Béres Tibor Program tanácsadó AUTONÓMIA ALAPíTVÁNY Támogatók: Soros Economic Development Fund, Levi Strauss Foundation 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
KÖZÖS UTAKON – PÁRBESZÉD A TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT KONFERENCIA DECEMBER 2. DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES-ÁLLAMTITKÁR.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A TÁMOP munkaügyi központokat érintő kiemelt projektjeinek bemutatása TÁMOP 1-es 2 –es prioritásának keretében megvalósuló programok.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
TÁMOP / Képzésfejlesztés ma és holnap EU-s forrásból a KIH-ben.
Előadó : Tóth Elemérné Mb. ügyvezető igazgató NOVEMBER 18.
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
A szakiskolák aktuális problémái
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Képzők képzése a vidéki kistelepülések ökológiai szemléletű gazdálkodásának elősegítésére Szakmai rendezvény szaktanácsadók részére Gödöllő,
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A helyzet jó, de nem teljesen reménytelen. A háztartás pénze és ideje.
Esélyek a munkaerőpiacon
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ

Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
SZÁMVITEL.
Az ifjúsági közösségek szerepe a helyi kulturális életben
SZÁMVITEL.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Bemutatkozik az iskolapszichológus
A Zala megyei innovatív foglalkoztatási paktum bemutatása pácsonyi imre alelnök Zala Megyei Önkormányzat.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
Válság – kezelés – válságkezelés
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Iskolai szociális segítő
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Előadás másolata:

Béres Tibor Program tanácsadó AUTONÓMIA ALAPíTVÁNY Támogatók: Soros Economic Development Fund, Levi Strauss Foundation 1

 IDA: Individual Development Account  Egyéni megtakarítási számla  El ő re meghatározott vagyoni célok  Kiegészít ő pénzügyi támogatás  Folyamatos kapcsolattartás  Kiegészít ő képzés  Hatékonysága jobb, mint az egyszer ű segélyezési gyakorlaté Támogatók: Soros Economic Development Fund, Levi Strauss Foundation 2

Egy olyan szociális támogató projekt megvalósítása legalább 100 alacsony jövedelmű család számára, amiben a lakhatási problémáik megoldása összekapcsolódik a családok megtakarításra ösztönzésével, háztartásaik pénzügyi helyzetének stabilitását támogató pénzügyi képzéssel és személyes tanácsadással. Támogatók: Soros Economic Development Fund, Levi Strauss Foundation 3

 A programot megvalósító szervezetek: Autonómia Alapítvány, Habitat for Humanity Magyarország, Mikrohitel Gazdaságfejlesztési Zrt.  A program célcsoportja:  - Alacsony jövedelmű családok, amelyek számára nem hozzáférhetők a kereskedelmi bankok hiteltermékei, ingatag anyagi helyzetük és az alapvető pénzügyi ismeretek hiánya miatt pedig gyakran kárvallottjai a nyerészkedő hitelezőknek, uzsorásoknak;  - Gyermekvédelmi szakellátásból nagykorúként kikerült fiatal felnőttek, akik az állam által biztosított otthonteremtési támogatás összegéből nem tudják megfelelően rendezni lakáshelyzetüket, és nem rendelkeznek pénzügyi ismeretekkel, háztartás-vezetési gyakorlattal és támogató családi háttérrel önálló életkezdésükhöz.  A megvalósítás helyszínei:  Kisvejke, Lengyel, Tevel, Besence, Nyírmada, Kiskunhalas és várhatóan még legalább 2 új település  A program futamideje:  3 év Támogatók: Soros Economic Development Fund, Levi Strauss Foundation 4

4) A Mikrohitel max. annyi hitelt biztosít, mint a megtakarítás és az adomány összegének kétszerese (hitelbírálatot követően). 4) A Mikrohitel max. annyi hitelt biztosít, mint a megtakarítás és az adomány összegének kétszerese (hitelbírálatot követően). Támogatók: Soros Economic Development Fund, Levi Strauss Foundation 1) Jelentkezés a helyi tanácsadónál. Habitat műszaki tanácsadója segítségével a beruházási cél megtervezése. Résztvevők kiválasztása. 2) A résztvevő nyit egy megtakarítási számlát a helyiTakarék Szövetkezetnél és hónapon keresztül ugyanazt az összeget befizeti a számlájára. 3) A megtakarítási periódus végén az adományozó ugyanannyi adományt ad, mint a résztvevő megtakarítása. 5) A résztvevő megvalósítja a beruházást. A teljes összeget a Habitat segítségével megtervezett és kivitelezett felújítási munkálatokra kell fordítani. 6) A résztvevő visszafizeti a hitelt a Mikrohitelnek a max. 6 éves futamidő alatt. Feltételek: Részvétel az Autonómia által szervezett pénzügyi képzésen és a Habitat energiatakarékossági felkészítésén. Folyamatos együttműködés a helyi tanácsadóval.

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Egyéni megtakarítás Ft X 18 hónapig Megtakararítás (18 hónap): Ft Ft Kiegészítő támogatás: Ft Maximum igényelhető hitel összeg: Ft Összesen: Ft Összesen: Ft Támogatók: Soros Economic Development Fund, Levi Strauss Foundation 31 Ez a keret fordítható a résztvevő által tervezett felújításra

 A résztvevők lakhatási feltételei javulnak, otthonaik fenntartása energiatakarékosabbá válik;  A résztvev ő k pénzügyi, jogi, banki ismeretei b ő vülnek;  A háztartások gazdálkodásuk átláthatóvá és kiszámíthatóbbá válik;  A résztvev ő k ingatlanjainak piaci értéke n ő ;  Mobilitásuk növekszik;  A résztvevő hátrányos helyzetű családok „bankképessé” válnak, a hitelek kihelyezésének kockázata kezelhetővé válik  Motiválttá válnak más programokba és kezdeményezésekbe való bekapcsolódásra (NGO-k, önkormányzati programok,egyéb szolgáltatók) Támogatók: Soros Economic Development Fund, Levi Strauss Foundation 32

A program logikája és a magyar szociális ellátórendszer: adaptálható-e a rendszer Magyarországra?  Igen, de csak megfelelő feltétek mellett: intenzív szociális munka, nyomonkövetés, tanácsadás, rugalmas működési feltételek, helyi önkormányzat támogatása. Képesek-e valóban megtakarítani az általunk célcsoportként megjelölt háztartások, személyek?  1. Az alsó középosztálynak megfelelő réteget be lehet vonni vagyoni célú megtakarítási programokba, s a program példaértéke a korábban vonakodó, nem motivált rétegeket is mozgósíthatja, de az nem megvalósítható, hogy egyből és kizárólag a mélyszegénységben élőket érje el egy ilyen program.  2. A programban sikerült jelentős számú, létminimum alatt élő, nagyon alacsony (és rendszertelen) jövedelmű háztartást bevonnunk. Sokan közülük sikeresen befejezték a programot. De a lemorzsolódási arány épp azzal nő egyenes arányban, minél inkább ebbe a körbe tartozik valaki (alacsony és rendszertelen jövedelem, rendezetlen háztartási gazdálkodás, megtakarítási készség hiánya). Képesek lesznek-e a program végeztével az addig nem „bankképesek”, vagy rossz adósok a hiteltörlesztésre?  A program alkalmassá tud olyan személyeket hitelprogramban történő sikeres részvételre, akik a program előtt nem voltak „bankképesek”. De a Mikrohitel Zrt. tapasztalatai alapján a hitelek követése fokozott figyelmet, kommunikációt és ügyfél- központú, rugalmas működést igényel továbbra is. Ugyanakkor az ügyfélkör megbízhatóbb, mint a korábbi, akár csoportos hitelezés ügyfelei. Támogatók: Soros Economic Development Fund, Levi Strauss Foundation 33

 Jelentkezők száma a településeken: 91  Program megvalósítók által elbírált jelentkezések (Kisvejke, Tevel, Lengyel, Nyírmada, Kiskunhalas): 86  A jóváhagyott programrésztvevők száma: 67  A programrésztvevők által vállalt havi megtakarítási összegek: Ft – Ft között, jellemzően a 18 hónapos teljes időszakra  A résztvevők által tervezett és a műszaki tanácsadó által javasolt beruházások: tetőszerkezet felújítása, födém hőszigetelése, esőcsatorna felszerelése, falak vízszigetelése, nyílászárók cseréje, vakolás, szigetelés, villanyvezetékek javítása, víz bevezetése, bojler éjszakai áramra kapcsolása, cserépkályha felújítása, központi fűtés kialakítása  Megtakarítási programok elindulásának kezdete: november  Tapasztalatok: a jelentkezők által tervezett beruházások indokoltak, szükségesek, a műszaki tanácsadó segítsége a tervezéshez alapvető fontosságú, családok eladósodottságának mértéke, azonnali segítségnyújtásra szoruló családok Támogatók: Soros Economic Development Fund, Levi Strauss Foundation 34

Béres Tibor Autonómia Alapítvány Program tanácsadó Tel: