Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet 2009.01.29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HUNGÁRIA Takarék tavaszi agrár fórum sorozat.
Advertisements

Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Banki mikrohitel konstrukciók
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
Hazai és uniós kedvezményes finanszírozási lehetőségek
JEREMIE Program Magyarországon
Önkormányzatok finanszírozása
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Kis- és középvállalkozások finanszírozását segítő támogatott programok
KKV hitelezés és kockázatkezelés pénzügyi konferencia
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Vállalkozási ismeretek
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Megfizethető források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
BG Finance Zrt. Moskovits Pál április 24..
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
OTP Bank: finanszírozás és fejlődés
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
JEREMIE Programok módosulásai
1 Kezességvállalás - egy hatékony eszköz a mikrovállalkozások fejlődéséhez Király Zsolt értékesítési és marketing igazgató Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
KKV-szektor likviditása, finanszírozása banki szemszögből
Vállalkozási ismeretek
Rimóc, október 28. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Iroda.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Hiteles múlt, biztos jelen
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
HEVES MEGYEI VÁLLALKOZÁS- és TERÜLETFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Mikrohitel Programok Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány Vállalkozói.
Az 53 éves Kis-Rába menti Takarékszövetkezet Köszönti a Fórum résztvevőit Május 31.
Vállalkozói mikrohitelek
 A bankoknál folyószámlán, vagy szerződés alapján elhelyezett pénzösszeg, melyért a bank garanciát és meghatározott értékű kamatfizetést vállal. Betét.
III. További finanszírozási alternatívák
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
Takarékszövetkezeti Integráció helye a gazdaságban Kereskedelmi és Iparkamara Győr, szeptember 26.
Agrárágazati aktualitások. AZ OTP BANK SZEREPE AZ AGÁR- FINANSZÍROZÁSBAN 2.
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
Szakács Erik , Győr Széchenyi-kártya a VOLKSBANK – nál.
A Széchenyi kártya jelentősége a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozások életében Miskolc, május 9. Bihall Tamás elnök.
Új Széchenyi hiteltermékek Sopron május 12..
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Jövőre is a legkedvezőbb hitelprogram a Széchenyi Kártya hitellel a vállalkozásokért Szép Zoltán fejlesztési igazgató.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
GINOP-8. hitelintézeti szemmel, valamint az egyéb vállalkozásfejlesztési források Osztrogonácz Gábor ügyvezető igazgató Szigetvári Takarék.
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Előadás másolata:

Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet

A válság kirobbanásának közvetlen okai A bankok „lazább” hitelezési gyakorlata ( komolyabb hitelbírálat nélküli jelzáloghitelezés) Hitelezés bővülése ( USA jegybanki alapkamat alacsony szintje, ingatlanok értékének folyamatos emelkedése ) Hitelezési verseny kiélesedése ( egyre kockázatosabb hitelkonstrukciók )

Következmények A bankok egymás iránti bizalmának elvesztése A hitelkamatok emelkedése Hitelbírálat szigorodása Fogyasztás csökkenése Pénzügyi válság átterjedt a reálszférára

Magyar bankok helyzete és válaszai A nagy kereskedelmi bankokat az anyabankokon keresztül érte el a válság A magyar jegybank október 22-én 300 bázisponttal emelte az alapkamatot A hitelek drágulása mellett sokkal szigorúbb feltételek bevezetése ( megfelelő fedezettség, stabil pénzügyi helyzet és fizetőképesség, fizetőkészség követelménye )

A folyamat végén Hitelek tömeges bedőlése és az Ingatlanárak csökkenése felborította az addigi rendszert Ingatlanirodák, bankok csődje

Magyar bankok helyzete és válaszai/ II A CHF alapú hitelezés teljes leállása Az EUR alapú hitelek drágulása ( a kamatrések felemelése) A Ft alapú hitelezés mérséklése A forráshiány miatt a bankok egy betétgyűjtési versenybe kezdtek ( a pénzpiaci kamatok és a betéti kamatok elváltak egymástól)

Magyar bankok helyzete és válaszai/ III A fennálló hitelek sorra dőlnek be, a devizahitel ilyen szempontból még problémásabb az árfolyamok nagymértékű emelkedése miatt. A másik probléma, hogy ezek a hitelek mögül „kiszaladt a fedezetérték”, hiszen az a szerződéskötéskori árfolyamokhoz lett igazítva

Válság lehetséges kezelési módjai Elsődleges és legfontosabb feladat a vállalkozás likviditásának megőrzése, folyamatos biztosítása Ennek eszközei a rulírozó jellegű hitelek SZK II Folyószámla hitel Kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó rulírozó hitel

Széchenyi Kártya hitel II. előnyei Már 2 éves futamidőre lehet megkötni a szerződést Nincs feltöltési kötelezettség Nincs rendelkezésre tartási jutalék Kamattámogatás mértéke az idén 2 % Akár tárgyi fedezet nélkül is igénybe vehető Hitelgarancia 80 %-os kezességi mellett

Fejlesztések Amennyiben a vállalkozásnak kényszer helyzetben kell fejlesztést végrehajtania! Pályázathoz kapcsolódó finanszírozások Az MFB által refinanszírozott konstrukciók ajánlottak ( MFB KKV hitelprogram, MFB Kisvállalkozói Hitel, Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitel) Mikrohitel