Szerkezetek Dinamikája 10. hét: Szerkezetek támaszrezgése. Támaszrezgés földrengésből.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
A hőterjedés differenciál egyenlete
A Föld belső szerkezete és fizikai folyamatok a Föld belsejében
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Periodikus mozgások A hang.
A FÖLDRENGÉS.
Egymáson gördülő kemény golyók
FALAZOTT SZERKEZETEK VISELKEDÉSE KÖZLEKEDÉS OKOZTA REZGÉSEKRE
A lemezmozgások következményei
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
TRANSZPORT FOLYAMATOK MODELLEZÉSE
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Hullámok visszaverődése
11. évfolyam A rezgő rendszer energiája
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
Összefoglalás Dinamika.
Hogyan mozognak a testek? X_vekt Y_vekt Z_vekt Origó: vonatkoztatási test Helyvektor: r_vekt: r_x, r_y, r_z Nagysága: A test távolsága az origótól, 1m,
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A földrengések és a Föld belső szerkezete
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Hullámmozgás.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Biológiai anyagok súrlódása
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Fizika Földrengèsek.
Hullámok.
TARTÓK ALAKVÁLTOZÁSA ALAPFOGALMAK.
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
A súrlódás és közegellenállás
Egyenes vonalú mozgások
A FÖLDRENGÉS A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező és néha katasztrofális következményekkel járó mozgása.
2. előadás.
Földrengés.
Földrengések.
Elektromágneses hullámok
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Munka, energia teljesítmény.
Mechanikai hullámok.
Szerkezetek Dinamikája
Szerkezetek Dinamikája
Szerkezetek Dinamikája 11. hét: Földrengésszámítás.
Szerkezetek Dinamikája 3. hét: Dinamikai merevségi mátrix végeselemek módszere esetén. Másodrendű hatások rúdszerkezetek rezgésszámításánál.
Mechanikai rezgések és hullámok
Lemezmozgások kísérőjelenségei. Szerkezeti mozgások 1. Gyűrődés Nagy nyomáson, magas hőmérsékleten, nagy mélységben, oldal irányú erők hatására KÉPLÉKENY.
A földrengések a szilárd kéregben történő, nagyon rövid ideig tartó elmozdulásokból fakadnak.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Szalai Ádám Jurisich Miklós Gimnázium KŐSZEG
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Tartalom A lemezmozgások A Föld szerkezete A lemeztektonika alapjai
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Lemezmozgások kísérőjelenségei
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

Szerkezetek Dinamikája 10. hét: Szerkezetek támaszrezgése. Támaszrezgés földrengésből.

Irodalom  BSc: Györgyi József Dinamika, Műegyetemi kiadó  MSc: Györgyi József Szerkezetek dinamikája, Műegyetemi kiadó 

Egyszabadságfokú rendszer támaszrezgése

Többszabadságfokú rendszer támaszrezgése  A támaszrezgések igen gyakoriak, okozhatják:  járművek,  üzemi gépek, berendezések,  földrengés.  A támaszrezgések okozhatnak:  szilárdsági problémákat,  de lehet olyan is, hogy az épület bírja, de a benne üzemelő gépek működését, vagy a benntartózkodó embereket zavarja.  A rezgés lehet:  szinkronizált: valamennyi támaszpont azonos időpontban azonos kitéréssel mozog,  nem szinkronizált: időben és/vagy térben eltérően mozog

Többszabadságfokú rendszer támaszrezgése mutatóvektor

Többszabadságfokú rendszer támaszrezgése

Többszabadságfokú rendszer támaszrezgése Támaszrezgés merev megtámasztásnál  s: ismeretlen csomóponti mozgások  b: ismert elmozdulások (lehet zérus is)  Particionálás: az egyenletrendszerben az ismert elmozdulások vektorát az ismeretlen elmozdulások vektora után helyezzük

Többszabadságfokú rendszer támaszrezgése Támaszrezgés merev megtámasztásnál szabad rezgés gerjesztett rezgés

Többszabadságfokú rendszer támaszrezgése Támaszrezgés merev megtámasztásnál

 A megoldás numerikus integrálással a modálanalízis egyidejű alkalmazásával történik:  Ahhoz, hogy kellő pontossággal kapjuk meg az igénybevételeket a számítások során igen nagyszámú sajátvektorral - numerikus integrálásnál kis időlépéssel - kell számolni.

Többszabadságfokú rendszer támaszrezgése Támaszrezgés rugalmas megtámasztásnál  A szerkezetet a merev talajjal állandó merevséggel rendelkező rugók kötik össze.  r: a tömeg nélküli rugók végpontjai (talaj pontjai).  Nem csomópontjai a szerkezetnek.  A támaszrezgés ezen csomópontok elmozdulása.

Többszabadságfokú rendszer támaszrezgése Támaszrezgés rugalmas megtámasztásnál

Többszabadságfokú rendszer támaszrezgése Támaszonként azonos támaszmozgás  Ha az építmény méretei nem túl nagyok és a talajviszonyokban sincsen nagy különbség a mozgás szinkronizáltnak tekinthető.  A támaszpontok különböző koordináta- tengely irányú eltolódás- komponensei azonosak. mutatóvektor

Többszabadságfokú rendszer támaszrezgése Támaszonként azonos támaszmozgás  Akifejezés a merevtestszerű mozgásból adná meg az elemvégi erőket, tehát értéke zérus lesz.  Bevezetve azjelölést:

Többszabadságfokú rendszer támaszrezgése Támaszonként azonos támaszmozgás csillapított rezgés csillapítatlan rezgés szerkezeti csillapítás

Többszabadságfokú rendszer támaszrezgése Támaszonként azonos támaszmozgás

Hullámmozgás földrengésből  A Föld mozgó szilárd rétegei 12 db táblára bonthatóak.  A kontinentális táblák ütközéseit, töréseit földrengés formájában érzékeljük.

Hullámmozgás földrengésből  Egy közepes nagyságú rezgés esetén is több négyzetkilométer lehet a fészek nagysága.  A töréskor felszabaduló potenciális rugalmas energia, mint mozgási energia terjed tovább. Ennek egy része a súrlódás következtében hővé, a másik része rugalmas, csillapodó hullámmozgássá alakul.  A hipocentrumból kétféle, ún. test hullám (body wave) indul ki:  longitudinális jellegű hullám,  transzverzális (nyíró) hullám:  Haladás irányát is magában foglaló síkban mozgó (SV hullám),  A haladás irányára merőleges síkban mozgó (SH hullám).

Hullámmozgás földrengésből  A részecskék sugár irányba, gömbfelületen mozognak, és a hullám gömbfelületen - a föld belsejében minden rétegben - terjed.  Ehhez a hullámtípushoz egy adott felület által körbezárt test térfogatváltozása tartozik. terjedési sebesség: csupán anyagjellemzők kel leírható

Hullámmozgás földrengésből  A longitudinális hullám a nagyobb sebességű, és ez éri el elsőként a felszínt. Ezért a tágulási hullámot P hullámnak (primary wave) nevezik, míg a másodikként érkező nyíróhullámok az S hullámok (secondary waves). terjedési sebesség: csupán anyagjellemzők kel leírható

Hullámmozgás földrengésből  A felszínen az izotrop talajban a P és S hullámokból a Rayleigh által definiált felületi hullámok (surface waves), ún. R hullámok alakulnak.  Az R hullámoknál a részecskék a felszínre merőleges síkban, egy ellipszis pályán (9.15. ábra) mozognak (vagyis függőleges és vízszintes komponensük is van).  Az R hullám sebessége a transzverzális hullám sebességénél kisebb, annak 0,92-szerese.

Hullámmozgás földrengésből  A hullámok a talaj felszínéről is visszaverődnek. Ha a felszínhez közeli talaj rétegzett, akkor a réteghatárról újra elindul egy hullám a felszín felé. Ebből egy másik felületi hullámtípus, a Love által meghatározott L hullám jön létre.  Ez a hullám a felület síkjába esik, és merőleges a haladási irányra. Az L hullám sebessége nagyobb az összes eddigi hullámsebességnél, és függ a hullámhossztól is.

Hullámmozgás földrengésből  Skopje  Az ütésszerű földrengés gyorsulás, sebesség és elmozdulás diagramjai

Hullámmozgás földrengésből  Mexikó  A hosszantartó földrengés gyorsulás, sebesség és elmozdulás diagramjai

A földrengések erőssége Magnitúdó (M)

A földrengések erőssége Intenzitás  A rengés által okozott hatásokat írja le.  Az EMS Európai Makroszeizmikus Skálá-t használják a legelterjedtebben. Fokozatai a földrengésnek egy megadott helyen az emberekre, az emberi környezetre, valamint a természeti környezetre gyakorolt hatását írják le, jellemzik, ilyen módon rendszerint csak lakott területeken használhatók.  A 12 fokozatú skálán:  az I-es fokozat az emberek által az adott helyen nem érzékelhető rengést jellemzi,  a II-IV-es fokozatúakat több-kevesebb ember már érzi, de károk még nem keletkeznek.  Az épületsérülések az V-ös fokozattól jelennek meg,  a XII-es fok a teljes pusztulást jelzi.

A földrengések erőssége Földfelszín gyorsulása  Egy adott erősségű földrengésnek a hatása a hipocentrumtól való távolsággal csökken.  A felszíni gyorsulás és a nehézségi gyorsulás aránya:  Egy 25 km mélységű, 5,9-es magnitúdójú földrengésnél az epicentrumban a felszíni gyorsulás 0,15g.

A földrengések erőssége Földfelszín gyorsulása  Jelentős az altalaj szerepe.  Különösen veszélyes a vízzel árasztott feltöltött talaj.  A talajfolyósodás leginkább szemcsés, homokos, iszapos, agyagot nem vagy csak kis mértékben tartalmazó üledékeknél, és néha kavicsoknál fordul elő olyan területeken, ahol magas a talajvízszint.  Az erős, hosszantartó rázkódás hatására a laza szemcsés anyag tömörödni kezd. Ekkor a pórustérfogat csökken, amelynek következtében a pórusokban található víz nyomása megnő. Az effektív nyomás lecsökken, ami lecsökkenti a talaj nyírási szilárdságát is.

A földrengéskockázat meghatározása  Determinisztikus módszer:  jól kell ismerni a vizsgálandó terület nagyobb környezetében azokat a tektonikai szerkezeteket, amelyek mentén földrengések keletkeznek,  és tudni kell azt is, hogy milyen méretű lehet ott a legnagyobb földrengés.  Megkeressük az egyes forrászónáknak a vizsgált helyhez legközelebb eső pontjait, és feltételezzük, hogy a földrengés ezeken a helyeken pattan ki.  Ezután kiszámítjuk, hogy a földrengések milyen jellegű és mértékű talajrezgést eredményeznek a specifikus helyen. Az alapkőzet gyorsulásai Magyarországon 50 évre, 10% meghaladási valószínűség mellett