Miskolci Egyetem Könyvtári hálózati együttműködés 2009. szeptember 16. és 22. Burmeister Erzsébet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
Advertisements

E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
Az iskolai könyvtár állománya
KÖNYVTÁRAK SZÁMÁRA NYÚJTOTT KÖZPONTI SZOLGÁLTATÁSOK
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Burmeister Erzsébet – Perlaki Attila (Miskolci Egyetem – Könyvtár, Levéltár, Múzeum) MIDRA: Miskolci Egyetemi Digitális raktár és adattár DIGITALIZÁLÁS.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
A minőségügy a könyvtárügyért
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
MOKSZ és a Semmelweis Egyetem kari / tanszéki könyvtáros értekezlet, Korszerű könyvtári szolgáltatások tanszéki, klinikai vetülete Áncsán Gizella.
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Kommunikáció az egyetemen
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
A könyvtári szolgáltatások rendszere: helyi és közvetített szolgáltatások.
Zentai László : Az ELTE intézményakkreditációs tapasztalatai – XI. 18. Az ELTE intézmény- akkreditációs tapasztalatai (2009–2010)
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára és a közös katalogizálás ISIS-Voyager-Corvina Kiss Danuta könyvtári szakinformátor
Készítette: Zombory Andrea Kommunikáció az egyetemen
1 Miskolci Egyetem. 2 Matematikai Intézet – Analízis Tsz., Számítástechnika Tsz., Számítóközpont – Analízis Tsz., Alkalmazott Matematikai.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Integrált irányítási környezet kialakítása. I. Szervezetfejlesztés Az Egyetem szervezeti felépítését részben meghatározza a jogszabály és a Szervezeti.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Folyóiratok gyarapítási stratégiája az egyházi könyvtárakban Sárospatak,
A KSZR FORRÁSOK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSA ZALA MEGYÉBEN KISS GÁBOR IgazgatóKSZR MŰHELYNAPOK – ZALAEGERSZEG 2015.november 11.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
Az Open Access hazai és helyi vonatkozásai International Open Access Week October 21-27, 2013.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Óbudai Egyetem FENNTARTÓ Rektor Kancellár Szenátus
Szent István Egyetem Készítsen diamintát a bemutatóhoz! A mintának legyen háttere, formázza meg a címsort és a tartalom sorokat! A láblécben szerepeljen.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Magyar Tudományos Művek Tára
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Fekete Tamás egyetemi tanársegéd
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Szervezeti Felépítése
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Gépészmérnöki és Informatikai Kar Műszaki Mechanikai Intézet
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
„Mi is az mtmt?” KÖFOP VEKOP
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
2018/2019 tanév.
A digitálisan született tartalmak megőrzése
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

Miskolci Egyetem Könyvtári hálózati együttműködés szeptember 16. és 22. Burmeister Erzsébet

Könyvtári szakfelügyelet 14/2001(VII.5.) NKÖM rend. alapján május én zajlott 3 fős látogató bizottság végezte Fogadott: rektor, gazd. főig. képviselője, HÖK, dékánok és természetesen minden kiválasztott könyvtár Hat helyszín KöLM Jogi Kari Könyvtár Történelmi Szakkönyvtár Gazdaságelméleti Intézet Könyvtára Egészségügyi Főiskolai Kar Könyvtára Zeneművészeti Intézet Könyvtára

A szakfelügyelet intézkedési javaslatai (fenntartóra háruló) A KöLM épület műszaki és funkcionális felújításának kezdeményezése; A széttagolt szervezetű hálózati tagkönyvtárak tanszékcsoporti, intézeti, kari szervezetbe történő fokozatos integrálásának elősegítése; A könyvtár működtetésére vonatkozó szabályozások elhelyezése azon kari SzMSz- ekben, ahol ez hiányzik (szövegbeli felsorolás szerint); Önálló munkakör létesítése az Egyetemi Könyvtár hálózati-módszertani irányító szerepe érvényesítéséhez és ellátásához.

A szakfelügyelet intézkedési javaslatai (főigazgatóra háruló) Részvétel a KöLM épület műszaki és funkcionális felújításának tervezésében; Az Egyetemi Könyvtár állományának gyűjtőköri megállapodáson alapuló kiegyensúlyozott fejlesztése; A széttagolt szervezetű hálózati tagkönyvtárak tanszékcsoporti, intézeti, kari szervezetbe történő fokozatos integrálásának szakmai megtervezése; Önálló hálózati-módszertani munkatárs munkaköri leírásának elkészítése, feladatainak folyamatos irányítása, ellenőrzése; A teljes egyetemi könyvtári hálózatra vonatkozó képzési és továbbképzési terv elkészítése; A hálózati működésre vonatkozó egységes éves statisztikai adatgyűjtés és beszámoltatás megszervezése; A honlap könyvtári hálózati menüpontjának egységes arculatú és szerkezetű adattartalommal való bővítése.

Tagkönyvtárak meglátogatása a műszaki karokon 158/2009 szenátusi határozat A KöLM részt vesz a két műszaki kar tanszéki könyvtárainak összevonásában (állományellenőrzés, feldolgozás, selejtezés). Felelősök: a karok dékánjai és a könyvtári főigazgató, határidő: december 31. Írásos anyag: vélemény a felügyelő rektorhelyettes és a dékánok felé A könyvtárak összevonása nem indokolt

MISKOLCI EGYETEM Könyvtári struktúra Állam- és Jogtudományi Kar1 kari könyvtár és 4 intézeti Bölcsészettudományi Kar7 szakkönyvtár Egészségügyi Főiskolai Kar1 kari könyvtár Gazdaságtudományi Kar6 intézeti és tanszéki összevont könyvtár Gépészmérnöki és Informatikai Kar15 intézeti és tanszéki könyvtár Műszaki Anyagtudományi KarA Verő József Műszaki Anyagtudományi Szakkönyvtárt a KöLM együtt tartja fenn a karral Műszaki Földtudományi Kar8 intézeti és tanszéki könyvtár Zeneművészeti Intézet1 intézeti könyvtár Egyéb (Számítóközpont, IOK, stb.)2

HONLAP (jelenleg)

HONLAP (tagkönyvtári) KöLM szerverén minden tagkönyvtárnak külön alhonlap Minta a Jogi kari könyvtár honlapjának felhasználásával Kérés: minden tagkönyvtár adjon TARTALMAT Honlap rendszergazdája: Kiss Andrea

TAGKÖNYVTÁRI HONLAP KEZDŐ LAPJA

TARTALMAK Tudnivalók Alapadatok, könyvtár rövid jellemzése Keresés szakterületi fontos linkek Magunkról Gyüjtőkör Állományi adatok Szolgáltatások Használati szabályok Képek Meglevő elektronikus nyilvántartások (EXCEL, WORD) Egyéb ki mit talál még fontosnak – egyeztetés alapján a honlap rendszergazdájával

ÉVES STATISZTIKAI ADATGYŰJTÉS Idézet a szakfelügyeleti jelentésből: A központi könyvtár nagyon jól megszervezte az egész hálózatnak nyújtott központi szolgáltatást a feldolgozás, állomány-apasztás, retrospektív feldolgozás és állomány-revízió területén. Szakmailag megfelelően látta el az SzMSz-ből a központi könyvtárra háruló közös szabályzatok (ú.n. hálózati tagkönyvtárak működési rendje, használati szabályzat) elkészítését. Megoldásra váró központi feladat a hálózati tagkönyvtárak éves statisztikai jelentéseinek beadása, illetve bekérése, minden szervezeti egységre kiterjedő könyvtáros továbbképzés irányítása, tervezése, a hálózati tagkönyvtárak egységes beszámoltatása és a szolgáltatások, tevékenység éves tervezése. Mellékelt WORD dokumentum kitöltése egyszer egy évben, január elején az elmúlt tanévről

Gyűjtőköri megállapodáson alapuló kiegyensúlyozott fejlesztés Tanszéki könyvtárak elsősorban az oktatás és kutatás igényeit szolgálják (pl. idegen nyelvű könyvek) KöLM a hallgatóké első sorban (hosszabb nyitva tartás, tájékoztatás, oktatás, másolás, nyomtatás, internet használat) Tagkönyvtárak segítsenek kötelező és ajánlott irodalom listákkal a KöLM gyarapodását segíteni (ezek a saját tagkönyvtári honlapjukra is feltehetők) vagy közvetlenül küldhetők a hálózati felelősnek

MIDRA (MEPDA) Cél: az egyetemen keletkező, tudományos vagy oktatási célú elektronikus dokumentumok gyűjtése (egyetemi jegyzetek, tankönyvek, nagyobb terjedelmű oktatási segédletek, TDK dolgozatok, diplomatervek, disszertációk, évkönyvek, konferencia kiadványok és egyéb művek) Jelenlegi tartalom: 7 doktori iskola PHD dolgozatai264 videoarchívum45 selmeci műemlékkönyvtár12 tananyagok34 tudományos munkák137 archívum15

MEPA Feladata az intézmény oktatói, dolgozói által létrehozott tudományos publikációk bibliográfiai adatainak nyilvántartása Publikáció Szerző4856 Egyetemi szerző750 Ideális lenne, ha minden tanszéken (karon) egy személy gyűjtené össze a listákat (csak a friss publikációkkal) és továbbítaná Kiss Andreának

A-to-Z Az EBSCO A-to-Z szolgáltatása a könyvtár elektronikus forrásainak teljes listáját fogja össze. Az A-to-Z tartalmazza az elektronikus folyóiratokat, teljes szöveges adatbázisokban elérhető címeket, kiadói csomagokat és elektronikus könyveket. Elérhető közvetlenül a könyvtár honlapjáról

KATALÓGUS 2010 február 1-től új integrált rendszer: HunTéka a TIOP pályázat finanszírozásával barátságos könnyen kezelhető felület magyar ügyfélszolgálat olcsóbb fenntartás 2010 januárban felhasználói oktatás lesz

Könyvtári kapcsolattartók Espán Edina, hálózati felelős, módszertan 16-82, Kiss Andrea, honlap, publikációk 16-79, Bajusz Ágnes, gyarapítás, MIDRA 16-61,

ÖNÖK KÉRDÉSEI, JAVASLATAI, VÉLEMÉNYE KÖSZÖNÖM, HOGY MEGHALLGATTAK