„A holokauszt és áldozatai; zsidók, cigányok, fogyatékosok és más csoportok” című tantárgy az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon Szücs Marianna.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
Advertisements

E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
GÁRDONYI GÉZA EMLÉKHÁZ
Gábor Zita Alapítvány „Élni az Életet 2.” A pályázat címe: „Új tantárgyunk: A holokauszt és áldozatai; zsidók, cigányok, fogyatékosok és más csoportok”
A Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívuma
Miről beszélnek annyit…?!
Szemléletformálás és közös munka a Centropa filmjeinek segítségével Komódi Andrea Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Mezőberény.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
A holokauszt tanítása iskolámban
Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
Iskolánkról.
Nyílt napok látogatottsága
Kisvállalkozói Szakirány Belső vállalkozásokkal dinamizálni a nagyvállalatokat! Kisvállalkozói Szakirány!
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Brüsszel milyen messze van
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Projektlabor, Projektmunka és Projekt szeminárium tapasztalatai és kérdései az informatika oktatásában az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd,
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar gyógypedagógus szakvizsga
2007. március A TDK hete a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
2009 Mit kell tudnom a tudományos diákköri munkáról? a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 MIT KEZDÜNK AZ EU-VAL? Az unió megjelenési formái az oktatási intézményekben.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Az MSDP és az DOKZWANG gyűjtemény Magyarországon.
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Csipp-csepp, egy csepp – Ritmus az életünkben Papp Leonóra.
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Emlékeink a jövő záloga TÁMOP/HDKE Közgáz. Előzmény: Tóth Géza, volt igazgatónk, megpályázta ezt az újabb TÁMOPOT 2010 őszén. Nyert nyarától novemberig.
Tájékoztató az Angoltanári MA-ról
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért személyes történeteket feldolgozó holokauszt- gyűjteménye A Zachor Alapítvány civil oktatási szervezet. Fő.
MUSZÁJ MUSZAJMUNKACSOPORT.HU Munkacsoport a Gyerekkori Szexuális Abúzus Áldozatainak Jogaiért.
A zsidóság régen és ma (Projekt, óraterv)
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
2008 Mit kell tudnom a tudományos diákköri munkáról? a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
K EREKASZTAL - BESZÉLGETÉS FEBRUÁR 15. Nagy Dóra levéltáros
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
„ÚT A JÖVŐBE” Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
Projekt hét a Békésyben decemberében „A globalizáció veszélyei, környezettudatos élet”
1961-ben alapított intézmény Létszám: 770 fő Osztályok száma: 24 Az engedélyezett pedagógus státusz: 63 Az engedélyezett pedagógiai munkát segítő: 9,5.
Holokauszt gyerekszemmel
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Szegedi Tudományegyetem
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Gépészmérnöki és Informatikai Kar Műszaki Mechanikai Intézet
„HAGYOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ”
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
A holocaust áldozatainak emléknapja
Tedd fel magadnak a kérdést:
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
Flip-It! Online kurzus mentor szemmel
Előadás másolata:

„A holokauszt és áldozatai; zsidók, cigányok, fogyatékosok és más csoportok” című tantárgy az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon Szücs Marianna PhD. főiskolai docens ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

A tantárgy létrejöttének előzményei, fő jellemzői és céljai - OktaTÁRS Nemzetközi Holokauszt-oktatási szakértő képzés ; Kisebbségszociológia tárgy /2003 óta/ - a foglalkozások nagy része külső helyszíneken zajlik: történelmi séta a zsidó városnegyedben, a Dohány utcai zsinagóga, a Rumbach Sebestény utcai Zsinagóga és a Kazinczy utcai Orthodox Zsinagóga megtekintése a Zachor Alapítvány diákvezetői segítségével; Holokauszt Emlékközpont, Az USC Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívuma és oktatási/kutatási anyagai megismerése. - minden tanár szakos hallgató számára nyitott az ELTE-n (eddig 153 hallgató teljesítette 6 tanulócsoportban nappali és esti tagozaton, 2011 februárjában indult először ez a tantárgy) - külső szakértők, meghívott vendégek is tartanak órákat /pl. Szőnyi Andrea, Erdélyi Lajos (holokauszt-túlélő) Jávor István, a Holokauszt Emlékközpont és a Zachor Alapítvány munkatársai, valamint ugyanitt rendhagyó történelem óra volt a Numerus Clausus kiállításhoz kapcsolódóan/

- nem tanár-diák alá-fölérendeltségi, hanem munkatársi, partneri viszony alakul ki a csoportokon belül → „mindenki mindenkinek a mestere és tanítványa” - szabadon választható tantárgy, és külön öröm, hogy minden félévben fő jelentkezik a meghirdetett 30 férőhelyre - folyamatos közös gyűjtőmunka (a hallgatók is bekapcsolódnak a témához kapcsolódó könyvek, filmek gyűjtésébe, egymást tájékoztatjuk a Holokauszt-témájú rendezvényekről és lehetőség szerint részt veszünk azokon), - a közös oktatási-anyag bázisunkból mindenki kedve szerint meríthet, az órák anyagát és a filmgyűjteményünket is megkapják digitális formában a tanítványok, - a hallgatók tudatosan és lelkesen készülnek arra, hogy önmaguk is tanítsák ezt a témát majdani tanári munkájuk során

- az érdemjegyet nemcsak kollokviummmal, hanem önálló kutatómunkával is meg lehet szerezni (helytörténeti dolgozatok, Holokauszt-túlélőkkel készített interjúk formájában) - a hallgatói kutatómunka a tantárgy befejeződése után is folytatódik; jövőbeli tervek: tanulmánykötet kiadása, tanulmányi kirándulás Auschwitzba, TDK-dolgozatok, szakdolgozatok készítése - minden óra és program nyitott: kollégák, barátok, szülők is jönnek és bekapcsolódnak a programokba és a kutatásokba (pl. Holokauszt-túlélő nagymama életében most beszélt erről először az unokájának, a hallgatók szülei, társai is olvassák a könyveinket és megnézik a filmjeinket, több szülő maga is bejárt a levéltárba a gyerekével ebben a témakörben kutatni) - a év közötti hallgatók Holokauszttal kapcsolatos történelmi ismeretei hézagosak, tudásvágyuk és lelkesedésük viszont óriási!!!

A tantárgy távolabbi céljai: „Kisebb a valószínűsége, hogy megtörténhet, ha sokan ismerik a borzalmakat” (Joseph Peled izraeli tábornok) Annak a ténynek a felismerése, hogy mindenki a saját személyiségével, tudása gyarapításával is tehet a Holokauszt megismétlődésének veszélye ellen, ez mindenki személyes felelőssége és kötelessége (tudományos érvei lesznek a Holokauszt-tagadók, antiszemiták, rasszisták ellen, nem tűri meg az előítéleteket növelő jelenségeket, pl. rasszista viccek, nyilvános feliratok, műemlék és temető- meggyalázások, stb.) A vészkorszak-beli embermentők tettei megismerése példaképül, mintául szolgálhat a ma embere számára is! A Holokauszt-tanulmányokat folytató hallgatók nyitottabbakká, elfogadóbbakká válnak az előítéletekkel sújtott, verbális és fizikális támadásoknak kitett más tsd-i csoportokkal szemben is! (pl. romák, homoszexuálisok)

Az egyes foglalkozások témakörei főbb vonalakban A holokauszt egyedisége más genocídiumokkal összevetve A történelmi antijudaizmus okai, megjelenési formái Rasszizmus és antiszemitizmus a XIX. században és a XX. század első felében Náci fajelmélet és antiszemitizmus. Hitler kereszténységgel kapcsolatos nézetei és antiszemitizmusa, rasszizmusa Ál-orvosi kísérletek, eutanázia-központok a III. Birodalomban. Fajvédelem, a fogyatékos gyermekek meggyilkolásának programja. A „felnőtt” eutanázia T4-es programja, a náci orvosok és a sterilizációs törvény. A fogyatékosok és a mentális betegek sorsa a III. Birodalomban. A nácik és a homoszexuálisok.

A koncentrációs táborok és áldozataik: zsidók, cigányok, politikai-és hadifoglyok, más fogvatartottak. A roma holokauszt. A különleges bevetési egységek akciói. Náci elkövetők és kollaboránsaik. A zsidó lakosság társadalmi és jogi helyzete, élete az első századoktól a Kiegyezésig Magyarországon. Politikai antiszemitizmus az Osztrák-Magyar Monarchiában és a két világháború között. A zsidók jogfosztása a Horthy-korszakban.

A „végső megoldás” állomásai Magyarországon. Munkaszolgálatosok. A fajvédelemtől a deportálásig. Kamenyec-Podolszkij. „Hideg napok” Újvidéken. Út a magyar holokauszthoz: A Sztójay-kormány intézkedései. A Szálasi-rendszer zsidópolitikája. Magyarország keresztény egyházai és a holokauszt. Elkövetők, kollaboránsok, passzív szemlélők. Ellenállók és embermentők. Polgári, diplomáciai, katonai és egyházi embermentés. Személyes sorsok a vészkorszak idején. Az óra vendégei holokauszt-túlélők.

Az antiszemitizmus napjainkban hazánkban. Csoportos beszélgetés, ahol mindenki elmondhatja személyes tapasztalatait és olvasmány élményeit erről a témáról. Az órákon felhasznált dokumentumfilmek (minden témához diasorozatokat is készítettem): -Halálgyárak; - A haláltáborok felszabadítása; -Az akarat diadala; - Náci halálosztagok; - Auschwitz album; - Historical film (1943); - Egy holocaust túlélő emlékei 1-3.;- Auschwitz, a nácik végső megoldása 1-6 (BBC);

Néhány névtelen (OMHV) hallgatói értékelés: "Nagyon tanulságos volt, köszönöm az oktatónak!” „Nagyon jó órák voltak. Sokkal érzékenyebbé tett a téma iránt. Az irodalmak kiválóak." „Nagyon tetszett, hogy a Tanárnő filmekkel, kiállítással és egyéb dokumentumokkal színesítette az órát. Köszönöm!” „Nagyon jó óra volt és a múzeumlátogatás is nagyon hasznos és érdekes” „Nagyon érdekes volt a kurzus, sok újat adott és a továbbiakban is fogok a témával foglalkozni, mert felkeltette az érdeklődésem!”

A tantárgy 2012-ben első helyezést kapott a Gábor Zita Alapítvány pályázatán. Nevezett alapítvány azokat az oktatási és művészeti projekteket díjazza minden évben, amelyek megítélésük szerint a legtöbbet tesznek a Holokauszt-oktatás területén. A díjat a tantárgy oktatójaként egyedül vettem át, de legalább 100 embernek kellett volna mellettem állnia Ezúton is hálásan köszönöm szakmai vezetőimnek, az OktaTÁRS projekt kitűnő előadóinak és szervezőinek, a kiállítások és a városnézés tárlatvezetőinek, és hallgatóimnak a rengeteg segítséget és a minden résztvevőt gazdagító közös munkát!