A Nemzeti Kutatás-nyilvántartási Rendszer (NKR) az Európai Kutatási Térségben Dr. Tichy-Rács Ádám Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az államháztartási belső pénzügyi ellenőrzési rendszer fejlesztése
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
A Nemzeti Kutatás- nyilvántartási Rendszer Dr. Tichy-Rács Ádám.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
ISMERETÁBRÁZOLÁSOK TUDÁSTERMÉKEKBEN ÉS INTEGRÁLT TUDÁSRENDSZERBEN TÖBBSZINTŰ ONTOGRÁFOK.
Erdélyi Múzeum-Egyesület Magyar Tudományos Akadémia Budapest, november 11. Dr. Bitay Enikő, Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Egységes egészségügyi információrendszer
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
Nagyvállalati projektmenedzsment GTM szeminárium sorozat Projektindítási, dokumentálási és portfoliószintű költségkövetési feladatok támogatása az EPM.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Nagyvállalati projektmenedzsment megoldás a Fővárosi Vízművek Rt.-nél Előadó: Fritsch Róbert CIO, Fővárosi.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
. Droginfo Európai Addikciós Portál Kovács Beatrix Informatio Medicata szeptember 26.
Az ÚMVP intézményrendszere
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
A szolgáltatás nemzetközi megvalósulási formáinak elemzése 1.A szolgáltatási „piac” várható változásai: tudományterületi térkép összeállítása, potenciális.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
World Wide Web Magyarországon Kovács László MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály dsd.sztaki.hu.
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /

Bevezető gondolatok a II. MAKE konferenciához Fertő Imre MAKE május 3.
CONNECT ”Az ITS rendszerek értékelési irányelveinek előkészítése, Magyarországi szempontok.”
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A Nemzeti Kutatás- nyilvántartási Rendszer dr. Tichy-Rács Ádám BME OMIKK.
1 A Hungary for FP6 projekt a bemutatása Dr. Groó Dóra Tudományos és Technológiai Alapítvány.
2009. november Nemzetközi ILIAS Konferencia1/20 Az ILIAS közösség Magyarországon, az együttműködés fejlesztése Berecz Antónia.
„Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” GEO-TEAM.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Az Open Access hazai és helyi vonatkozásai International Open Access Week October 21-27, 2013.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Tudományos publikációk nyilvántartása az MTMT-ben Áncsán Gizella Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-,
Internet-alapú információcsere és adatvalidáció bibliográfiai adatbázisok között Internet-based information exchange and content validation between bibliographic.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
BIM törekvések Magyarországon - MABIM bemutatkozó előadás
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Vasas Lívia, PhD 2015 MTMT Vasas Lívia, PhD 2015.
HunTéka – több mint könyvtári rendszer
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Szoftverváltás a Semmelweis Egyetem könyvtárában
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Megújuló energiaforrások: közös kutatási lehetőségek és kilátások Olaszország és Magyarország számára Dr. Ilona Vass Közös kutatási lehetőségek Olaszország.
1/13/2019 ISIM Budapest. 1/13/2019 ISIM Budapest.
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
A Nemzeti Kutatás-nyilvántartási Rendszer és partnerei az Európai Kutatási Térségben dr. Tichy-Rács Ádám Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

A Nemzeti Kutatás-nyilvántartási Rendszer (NKR) az Európai Kutatási Térségben Dr. Tichy-Rács Ádám Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (BME OMIKK)

2007. szeptember 25.Informatio Medicata A kutatási projektek nyilvánossága Az EU célja a közösség versenyképességének biztosítása –Az innovációra fordított pénzek magasabb aránya javítja a versenyképességet –Az adó- és szabályozórendszerek (a rövidebb gazdálkodási periódusok miatt) általában akadályozzák az innovációt (ami hosszú távon térül meg) –Az innovációt közpénzek felhasználásával célszerű segíteni Az Európai Unió alapelvei közé tartozik –Az államok versenysemlegessége –A közpénzek felhasználásának nyilvánossága

2007. szeptember 25.Informatio Medicata Támogatási korlátozások Kutatási projektek költségeinek 50%-a Technológiafejlesztési projektek 35%-a „De minimis” támogatás Koordináció költsége 100% Kutatói mobilitás költsége 100% Kutatóképzés költsége 100% Technológiatranszfer előkészítésének költsége100% –A korlátok egyidejűleg többcsatornás támogatás esetén is érvényesítendők

2007. szeptember 25.Informatio Medicata A kutatásnyilvántartás célja és jogi keretei Közpénzek felhasználásának nyilvánossága Közösségi támogatás korlátainak érvényesítése Koordináció és kooperáció elősegítése > 91/337/EEC ajánlás a kutatási és technológiafejlesztési adatbázisok harmonizációjáról a Közösségben >> 160/2001 (IX.12.) korm. rendelet a Nemzeti Kutatás-nyilvántartási Rendszer létrehozásáról

2007. szeptember 25.Informatio Medicata A nyilvánosság előnyei és hátrányai Potenciális felhasználókat vonz Bemutatja a kutatási kapacitást Új kutatókat vonz Elősegíti támogatások elnyerését Tájékoztatja a konkurenciát Akadályozhatja a szabadalmi védelem megszerzését Növeli a „régi” kutatók mobilitását Elriaszt(hat) egyes megbízókat

2007. szeptember 25.Informatio Medicata Az NKR adattartalma és szoftvere Adattartalom: –Projekt szakmai tartalma (magyarul és angolul) –Támogatási szerződéses főbb adatai –Közreműködő intézmények (magyar és angol névvel) –Közreműködő személyek Adatstruktúra – CERIF (Common European Research Information Format) az EEC ajánlás 1. függeléke szerint –Az euroCRIS 2000, 2002, 2004, évi korszerűsítéseivel Tezaurusz – az EEC ajánlás 2. függeléke szerint –Az Ortelius Konzorcium és az Európai Bizottság átdolgozásában az EU kutatási, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramjainak kifejezéseivel rendszeresen bővítve magyarul és angolul

2007. szeptember 25.Informatio Medicata CERIF adatmodel (entitások) Projekt entiás Projekt-Projekt n-m típusú kapcsolat Szervezet/Egység entiás Személy-Személy n-m típusú kapcsolat Projekt-Személy n-m típusú kapcsolat Szervezet/Egység-Személy n-m típusú kapcsolat Projekt-Szervezet/Egység n-m típusú kapcsolat Személy entitás Szervezet/Egység-Szervezet/Egység n-m típusú kapcsolat

2007. szeptember 25.Informatio Medicata CERIF adatmodell (entitások és listaelemek) Projekt entitás Projekt-Projekt n-m típusú kapcsolat Szervezet/Egység entitás Személy-Személy n-m típusú kapcsolat Projekt-Személy n-m típusú kapcsolat Szervezet/Egység-Személy n-to-m type relation Projekt-Szervezet/Egység n-m típusú kapcsolat Személy entitás Szerv/Egys-Szerv/Egys n-m típusú kapcsolat Listaelem nem-entitás Listaelem-Entitás(x) n-m típusú kapcsolat Listaelem-Listaelem n-m típusú kapcsolat

2007. szeptember 25.Informatio Medicata Adatszolgáltatás A finanszírozó szervezeten keresztül elektronikusan és egyelőre papíron (aláírva) –2002-től külön papíron –2006-tól a szerződés részeként (OTKA, ETT, OFA) –Hamarosan elektronikus aláírással, papír nélkül jogi akadály: egy papír, több aláírás

2007. szeptember 25.Informatio Medicata Adatbevitel az NKR-be Projekt szakmai tartalmának importja elektronikusan –Kódolás egységesítése után ékezetes betűk, speciális karakterek átírása UTF-8 kódba –Esetenként nyelvi javításokkal Listaelemek hozzárendelése nagyobb részben kézzel Szervezeti egységek hozzákapcsolása kézzel –Nincs univerzális egyedi azonosító Személyek hozzákapcsolása kézzel –Nem használhatunk (!) univerzális egyedi azonosítót

2007. szeptember 25.Informatio Medicata Összefoglaló adatok (2007. szept.) 5726Projekt 1181Szervezet 2141Egység 12287Kutató 83Tudományterület és -ág (magyar) 2071Kifejezés az EPSS tezauruszban 12749Kifejezés (kutatóktól) EPSS th-hoz 16454Területi egység

2007. szeptember 25.Informatio Medicata Adatszolgáltatás az NKR-ből Nyilvános, ingyenes adatbázis-használat – –Regisztráció nélkül is Tematikus vagy intézményi összeállítások igény szerint Elemzésre alkalmas adatgyűjtés

2007. szeptember 25.Informatio Medicata Nemzetközi együttműködés Az NKR 2002-től az euroCRIS szervezet tagja –Részt veszünk a CERIF továbbfejlesztésében –Részt veszünk közös projektek előkészítésében –Közreműködünk a CERIF/CRIS (Current Research Information Format) használatának terjesztésében –Eredmények bemutatása az euroCRIS közgyűlésein és a CRIS konferenciákon Alliance-O (2005), CISTRANA (2005), Biodiversa (2006), CLIMATE (2006), IST-World (2006), ERGO-2 (2007) projektek

2007. szeptember 25.Informatio Medicata ERGO European Gateway Online ERGO projekt – –Nemzeti kutatási adatok közös adatbázisa Egyszeri konverzió és adatátadás Keresés állandó adattartalomban ERGO-2 (Biodiversa, IST-World) projekt –Nemzeti kurrens kutatási adatok közös adatbázisa Konverziós eljárás(ok) Naponkénti automatikus frissítés Keresés kurrens adattartalomban

2007. szeptember 25.Informatio Medicata Elgondolkodtató eredmények A források eloszlásának területi sajátosságai A tudományos publikációkra jellemző Lotka-eloszlás az adatbázis minden szintjén Kapcsolati hálók

2007. szeptember 25.Informatio Medicata Egyetemek, főiskolák

2007. szeptember 25.Informatio Medicata Budapest és a megyék

2007. szeptember 25.Informatio Medicata Források Lotka-eloszlása 1/N

2007. szeptember 25.Informatio Medicata Intézmények kapcsolatai A diagram az IST-World projekt segítségével készült, és csak a magyar IST projektekre vonatkozik

2007. szeptember 25.Informatio Medicata Projekteket összekapcsoló intézmények A diagram az IST-World projekt segítségével készült, és csak a magyar IST projektekre vonatkozik

2007. szeptember 25.Informatio Medicata Kapcsolat Általános információ a Nemzeti Kutatás- nyilvántartási Rendszerről Az NKR adatbázisa IST-World projekthttp:// euroCRIS szervezethttp://