Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

A Föld Napja április 22. „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
Mentsük meg a földet ! Üvegházhatás erősödése, esőerdőink irtása, ránk való hatása és lehetőségeink a földünk megmentésére.
DIÁKKONFERENCIA 10.D Miskolc, 2014.május 4.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Az emberi rombolás jelei 1. Éghajlatváltozás január 22, Szolnok Gadó György Pál.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Készítette: Góth Roland
Üvegházhatás, klímaváltozás
Az ózonprobléma A „jó” és a „rossz” ózon fogalma.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
A globális klímaváltozás
Légszennyező anyagok hatása a környezetre
A klímaváltozás hatása a hegyvidéki éghajlatra: az Alpok
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
A globális klímaváltozás globális gazdasági következményei.
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
Levegő védelme.
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Globális problémák.
Az üvegházhatás és a savas esők
Why are ecologists and environmentalists so feared and hated? This is because in part what they have to say is new to the general public, and the new.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
METEOROLÓGIA Földtudomány BSC I. évfolyam I. félév Tematika
A klímaváltozás Boros FerencKasza Dániel Fekete SzilviaKiss Ádám Kovács SzilviaNagy Gergely Peszeki NikolettTóth Mátyás Turányi LucaVarga György.
Az Éghajlatváltozás.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
A légkör és a levegőszennyezés
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
A globális felmelegedéssel kapcsolatos dilemmák és szkepticizmus
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
A tudományos eredmények meggyőzőek EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Bevezetés Éghajlat: „a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak során a környezettel és egymással is állandó.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
Levegőtisztaság-védelem 2.
Globalizáció és környezeti problémák
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
A globális éghajlatváltozás hatásai a bioszférára, állatokra
BEVEZETÉS A KÖRNYEZETFÖLDTANBA / II.. ELMÉLETI KÖRNYEZETFÖLDTAN Célja: a rendszer minél alaposabb megismerése, a visszacsatolási mechanizmusok.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATI JÖVŐKÉP A XXI. SZÁZAD VÉGÉRE MODELL EREDMÉNYEK ALAPJÁN Készítette: Balogh Boglárka Sára.
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
Szöll ő si Imre. 2 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei ‐ 1850-t ő l 2000-ig 0,8 °C-os melegedés ‐ Nagyobb mértékben.
A klímaváltozásról röviden
Üvegházhatás, klímaváltozás
A globális felmelegedés globális hatásai a bioszférára; állatok
Ökoiskola- vetélkedő március
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Készítette: Gebei László
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
A monszun szélrendszerek A légszennyezés
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS ÖKOLÓGIAI KÖVETKEZMÉNYEI
Előadás másolata:

Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka

Fogalma: A globális klímaváltozás nem jelent mást, mint az éghajlat tartós és jelentős mértékű megváltozását globális, jelen esetben helyi (európai) szinten. Ez a változás kihathat a hőmérsékletre, a csapadék eloszlására és akár a széljárásra is. Klímaváltozás történhet a Földön végbemenő természetes folyamatok következményeként, a bolygót érő külső hatások eredményeképpen, vagy akár emberi tevékenység folytán.

Befolyásoló tényezők: Napjainkban ezt a folyamatot globális felmelegedésnek nevezzük, melybe legfőképp az emberi tevékenység szól bele. : fosszilis energia használatából származó szén- dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátása erdőirtás, földhasználat, Állattenyésztés ózonréteg elvékonyodása

A legfontosabb üvegházgázok a szén-dioxid (CO2), a metán (CH4), a dinitrogén-oxid (N2O), a kén-hexafluorid (SF6), a halogénezett szénhidrogének (CFC-k), és az alsólégköri (troposzferikus) ózon.

Okozói 15. századi fakitermelés Nagy földrajzi felfedezések Természetes növényzet átalakulása Ipari forradalom Mezőgazdaság fellendülése Élőhelyek fragmentációja, élővilág átalakulása

Globális klímaváltozás okozói Európa egyes övezetein Európában az éghajlatváltozás területi hatásai sokfélék, valamint az egyes területek adaptációs képessége is különbözik egymástól. Ebből következően néhány térség és ágazat sérülékenyebb az őket érő hatásokkal szemben. Míg Kelet-Európában az árvízveszély jelent komoly kockázatot, addig a tengerpart menti áradások leginkább Hollandiát, az Egyesült Királyságot, Franciaországot és Lettországot veszélyeztetik.

Globális klímaváltozás okozói Európa egyes övezetein Dél-Európát – különösen a térség mezőgazdaságát – az aszály, az elsivatagosodás és a hőhullámok fenyegetik. A sűrűn lakott térségek a beépített területek magas arányából következően rendkívül érzékenyek a hőmérséklet növekedésére és az árvizekre.

Turizmus visszaesése Gleccserek olvadása Folyók áradása, bőséghozama nő Árvízveszély Aszályosodás, szárazság

Golf-áramlat A globális felmelegedés okozta jégolvadás miatt hatalmas tömegű édesvíz kerülhet az Atlanti-óceánba, aminek következtében irányt változtathat, lelassulhat, vagy akár meg is szűnhet több mint 10 °C-ot is csökkenhet Észak-Európa téli középhőmérséklete

a Golf-áramlás délebbre tolódása a következő néhány évtizedben már éreztetni fogja a hatását Észak-Európában, a nagy lehűlés pedig 200 év alatt következhet be elmúlt 50 évben már megállapíthatóan lassult a cirkuláció

Tengerszint-emelkedés jégtakaró olvadásának következtében egyesek tengerszint-emelkedést jósolnak. oka, hogy a melegebb tengervíznek nagyobb a térfogata, másrészt a nem úszó típusú jég (szárazföldi jégtakaró) elolvad vízszintemelkedés elsősorban a kicsi szigetországokat és az alacsonyan fekvő tengerparti területeket (például Hollandia) érinti

a Hadley Központ (Brit Meteorológiai Intézet) előrejelzései szerint 2080-ig 40 cm-rel fog emelkedni a tengerszint, abban az esetben, ha nem sikerül korlátozni az üvegházgázok emisszióját gleccserek olvadása: nyáron több jég olvad el, mint amennyi télen megfagy

mezőgazdasági területek nagymértékű megsemmisülése erős migrációs mozgásokat fog kiváltani

Köszönöm a figyelmet!