozása az EU-ban Liberalizációs versenyjog az EU-ban

Számonkérés ZH-k – 2 db ZH – Feleletválasztós tesztek és esettanulmány Források: – Előadások és előadás ppt-k – Jegyzet

Európai integráció története Egységes Európa gondolata – európai kultúrközösség. Az európai egységesítési törekvések mindig „fentről lefelé” valósultak meg. Európai integráció kezdetei: – második világháború vége: béke és fejlődés biztosítása iránti vágy; – Európa elveszti globális vezető szerepét; – a világhatalom központja(i) Európán kívül helyeződik/nek el; – nyomasztó globális verseny.

Európai integráció története Az európai integráció több mint ötven éves (1951/1957-ben kezdődött). Az Európai Uniót csak 1992-ben alapították Maastrichtban. Egy alapvetően gazdasági közösségről van szó, amelynek azonban végső célja a politikai unió. Az integráció mindig lépésről lépésre haladt; hol lelassult, hogy felgyorsult.

Európai integráció története 1951 (1952): Európai Szén- és Acélközösség (2002-ben beolvadt az Európai Közösségbe) 1957 (1958): Euratom (Európai Atomenergia Közösség) 1957 (1958): Európai Közösség (eredetileg: Európai Gazdasági Közösség) 1992 (1993): Európai Unió (Maastrichti Szerződés): megalapítja a három pillérből álló „templomot” (2009) Reform Szerződés (Lisszaboni Szerződés): összevonja a három pillért, feloldja az Európai Közösséget az Európai Unióban.

Schengeni övezet

Euro övezet