Tájékoztató a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 2016.02.25-i ülésére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Krúdy.
Advertisements

• 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. • Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
Sarkadi Zsolt, Sz-Sz-B Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai szerepvállalás a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájában.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A gazdasági kamarák feladata, célja a szakképzésben 2013.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
Észak-Alföldi TIOK Kisújszállás
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Az autós szakmai tagozatok kialakulása és működése a Kereskedelmi és Iparkamarában az 1990-es évektől Előadó : Orbán András GÉMOSZ konferencia, május.
Cím adományozása A cím alapításának célja: Közvetetten: o Decentralzált pályázat – eszközfejlesztés o TÁMOP pályázat mesterképzés – személyi.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
A gazdaság és szakképzés összefüggése. 1. Kialakult hosszabb távra a termelési és termékszerkezet Húzóágazat a feldolgozóipar Húzóágazat a feldolgozóipar.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Tájékoztató rendezvény Szombathely.
Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei 1.
Dunaújváros, mint interregionális térszervező központ
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Önkormányzati fórumok február- március – a válság éve A régió ipari termelése 25 %-kal csökkent A foglalkoztatottak száma mintegy 17 ezer.
Vállalkozásfejlesztés Kazincbarcika térségében Wächter Balázs.
Debrecen, Magyarország
Duális szakképzés Együttműködési lehetőségek a Nyíregyházi Szakképzési Centrummal Nyíregyháza, március 01.
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA TEVÉKENYSÉGEINEK, FELADATAINAK BEMUTATÁSA KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI IRODÁK.
Esettanulmány Adu Oktatási Központ VSZF konferencia MKIK Budapest Az előadás tartalma Kik vagyunk? Milyen vállalkozásunk van? Milyen felelős.
TÁMOP F-14/1/KONV b. Pályaorientációs szolgáltatások alprogram Projektzáró rendezvény, Görög Márta.
Iskolai tehetséggondozás a statisztikai adatok tükrében Nikitscher Péter - Szemerszki Marianna.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
Pécs és térsége gazdasága Pólus és a K+F+I november 27. Dr. Síkfői Tamás.
Milyen Kamarát akarunk? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legyen a gazdaságszervezés és irányítás valamennyi szintjének (kistérségi,
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései Győr,
Tanulószerződés-kötés Tájékoztató fórum. A tanulószerződés Mire szolgál a tanulószerződés és kik között jön létre? A tanuló gyakorlati képzése folyhat.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
A Széchenyi kártya jelentősége a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozások életében Miskolc, május 9. Bihall Tamás elnök.
2009.november 30. dr. Szilágyiné Baán Anna titkár.
MFKB Roadshow Változások a szakképzésben – Gondoljuk újra együtt Csongrád megye szakképzés fejlesztési koncepcióját október 10. Előadó: Dr. Kőkuti.
Pályaválasztási tájékoztató szeptember. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság képviselete Kapcsolattartás a kis- és középvállalkozások.
A vendéglátóipari képzésről 2010.
XII. Küldöttgyűlés Budapest május 13..
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
az önkéntes kamarai tagság
EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ
Győr-Moson-Sopron megyei TOP 100 kiadvány bemutatása
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Szombathelyi Szolgáltatási pályaorientációs feladatai
HKIK XXIX. Küldöttgyűlés Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Győr – Moson - Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara…
FELDOLGOZÓIPAR HELYZETE ÉS SAJÁTOSSÁGAI A DÉL-DUNÁNTÚLON
Készítette: Koleszár Gábor
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
„Út a munkához”program
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

Tájékoztató a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése i ülésére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről Dr. Sziráki András elnök

Kiemelt feladatunk aktív kezdeményezéseinkkel, sok irányú szolgáltatással hozzájárulni városunk, megyénk értékteremtő gazdaságának gyarapodásához. Az elmúlt években megteremtődtek a tartós növekedés feltételei: – Húzóágazat a feldolgozóipar és a kereskedelem Újrakezdés okai: – Elhibázott privatizáció – Az agrárvertikum szétverése – Munkahelyek tömeges megszűnése

A város gazdasági erőfeszítései az utóbbi 15 évben – Zöldmezőben ipari park létesítése – Újraiparosítás (EAGLE OTTAWA, SEGURA, STADLER, BSM Mo., ECSERI KFT, további 19 KFT, BT) – Városban a KKV szektor dinamikus fejlődése – Munkalehetőségek tömeges teremtése – Kereskedelem tulajdonszerkezetének átrendeződése COOP, CBA, Multi cégek A város dinamikus fejlődését jelzi: – ,5 Márd Ft – Márd Ft – Márd FT

Megyénk, Szolnok város 2015 évi gazdasági teljesítménye Árbevétel 2285 Milliárd Ft.4,5 %-os növekedés -Szolnok 520 Milliárd Ft.8,5 %-os növekedés A városok ipargazdasági teljesítményének sorrendje 1.Győr 2.Esztergom 3.Székesfehérvár 4.Kecskemét 5.Miskolc 6.Szolnok 7.Szombathely 8.Eger

Jellemző, hogy a kiemelkedően magas árbevétel alacsony jövedelmezőséggel párosul 2-4 %. A KKV szektor jövedelmezőségi szintje kétszerese, illetve az innovatív vállalkozásoknál két számjegyű

Foglalkoztatási arány a régióban: – Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye52,1% – Hajdú-Bihar Megye 53,8% – Jász-Nagykun-Szolnok Megye 55,5 % A megyénkben foglalkoztatottak 1/3 - a Szolnoki kistérségben

Nemzetgazdasági ágazatok közül a keresetek alakulása megyénkben átlagkereset: e Ft. átlagkereset: e Ft. FeldolgozóiparVendéglátás e Ft 1373 e Ft e Ft 1442 e Ft A minimálbérhez közelálló a munkások éves átlagkeresete több megyei vállalkozásnál

Munkanélküliségi Ráta Megye Szolnok 20088,5%8,3% 20147,6%6% 20156,4% - Észak-alföldi régióban a vásárlóerő alakulása (2015) Jász-Nagykun-Szolnok Megye 87,5% Hajdú-Bihar Megye84,1% Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye74,1% A számok életminőséget tükröznek.

Régión belül a vásárlóerő alakulásának sorrendje 1.Szolnok 102,0% 2.Debrecen 98,3% 3.Jászberény 96,2% 4.Nyíregyháza 89,6% 5.Hajdúszoboszló 86,6% 6.Tiszafüred 84,4% Az Észak-alföldi régióban működő 28 kistérségben egyedül Szolnok haladja meg a 100 %-ot

A gazdaságot támogató kamarai munka Munkaerőpiachoz igazodó duális képzés – Csökkenő beiskolázható gyereklétszám Szakiskola 4213 Szolnok: 1305 Szakközépiskola: 1548 Szolnok: 585 – Munkaerőpiacra 15 éve országosan belépő 189 ezer fővel szemben a múlt évben 128 ezer fő, az arány a megyénkben is hasonló. Tanulószerződéssel a munka világában 1989 tanuló megyénkben Működő pályaorientációs rendszer, általános és szakképző iskolákkal, szülőkkel, egyéni tanácsadás Pelikán kupa 2015.április 11. (93 cukrász, szakács, pincér versenyző, 4000 látogató) – Agrárkamara szövetségesünk

Szakmasztár Országos Verseny 2015 április 27: 8 tanulóból 4 tanuló I. helyezést, 1 fő II. helyezést, 1 fő II. helyezést ért el. Mesterképzés állami támogatással egy éven keresztül 19 szakmában október 28-án 190 mestert avattunk. A megyében működő mesterek száma 403 főről 593 főre gyarapodott. A kamara november 18-án a NAV - val együttműködve 20. alkalommal adta át a TOP 50 kiadványt 3 nyelven. Széchenyi kártya: a szolgáltatások fontos része. Eddig a megyében vállalkozó vette igénybe. Kamaránk 50,3 %-ot a VOSZ 49,7 % - ot teljesített. Pénzintézetek: – TAKSZÖV 33%, OTP 29%, MKB 19 %

Nemzetközi kapcsolatok: Lipcsei Kézműves Kamarával, Nagybányai Kereskedelmi és Iparkamarával, Drezdai Kézműves Kamarával, Vilniusi (Litván) Kereskedelmi Kamarával, Olasz Kamarával (Trevisio) -72 fő szakember 16 vendéglátóipari tanuló szakmai továbbképzésére. Innovációs díj, kiváló gyakorlati képzőhely, év vállalkozója címek

Köszönöm a figyelmet!