A gyerekszegénység elleni program esélyei válság idején Ferge Zsuzsa Országos konferencia A „Legyen jobb a gyermekeknek” Nemzeti Stratégia helyzetéről.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
„Legyen jobb a gyermekeknek! Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Munkaerőpiac, gyerekszegénység Darvas Ágnes ELTE TáTK, GYERE Gyerekesély Egyesület.
Szilvási Léna szakmai vezető november 11.
Legyen jobb a gyermekeknek!
A rendszeres szociális ellátás hatása a gazdasági aktivitásra és a segélyezett romák életmódjára Kiss Eszter OTDK 2011.
2011. április 15.OTDK Konferencia - ZSKF Bajomi Anna Zsófia Magyarország Iparvárosai - Kiutak a válságból.
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Gyerekkor - válságban „Válság regionális munkaerő-piaci hatásai” konferencia Miskolc, május 5-6. Darvas Ágnes MTA GYEP, ELTE TáTK.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
„Híd a jövőbe” Utak és lehetőségek a szociális ellátásban a valódi értékek mentén Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete XII. Nemzetközi.
Biztos Kezdetről immáron sokadszor elindult 5 modell program elindult 50 program 2007-elindult Szécsény alkalmazott kísérlet ?
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
1 Ferge Zsuzsa Szegénység és kirekesztettség Magyarországon Munkavállaló nők X. országos konferenciája szeptember 29.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
ÜNNEPÉLYES NYITÓRENDEZVÉNY ÉS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ BERETTYÓÚJFALU OKTÓBER 30.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Példa egy ppt prezentációhoz
Vállalkozói mikrohitelek
Gyerekszegénység Ellenszélben: kísérletek a válaszadásra 2006-tól. Darvas Ágnes – Farkas Zsombor „Megszólalunk” Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
Gyermekszegénység – gyermekesély Vranesics Ágnes MEH Gyermekesély Iroda Szécsény, május 27.
Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –
Szegénység, kirekesztés, társadalompolitika Ferge Zsuzsa előadása MACSGYOE XXIV. Országos Konferenciája, Siófok, október 16.
1 16. Soproni Szociális Tudományos Tanácskozás – Ferge Sándor, eMultiCoop A (Szécsényi) Szociális Szövetkezet(ek) szerepe a szegénység elleni küzdelemben.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
„Legyen jobb a gyermekeknek! ” Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Legyen jobb a gyerekeknek, legyen jobb a gyakorlatban MACSGYOE konferencia Budapest, május 12. Darvas Ágnes MTA Gyerekszegénység Elleni Program Iroda.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Mennyire és miért hiányzik a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása? Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet RECWOWE konferencia | Budapest,
A Gyerekesély Program prioritásai a kistérségi kiterjesztések során A szegregátumok közösségi házai Május 25. Settlement konferencia.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
Megbecsülés az idős embereknek
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Miért kell kistérségi kiterjesztés; hol tart Szécsény
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Elektronikus számlázás Kiút a paradicsomból
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A gyerekszegénység elleni program esélyei válság idején Ferge Zsuzsa Országos konferencia A „Legyen jobb a gyermekeknek” Nemzeti Stratégia helyzetéről Szécsény, április 24-25

2 Miért kellett a „komplex” program? Mert gyerek „komplex” lény Minden gyerek egy „partitúra” Sok – komplex - feltétele van annak, hogy a partitúra szépen szólaljon meg

3 Miért kellett a szécsényi kísérlet? Hogy lássuk, működik-e? A papírok – még a jogszabályok is – minden voluntarizmust elviselnek…az élet nem. A kísérlet kétesélyes: Még nem egész biztos, hogy sikerül – lehet, hogy bennünk van a hiba. Szécsény nélkül nem megy!

4 Válság mit jelent? Ma még beláthatatlan helyzetromlást. Mi lehet egy családnál halmozott összhatása - reálkereset csökkenésnek (1 év alatt volt 7%, de differenciált) - munkanélküliség növekedésnek (eddig kb. 100 ezer fő) - családi pótlék és más ellátás indexelés felfüggesztésének (évi 3-5% árindex) - áfa növelésnek, támogatások elvonásának? Összhatás: - Saját felelőtlen becslés: átlagosan százalékos csökkenés, (a kormán 7- 8% fogyasztás-csökkenéssel számol) - De lesz, aki jól jár, lesz aki rosszul – erőtől függ. - És ha valakit minden érint, a jövedelem-fogyasztás veszteség 50 százaléknál is nagyobb lehet. Már ma törékeny egyensúlyok felborulnak

5 Mai egyensúly hiányok Csak példák: Országosan: családnál kikapcsolt áram, 160 ezer hat hónapon túli, 50 ezer Ft-ot meghaladó adóssággal rendelkező család 2005-ben már 600 kilakoltatás – ennél sokszor több lehet, új adósság –végrehajtó, árverező cégek alakulnak Szécsényi kistérségben gyermekes családok közt szegények aránya ben 33%, 2008-ban 44%!

6 „Mentalitás változások” Szegények és cigányok: a társadalom egy része, a politika is, egyre inkább önhibásoknak tekinti őket Szánalomból közöny lett Közönyből gyűlölet, kirekesztés Erről sok szó lesz….

7 Kell-e valaminek változnia a válság után? Útkeresések és óriási viták vannak a világban – kell-e, lesz-e „új kapitalizmus”? Kell-e, lesz-e új „világrend” új szabályokkal? A választ nem tudom – de valami változás kellene: – Előbbre gondolkodó gazdaság és társadalom – Kicsit közösségibb gazdaság és társadalom

8 Mit lehet tenni gyerekekért? Háttér erőforrások, civil hangok jobb felhasználása. Hivatkozási alapok pl.: 2010: A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve Ennek kiemelt témája: a gyerekszegénység Európai Szociális Alapot 2009 április óta gyorsabban fel lehet használni, kerüljenek fókuszba legsebezhetőbbek

9 Konkrét azonnali javaslat Gyerekes család nem maradhat fedél nélkül - lakásvesztés miatt ne essen szét család. Ehhez fokozatosan feltöltendő válságalap, amelyből legalább a gyerekes családok lakásvesztése megakadályozható. (Egy gyerek költsége állami ellátásban: 1-5 millió Ft)

10 Fokozatosan megoldandó javaslatok Ezek is a válság kezeléséhez tartoznak – és vannak kidolgozott tervek. Forrás: közpénz, UMFT pénz, UMA egy része 1.Értelmes, jövőt szolgáló, tömeges munkahelyteremtés településhatáron túlmutató, szakszerűen tervezett, anyaggal-eszközzel működő projektek (pl. vízgazdálkodás, mezőgazdaság diverzifikálása, széles-sáv bővítése, stb.) szociális gazdaság ösztönzése Igen- változtatni kell válság előtti gazdaságon.

11 Fokozatosan megoldandó javaslatok (folyt.) 2. Halmozódó nehézségek miatt bekövetkező családi válságok enyhítése, megelőzése A közmű-adósságok kezelése akkor is, ha – Ft alatt, –180 napnál kevesebb –Nem nagyváros, hanem épp kis település Lakáscsőd törvény gyorsított elfogadása.

12 Fokozatosan megoldandó javaslatok (folyt.) Jövedelem-és támogatás csökkenést kompenzáló programok a sebezhető csoportoknál, pl. - szociálpolitikai támogatás pótlása - közmű ártámogatások megszűnésének kompenzálása - A gyermekes családok szegényedésének kompenzálása pl. jobb, folyamatosabb étkeztetéssel, szélesebb körű iskolakezdési támogatással, stb.

13 Gyerekprogram esélye… A válság és a politika fordulatai kiszámíthatatlanok. A civil társadalom és a szakemberek maradnak. Együtt talán sikerülhet megvédendő közüggyé tenni a gyerekek ügyét.

14 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!