Szolgáltatás koordináció, Lukács Marianna, Becsjanszki Zsolt 1 Gallyazás feszültség alatt álló szabadvezeték közelében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
13. Szabály Szabadrúgások
Advertisements

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
Szimmetrikus 3f mennyiségek ábrázolása hatékonyan
A FESZÜLTSÉG ALATT LÉVŐ VILLAMOS BERENDEZÉSEK OLTÁSA
Túlfeszültség-védelem Készítette: Berengyán Tamás és Bódi László.
Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás.
MSZ 447 és MSZ 1585 szabványok változása
Válaszkészség vizsgálata
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Csík Zoltán Elektrikus T
Magasságmérés és Műszeri
Bontási munkák előírásai
1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14.
Beszállítói EBK események
Előadók: Nagy László Balogh Miklós
A földfelszín domborzata
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
6. rész: A részletmérés.  A változási vázrajzok elkészítéséhez szükséges részletmérés során a változással érintett területen az állami alapadatok tartalmában.
Ismerkedés a szintezéssel
Készítette: Ujlaki István MF13M4 Geodézia alapjai tárgyhoz kapcsolódik
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Szabadrúgások.
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
KÖZMŰVEK, KERESZTEZÉSEK
Hegyvidéki (függőleges) övezetesség
RENDEZETT VETÜLETEK.
Érintésvédelem Készítette: Szántó Bálint.
5. ELŐADÁS ▼ Betonozás, tetőn végzett munkák, valamint nagyfeszültségű villamosvezetékkel kapcsolatos előírások.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
Villamos Baleset és Mentés!!!
2.6 Szakaszolók 2.7 megszakítók- és szakaszolómeghajtások
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Elektromos töltés, alapjelenségek
Villamos energia hálózatok
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Energetikai gazdaságtan
A derivált alkalmazása
13. szabály Szabadrúgások
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 A munka véglegesítése, nyomtatás.
Sergei Bobkov Csodálatos Fa-forgács mûvészete
Az elektronikus vizsgázás menetének rövid ismertetője.
Elektromos áram, áramkör
Kivitelezők és saját munkavállalók számára
BME.-KJK. MTK Második előadás Épületek, építmények munkabiztonsági- és akadálymentességi követelményei I. FÉLÉV 2015.
„BIG JUNE” Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra?
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
© Gács Iván (BME) Energetikai gazdaságtan Villamosenergia-szállítás költsége.
‘08 bevallás önellenőrzése, helyesbítése UJTB program esetén
70 cm-es fix yagik, Fotókon az első cső és a további lehetséges elhelyezési pontok, közben leírás a konkrét telepítéshez. További – és nagyobb –
Ergonómia Számítógépes munkakörnyezet kialakítása, egészségmegőrzés.
Alapvető munkabiztonsági szabályok Ládi András Egészségvédelem és munkabiztonság vezető szakértő változások.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Függvénykapcsolatok szerepe a feladatmegoldások során Radnóti Katalin ELTE TTK.
Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny Coménius Logo Imagine PC Logo.
A közfoglalkoztatás munkavédelmi szabályai Viktor Veronika Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv március.
A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS.
ÜDVÖZLÜNK A VÁLLALKOZÓI FÓRUMON!
Légtápkábel lopások és következményeik a BKV Zrt
Nagyon boldog karácsonyi ünnepeket és újévet kívánunk!
Drónok alkalmazása, rendkívüli helyzetek kezelése az ELMŰ-ÉMÁSZ ellátási területén Kalász Miklós.
13. szabály: Szabadrúgások
Barcsák Marianna KPSZTI
Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1
BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT! 18 Hajtás
Előadás másolata:

Szolgáltatás koordináció, Lukács Marianna, Becsjanszki Zsolt 1 Gallyazás feszültség alatt álló szabadvezeték közelében

Szolgáltatás koordináció, Lukács Marianna, Becsjanszki Zsolt 2 Lehet gallyazni I. min. 1 m Ha az ágak, gallyak nem nyúlnak a feszültség alatt álló legalsó vezetékszál alatt 1 méter távolságban képzelt vízszintes sík fölé, a gallyazásnál csak arra kell ügyelni, hogy a gallyazást végző személy a feszültség alatt álló vezetőt ne közelítse meg a veszélyes közelségen belül. Szabadvezeték névleges feszültsége [kV] Veszélyes köz. [m] max. 1 szigetelt0,3 csupasz0, ,2 22 és 351,5 A fa alacsonyabb mint a vezeték A középfeszültségű és kisfeszültségű vezeték esetén ugyanez a távolság érvényes.

Szolgáltatás koordináció, Lukács Marianna, Becsjanszki Zsolt 3 Lehet gallyazni II. min. 1 m Ha az ágak, gallyak kívül esnek a hozzájuk legközelebbi feszültség alatti vezetőtől 1 méterre képzelt függőleges síkon és ebbe a síkba levágás vagy leesés közben sem érhetnek be, a gallyazást végző személy a feszültség alatt álló vezetőt legfeljebb a veszélyes közelség 0,5 méterrel megnövelt távolságáig közelítheti meg. Folytatás a következő oldalon. A középfeszültségű és kisfeszültségű vezeték esetén ugyanez a távolság érvényes. A középfeszültség veszélyes közelség övezet 1,5 m + 0,5 = 2 m. Idáig közelítheti meg a vágóember. A fa a vezeték mellett van

Szolgáltatás koordináció, Lukács Marianna, Becsjanszki Zsolt 4 Lehet gallyazni III. A fa a vezeték mellett van min. 1 m A középfeszültségű és kisfeszültségű vezeték esetén ugyanez a távolság érvényes. A csupasz kisfeszültség veszélyes közelség övezet 0,9 m + 0,5 = 1,5 m. Idáig közelítheti meg a vágóember Ha az ágak, gallyak kívül esnek ugyan az előző szakaszban körülírt függőleges síkon, de nincs biztosítva, hogy ez a távolság az ág (gally) levágása vagy eltávolítása közben is megmarad (pl. ferdén lefelé nőtt ág), feszültség melletti gallyazást csak abban az esetben szabad végezni, ha a vezeték veszélyes megközelítését megfelelő intézkedéssel (pl. az ág felső részének a törzshöz való kikötésével) megakadályozzuk. Folytatás a következő oldalon.

Szolgáltatás koordináció, Lukács Marianna, Becsjanszki Zsolt 5 min. 1 m A középfeszültségű és kisfeszültségű vezeték esetén ugyanez a távolság érvényes. A szigetelt kisfeszültség veszélyes közelség övezet 0,3 m + 0,5 = 0,8 m. Idáig közelítheti meg a vágóember. Lehet gallyazni IV. A fa a vezeték mellett van A fűrészelést ebben az esetben is úgy kell végezni, hogy az ág le ne hajoljon (alulról befűrészelni). A teljes átfűrészelést csak azután szabad elvégezni, ha a már befűrészelt ágat a kikötéssel a törzshöz vontuk. Feszültség alatt álló vezetőt a munkát végző személynek a veszélyes közelség 0,5 méterrel megnövelt távolságánál jobban nem szabad megközelítenie.

Szolgáltatás koordináció, Lukács Marianna, Becsjanszki Zsolt 6 Lehet gallyazni V. min. 0,5 m Azokat a friss hajtásokat, amelyek a kisfeszültségű szabadvezeték feszültség alatt álló legalsó vezetőt még nem közelítették meg 0,5 méternél kisebb távolságra, száraz időben, legalább 2,5 m hosszú fanyélre szerelt, száraz kötéllel működtetett nyesőollóval vagy ilyen fanyélre szerelt – kifejezetten gallyazásra kialakított – motoros fűrésszel le szabad nyesni. A fa nincs közelebb a kisfeszültségű vezetőhöz 0,5 m-nél

Szolgáltatás koordináció, Lukács Marianna, Becsjanszki Zsolt 7 Gallyazás terv készítésének a menete EEGIS rajzot ki kell nyomtatni a hálózat részről, amelyen jelölni kell a gallyazandó oszlopközöket a képen látható módon. A SEPLAND-ba VERNE kódonként kell a címeket felvinni ezért a rajzokat is ebben a csoportosításban kell készíteni Nyiladék tisztítás, megjegyzésben fel kell tüntetni, hogy szükség van-e feszültségmentesítésre. Fél nyiladék tisztítás, megjegyzésben fel kell tüntetni, hogy szükség van-e feszültségmentesítésre. Fa kivágás, megjegyzésben fel kell tüntetni, hogy szükség van-e feszültségmentesítésre. Szükséges még a kivágandó fák darabszámát megjelölni, valamint, hogy 30 cm alatti, vagy feletti a fa törzsátmérője. Gallyazás, megjegyzésben fel kell tüntetni, hogy szükség van-e feszültségmentesítésre. Gallyazási folyamat

Szolgáltatás koordináció, Lukács Marianna, Becsjanszki Zsolt 8 Munkaterület átadása Gallyazási munka megkezdése előtt a vállalkozónak a munkaterületet át kell adni, ha nincs szükség feszültségmentesítésre akkor több napra is át lehet adni. Amennyiben feszültségmentesítésre is szükség van úgy minden nap meg kell ismételni a munkaterület átadás-átvételt. Nyomtatvány és kitöltési útmutató

Szolgáltatás koordináció, Lukács Marianna, Becsjanszki Zsolt 9 Ellenőrző lista A munkaterület átadás-átvétel során az „Ellenőrző lista” segítségével ellenőrizzük a vállalkozó munkavégzésre való alkalmasságát. Az ellenőrzés percet vesz igénybe. Az ellenőrzés célja a külső munkavállalók baleseteinek a csökkentése. Ellenőrző lista

Szolgáltatás koordináció, Lukács Marianna, Becsjanszki Zsolt 10 A belesetek nem bekövetkeznek, hanem okozzák azt! Rajtad áll a megelőzés!