Katona Zoltán (FÖMI) – Molnár Attila (SZTE) 2005.05.12-13. Szeged Az E-kormányzás újabb építőköve Magyarországon: A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
Advertisements

Zalaba Piroska Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Belváros-Lipótváros Polgármesteri Hivatal egységes szerkezetű rendezési terveinek publikálása, karbantartása ASP szolgáltatás keretében Cselovszki Zoltán.
Tájékoztatás a as EMVA társfinanszírozású vidékfejlesztési program évi éves végrehajtási jelentésben foglalt eredményekről ÚMVP MB 2013.
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Az elektronikus építési napló (e-napló)
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
FÖMI Térinformatikai Igazgatóság Tevékenység és elvárások…
e-jövedék konferencia
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
Térinformatika Házi feladat
A hegyközségek szervezete és a borpiaci rendtartás Olajos István október 29. ME-ÁJK.
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK október
A szőlő és borgazdálkodás területi és használati szabályai
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
Hegyközségek információs rendszerének fejlesztése
Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Készítette: dr. Szucsigán Ádám
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
A KSH új online adatgyűjtő rendszere EKOP-1.A.1-08/B
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
Távmunka a területfejlesztésben
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Elektronikus közműnyilvántartás
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
2003. november 25.FVM e-agrárium1 Magyar Információs Társadalom Stratégia e-agrárium Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Informatikai Főosztály.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
AZ EGYSÉGES ELEKTRONIKUS KÖZMŰNYILVÁNTARTÁS
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Bortermőhelyek az eredetvédelemben. A borrégiók kialakítása. Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK március 30.
Integrált irányítási környezet kialakítása. I. Szervezetfejlesztés Az Egyetem szervezeti felépítését részben meghatározza a jogszabály és a Szervezeti.
Az adatvédelem szabályozása
A magyar szőlő- és borágazat helyzete
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
A szőlő szerketátalakítás és - átállítás támogatása – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Piaci.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
Katona Zoltán (FÖMI) – Molnár Attila (SZTE) Kaposvár A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai.
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Szinay Attila Mezőkövesd, január 28.
KÖFOP E-ingatlan-nyilvántartás kialakítása (e-ING) Szőnyi Lőrinc.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Az önkormányzati ASP rendszer jegyzői szemmel Dr. Vincze Ferenc címzetes főjegyző Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Pajna Sándor vezérigazgató eKÖZIG.
A járási rendszer megújítása
Országos Statisztikai Tanács
Az ORACLE JDE EnterpriseOne ERP rendszer bevezetésének tapasztalatai
Országos Statisztikai Tanács
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Szakfelügyeleti tapasztalatok
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Katona Zoltán (FÖMI) – Molnár Attila (SZTE) Szeged Az E-kormányzás újabb építőköve Magyarországon: A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai

A VINGIS rendszer célja 1.Az EU tagságunkból adódó kötelezettségek teljesítése, a közös agrárpolitika érvényesítésének kiszolgálása, 2.Az ágazatra jutó EU-s támogatások kihasználása (~ 2,5 Mrd Ft/év) 3.Integrált országos szakmai nyilvántartás létrehozása, 4.Döntéstámogatás a szőlő-bor ágazat intézményeinek és vezetőinek körében, 5.Statisztikai jelentés-kötelezettségünk minőségének javítása, 6.Hegyközségek segítése törvényben előírt feladataik ellátásában, 7.Eszköz a minőségi termelés, a piaci versenyképesség javításában, az eredetvédelem biztosításában, a borhamisítás elleni fellépésben.

A rendszert életre hívó EU-s szabályozások Alapvető rendelkezések: 1.A Közösségi szőlőkataszter létrehozásáról szóló, július 24-i 2392/86/EGK rendelet és annak részletes szabályozása a Bizottság március 3-i 649/87/EGK rendeletében, 2.A Európai Tanács július 17-i 1593/2000/EK rendelete szerint január 1-től, a támogatásra jogosult mezőgazdasági parcellákat, beleértve a szőlőültetvényeket - (1493/1999 EK rendelet a borpiac közös szabályozásáról 11–15. cikke ) a szerkezetátalakítási támogatás miatt - térinformatikai rendszerben (térképi alapon) kell nyilvántartani. Bizottsági és Tanácsi rendeletek sora foglalkozik az ágazati nyilvántartás és ellenőrzés szabályozásával, melyek meghatározták a rendszer kialakítását és fejlesztését.

A VINGIS hazai jogi háttere Magyarországon a szőlő ültetvényregiszter térinformatikai hátterének kialakítását a hegyközségek nyilvántartásának (HEGYIR) megfelelően a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) a 119/2003. (XI.27.) FVM rendelet alapján kezdte el. A szőlő ültetvényekben történő változások vezetése, a kivágási-, telepítési- és szerkezetátalakítási támogatások ellenőrzése a bortörvény ( évi XVIII. Törvény) szerint a VINGIS rendszerben történik az EU követelmények szerint (2392/86/EGK és a 649/87/EGK rendeletek) nyilvántartandó adatokkal. 102/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a szőlőültetvények országos térinformatikai nyilvántartásáról (VINGIS)

A VINGIS további jogi szabályozói 95/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a szőlő termőhelyi kataszterének felvételezéséről, kiegészítéséről és módosításáról, 96/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a szőlészeti és borászati adatszolgáltatás rendjéről és a nem hegyközségi településeken a közigazgatási feladatokat ellátó hegyközségek meghatározásáról 97/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a borok eredetvédelmi szabályairól 100/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a szőlőtermelési potenciálra, a szőlőültetvények szerkezetátalakítására és átállítására vonatkozó nemzeti szabályozásról

A programban résztvevő intézmények közötti kapcsolódás és adatáramlás Hegyközségek Nemzeti Tanácsa EU FÖMI VINGIS Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Az FVM Szőlészeti és Borászati Kutató Intézete Kecskemét Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet Személyes adatokhoz való hozzáférés (Hegyközségi szinten) Adatszolgáltatás Betekintési jog Hegyközségek

Kiindulási adatok Alfanumerikus: HEGYÍR adatbázisból nyomtatott analóg ültetvényadatok, Kivágási-, telepítési-, fel nem használt telepítési jogok adatainak vegyes formátumú (nehezen kezelhető) analóg és digitális állományai, SZBKI termőhelyi potenciál adatok (.xls). Térképi analóg (raszteres): Földhivatali tulajdonosi kataszter (M= 1: ), Termőhelyi kataszter (M= 1:10.000). Térinformatikai fedvények: Topográfiai, Ortofotó, DDM (lejtőkategória, kitettség, magassági intervallum), Megye-, településhatár.

Adatáramlás a VINGIS-be VINGIS SZBKI (FVM): Analóg termőhelyi potenciál térkép, digitális adattábla (excell) FÖMI Térinformatikai adatok: Megyehatár, Településhatár, Topográfiai térkép, Ortofotó, Dűlő térkép DDM: lejtőkategória, kitetség, magassági intervallum Hegyközségek: (alfanumerikus) Ültetvény adatok: Analóg állományok ig (település, hrsz, fajta, terület) 2005-től digitális állományok (a HEGYIR adatbázisából) Kivágás-, telepítés-, kivágásai, fel nem használt telepítési jog: Analóg állományok Digitális állományok nehezen kezelhető változatos formátumban Földhivatalok: Analóg tulajdonosi kataszteri térképek

A VINGIS rendszer kialakításának lépcsőfokai 1. EU-s rendelkezések megvalósítása Az ültetvények országos térinformatikai nyilvántartásának kialakítása 3- fázisban (591 település hegyközség digitális szőlőültetvény- vektoros és kataszteri raszteres EOV-állományának létrehozása): Ütemezési fázis Hegyközség / település (db) Feldolgozott terület %hapoligon-szám I / II / III / Összesen319 /

A VINGIS rendszer kialakításának lépcsőfokai 2. Hazai jogszabályok követése A térinformatikai rendszer kibővítése országos kiterjesztésű településszintű ágazati térinformatikai adatokkal: Ütemezés Hegyközség / település (db) Térinformatikai adatok Ültetvény Termőhelyi kataszteri Folyamatos kialakítás 2004-től 319 / kivágásai Éves kivágás Éves telepítés Fel nem használt telepítési jog

Adatáramlás a VINGIS-ből HNT 1.Ültetvény, 2. Éves kivágás, 3. Éves telepítés, óta kivágott, 5. Fel nem használt telepítési jogok, 7. Topográfiai, 9. Község- (hegyközség) határ, 12. M egyehatár FÖMI VINGIS MVH 1.Ültetvény, 2. Éves kivágás, 3. Éves telepítés, óta kivágott, 5. Fel nem használt telepítési jogok, 7. Topográfiai, 9. Község- (hegyközség) határ, 12. M egyehatár SZBKI 1.Ültetvény, 6. Termőhelyi kataszteri, 7. Topográfiai, 9. Község- (hegyközség) határ, 12. M egyehatár FVM 1.Ültetvény, 6. Termőhelyi kataszteri, 7. Topográfiai, 9. Község- (hegyközség) határ, 12. Megyehatár Hegyközségek: Lokális GIS, cél összekapcsolni a megfelelő HEGYÍR adatbázissal. Térinformatikai adatok (fedvények): 1. Ültetvény, 2. Éves kivágás, 3. Éves telepítés, óta kivágott ültetvények, 5. Fel nem használt telepítési jogok, 6. Termőhelyi potenciál, 8. Kataszteri, 7. Topográfiai, 9.Hegyközség-határ 10. Dűlő, 11. DDM (lejtőkategória, kitettség, magasság,) OMMI 1. Ültetvény, 2. Éves kivágás, 7. Topográfiai, 9. Község- (hegyközség) határ, 12. Megyehatár

A VINGIS mapserver architektura Térinformatikai adatok Kliens számítógépek Adatbázis- szerver Szerver- számítógép

A VINGIS web-felület

A VINGIS rendszer funkciói 1. Web alkalmazás Felhasználók kezelése (rétegbeállítások, szakadatok) Térképi és szakági információk megjelenítése Statisztikák készítése, nyomtatása Keresések (hegyközség, borvidék, helyrajzi szám) 2. Adatmanagement alkalmazások Adatbázisszerver karbantartása Ültetvény és HEGYIR adatbázisok ellenőrzése, frissítése 3. Hegyközségi alkalmazások On-line kapcsolat a HEGYIR adatbázisokkal Térképi rétegek kezelése

A VINGIS rendszer funkciói

A VINGIS rendszer fejlesztési feladatai Országos állományok betöltése (8500 adatréteg) A szervezetek igényeinek megfelelő szak-kezelőfelületek kialakítása Adatfrissítést, adatmanagement-et segítő alkalmazások fejlesztése Hegyközségi adatbázisok, térinformatikai megjelenítő program továbbfejlesztése Térben indexelt adatbázis szolgáltatás használata az adattároláshoz Térbeli elemző funkciók fejlesztése (új ültetvények telepítése)

A kialakítás során tapasztalt nehézségek Az adatok analóg formában kerültek beküldésre Az egyes résztvevők változó formában és formátumban küldik be az adatokat (pl.: telepítési adatok) Az adatfeldolgozás sokszor csak manuálisan valósítható meg (adathiba lehetősége) Az ültetvény és egyéb adatok beérkezése hosszadalmas, nem igazodik a jogszabályi határidőkhöz A vonatkozó jogszabályok változása gyors, amit bizonyos esetekben nehéz követni (pl.: hegyközségi-települési besorolás) A kataszteri térképek aktualitása

Köszönjük a figyelmet! Katona Zoltán +36-1/ Molnár Attila /