Digitális közzététel, avagy, hogyan írjunk digitalizációs stratégiát? Bánki Zsolt István Petőfi Irodalmi Múzeum.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A digitális dokumentumok hosszú távú megőrzéséről X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Moldován István OSZK.
Advertisements

Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A Magyar Elektronikus Könyvtár újabb fejlesztései Moldován István MKE XXXIV. Vándorgyűlés Budapest, augusztus 9.
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
Magyar Digitális Képkönyvtár Dávid Adrienne OSZK Elektronikus Dokumentum Központ XI. Országos Közművelődési Telematikai Konferencia október 1., Miskolc.
A MaNDA: lehetőség a digitális örökség tényleges megőrzésére Előadó: Lovas Borbála a Mandalat Munkacsoport tagja.
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Az iskolai könyvtár állománya
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Elektronikus szolgáltatások mindenkinek Electronic services for everybody Moldován István OSZK Budapest, november 24.
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Digitalizáció és online megjelenés
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?
DELOS projekt, Könyvtári Intézet Budapest, május 6.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
Túrkeve, Digitális gyűjtemény kialakítása Moldován István OSZK Digitális Gyűjtemény
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Digitális gyűjtemény(ek) az OSZK-ban
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Digitális dokumentumok a könyvtárban „Könyvtári stratégiák – könyvtári.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Lesz-e magyar tartalompiac? És mi lesz a könyvtárak szerepe? Kitzinger Dávid ügyvezető igazgató Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ.
Az informatika szerepe a XXI.század múzeumaiban
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
A NEMZETI ADATVAGYON INTEGRÁCIÓJA DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA MÁJUS 21 – 22. DEBRECEN UJVÁRI MÁRIA.
A KÖZGYŰJTEMÉNYEK gyűjtési elve 1.MÚZEUMOK = tárgyi, plasztikai dokumentumok 2.LEVÉLTÁRAK = írásos dokumentumok, de nem sokszorozottak és nem publikusak.
Dr. Sajó Andrea Országos Széchényi Könyvtár. DIGITÁLIS VILÁG Gyűjtés Megőrzés Megosztás ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK Offline és online világ.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Digitalizálás a könyvtárban …mit, mivel, hogyan, mikor, miért, mennyire…
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A JaDoX, mint repozitórium szoftver a közgyűjteményi informatikában JaDoX 3 Monguz Portál24 Monguz Kft. Mazula Zoltán.
Másold és terjeszd, …hogy megmaradjon!
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Gyűjtemény mint rendszer
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
A webarchívum és a KDS kapcsolata
Előadás másolata:

Digitális közzététel, avagy, hogyan írjunk digitalizációs stratégiát? Bánki Zsolt István Petőfi Irodalmi Múzeum

Múzeumi Digitális Stratégia A múzeumi kulturális javak digitalizációjának céljait részletesen meghatározó olyan dokumentum, amely előírja a kulturális javak digitális reprodukciójának előállítását, meghatározza azok körét és az előállítás technológiai feltételeit, előírja a digitalizált műtárgyak múzeumi leltári metaadatainak (leltárkönyvi tételeinek) elektronikus adatbázisokban történő rögzítését; meghatározza a múzeum céljait a digitális adatvagyonnal, úgymint a digitalizált kulturális javak mind szélesebb körű digitális közzétételére, újrahasznosítására és kreatív felhasználásra; valamint szabályozza a kulturális javak digitalizációja révén létrehozott digitális adatvagyon hosszútávú tárolását.

Primer, másodlagos Eseti – reprográfiai megrendelés, kiállítási, közlési célú Tárolás: CD, DVD, winchester Tervszerű, nagytömegű Célja: Ar c hiválás, megőrzés, védelem Közzététel Tárolás: nagyteljesítményű háttértároló (storage) Formátumok: elsősorban képek (tif, gif, jpg), audiovizuális dokumentumok, mozgóképek (mpg, waw, flv), 3D Digitális adatvagyon a múzeumokban

A könyvtárak döntően kereskedelmi forgalomba kerülő, sokszorozott kiadványokat gyűjtenek, amelyeknek alapvető attribútumuk, hogy a nyilvánosságra lettek szánva A múzeumok egyedi objektumokat gyűjtenek, amelyeknek a publikációja csak járulékos, a közvagyon jellegből fakadó elem Levéltárak: jogi, közigazgatási, személyes irategyüttesek Közzététel jogi feltételei O bjektumtípusok (szöveg vs. Kép) Szemléletbeli különbségek a közgyűjtemény típusok között

Europeana GoogleArts Louvre Metropolitan Tate Gallery Prado képtár 14 műalkotásának háromdimenziós bemutatása a Google Earth szolgáltatása. ( 14 ezer millió pixeles, azaz 14 gigapixeles fényképek ) Nemzetközi trendek, példák

Szakmai előkészítő tanulmány – OSZK vezetésével NFT-n belül közgyűjteményi digitalizáció – nem valósult meg Előkészítő fázis – múzeumi digitalizálási bizottság feladata lett volna a szakmai tanulmány Digitális képkönyvtár – pilot projekt MANDA KDS Hazai pillanatfelvétel

Intézményi felkészülés a tervszerű digitalizációra Intézményi digitalizálási stratégia Elvi döntések meghozatala – mi a múzeum célja a digitalizációval? Az állományra vonatkozó döntések meghozatala - milyen állományrészek? Teljes állomány, vagy csak részek? Milyen szempontok alapján döntsön egy-egy intézmény? Gyakorlati felkészülés: szakértelem, eszközök, tárolókapacitás

A digitális közzététel előny Előnyei azonosak a céljával Állományvédelem Új típusú megőrzés Új típusú szolgáltatásokat teremt Publikálás Növeli a múzeumba látogatók számát A távfelhasználó is felhasználó – statisztikai adat Közművelődési funkciója van – aki nem tud eljönni a múzeumba az is megismerkedhet a gyűjteménnyel, műkincsekkel

Elvi: Ki diszponál a digitális mesterpéldányok (arhivális, nagyfelbontású kép) felett? Tulajdonos az állam, vagyonkezelő a múzeum. Jogvédelem – szerzői/személyiségi jogok Őrzési kötelezettség – digitális adatvagyon védelme Piaci szereplők - képügynökségek Gyakorlati: Ki végzi, hol, milyen eljárással? Tárolás – intézményeknél, központi helyen, elosztott rendszerben Ellopják – tulajdonjog sérül, bevételi forrástól esik el az intézmény (közlési díj) Személyes érzékenységek A digitális közzététel veszély

Saját bázison megvalósított szolgáltatás – storage, IMS Repository-k Aggregátorok Közgyűjteményi ágak viszonya egymáshoz Tárolás – intézményeknél, központi helyen, elosztott regionális rendszerekben Digitális közzététel elvi technológiai feltételei