13.példa BIM SB 2001 A szérum lipáz aktivitása diagnosztikai szempontból jelentős bizonyos pankreász megbetegedések felismerésében. Mindazonáltal az adatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kompetitív kizárás vagy együttélés?
Advertisements

Az “sejt gépei” az enzimek
IZOENZIMEK Definíció: azonos funkció, de: eltérő primer szerkezet,
Enzimek.
ENZIMOLÓGIA 2010.
Kalman-féle rendszer definíció
Az enzimek A kémiai reakciók mindig a szabadenergia csökkenés irányába mennek végbe. Miért nem alakul át minden anyag a számára legalacsonyabb energiájú,
MCA Metabolic Control Analysis
REAKCIÓKINETIKA BIOLÓGIAI RENDSZEREKBEN
REAKCIÓKINETIKA BIOLÓGIAI RENDSZEREKBEN
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
BIOKÉMIA I..
POLISZACHARIDOK LEBONTÁSA
Radioaktivitás Bomlási kinetika
MICHAELIS-MENTEN KINETIKA KEZDETI REAKCIÓSEBESSÉG
ALLOSZTÉRIA-KOOPERATIVITÁS
Kémiai kinetika A kémiai reakciók osztályozása:
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás.
2. SZENT-GYÖRGYI – KREBS CIKLUS
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
A mikroba szaporodás alapösszefüggései
FERMENTÁCIÓS GYAKORLAT
Az Enzimek Aktivitás-Kontrolja
A moláris kémiai koncentráció
Készítette: Kozik Marcell
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK LEVEGŐELLÁTÁSA
Reaktortechnikai alapok
A.)Termékképzéshez egyszerre több különböző szubsztrát kell, hexokináz glükóz + (Mg)ATPGlükóz-6-foszfát + (Mg)ADP foszforilezés két termék B.) A másik.
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban folytatás...
1.Példa BIM SB 2001 A karbonsavanhidráz enzim reakciója: Hagyjuk, hogy az egyensúlyok beálljanak! a.)Egyensúlyban melyikben van a gázfázisban több CO 2.
FOLYTONOS FERMENTÁCIÓ
23 példa Tökéletesen kevert CSTR enzimes reaktorban rakció folyik, amelyre érvényes a Michaelis-Menten kinetika. Vezessük le az elfolyó lében mérhető szubsztrát.
FUNKCIONÁLIS DOMAIN-EK
Az anaerob rothasztók ellenőrzése és biokémiai jellemzése
4. Ismertesse az aminosavak reszolválási módszereit.(5 pont)
ENZIM MODULÁCIÓ.
A szénhidrátok.
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
Modellek besorolása …származtatás alapján: 1.Determinisztikus fizika (más tudományág) alaptörvényeire, igazolt összefüggésere alapulfizika (más tudományág)
Rádióaktivitás Illusztráció.
Lipáz enzimaktivtás mérése
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
Kémiai kinetika.
Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Kémiai reakciók iránya
MSc 2012 ENZIMES ÖSSZEFOGLALÓ Egy egység az az enzim mennyiség, amely 1  mol szubsztrátot alakít át vagy 1  mol terméket képez 1 perc alatt adott reakció.
Koenzim regenerálás Sok enzimes reakcióhoz sztöchiometrikus mennyiségű koszubszt-rátra van szükség. Leggyakrabban ez NAD vagy NADP. Ezek olyan drága anyagok,
Horváth Mária Olga, László Edit, Kocsis Ibolya
Szimuláció. Mi a szimuláció? A szimuláció a legáltalánosabb értelemben a megismerés egyik fajtája A megismerés a tudás megszerzése vagy annak folyamata.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Enzimkinetika Komplex biolabor
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
ENZIMOLÓGIA.
22. lecke A szénhidrátok.
ENZIMOLÓGIA.
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
TRANSZPORTFOLYAMATOK
Munkagazdaságtani feladatok
Szénhidrát anyagcsere
FOLYTONOS FERMENTÁCIÓ
5. Kalibráció, függvényillesztés
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Kémiai reaktorok A reaktorok tervezéséhez és működtetéséhez a reakciók
Előadás másolata:

13.példa BIM SB 2001 A szérum lipáz aktivitása diagnosztikai szempontból jelentős bizonyos pankreász megbetegedések felismerésében. Mindazonáltal az adatok interpretálása néha nehézségekbe ütközik, mert előfordul, hogy többféle lipáz aktív a jelenlévő triglicerid bontásakor. Melyik linearizációs módszert tartja a legalkalmasabbnak annak kimutatására, hogy adott esetben erről van szó? Tételezzen fel két enzimet: K m1 = 1, V max1 =10 és K m2 =10, V max2 = 10 paraméterekkel.

13/2 BIM SB 2001 Ez a görbe két görbe: a 2. és az eredő. Így egymástól nem megkülönböztethetőek.

13/3 BIM SB 2001 Ez sem jó, mert az 1+2 eredő görbe is egyenes és így nem tudható, vajon nem valamelyik egyszerű eset görbéje-e.

13/4 BIM SB 2001 Itt egyértelmű, - -mivel 1+2 nem egyenes,-- hogy ez a görbe két enzim hatásából származik.

19. példa Az Aspergillus niger penészgomba laktáz enzime által katalizált laktóz hidrolízist például a következő modellel lehet leírni (Scott et al.,1985)  k 1 k 3  E + S ES E + P + Q  k 2  k 4  E + P EP  k 5  ahol az S,P,Q sorrendben a laktózt, galaktózt és a glükózt jelentik. a.)Vezesse le a sebességi egyenletet a Briggs- Haldane megközelítéssel. b) Hogyan gátol a galaktóz, kompetitive vagy nem kompetitive ? BIM SB 2001

k1 k3 k1 k3 E + S ES E + P + Q k2 k2 k4 k4 E + P EP k5 k5 19. példa BIM SB 2001 Ez az összefüggés megfelel a kompetitív inhibíciót leíró egyenletnek, azaz a galaktóz kompetitív termék inhibíciót okoz

Yang és Okos (1989) egy alternatív modellt dolgoztak ki az Aspergillus niger laktáza által katalizált laktóz bontásra (l. előző példát is): k 1 k 3 E + S 20. példa EP E + P k 5 ahol S, P és Q a laktózt, galaktózt és a glükózt jelenti sorrendben. a.) Vezesse le a sebességi egyenletet a Briggs- Haldane megközelítéssel. Hogyan lehet ezt a modellt az előző példa (Scott által javasolt) modelljévé alakítani, illetve mikor megy át abba? k2k2 k4k4 ESEP + Q

20. példa Utóbbi formából látható, hogy ez a modell akkor megy át az előző példáéba, ha a k 4  k 3 (ez maga az előző példa sémája).

23 példa  Tökéletesen kevert CSTR enzimes reaktorban rakció folyik, amelyre érvényes a Michaelis-Menten kinetika. Vezessük le az elfolyó lében mérhető szubsztrát koncentrációnak a higítási sebességtől ( tartózkodási időtől) való függését

Írjuk fel az anyagmérleget a szubsztrátra

24. példa ATP-áz enzim móltömege 5*10 4 Dalton és a Michaelis-Menten állandója K m =10 -4 kmol/m 3, a váltásszáma pedig k 2 = 166 s -1. Az enzim a reakciókeverékben elsőrendű kinetika szerint bomlik el 414 másodperces felezési idővel. Ha 10 mg ilyen enzimpreparátumot adtak egy m 3 -es reaktorba, 12 órás reakcióidő után a mért termék koncentráció (szervetlen foszfát) kmol/ m 3. Számítsuk ki az enzimpreparátum tisztaságát. A kiindulási ATP koncentráció 0.02 kmol/ m 3

24. példa Az enzim bomlási állandója Mivel az S o nagyon nagy a K m -hez képest, nulladrendű enzimkinetikával számolhatunk. Valamint vegyük figyelembe egyidejűleg az elsőrendű bomlást is: azaz -dS/dt=V=V max =k 2 E o *e -0,0016*t. -dS/dt=V=V max =k 2 E o *e -0,0016*t.  Ez az egyenlet integrálható: ahonnan a tényleges aktív enzim koncentráció E 0 = kmol/m 3. A bemért aktív enzimmennyiség E 0.0,001 m 3 = kmol= kg=1mg. A készítmény tisztasága tehát 100%*(1 mg/10 mg) = 10%. ATP-áz???