Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája 2012. december 13. Hornyák László elnök, Orvostechnikai Szövetség Az egészségügyi reform hatása a orvostechnikai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Advertisements

Áttekintés a gyógyászati segédeszközök költségvetési helyzetéről Dr. Cserháti Péter Egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár FORGALMAZÓK AZ EGÉSZSÉGÉRT.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
A TELJESÍTMÉNYVOLUMEN-KORLÁT ELTÖRLÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEI AZ INTÉZMÉNYEKBEN DR. RÁCZ JENŐ NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA BUDAPEST NOVEMBER 10.
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Egészségpolitika.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Az egészségügy ma és a távlatok
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Informatikai Vállalkozások Szövetsége E-egészség munkacsoport Lukács Lajos Egészségügyi Infrastruktúra Bevezető gondolatok „
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Humánerő krízis az egészségügyben „Zavar nincs, csak zavarkeltés”
Üdvözöljük konferenciánkon!
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június 27. Az egészségügyi intézményrendszer finanszírozásának problémái.
Egészségipar Magyarországon – kitörési pont vagy félrekezelt ágazat? Világgazdaság konferencia, november 14. Hornyák László elnök, Orvostechnikai.
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Biztos Kezdet Gyerekházak
A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOK MARGÓJÁRA MOLNÁR ATTILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Nem a forrás hiányzik, hanem a döntés… Csató András MKSZ Kongresszus – április 23. WWW. ETOSZ. ORG.
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Dr. Stubnya Gusztáv. Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli)
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Centralizáció és specializáció az Onkológiai sebészetben
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Szakmapolitikai fórum
Menedzsergyakorlatok a gazdasági vezetők szemszögéből
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A személyszállítási közszolgáltatások hatékonyabb ellátását célzó integrált utas-tájékoztatási, jegyértékesítési és forgalomirányítási rendszer (HKIR.
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december 13. Hornyák László elnök, Orvostechnikai Szövetség Az egészségügyi reform hatása a orvostechnikai eszközök hazai piacára Az egészségügyi reform hatása a orvostechnikai eszközök hazai piacára

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december Az egészségügyi rendszer átalakításának alapfeltevései voltak: hatékonyabbá tehető a diagnosztika, a gyógyítás és a betegellátás; hatékonyabbá és olcsóbbá tehető a működtetés, a beszerzés, a rendszer egységes, központi államigazgatási tulajdonosi működtetésével! Az eddigi változásokat is figyelembe véve, tömören vázolom az új működtetési mód előnyeit valamint kezelendő gondjait és feladatait. Az egészségügy strukturális átalakítása

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december a betegellátás útjainak jobb optimalizálhatósága; a szakmai iránymutatások, protokollok egységesebb alkalmazhatósága; a területi, intézményi, személyi és tárgyi feltételek különbségeinek nagyobb csökkentési lehetőségei; nőnek az egészségügyi fejlesztések optimalizálási lehetőségei; az informatikai rendszer és az eszközpark egységesítésének nagyobb lehetőségei; az állami forrás-felhasználás optimalizálása, pl. országos eszköz- beszerzések arányának növelése; a vezetői személyzeti politika nagyobb mértékű érvényesíthetősége. Az új egészségügyi rendszer várható ELŐNYEI

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december az intézményi kompetencia szűküléséből következő felelősség csökkenése; a központi kompetenciák tartalmi, információs és személyi korlátai; a hosszú távon hatékonyabb egységesítések átmeneti veszteségei, költségei (ilyenek pl. a meglévő rendszerek, eszközök idő előtti cseréje vagy a gáztender után a tartozás fizetési kötelezettség); az intézményi és személyi érdekek és feltételek hatásai, korlátai (pl. szakorvosok száma); a területi, helyi érdekek és politikai hatásaik (pl. az intézményhálózati optimalizálhatóság korlátja); az intézményekben folyó orvos szakmai fejlesztő munka, az innovatív kezdeményezések, a diagnosztikai és gyógyító eljárások bevezetésének csökkenése; A szükségszerűen kezelendő GONDOK, FELADATOK

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december a központi finanszírozási korlátok; a nem központi állami források (önkormányzati és magán) bevonási lehetőségeinek csökkenése; a döntési folyamatok lassulása és torzulásai (az utóbbira példa a szakmai elem hatásának csökkenése egyes gazdasági, vagy a fiskális érdekekkel szemben); a beszállítói (helyiek is) érdekek és gazdasági (pl. ár) korlátok. „A kormány úgy rendezi át a meglévő egészségügyi kapacitásokat, hogy biztosítsa a betegek optimális időn belüli hozzáférését az állapotuknak legmegfelelőbb, biztonságos és jó minőségű ellátáshoz”, „amelynek szolgáltatásaihoz anyagi helyzetétől függetlenül, szükséglete szerint egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára”. Kormányszóvivői Iroda, szeptember A szükségszerűen megoldandó GONDOK, FELADATOK

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december „A jelenlegi egészségügyi rendszer nagyon rossz állapotban van.” – javulás a cégeinknél egyelőre nem érezhető „Az egészségügyet változatlanul szolidaritási alapon működő, alapvetően közfinanszírozott ellátó rendszerként értelmezzük, amely fenntartásához további közforrások bevonása nélkülözhetetlen.” – nem várható „Az innováció ellátórendszerbe történő bekapcsolása létfontosságú az orvosi és egyéb technológia folyamatos fejlődése miatt.” – nehézkes, nem jellemző „A kormányzat döntsön arról, vissza kíván-e lépni az eljárásrendek, protokollok vonatkozásában az olcsóbb technológiák felé, vagy kiegészítő források után néz.” – egyelőre az alacsony vagy minél alacsonyabb ár a döntő szempont „A gyógyszer és gyógyászati segédeszköz közkiadások csökkentése a kormányzati célkitűzések egyik hangsúlyos eleme... Az ágazat egészét érintő beavatkozásokat csak az érintettekkel folytatott szakmai egyeztetések és megfelelő hatásvizsgálatok elvégzése után érdemes végrehajtani.” – egyelőre nem jellemző, bár vannak biztató jelek A február 23-i konszenzus dokumentumban foglaltak megvalósulása

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december „Az egészségipar a gazdaság húzóágazata lehetne. Ennek eléréséhez azonban szükséges hosszú távú nemzeti egészségipar-politikai koncepció kidolgozása az érintettek bevonásával.” – várjuk! „A bizonyítottan költséghatékony innovatív orvosi technológiák... alkalmazása megkérdőjelezhetetlen a gyógyításban, ezért fontos volna egyértelmű egészségpolitikai állásfoglalás arról, hogyan biztosítható a költséghatékony innovatív technológiák alkalmazása a hazai egészségügyi rendszerben.” – pluszforrások bevonásával „Az egészségügyi intézmények finanszírozási rendszerét oly módon kell átalakítani, hogy nagyobb eséllyel legyen biztosítható az intézmények kiegyensúlyozott gazdálkodása, a gyógyszer és orvostechnológiai beszállítókkal szembeni fizetési kötelezettségek törvényben előírt határidejének teljesítése.” – alig várjuk! A február 23-i konszenzus dokumentumban foglaltak megvalósulása

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december „A háborúhoz három dolog kell:...pénz, pénz és pénz.” (Montecuccoli) De mi szükséges egy XXI. századi, hatékony egészségügyi rendszer kialakításához? naprakész szaktudással rendelkező, motivált szakszemélyzet; a megfelelő időben történő, gyors hozzáférés; innovatív, költséghatékony eszközök és technológiák; és az ezeket biztosító finanszírozás!és az ezeket biztosító finanszírozás!

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december Jelenleg és – a látható folyamatok alapján – a közeljövőben mi áll rendelkezésre ezek közül? naprakész szaktudással rendelkező, motivált szakszemélyzet? – ld. dr. Éger István előadását; a megfelelő időben történő, gyors hozzáférés? – ld. dr. Török Krisztina és dr. Rácz Jenő előadását; innovatív, költséghatékony eszközök és technológiák? – részben!

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december modern, innovatív technológiák, hatásos és hatékony megoldások a betegek számára; jobb, tartósabb, stabilabb minőség; nagyobb betegbiztonság; logikusabb megvalósítás, könnyebb kezelhetőség az alkalmazó és a beteg számára; olcsóbb és biztonságosabb gyártástechnológia; több képzés és szolgáltatás; közös kutatások és tudományos aktivitás. Miről szól számunkra az innováció?

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december hosszú és lassú elbírálási folyamat, határidők sokszoros átlépése; nincs konzultációs lehetőség; szükséges lenne az OEP adatbázisok hozzáférhetősége a modellalkotáshoz; nincsenek előre allokált, tervezett források az új technológiák befogadására, a szervezet az elutasításban érdekelt; a finanszírozási kasszák átjárhatósága nem megoldott – ha egy eljárás fejlődik vagy változik, nehéz az adaptáció; ha elutasítják a finanszírozást Magyarországon, annak jelentős hatása lehet a többi EU országban történő befogadásra is; kevés pályázat került eddig beadásra – még kevés esetében született határozat a befogadhatóságról! Innovatív orvostechnikai eszközök és technológiák befogadási rendszere – jelenleg

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december Forrás: OECD Health Data 2012 A magyar CT géppark (7,3 db) nem éri el: az OECD átlag (22,6) egyharmadát a kelet-közép-európai átlag felét Egymillió lakosra jutó CT készülékek száma (2010) A diagnosztikai berendezésekkel és az egészségügyi informatikai rendszerekkel történő ellátás, ellátottság

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december Egymillió lakosra jutó CT géppark növekedése – Forrás: OECD Health Data 2012 (Néhány esetben, 2010-es adatok hiányában az utolsó 3 év növekedése szerepel.) CT géppark átlagos növekedése: Kelet-Közép-Európa: 23% OECD: 16,7% Magyarország: ≤ 1% A diagnosztikai berendezésekkel és az egészségügyi informatikai rendszerekkel történő ellátás, ellátottság

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december Mind a CT, mind az MRI esetében igaz, hogy az ellátottság, a géppark növekedése, az elvégzett vizsgálatok száma jóval elmarad nemcsak az OECD, de a közép-európai országok átlagától, tendenciáitól. A diagnosztika, a hozzá kapcsolódó integrált informatikai rendszerek és a telemedicina technológiai fejlődése különösen gyors. A géppark egy része elavult, éves, miközben néhány helyen szinte a legkorszerűbb berendezések vannak. Nem megoldott a betegdokumentáció digitalizálása, országos elérhetősége. Pedig mindezek rendkívüli hatékonyság-fejlődési potenciált tartogatnak az egészségügyi ágazatban! A diagnosztikai berendezésekkel és az egészségügyi informatikai rendszerekkel történő ellátás, ellátottság

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december ben (!) készült és azóta változatlan a kötszerek tb- támogatására vonatkozó rendszer, miközben 2002 és 2008 között 8 (!) európai irányelv jelent meg a nem- gyógyuló sebek kezelésével kapcsolatban! 02KÖTSZEREK 02 03FILMKÖTSZEREK 02 09HABSZIVACSOK, HABOK KÉTRÉTEGŰ HABSZIVACS KÖTSZER, STERIL, ANTIMIKROBIÁLIS 02 12HYDROKOLLOIDOK 02 15HYDROGÉLEK 02 18ALGINÁTOK 02 24MULL-LAPOK 02 30IMPREGNÁLT GÉZLAPOK 02 33NEDVSZÍVÓ SEBPÁRNÁK 02 36RAGTAPASZOK 02 39KÖTÉSRÖGZÍTŐK Korszerű gyógyászati segédeszközök és protokollok? (a krónikuskötszer-ellátás példáján keresztül)

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december Korszerű gyógyászati segédeszközök és protokollok? (a krónikuskötszer-ellátás példáján keresztül) Magyarországon ember lábszárfekélyben, nyomási fekélyben és ember diabéteszes lábsebben szenved. A Sebészeti Szakmai Kollégium gondozásában, széles körű szakmai konszenzussal készült protokoll kimondja, hogy a javulás elmaradása esetén a sebkezelést követő 33. héten (a 8. hónapban!) szükséges a kezelés felülvizsgálata. Eközben a hazai kötszer-szabályozásban: „Legfeljebb 4 hónapon keresztül történő sebellátásra, ha a test bármely részén kialakult hám- és szövethiány várhatóan több mint 6 héten keresztül nem gyógyul. Ha a kötszerekkel való kezelés időtartama a 4 hónapot eléri, a kezelőorvos az egészségbiztosító ellenőrző főorvosának ellenjegyzésével folytathatja a kezelést.”

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december Korszerű gyógyászati segédeszközök és protokollok? (a krónikuskötszer-ellátás példáján keresztül) Miért is „hasznos” (kifejezetten káros!) a szükségesnél gyakoribb ellenjegyzés: adminisztrációs teher mind az orvosnak, mind a betegnek (papír,postaköltség); megnövekedett számú orvos-beteg találkozás; ellátási késedelem – sebállapot-romlás; tisztázatlan felelősségi kérdés a sebellátásban; adatvédelmi aggályok.

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december Korszerű gyógyászati segédeszközök és protokollok? (a krónikuskötszer-ellátás példáján keresztül) A 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet módosítása az első ellenjegyzés után terápiás lehetőségként állította vissza a hagyományos mull alapú kötszerrel történő sebfedést a krónikus sebek esetében! Ezzel csupán egyetlen probléma van: mind a hazai, mind a nemzetközi irányelveknek ellentmond!

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december A finanszírozás főbb problémái A kórházi eszközöknél TVK valamint alacsony HBCS a kórházi eszközök aránya a dologi kiadásokban (14%) vs. a kórházi adósságállományban (több mint 25%) A diagnosztikai berendezések esetében beruházási források szűkössége, üzemeltetési források hiánya áfa nem visszaigényelhető, amortizációt nem lehet elszámolni A gyógyászatisegédeszköz-ellátásban évek óta alultervezett finanszírozás (min. 50 Mrd Ft szükséges tb- támogatás helyett 2013-ban is csak 43,3 Mrd előirányzat)

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december Árindexek alakulása Kumulált adatok: 2006=100% Forrás: KSH

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december A kórházak szállítói adósságállományának alakulása (Mrd Ft) II. negyedév III. negyedév Forrás: EMMI

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december A gyógyászati segédeszközök össztámogatása és a főbb termékcsoportok társadalombiztosítási támogatásának változása – adatok millió forintban, áfa-változással nem korrigálva Megjegyzés: az áfa január 1-jén: 15%, január 1-jén 27%.

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december A gyógyászati segédeszköz költségvetési előirányzat és a felhasználás havi mértékei –

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december Miből nem teremthető forrás hosszú távon? A kórházi orvostechnikai eszköz ellátás esetében: A folyamatos forrásszűkítésből (nem megfelelő TVK és HBCS) valamint az új, innovatív eszközök és eljárások mellőzéséből: a egészségnyereséget figyelmen kívül hagyó (minél olcsóbb) terápia és eszközhasználat egészségügyi kockázatokkal jár, amelynek eredőjeként a beteg további ellátásra szorul, azaz kezelése összességében drágább lesz! Az orvostechnikai eszközök központosított közbeszerzéséből: a magyar árszínvonal már így is az európai árszint alsó negyedében-ötödében van! A nem-fizetésből: a szállítók többsége elért a pénzügyi- finanszírozási lehetőségeinek határához, ami mára már az ellátást veszélyezteti!

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december Miből nem teremthető forrás hosszú távon? A gyógyászatisegédeszköz-ellátásban: A támogatás folyamatos alultervezéséből valamint az új, innovatív eszközök és terápiák mellőzéséből: a egészségnyereséget figyelmen kívül hagyó (minél olcsóbb) eszközök és terápiák alkalmazása egészségügyi kockázatokkal jár, amelynek eredőjeként a beteg további ellátásra szorul, azaz kezelése összességében drágább lesz! A tíz éve változatlan árszínvonal fenntartásából valamint a gyógyászati segédeszköz gyártók, forgalomba hozók és forgalmazók adminisztratív terheinek növeléséből: jó néhány vállalkozás ment csődbe az elmúlt években és az ellátásban még részt vevő cégek többsége elért a pénzügyi-finanszírozási lehetőségeinek határához, ami mára már az ellátást veszélyezteti!

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december Miből teremthetők elégséges illetve további források hosszú távon? A jelenlegi lehetőségeket és tendenciákat figyelembe véve, az állami források jelentékeny mértékű bővülésére nem lehet számítani!

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december A szolgáltatási csomag újradefiniálásából! Finanszírozási alternatívák bevezetéséből (magánforrások bevonása)! valamint Az adott betegnek, rászorulónak legmegfelelőbb terápia és eszköz kiválasztásából, finanszírozásából! Modern, innovatív és nagy egészségnyereséget biztosító eszközök és terápiák alkalmazásából (a bevezetéskori többletfinanszírozási igényt is figyelembe véve)! Miből teremthetők elégséges illetve további források hosszú távon?

Medicina XXV. – Az egészségügy konferenciája december 13. Köszönöm a figyelmet!