Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos fogalmak, meghatározások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Élelmiszerbiztonsági útmutató
Az új épületenergetikai szabályozás
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
G M P Dr. Hetényi László.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Kereskedelem Szakmacsoport
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A környezetirányítás jogszabályi háttere
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
Validálás & verifikálás
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
A HACCP rendszer alapelvei
Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Minőségmenedzsment.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A HACCP rendszer és alkalmazása
Good Manufacturing / Hygienic Practice
HACCP az élelmiszer-higiéniában
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
Vállalkozásgazdaságtan 8. Előadás
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
Az élelmiszerek romlása
A kémiai biztonságról közérthetően
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
HACCP rendszer.
Élelmiszerbiztonságot érintő kérdések az élelmiszer forgalmazás, vendéglátás, közétkeztetés terén Dr Pollákné dr Faragó Katalin Csongrád Megyei Kormányhivatal.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Nemzetközi élelmiszer-biztonsági program.
ANTSZ - MGSZH. MGSZH Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Több feladat átkerült az ÁNTSZ-től az Ő hatáskörükbe. ÍROTT ANYAGUK EZEKRE KÜLÖN NINCS CSAK.
AZ ÁNTSZ FELADATAI. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XIX.SZ. Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Tűzvédelmi Szabályzat
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
A csomagolással összefüggő hazai és nemzetközi szabályozások
Előadás másolata:

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos fogalmak, meghatározások

A FAO/WHO Codex Alimentarius bemutatása 1963 Codex Alimentárius Főbizottság (CAC) –létrehozása: Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (Food and Agriculture Organization, FAO) + Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) –Codex: Bizottság által kidolgozott, nemzetközileg elfogadott, azonos formában kidolgozott élelmiszerszabványok gyűjteménye; dokumentumok összessége –Élelmiszer-szabályozást összefogó központ –tartalom: Élelmiszerek legfontosabb összetevői, idegen anyagtartalom maximálisan elfogadott szintje –célja: a fogyasztó egészségének védelme, tisztességes gyakorlat biztosítása a nemzetközi élelmiszerkereskedelemben

A Codex szabványok és irányelvek kidolgozása 1. lépcső 2. lépcső megvitatás, módosítás 3.lépcső 4. lépcső alapdokumentumok kidolgozása (FAO, WHO) 1. Codex Szakbizottság 2. Codex Szakbizottság Főbizottság Élelmiszer-higiénai Bizottság Peszticid maradványok Bizottsága Élelmiszer-adalékok és Szennyező anyagok Bizottsága Analitikai és Mintavételi Módszerek Bizottsága (1972) Tej és Tejtermékek Bizottsága

A FAO/WHO Codex Alimentarius Bizottság dokumentumai Codex Alintarius Bizottságainak témakörei: –állati takarmányozás kérdései – állatok egészsége, fogyasztók védelme –élelmiszerféleségek szabványelőírásai (hús, tej, hűtött, fagyasztott, csomagolt élelmiszerek) –egészségügyi kérdések –kórokozók –mikrobiológiai kockázatok –élelmiszer-higiénia általános és gyakorlati kérdései élelmiszer-biztonság*, élelmiszer-higiénia* élelmiszer-biztonság: annak a biztosítása, hogy az élelmiszer nem okoz ártalmat a fogyasztónak, amikor ezt a felhasználás szándékának megfelelően feldolgozzák és/vagy elfogyasztják élelmiszer-alkalmasság: annak biztosítása, hogy az élelmiszer emberi fogyasztásra elfogadható annak tervezett felhasználási módja szerint élelmiszer-higiénia: az összes feltételek és rendszabályok, amelyek az élelmiszer biztonságának és alkalmasságának biztosításához szükségesek az élelmiszer-lánc minden szakaszában

A FAO/WHO Codex Alimentarius Bizottság dokumentumai Az élelmiszer-biztonság lényege: az élelmiszer nem okoz ártalmat Ártalmak: 1.élő ágens okozta ártalom függ: mikrobiológiai állapottól baktériumok által okozott ételfertőzések, -mérgezések vírusok, paraziták okozta egészség károsodás 2.kémiai idegen anyagok gyomírtók, gyógyszer maradványok, technológia segédanyagok 3.egyéb idegen anyagok fémhulladékok, üvegszilánkok

A FAO/WHO Codex Alimentarius Bizottság dokumentumai Az élelmiszer-alkalmasság lényege: az élelmiszer emberi fogyasztásra elfogadható - romlástól mentes - egészséges-tápláló Romlott élelmiszer: fülledés, rothadás, penészedés, savanyodás, keseredés, nyálkásodás, állománysajátság változás (puhulás, száradás, keményedés) nem feltétlenül egészség károsító Egészséges-tápláló: táplálkozás-élettani + élvezeti érték↓ beltartalmi, összetételiíz, szín, állag, szag

A Codex új élelmiszer-higiéniai irányelvei Codex Alimentarius első kiadása 1979., átdolgozás korszerűsített irányelvei: „Általános élelmiszer-higiéniai irányelvek” 1. fejezet: alapelvek meghatározása 2. fejezet: alkalmazási területről és használatáról; előállításhoz szükséges feltételek; kormányzat, ipar, fogyasztók feladatai 3. fejezet: alapanyag termelés; környezeti szennyező források (talaj, levegő); nyersanyagok kezelése, tárolása, szállítása 4. fejezet: létesítmény tervezése, berendezése belső kiképzésre vonatkozó előírások (pl: falak, padozatok vízhatlan anyagból, amelyek használat során nem szennyeződnek; padozat tisztítható kialakítása; ajtók könnyen moshatóak) hulladék tartályok jelölése, zárhatósága víz szolgáltatás, csatornázás, szellőztetés, világítás feltételei

A Codex új élelmiszer-higiéniai irányelvei „Általános élelmiszer-higiéniai irányelvek” 5. fejezet: műveletek szabályozása idő- és hőmérséklet szabályozás hűtés, hőkezelés, szárítás, tartósítás, csomagolás beérkező nyersanyagok veszélyes termékek visszahívása 6. fejezet: létesítmények karbantartása, tisztán tartása takarítási programok rovar és állati kártevők elleni védekezés hulladékok gyűjtése, tárolása, eltávolítása 7. fejezet: személyi higiénia 8. fejezet: szállítás feltételei 9. fejezet: termék jelölése, fogyasztó tájékoztatása 10. fejezet: szakképzés, továbbképzés

Az élelmiszerfogyasztás alakulása a fejlődő és a fejlett országokban Fejlődő országok: –alacsony szint (gabonafélék, gyökérgumók) növekvő kereslet Fejlett országok: –magasabb szint (fehérjetartalom Lassuló népességnövekedési ütem  élelmiszerfogyasztás csökkenése között a jelenlegi évi: 3,7 %-ról ↓ 1,7 %ra esik vissza.

Az élelmiszer-biztonság fogalma a hazai jogszabályokban Közvetve: a biztonság elérésének fogalmai évi XC. Törvény – élelmiszerekről évi XCI. Törvény – állategészségügyről élelmiszer előállításának, forgalomba hozatalának az emberi fogyaszthatóságra való alkalmassággal összefüggő követelményrend- szere, az élelmiszer útján terjedő fertőzés és egyéb ártalom megelőzé- se és elhárítása biztonság? Élelmiszer-biztonság elérésének feltételei - Élelmiszertörvényben élelmiszer-higiénia

Az élelmiszer-higiénia és az élelmiszer- biztonság összefüggése Élelmiszer-higiénia Codex: az élelmiszerek termelésének, feldolgozásának, forgalmazásának, ellenőrzésének és vizsgálatának a követelményeit meghatározó feltételek, rendszabályok élelmiszer biztonságát szolgálják élelmiszer birtokosa, termelő meghatározó  felelőssége elsődleges 17/1999. (I.10.) FVM-EüM sz. rendelet: élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer- higiéniai feltételeiről - élelmiszer előállítását és forgalmazását a higiéniai követelményeknek megfelelően kell végezni - előállító hely, épületek, berendezések előírásai - élelmiszer-forgalmazás feltételei

Az élelmiszer-higiénia és az élelmiszer- biztonság összefüggése 59/1999. (XI.26.) FVM-EüM sz. rendelet: vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól - környezet, árusítás közegészségügyi, élelmiszer- higiéniai előírásainak betartása 41/1997. (V.28.) FM sz. rendelet: állati eredetű élelmiszerek vizsgálatának és ellenőrzésének szabályai - élelmiszerek fogyaszthatóságának elbírálása

Élelmiszer-biztonság, élelmiszer-minőség Európai Unió Tanácsa (89/397 EWG) irányelve: a fogyasztó egészségének és gazdasági érdekeinek védelmében az egészségvédelemnek feltétlenül elsőbbsége van élelmiszer ellenőrzés, vizsgálat 1. élelmiszer-biztonság megítélése: - közegészségügyileg fogyasztható (mentes a kórokozóktól, baktériumoktól, azok toxinjaitól, a káros maradékanyagoktól) Élelmiszer-minőség (élelmiszertörvény, ISO leírás): az élelmiszer azon tulajdonságainak összessége, amelyek alkalmassá teszik a rá vonatkozó előírásokban rögzített és a fogyasztó által elvárt igények kielégítésére.

Élelmiszer-biztonság, élelmiszer-minőség Élelmiszer-minőség (szakmai): az élelmiszer összetétele, beltartalma, érzékszervi tulajdonságai, eltarthatósága, csomagolása, címkézése megfelel az előírásoknak és a fogyasztói igényeknek évi stockholmi Állatorvos Élelmiszer-higiénikusok Világkongresszusa: „elfogadhatóság”: „biztonság” + „minőség” Acceptability Elfogadhatóság Safety Biztonság Quality Minőség Mossel, van Logtestijn. (1989)