Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület SzínStér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szent Erzsébet Caritas Alapítvány Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat
Advertisements

„Ha bejön, akkor bejössz
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
 Felkészítések  Szakmai műhelyek  Módszerteni szakmai kiadványok összeállítása elkészítése  „Szín-Tér” klub-éjszakai-ping-pong  Készszégfejlesztő.
 Kiemelkedő utánpótlás nevelés  Saját tulajdonú sportcsarnok  infrastruktúra  Nyitás a szabadidő és közösségi programok felé.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Utcai és lakótelepi szociális munka
Az iskolai szociálismunka
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Készítette: Galán Anita Debreceni Egyetem Szociálpolitika MA, I. évf.
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
Eredmények II. • kreatív foglalkozás: 10 alkalom, 63 fő résztvevő • Police Klub: 11 alkalom, 95 fő • önismereti foglalkozások: 4 alkalom, 39 fő • partneri.
Mező Andrea MI-ÉRTÜNK Egyesület Békéscsaba, szeptember 6.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Készítette:Szőke Nikolett
TÁMOP / készítette: Udvorka Tiborné projekt tanácsadó.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Büntetés-végrehajtási
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Önkéntes segítő gyakorlat a győri Családsegítő Szolgálat keretein belül január hó.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Kovács Zsolt 1 SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Karrier és Öregdiák Iroda.
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régió
BIZTONSÁGOS MÓRAHALOMÉRT Főpályázó: Mórahalom Város Önkormányzata.
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „Veled-Érted” program
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat I. Telefonos Nyílt Napok május 11.
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Konzorciumi együttműködés
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Wichern Alapítvány a magyarországi szociális munkáért és ifjúságvédelemért Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Tranzit Szolgálat.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Debrecen, a gondoskodó város SZIME XVII. Konferencia Debrecen, szeptember Dr. Papp László polgármester.
Új rendszerben működnek a jövőben a támogató szolgáltatások és a közösségi ellátások augusztus 7. Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
Az Új Széchenyi Terv - keretében kiírt TÁMOP -_3.3.10/A-12 kódszámú, A hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességének elősegítése a Lévay József református.
Az alacsonyküszöbű szolgáltatások jogi hátteréről Portörő Péter, SZMM május 19.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Irányelvek a szenvedélybeteg- ellátás területén július 11. Kun Gábor Nemzeti Drogmegelőzési Intézet.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Gyermek- és ifjúsági addiktológia a napi gyakorlatban, a fejlesztés lehetséges útjai Arany Zoltán SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum.
Az integrált addiktológiai ellátás-fejlesztési modell kialakításának lehetőségei az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
Idősek az idősekért Győrben
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
főosztályvezető-helyettes
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
Hallássérültek a könyvtárban
Pályaválasztást segítő mentortanár és közösségfejlesztő program
Család – és Gyermekjóléti Központ
Szociális segítő a kollégiumokban
Előadás másolata:

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület SzínStér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása

„ Igazából az élet sohasem lesz tiszta szivárvány, De meg kell próbálni színt vinni bele. Nem hamis, felszínes és ostoba tarkaságot, Hanem értékeket, olyasmit, ami már eredendően benne van. Mint a fák zöldje, az ég kékje, a nevetés pirossága, a madarak aranysárga éneke.”

Előtörténet 2008-ban az MMSZ megnyerte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által kiírt bűnmegelőzési célú pályázatot. A kísérleti projekt 6 hónapra szólt. A projekt elnevezése „Veled Érted” Pláza program Célja: A fiatalok hasznos szabadidő eltöltésének szervezése– bűnmegelőzési céllal. Eredménye: modellértékű hazai programként jelölték a legjobb európai program díjára (EUCPN Konferencia, Stockholm, 2009

Projektből – Intézmény július 1. A projekt lezárását követően, és annak sikerén felbuzdulva folytatásként immár intézményi keretek között megkezdte a működését a Szín S tér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása szolgálat.

Mi ez a hely, és kikkel foglalkozunk? A Színestér, egy közösségi tér, ahol különböző szolgáltatásokat lehet igénybe venni, teljesen ingyenesen. Azokkal a hozzánk betérők fiatalokkal foglalkozunk, akik betöltötték a 12. életévüket 25. életévükig, és valamilyen formában már találkoztak, a szenvedélybetegségeket okozó szerek valamelyikével. Programjainkon keresztül végzünk prevenciós, illetve ártalomcsökkentő tevékenységet. Intézményünk hétfőtől péntekig 14 és 20 óra között tart nyitva.

A szolgáltatás jellege A szolgáltatás alacsonyküszöbű a szó jelentése: szolgáltatás igénybevételének szinte nincs feltétele Jellemzői: Térítésmentes Könnyen elérhető Önkéntesen igénybe vehető Sokak által igénybe vehető Nincsenek szigorú elvárások Nem követelmény az absztinencia (szermentesség) Nem feltétel a betegbiztosítás Anonimitás (kódrendszer….)

A szolgáltatás célja, feladata 1.A látogató fiatalokkal való kapcsolatfelvétel, kapcsolattartás, szükség esetén az ellátási rendszerben való továbbirányítás 2. A kábítószer-használat gyakoriságának illetve az ártalmainak a mérséklése 3. Mentális zavarok és családi problémák szűrése és kezelése 4. Hasznos szabadidő eltöltés segítése. A fiatalok érdeklődési köréhez illeszkedő programok biztosítása

Szolgáltatások-Alaptevékenységek 1.Klubszerű foglalkozások heti rendszerességgel Önismereti csoport Sport és Egészség Filmklub SzínSkezek (kreatív fogl.) KOMP kvíz Duma party 2. Konzultáció, tanácsadás 3. Egészségfejlesztő, és kulturális közösségi programok (pl.: Biztonságos Szórakozás ) 4. Tanulás segítése (korrepetálás, tanulási technikák)

Szolgáltatások-Alaptevékenységek 5. Drop in „toppanj be” központ Melegedő, pihenő funkció 6. Megkereső tevékenység (előadások, iskola látogatás, …) 7. Tovább irányítás, jelzőrendszer (problémás esetekben)

Szolgáltatások-Kiegészítő tevékenységek 2.1. Telefonos, információs vonal Egyéb nyújtott eszköz Játék sarok ( társasjátékok) Csocsó Asztalitenisz Olvasósarok Rejtvénysarok Információs pult Klubhelyiség Kötetlen beszélgetés

Egyéb Szolgáltatások Önkéntesek fogadása Oktatási intézmények hallgatóinak fogadása terepgyakorlat eltöltése céljából

A kapcsolatfelvételek száma 2011 óta folyamatosan nő a szolgáltatást igénybe vevők száma 2015: a szolgáltatás iránt stabilan magas az érdeklődés

Új és régi ellátottak Főként „régi” kliensek, alaposabb megismerés -> segítő kapcsolat 2016 február: óriási törés, kikerültünk a Győr Plázából

Az ellátottak nemi eloszlása Szolgáltatásunkat a fiúk többször veszik igénybe, mint a lányok

Partisegély Célja: biztonságos szórakozás elősegítése a szórakozóhelyen Ártalomcsökkentés, prevenció egyben Továbbirányítás Anonimitás, önkéntesség, ingyenesség Szakmai háttér: (SzínStér, pécsi INDIT) Fiatal segítő szakemberek (szociálpedagógus, szociális munkás), pozitív kortárs hatás Javaslatunk alapján kísérleti jelleggel indult 4 győri szórakozóhelyen 5 alkalommal és között a helyi KEF finanszírozásával Együttműködő partner: Családsegítő Szolgálat Alulról jövő kezdeményezés politikai támogatást nyert Médiafigyelem Eredmény: további forrásra kaptunk ígéretet a város részéről

Partisegély adatok 2015-ben 10 alkalommal myújtottuk a szolgáltatást Kapcsolatfelvételek száma: 254 fő (90%-ban fiúk) átlagéletkor: 23,8 év –Ebből beszélgetés, konzultáció: 74 fő Beszélgetések átlagos időtartama: 13,5 perc Ártalomcsökkentés: –vízosztás: 47 esetben –ropi- illetve szőlőcukorosztás: 134 alkalommal történt –müzli: 114 esetben Szórólap célzott osztása: –SzínSteres szórólap és drogos kártyák: 80 db Kiosztott ösztönzők (világító karkötők) száma: 100 db Óvszer: 26 db

Tisztás Csoport Cél: a fiatal szenvedélybeteg fiatalok (14-30év közötti) felépülésének támogatása, a társadalomba való visszailleszkedésük segítése Irányított foglalkozások tematika alapján –Önismereti játékok –Stresszoldás –Munkavállaláshoz segítség nyújtása, önéletrajz készítései technikák, állásinterjú –Konflikuskezelési technikák –Háztartásvezetési technikák … szeptemberében indult Minden szerdán 17 órától 19 óráig Családi Kör Centrumban Főként absztinens szerhasználók számára Anonimitás Titoktartás Ingyenesség

Együttműködő partnereink Győr Megyei Jogú Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Széchenyi István Egyetem - Szociális Tanulmányok Tanszék Családsegítő Szolgálat Győr Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, Győr Városi Rendőrkapitányság Klebersberg Intézményfenntartó Központ Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Központ Helyi Általános és Középiskolai Oktatási Intézmények (prevenció, Közösségi Szolgálat) Győri szórakozóhelyek (Mamma Mia, Club Vertigo, Club Neo, Bridge, Rómer)

Támogatóink Vill-Korr Hungária Kft. KIKA Lakberendezési Kft. Gábor László Építőipari Szakképző Iskola Zámoly-Vill Kft. Piktor Kft. Péntek Ferenc EV. - Varroda, Mayer Ildikó 2Tisi Reklám Horváth Péter és Brényi Ferenc (asztalosok) Csabala Plexi Kft. Szabó Péter Ev. Kürti Kft. Hauzer István

É l e t k é p e k

2014. okt.-

Partisegély Szolgálat

Tisztás Csoport

Köszönöm a figyelmet!