A magyarországi pályatanácsadók kompetenciajegyzékének összeállítása és harmonizálása az európai standardokkal Kutatási beszámoló Előadó: Fejér Noémi 2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Advertisements

A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Információs és kommunikációs technológiák a hazai és a francia közoktatásban.
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGPOLITIKA – JÓ képzettséget és JÓ munkát minden gyermeknek, mire felnő! Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Czibere.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B Prof. Dr. Font Márta Pécs, január 28.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
A GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR FELADAT- ÉS STRUKTURÁLIS RENDSZERE Szerkesztette: © Dr. Szilágyi Tivadar, KARI TANÁCS KARI TANÁCS TÁRSADALMI.
A tanácsadó és a mentor szerepe
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A rendészeti (rendőr) (szak)képzés jelene és jövője
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
A kistérségi szereplők funkciója a pályaorientációban
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
TÁMOP /2/C „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2/C Vojtek Éva Képzésfejlesztési referens.
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
A tanárképzés szerkezete
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Vegyész szak.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Új feladatok, új szakemberek, megújult intézmény a járás területén
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
SZIME XVII. KONFERENCIA
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
Wiegersma: a tanácsadás szintjei
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető NFÜ- TISZK információs nap – március 3.
Emberi Erőforrás Tanácsadó Mesterképzési szak Képzési célja hogy: - megszerzett humán és gazdasági ismereteik; - valamint kialakult interdiszciplináris.
A Nemzeti Pályainformációs Portál Juhász Ágnes. Juhász Ágnes Az életpálya-tanácsadás kikötője ahonnan eljuthatunk minden információhoz.
Regionális Szakmai Hálózatépítés (RSZH) – „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető Regionális szakmai workshop – pályatanácsadóknak.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Szinkronban Európával A nemzeti életpálya-tanácsadási rendszer február 21 Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors – programvezető, a Nemzeti Pályaorientációs.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya- tanácsadás területén szeptember 15. WS5 Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető
Regionális stratégiák és kistérségi pályaorientációs ellátási tervek kialakítási lehetőségei és a társadalmai partnerek (munkaadók, szakszervezetek) bevonása.
Közösségszervezés BA.
Tempus Közalapítvány Balla Ágnes április 23.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
Lejtmenetből lendület
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya-tanácsadás területén
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A szakadékok áthidalása
A könyvtárostanári képzési lehetőségekről
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
Előadás másolata:

A magyarországi pályatanácsadók kompetenciajegyzékének összeállítása és harmonizálása az európai standardokkal Kutatási beszámoló Előadó: Fejér Noémi december 17.

Partnerek és módszerek Eötvös Loránd Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Szent István Egyetemmel együttműködve alakította ki a - CEDEFOP (európai egyetemeken oktatott tanácsadó szakok képzési követelményeinek vizsgálata) és a - IAVEG (terepen dolgozó tanácsadó kompetenciáinak vizsgálata interjú módszerével) kompetencia jegyzékeivel összhangban a hazai pályaorientációs szakemberek kompetencia-mátrixát. Fontosnak tartottuk a munkacsoporttal, hogy nem csak az európai standardokat vegyük figyelembe, így a vizsgálat során - Canadian Standards for Career Development Practitoners kompetencia jegyzékét is összehangoltuk a magyar tanácsadó képzéssel. (tudás, attitűd és képesség)

Kutatási terület andragógus képzések Ba és Ma (pl. a munkavállalási tanácsadó szakirány) andragógus képzések Ba és Ma (pl. a munkavállalási tanácsadó szakirány) pszichológusképzés Ba Ma és szakképzés (pl. iskolapszichológus) pszichológusképzés Ba Ma és szakképzés (pl. iskolapszichológus) tanárképzések BA és MA szakokon tanárképzések BA és MA szakokon szakirányú továbbképzés (pl. pályaorientációs tanár) szakirányú továbbképzés (pl. pályaorientációs tanár) Egyéb (pl. szociálpedagógus) Egyéb (pl. szociálpedagógus)

Konklúzió Az áttekintett nemzetközi szervezetek (CEDEFOP, IAVEG) és a magyarországi tanácsadás és Pszichológus mesterképzés kompetencia felosztásait áttekintve megállapítható, hogy a magyarországi képzés néhány pontban markáns eltérést mutat, hiszen: Az áttekintett nemzetközi szervezetek (CEDEFOP, IAVEG) és a magyarországi tanácsadás és Pszichológus mesterképzés kompetencia felosztásait áttekintve megállapítható, hogy a magyarországi képzés néhány pontban markáns eltérést mutat, hiszen: kevés figyelmet szentel a tanácsadó szakemberek munkaerő-piac keresleti, szakképzési, ill. továbbképzési ismereteinek bővítésére, kevés figyelmet szentel a tanácsadó szakemberek munkaerő-piac keresleti, szakképzési, ill. továbbképzési ismereteinek bővítésére, kisebb hangsúlyt fektet a kliens önállóságának fejlesztésére, önmenedzselési képességeinek támogatására, kisebb hangsúlyt fektet a kliens önállóságának fejlesztésére, önmenedzselési képességeinek támogatására, kevésbé hangsúlyozza a pályatanácsadói szakma csapat- vagy hálózati munka jellegét. kevésbé hangsúlyozza a pályatanácsadói szakma csapat- vagy hálózati munka jellegét. magyarországi Emberi Erőforrás Tanácsadó mesterképzés kompetencia felosztásait áttekintve megállapítható, hogy a magyarországi képzés egy pontban eltérést mutat: magyarországi Emberi Erőforrás Tanácsadó mesterképzés kompetencia felosztásait áttekintve megállapítható, hogy a magyarországi képzés egy pontban eltérést mutat: kevés figyelmet szentel az IKT készség szintű használatára a tanácsadási folyamat és a dokumentálás során; kevés figyelmet szentel az IKT készség szintű használatára a tanácsadási folyamat és a dokumentálás során;

Munkacsoport ajánlása A tanácsadási tevékenységre felkészítésének folyamatában a Wiegersma féle koncepcionális modellt fogadjuk el, amely a tanácsadási tevékenységben öt szintet határoz meg. A tanácsadási tevékenységre felkészítésének folyamatában a Wiegersma féle koncepcionális modellt fogadjuk el, amely a tanácsadási tevékenységben öt szintet határoz meg. A hazai graduális képzés az első három szintre jogosít: I. szint Formáló tanácsadás I. szint Formáló tanácsadás II. szint Összetett döntési helyzet (nagyobb mennyiségű információ átadás II. szint Összetett döntési helyzet (nagyobb mennyiségű információ átadás III. szint Komoly belső konfliktussal járó döntés III. szint Komoly belső konfliktussal járó döntés A következő szintekhez már a posztgraduális képzésekben elsajátítható ismeretek szükségesek. IV. szint Fokális tanácsadás IV. szint Fokális tanácsadás V. szint Pszichoterápia V. szint Pszichoterápia

Wiegersma tanácsadás szintjei Probléma jellegeVégzettségMunkahely - munkakör I.szintInformációs tanácsadásBa_andragógus_MVTA szakirány Pályaorientációs tanár Szociálpedagógus TA szakirány Iskolai tanácsadás és konzultáns pedagógus 120 órás akkreditált képzés pályaorientációs konzulens: pedagógusoknak, szociális területen dolgozóknak Munkaügyi Központ – tanácsadó, Támop programok, Alapítványok Iskola - tanár Iskola, Gyermekjóléti Szolgálat, CSSK (csg) Iskola – szakszolgálati munkatárs II. szintBonyolultabb döntési helyzet Nagyobb mennyiségű információs hiány Ba_andragógus_MVTA szakirány Pályaorientációs tanár Szociálpedagógus TA szakirány Iskolai tanácsadás és konzultáns pedagógus Diáktanácsadó szakirányú továbbképzés Ma_Emberi Erőforrás Tanácsadó Ma_ Pszichológus Tanácsadó szakirány M.K - tanácsadó, Támop programok, Alapítványok Iskola, Gyermekjóléti Szolgálat, CSSK (csg) Iskola – szakszolgálati munkatárs Egyetem, Főiskola – diáktanácsadó, középiskola (szakképzés, közoktatás, felsőoktatás) Karrierirodák, III. szintKomoly belső konfliktusMa_Emberi Erőforrás Tanácsadó Ma_Pszichológus Tanácsadó szakirány Diáktanácsadó szakirányú továbbképzés Állami szervezetek, Multicégek - HR IV. szintFokális tanácsadás probléma fókuszba helyezése és a pszichológiai tanácsadás Tanácsadó szakpszichológus, munka- pálya szakirány (specializáció) Közigazgatás (rendészet, tűzoltóság, katonaság) V. szintPszichoterápiaPszichoterapeutaNevelőotthon, Kórház, Rehabilitációs Intézet

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜMKET!