MANORKA Projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoport ülés 2016. április 1-2,Visegrád A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának stratégiája és tevékenységi terve 2016-2017.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„ A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt Projektgazda: Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Partnerek: • Norvég Helyi.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Közigazgatási alapismeretek
1. Előzmények -Munkavállalói és Munkáltatói érdekképviseleti szervezetek együttműködése -Meglévő MSZOSZ jogsegély szolgálat és a Partnerek helyszíneinek,
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Európai Üzemi Tanács Konferencia Magyar szerepvállalás a Schneider Electric Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Zala megyei önkormányzati fórum A TÖOSZ programjai és aktuális önkormányzati ügyek Dr. Zongor Gábor főtitkár Január 26. Zalaszentgrót.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Nők a közigazgatásban A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának bemutatása.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989.
A járási és az önkormányzati hivatalok közötti együttműködés erősítése Képzési program tájékoztató Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár MANORKA projektvezető.
Kormány – önkormányzatok érdekegyeztetésének alakulása, lehetséges továbbfejlesztése Dr. Szegvári Péter önkormányzati szakértő Oslo, Norvégia április.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban Az EVDSZ projekttel kapcsolatos kommunikációja,
Tájékoztató A járási tréningekről Dr. Marosi János MKKSZ Szabó F. Attila MKKSZ Budapest, május 19. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel”
Az ÖNET megújításának lehetséges módja Schmidt Jenő, ÖNET munkacsoport vezetője, TÖOSZ elnök Budapest, május 19. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989.
Tájékoztató A MANORKA Projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoportjának tevékenységéről „Élhető település egyenlő esélyekkel” záró konferencia december.
Oldal: Győr – Moson - Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara… … a vállalkozásokért!
Graciela Sbertoli / Vox A kisebb települések önkormányzatainak támogatása az életen át tartó tanulás szemléletének népszerűsítésében MANORKA – zárókonferencia.
Milyen Kamarát akarunk? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legyen a gazdaságszervezés és irányítás valamennyi szintjének (kistérségi,
Az Óvodapedagógusok helyzete, problémái Nagyné Szabó Etelka Az NPK Óvodai Tagozatának elnöke Budapest,
Szekszárd október 10.. Vízió Új Ptk. (magánszemély tagja nem lehet a szövetségnek) Tagszervezeti elvárások (tagszervezetek anyagi támogatása az.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
2014 május 6., Miskolc. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar vállalkozások.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Munka – magánélet egyensúly Mintaprojekt és a jövő Hidegkúton és környékén Pénzes Erzsébet Hidegkút „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel”
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
KEHOP azonosítószámú, „Veszprém Megyei Klímastratégia” című projekt bemutatása Takács Balázs Veszprém, április 25.
az önkéntes kamarai tagság
MANORKA Projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoport ülés
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Tanácsadás / Szakterületi tanácsadás
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése
Előadás másolata:

MANORKA Projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoport ülés április 1-2,Visegrád A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának stratégiája és tevékenységi terve Takács Pálné, a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának elnöke „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP1-2013

TÖOSZ Polgármesternői Tagozata A nemek közötti esélyegyenlőség megteremtése céljából létrehozott, a szövetség keretei között nem önálló jogi személyként működő országos érdekképviseleti szerv. A Tagozat tagsága A Polgármesternői Tagozat tagjai önkéntes alapon a TÖOSZ tag önkormányzatok első számú képviselői lehetnek. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP1-2013

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP A POLGÁRMESTERNŐI TAGOZAT SZERVEI ÉS MŰKÖDÉSÜK A közgyűlés: a regisztrált tagok összessége alkotja, az ülés határozatképes, ha több, mint a tagok fele jelen van. A közgyűlés évente legalább egyszer ülésezik. A közgyűlést a tagozat elnöke hívja össze a vezetőség által meghatározott napra és napirendi javaslattal. A vezetőség: a két közgyűlés közötti időszakban a tagozat legfőbb döntéshozó szerve. A vezetőség kilenctagú: 7 választott tag, regionális megoszlás szerint, valamint a Polgármesternői Tagozat elnöke és hivatalból a TÖOSZ főtitkára. A vezetőség negyedévente ülésezik, határozatképes, ha öt vezetőségi tag legalább jelen van. A Polgármesternői Tagozat elnöke képviseli a tagozat álláspontját és részt vesz a TÖOSZ kibővített elnökségi ülésein.

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP TÖOSZ Polgármesternői Tagozat elnöksége Észak-Magyarország:Horváth Jánosné, Parasznya Észak-Alföld: Vincze Andrásné, Hortobágy Dél-Alföld: Szegvári Ernőné – Kiszombor Közép-Magyarország: Zsírosné Pallaga Mária, Hernád Közép-Dunántúl: dr. Horváth Klára, Bábolna Dél-Dunántúl:Zsoldos Márta Piroska, Böhönye Nyugat-Dunántúl: Lendvai Ivánné, Kunsziget Elnök: Takács Pálné, Szorgalmatos – Szabolcs

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP A Polgármesternői Tagozat feladatai: a nemek közti esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód elősegítése, támogatása (prevenció, intervenció és korrekció által); a nők közéleti szerepének fejlesztése; a hátrányos helyzetűekkel szembeni negatív diszkrimináció elleni küzdelem; jogszabályok és más állami döntések tervezeteinek véleményezése; a tagság nemzetközi kapcsolatainak segítése, kapcsolattartás az e területen működő hazai és nemzetközi szervezetekkel; az önkormányzati és a közigazgatási szféra fejlesztése az esélyegyenlőségnek és a társadalmi igazságosságnak megfelelően.

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP Miért érdemes a TÖOSZ Polgármesternői Tagozathoz csatlakozni?  személyes találkozásra, eszmecserére nyílik lehetőség hasonló beosztásban levő, hasonló elveket valló, hasonló problémákkal küzdőkkel  lehetőséget nyújt, hogy a nők helyzetének javításáért küzdjünk  lehetőséget nyújt, hogy az országos médián keresztül juttassunk el üzeneteket a társadalom szélesebb rétegéhez, döntéshozókhoz a különösen aggasztó helyi társadalmi, gazdasági folyamatokról  a TÖOSZ érdekvédelmi munkájának aktív részeseivé váljunk

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának stratégiája és tevékenységi terve

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP Nők helyzete településvezetőként 2016-ban I.

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP Nők helyzete településvezetőként 2016-ban II.

A TÖOSZ Polgármesternői Tagozat működésének SWOT elemzése szerinti lehetőségek  azonos elveket valló, azonos beosztásban levő, azonos felelősséget hordozó emberek közössége, ezért megfelelő koordinációval sikeres tevékenységek lehetőségét hordozza magában a TÖOSZ Polgármesternői Tagozata  a taglétszám növekedésével megfelelő társadalmi erő keletkezik, akiknek szavára odafigyel a társadalom többi része  médiában rejlő lehetőségek: egy szakmai szervezet szava hitelesebb, mint egy pusztán női szervezeté (sajnos a mai magyar társadalomban)  a hazai társadalmi és politikai helyzet miatt erősödni fognak a külföldi donor szervezetek támogató programjai – nagyobb eséllyel pályázunk támogatásra projektjeinkkel „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP1-2013

„A Vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) alapvető fogalom, amelyet azért alakítottak ki, hogy segítsen a vállalatoknak a társadalmi és ökológiai kérdéseket vállalati tevékenységeikbe és az érdekelt felekkel való viszonyukba integrálni.” Az önkormányzat és polgármester, mint a közigazgatás része és az önkormányzat és polgármester, mint közösségi vezető. Közösségi vezetőként pedig azokat az embereket vezeti, akik jórészt a vállalat alkalmazottjai. A vállalkozások szabadon döntenek, hogy az amúgy is kötelezően befizetendő adójuk elköltése valamely jobb célok mentén, vagy hiteles politika, amely valóban környezettudatos vállalattá segíti válni a vállalkozást; amelynek céljaival a helyi emberek, munkavállalóik és a szélesebb társadalom tagjai is egyetértenek. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP Társadalmi felelősségvállalás

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP Hálózati működés – módszertan A TÖOSZ Polgármesternői Tagozat szerveződése, felépítése - cél, hogy minden megyének legyen egy női vezetője is a TÖOSZ megyei tagozatvezetője mellett Workshopok és helyszíni látogatások az egymástól való tanulás eszközeként - a meghirdetett Legjobb Gyakorlatok Programja keretében választja ki a tagozat vezetősége, hova látogatnak el egy-egy workshop keretében Hatékonysági hálózatok - a társadalmi felelősségvállalás önkormányzati lehetőségeit vizsgálja a TÖOSZ Polgármesternői Tagozata

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP Településvezetési Akadémia Nőknek - modern vezetéselméletek önkormányzati környezetben való bemutatása mellett az egymástól való tanulás, a tapasztalatok megosztása, gyakorlatokon keresztül vezetett önreflexió Polgármesterek és Felelős Vállalkozók Bálja – jótékonysági rendezvény másképpen Az Év Polgármesternője kitűntetés - A kitüntetést női polgármesterek kaphatják meg, évente egy kerül átadásra Rendezvények - kitüntetés

Kapcsolattartás módszere – online eszközök Facebook csoport – ismert, naponta használatos eszköz Lev-lista.hu - a működésének lényege csupán annyi, hogy a lev-lista.hu –val létrehozott címre érkező levelek automatikusan kiküldésre kerülnek a listán szereplő valamennyi címre Források, potenciális pályázatok A MANORKA projekt folytatásában az esélyegyenlőségi munkát is folytatni szeretnénk Az ügyfél oldali erőszak megelőzésével foglalkozó TÖOSZ projektbe is indokolt a Polgármesternői Tagozat bevonása „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP1-2013

Kísérjék figyelemmel a MANORKA projekt kínálta lehetőségeket! Köszönöm a figyelmet! „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP1-2013