Dokumentumok, ismerethordozók … (20. tétel) Takács Barbara.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

Számítógépes katalógusok
A digitális dokumentumok hosszú távú megőrzéséről X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Moldován István OSZK.
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Könyvtárismeret Könyvtárak.
Könyvtárhasználat.
Könyvtárismeret Dokumentumok típusai.
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
A tájékoztató eszközök egyik nagy típusát alkotják a szakirodalmat vagy annak egy részét számbavevő eszközök: a bibliográfiák és a bibliográfiai adatbázisok.bibliográfiák.
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
Hagyományos szemléltető eszközök
Általános könyvtárismeret
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Hagyományos és nem hagyományos dokumentumok a könyvtárban
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
2005 május Kétszintű érettségi.
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
Az informatika szerepe a XXI.század múzeumaiban
A dokumentumrögzítés története:
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
A világ dokumentumtermésének az összegyűjtéséhez (20.század 2. fele)
AZ ÁLLOMÁNY GYARAPÍTÁSÁNAK MÓDJAI KVACS + S. 1. KÖTELESPÉLDÁNY SZOLGÁLTATÁS a) a) A DOKUMENTUMOK MELY KÖRÉRE TERJED KI? b) b) HÁNY MEGJELENT PÉLDÁNYTÓL.
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
KÖNYVTÁRISMERET.
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Dokumentumok.
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
Könyvtárak.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Melyik állítás igaz erről a kőről?
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének megújult Budapest-képarchívuma Előadók: Dávid Adrienne (FSZEK BGY) és Fülöp Endre (Monguz Kft.)
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
PsycINFO és az APA Style Csajbók Edit Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár február 15. Klinikai Szakpszichológus képzés Könyvtári.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Dokumentumok  Minden jog fenntartva. A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat,
Dokumentumtípusok. Dokumentum Fizikai egység - lejegyzett, rögzített információ tudás ismeret gondolat történet esemény.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
PsycINFO és az APA Style
A könyvtárak állományának tagolódása
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Dokumentumok A szerzői jog
Dokumentumtípusok.
Használd jól a könyvtári katalógust!
Elektronikus szótárhasználat
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Készítette: Juhász Judit
A digitálisan született tartalmak megőrzése
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Információk rendszerezése a könyvtárban
Előadás másolata:

Dokumentumok, ismerethordozók … (20. tétel) Takács Barbara

Tartalomjegyzék Mi a dokumentum Dokumentum főbb típusai Különböző dokumentumok szerepe a tájékoztatásban Katalógusok Egyetemes Tizedes Osztályozás (ETO) Adatbázisok Online katalógus (OPAC: online public acces catalog) Az EPA

Mi a dokumentum? „A dokumentum testet öltött információ” Az információ hordozója bármilyen anyag lehet: kő, fa, agyag, papirusz, pergamen, papír, cellulóz, mágnesszalag, mágneslemez, CD ROM, DVD. Információ rögzítés 3 fő állomása: könyvnyomtatás feltalálása audiovizuális dokumentumok (mozgókép hang) elektronikus dokumentum

Dokumentumok főbb típusai Előállítás módja szerint: nyomtatott elektronikus Tartalom szerint: elsődleges (primer) dokumentum: a tudományos kutatás és fejlesztés eredményeiről első ízben adják közre a keletkező információkat. Magát az információt tartalmazza. Másodlagos (szekunder) dokumentum: már ismert információ forrásokat dolgoz fel, mint a könyvek többsége, a folyóiratcikkek jelentős hányada, lexikonok, enciklopédiák, tankönyvek. Az elsődleges dokumentumról tájékoztat (bibliográfia). Harmadlagos (tercier) dokumentumok: az előzőek információtartalma alapján összeállított elemző, értékelő, összefoglaló szemlék, tanulmányok. A másodlagos dokumentumok adatait gyűjti össze (a bibliográfiák bibliográfiája).

Az információ érzékelése alapján kialakított formai szempontok szerint: Vizuális (látható) Írásos Ikonográfiai (fényképek, illusztrációk, reprodukciók, filmek, térképek, műszaki rajzok) Plasztikai (szobrok, érmék) Auditív (hallható) Taktilis (tapintható)

Különböző dokumentumok szerepe a tájékoztatásban Könyvek a könyvtári gyűjtemény szempontjából a legfontosabb dokumentumtípus a könyv. Szakkönyvek Monografikus (egy témát dolgoz fel részletesen) Összefoglaló-szintetizáló (egy szakterület ismeretanyagát rendszerezve tárja fel; kézikönyvek) Tanulmánykötet (több, kisebb terjedelmű önálló művet tartalmaz)

Tájékoztató segédkönyvek (referensz könyvek) Enciklopédiák (szisztematikusan közli az ismeretanyagot) Lexikonok (betűrendbe sorolva közlik az egyes fogalmakat) Szótárak (egy nyelv szavait általában betűrendbe sorolva közlik) Bibliográfiák (a különböző időszakban vagy szakterületen megjelent dokumentumokról tájékoztatnak) Biográfiák (az alkotók életére és munkásságára vonatkozó adatokat tartalmazzák) Adattárak (adatok valamilyen szempont alapján rendezett gyűjteményei)

Időszaki kiadványok, sorozatok Hírlap (naponta, kétnaponta megjelenő kiadványok, aktuális politikai, társadalmi eseményekről tájékoztatnak) Folyóirat (havonta, negyedévenként jelenik meg, egy adott szakterület legújabb eredményeit közli) Évkönyv (általában intézmények, testületek adják ki az adott időszakban végzett munkájuk eredményeiről) Sorozat (önálló kötetekből álló könyvsorozatok, pl. Búvár zsebkönyvek) Időszakosan megjelenő még: jelentések, beszámolók, közlemények, tanulmánykötetek, adat- és címtárak Időszakosan megrendezett: konferenciák, kongresszusok hivatalos kiadványai (gyakran tartalmaznak primer információkat).

Egyéb szöveges dokumentumok Kutatási és fejlesztési jelentések Disszertációk Szabadalmi leírások Szabványosítási kiadványok Kép-, hang- és egyéb dokumentumok Térképek Kották Hangdokumentumok ◦ Elektromechanikus (bakelitlemez) ◦ Elektromágneses (mágnesszalag) ◦ Lézeres (CD) Videodokumentumok Mikroformátumú dokumentumok

Hipertext és multimédia A képek, hangok, szövegek között a számítógép biztosítja az interaktivitást, amely a multimédia legalább olyan fontos összetevője, mint a kép- és hanganyag. A multimédia összetevői: ◦ Számítógép ◦ Interaktív kezelőfelületek ◦ Két, egymástól független médium, amely közül az egyik idő független (szöveg vagy ábra), a másik folyamatos, időfüggő (mozgókép vagy hang). ◦ A fogalmak között nemlineáris kapcsolatok rendszere (hipertext).

Katalógusok A könyvtárak hagyományos visszakereső eszközei a katalógusok és a bibliográfiák. Az irodalomról, az információforrásokról gyűjteménytől függetlenül a bibliográfiák adnak számot, a könyvtári állományt a katalógusok tükrözik. Tegye lehetővé, hogy az olvasó megtaláljon egy dokumentumot, amelynek: szerzője, címe tárgya ismert! Mutassa meg, hogy a könyvtár mivel rendelkezik: egy adott szerzőtől, adott témában, adott fajta irodalomban! Segítsen az olvasónak egy dokumentum kiválasztásában annak: bibliográfiai, tartalmi jellemzői szerint!

Leíró és tárgyi katalógusok Leíró katalógus (feltárja a művet, a kifejezési formát, a megjelenési formát, a fizikai egységet, a szerzőt, a kapcsolódó testületet). A leíró katalógus elsődleges rendje a betűrend. Tárgyi katalógus (feltárja a kapcsolódó fogalmakat, a mű tárgyát, eseményeket, helyeket). Két nagy csoportjuk alakult ki: tárgyszókatalógus (tárgyszókatalógus lehet mechanikusan felsoroló a tárgyszavak betűrendjében) szak- vagy szakrendi katalógus (többé-kevésbé hierarchikus, követi a szakterület felosztására bevezetett fa-struktúrát. Magyarországon a legelterjedtebb az ETO (Egyetemes Tizedes Osztályozás) alapján épített szakkatalógus.

Egyetemes Tizedes Osztályozás (ETO) Az ETO főosztályai: 0 általános művek 1 Filozófia 2 Vallás 3 Társadalomtudományok 5 Természettudományok 6 Alkalmazott tudományok. Orvostudomány, Technika 7 Művészetek. Sport 8 Nyelv és irodalom 9 Földrajz. Történelem Minden főosztály újabb számok hozzáírásával tovább bomlik, pl. 5 Természettudományok 54 Kémia 541 Elméleti kémia Fizikai kémia Kémiai mechanika

Adatbázisok Az új könyvek címfelvételeinek gépi tárolására és a számítógéppel előállított bibliográfiákra 1966-ban a washingtoni Kongresszusi Könyvtár tért át először, a bibliográfiai adatok szabványosított gépi formátumának, a MARC-nak az alkalmazásával. Az első gépesített nemzeti bibliográfia a német volt. A magyar feldolgozás 1976-ban indult.

Online katalógus (OPAC: online public acces catalog) Az OPAC modul az integrált könyvtári rendszereknek az a felülete, amelyet az adatbázisban tárolt bibliográfiai és példányinformációk visszakeresése és megjelenítésére használnak. A visszakeresés mindig a rendszer által biztosított indexek segítségével lehetséges: szerző cím cím egy szava tárgyszó szerinti visszakeresést jelent. Országos Dokumentumellátó Rendszer:

Az EPA Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis a Magyar Elektronikus Könyvtár kezdeményezése, mely a magyar vonatkozású elektronikus időszaki kiadványok könyvtári igényű nyilvántartására, illetve egyes folyóiratok archiválására irányul.

Köszönöm a figyelmet!