Az NPT tevékenységének bemutatása Borbély-Pecze Tibor Bors, NPT titkár 2010. március 23.-24 A szakadékok áthidalása Nemzeti Pályaorientációs Tanács – OÉT.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A TÁMOP (NSZFI) és TÁMOP (FSZH); TÁMOP
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
Életpálya-építés fiatalkorban
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
A „KONTAKTUS” Dél-dunántúli Regionális Közoktatási Hálózat Koordinációs Központ feladatai, működése Matókné Misóczki Mária Projektigazgató.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Történetünk Euroguidance Hungary, Euroguidance hálózat tagja 2000-től FSZH alatt (2007.jan.1-től) Európai Bizottság, Leonardo Da Vinci > LLL 65 központ.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Fajd Bence – pályaorientációs tanácsadó (FSZH)
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
Máté Szilvia programvezető OFA Hálózat - Észak-Alföldi Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés eredményének.
Iskola és felnőtté válás - a pályaorientáció
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – eszközfejlesztések a FIT-ek számára – NPK szakmai nap ( ) Borbély-Pecze.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH programvezető
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető NFÜ- TISZK információs nap – március 3.
A Nemzeti Pályainformációs Portál Juhász Ágnes. Juhász Ágnes Az életpálya-tanácsadás kikötője ahonnan eljuthatunk minden információhoz.
Regionális Szakmai Hálózatépítés (RSZH) – „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Történetünk  Nemzeti Pályainformációs Központ – 1999 óta  Euroguidance Hungary, Euroguidance hálózat tagja  Európai Bizottság: Leonardo Da Vinci >
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető Regionális szakmai workshop – pályatanácsadóknak.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető RFKB-NPT kapcsolattartás Balatonfüred,
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
Szinkronban Európával A nemzeti életpálya-tanácsadási rendszer február 21 Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors – programvezető, a Nemzeti Pályaorientációs.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – NPT ülés, Pásztor Szilvia – pályaorientációs portál tartalmi.
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya- tanácsadás területén szeptember 15. WS5 Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető
A TÁMOP es projekt eredményei, lehetőségek és kilátások a jövőre nézve, a projekt keretében készült on-line eszközök használatának lehetőségei Borbély-Pecze.
Regionális stratégiák és kistérségi pályaorientációs ellátási tervek kialakítási lehetőségei és a társadalmai partnerek (munkaadók, szakszervezetek) bevonása.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető RFKB-NPT kapcsolattartás Az életpálya tanácsadás.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Magyar Élethosszig Tartó Pályaorientációs Szakpolitikai Tanács
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – nemzeti életpálya-tanácsadó rendszer kialakítása Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – eszközfejlesztések a FIT-ek számára – NPK szakmai nap ( ) Borbély-Pecze.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
NPT március 24..
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
2/2010 sz. előterjesztés A Nemzeti Pályaorientációs Tanács és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok kapcsolattartási folyamata Borbély-Pecze.
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya-tanácsadás területén
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Konzultációs nap Borbély-Pecze Tibor Bors – programvezető.
Társadalmi Megújulás Operatív Program - TÁMOP
Társadalmi Megújulás Operatív Program - TÁMOP
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A szakadékok áthidalása
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
Előadás másolata:

Az NPT tevékenységének bemutatása Borbély-Pecze Tibor Bors, NPT titkár március A szakadékok áthidalása Nemzeti Pályaorientációs Tanács – OÉT szakértők találkozó

Borbély-Pecze Tibor Bors A Nemzeti Pályaorientációs Tanács mandátuma részlet az Alapító Okiratból

Borbély-Pecze Tibor Bors A Nemzeti Pályaorientációs tanács feladatai

Borbély-Pecze Tibor Bors Az NPT tagjai Az NPT mikrositeja

Borbély-Pecze Tibor Bors Nemzetközi kitekintés  Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat életre hívása ( 2007) – 2 éves szerződési keretek LLP alatt  14 EU/EGT ország működtet nemzeti tanácsot/ fórumot és több nemzeti koordinációs mechanizmusokat (pl. Franciaország interminiszteriális delegált)  ben a 2008-as állásfoglalás mentén 4 munkacsomagban folyik a tevékenység A Tanács és a tagállamok kormányainak a Tanács keretében ülésező képviselői által kialakított állásfoglalás (2008. november 21.) a pályaorientációnak az egész életen át tartó tanulás stratégiáiba való fokozottabb integrálásáról

Az új európai életpálya tanácsadás (LLG) politika négy prioritást fogalmazott meg (2008) 1.Az életpálya-építési állampolgári kompetenciák megszerzésének támogatása, azaz minden EU polgár legyen képes saját szakmai életútját megszervezni a pályaválasztástól a nyugdíjba menetelig. 2.Az életpálya tanácsadási szolgáltatások elérhetővé tétele minden uniós polgár számára, azaz a jellemzően szűkös kapacitások fejlesztése (szakemberek képzése, szolgáltató helyek fejlesztése, bővítése, újak nyitása) 3.Az életpálya tanácsadási szolgáltatások minőségbiztosításának fejlesztése, azaz a tanácskérő, felhasználó jogainak biztosítása (fogyasztóvédelem) 4.Kooperáció, koordináció közösségi, tagállami, régiós és lokális szinteken, azaz a széttöredezett fenntartású és csak részleges hozzáférést biztosító, szakmailag is töredezett rendszer helyére egységes LLG rendszert szükséges állítani.

Mitől más mint a korábbi koncepciók? teljes szakmai életút alapozása és támogatása a feladat Szakpolitikák és intézmények közötti együttműködés, feladatmegosztást igénye a életpálya tanácsadás –gyermek és ifjúkorban, ill. hátrányos helyzetben (pl. eü. rehabilitáció, hajléktalanság, tartós inaktivitás) – közjószágként viselkedik –a szakmai életút nagy részében viszont magánjószágként (pályavitel megerősítése, pályafejlődési tanácsadás) csak szektorok közötti együttműködéssel fejleszthető

Borbély-Pecze Tibor Bors A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése (TÁMOP )

(első 24 hónapra) Képzés: fő pályaorientációs képzése - humán szakembereknek részére 2x3 napos képzés - 83 fő részére posztgraduális képzés Országos tanácsadói hálózat kiépítése : 50 fős tanácsadói hálózat, szakember- ellátottság javítása Nemzeti Pálya- orientációs Portál (NPP) Csatornák: 1.A munka világa 2. A tanulás világa 3. Tanácsadók Virtuális Közössége 10 módszertani anyag (tananyagok) Szakmai, módszertani fejlesztések Projektmenedzsment Marketing kommunikáció Tanulmányok, kérdőívek intézmények és szakpolitikák közötti koordináció Szakmabemu- tató filmek, mappák Borbély-Pecze Tibor Bors

A fejlesztés szakembereket támogató elemei Borbély-Pecze Tibor Bors 1.Nemzeti Pályaorientációs Portál kialakítása (NPP) a munka és a tanulás világa mellett a tanácsadói közösségről (TVK) 2.Regionális szakmai koordináció és hálózatépítés 3.Ingyenes továbbképzések az elkövetkező 6 hónapban a humán szakemberek, pályaorientációs szakemberek számára 11 témakörben 4.Önértékelést, pályadöntést támogató nyíltan elérhető önértékelő kérdőívek és hosszabb mérő eljárások 5. Pályainformációs eszközök megújítása a FEOR ’08 mentén új pályabemutató film 3.2. foglakozási információs mappák készítése (100) és megújítása (50) városban működő pályatanácsadói hálózat

A 30 órás továbbképzések témakörei az életpálya tanácsadáson belül Borbély-Pecze Tibor Bors

Jelentkezni folyamatosan lehet Borbély-Pecze Tibor Bors

Regionális lábak kialakítása: NPT – RFKB kapcsolatok Borbély-Pecze Tibor Bors

16 Borbély-Pecze Tibor Bors Folytatás

17 Borbély-Pecze Tibor Bors Folytatás (2. és 3. AT)

18 Borbély-Pecze Tibor Bors A társadalmi partnerek szerepe a nemzeti életpálya tanácsadó hálózat kiépítésében és működtetésében A fejlesztés jelenlegi etapjának végégig beépülés a Regionális Szakmai Hálózat és Tanácsadók Virtuális Közösség munkálataiba részvétel a 30 órás pályainformációs (is) munkát végző nem szakképzett pályatanácsadóknak szóló képzéseken a fejlesztett pályainformációs eszközök használata Fejlesztés 2. és 3. etapok a FEOR 2010 (ISCO-08) rendszerének megfelelően a pályainformációs eszközök megújítása (filmek, mappák, TVK statisztikák) (munkakörök tevékenységeinek pontos leírása, validálás) segítségnyújtás a regionális Életpálya Tanácsadási stratégiák kialakításában és részvétel a kistérségi életpálya tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó intézményközi hálózatokba

Borbély-Pecze Tibor Bors (FSZH) NPT titkár Az ICCDPP karrier tanácsadás és szakpolitika világkonferencia Magyarországon Világkonferenciák  1999 Kanada  2001 Kanada  2004 Ausztrália  2007 Skócia, (NB)  2009 Új-Zéland  2011 Magyarország!  2013 USA A szervezés eddigi életútja Magyarország novemberében jelezte rendezési szándékát NSZFT február 23.-i ülésén az előkészítést jóváhagyta ben ICCDPP elfogadta a magyar jelentkezést Első előkészítő ülés júniusban várható ETF, ELGPN társfinanszírozásokról tárgyalunk OÉT oldalak hozzájárulása (szakmai, anyagi oldalakról) NSZFT elé vissza kell vinni a konferencia rendezését

20 Végeredmény Borbély-Pecze Tibor Bors

A projekt-menedzsment elérhetősége: Állami Foglalkoztatási Szolgálat – Foglalkoztatási és Szociális Hivatal TÁMOP Életpálya Tanácsadás Programiroda Telefon: +361/ Fax: +361/ Web: