Gazdasági kilátások Török Zoltán Vezető elemző 2014 február Raiffeisen Bank.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Advertisements

Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Vállalatfinanszírozás
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram értékelési szempontjai július 7.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Az Európai Unió története
A Microsoft Windows Vista gazdasági hatásai Lehetőségek az ökoszisztéma számára Microsoft Innovációs Nap november 27. Komáromi Zoltán Ügyvezető igazgató.
Amikor nem kell biztosíték: tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Pécs, február 28.
Luxemburg, Málta,Hollandia
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Közgazdasági és Befektetéselemzési Főosztály Gazdasági kilátások.
A válság megelőzése és kezelése Készítette: Balázs Anna Dénes Gábor Kopasz Márta Romvári Frigyes.
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
EU II..
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
Webes változat, animáció nélkül !!!
Ipari forradalom Angliában és a kontinensen
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások Béki Márta elemző QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt.
1914.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
1 Regionális gazdaságtan 9. előadás A regionalizmus és regionális politika az Európai unióban.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Gazdasági kitekintés Török Zoltán 2015 június 4..
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
VASÚTI IRÁNYÍTÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK I.
Egészségi állapot Demográfia Horváthné Csolák Erika tanársegéd
2011. évi Kereskedelemfejlesztési pályázat Düh Gergely tanácsadó Ügyfélszolgálati és Stratégiai Elemző Osztály 2012.február 20.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
A világ az első világháború után. Egy új korszak kezdete  Első világháború  A „nagy háború”  A világ megváltozott  Warum?  anyagban és emberben a.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
A világ az első világháború után
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
And what else?... Leszakadó gyerekek.
14 év szakmai tapasztalat
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
Project Ancona Az MKB Autópark sikeres értékesítése
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
ösztöndíj-tájékoztató
Budapest Paradigma Alap
17 év szakmai tapasztalat
12 év szakmai tapasztalat
Az innováció innovációja
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Fordulatok után / fordulatok előtt
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban
Előadás másolata:

Gazdasági kilátások Török Zoltán Vezető elemző 2014 február Raiffeisen Bank

Tartalom 2  Kijön Európa a válságból?  Igen - Nem  Válság – de mihez képest?  Nem mindegy honnan nézzük!  Centrum és periféria  Nyertesek és vesztesek  Mi a siker titka?  Magyarország  Perifériából a centrumba. Hogyan?

Kijön a válságból Európa? 1. válasz Az Euró-zóna GDP alakulása (2008=100) Igen Az Euró-övezet reál GDP-je 2015-ben meghaladja a válság előtti év (2008) szintjét. Európa jól halad a válságból kivezető úton.

Kijön a válságból Európa? 2. válasz NEM Európában 5.5 millió munkahely szűnt meg között Minden 6. munkahely megszűnt a Baltikumban, minden 7. Spanyolországban, minden 8. a Balkánon Akkor beszélhetünk majd a válság végéről, ha újra létrejönnek a válság során elveszett munkahelyek A munkahelyek számának változása (millió fő)

Válság – de mihez képest? 1. Az Euró-zóna GDP alakulása (2003=100) Milyen válság? Az Euró-övezet reál GDP-je a trendvonal körül mozog hoz képest minden évben magasabb volt a gazdasági teljesítmény. „trendvonal” 2008-as GDP szint

Nyertesek és vesztesek Európában 16,5 millió munkahely keletkezett között A között keletkezett új munkahelyek kétharmada megmaradt a válság alatt is 2003-hoz képest 11 millióval több munkahely van ,8 A munkahelyek számának változása (millió fő) Vesztesek: Görögország (-511 ezer) Portugália (-483 ezer) Litvánia (-156 ezer) Lettország (-132 ezer) Horvátország (-117 ezer) Nyertesek: Németország (+4,2 millió) Lengyelország (+2 millió) Anglia (+1,4millió) Franciaország (+1,1millió) Olaszország (+845 ezer)

Centrum és periféria % 0% -12% +5% -10% +5% +12% +8% A munkahelyek számának változása (%) % A, B, D, CH, PL Mi a siker titka? Mi a kudarc oka? +30 % +6 m

Mi a siker titka? Olcsó és nagy számban elérhető munkaerő (Törökország) Versenyképes exportvállalatok (pl. Németország) Nagy belső piac (pl. Lengyelország) Stabil adórendszer (pl. Luxemburg) Fejlett KKV szektor (pl. Ausztria) Nemzetközi intézmények (pl. Belgium) Speciális szolgáltatások és high-tech iparágak (pl. Svájc) Nincs titok - mindenkinek a saját adottságaihoz illő gazdaságpolitikai receptet kell összeállítani

Magyarország: Centrum és periféria ? Munkahelyek számának változása (%-ban illetve ezer db) % -6% -22 e -6,2% -22e +6% +6% +75 e -7% -7% -32 e -1% -1% -4 e -12% % -24 e -2% -2% -12 e +1% +3 +1% +3 e

Perifériából a centrumba. Hogyan? Meg kell szabadulni a sikertelenségre kárhoztató tényezőktől Pénzügyi sérülékenység (pl. túl sok deviza-adósság) Állami pénzügyek rendezetlensége Alacsony foglalkoztatottsági ráta Rossz adórendszer Meg kell teremteni a növekedés feltételeit Jól képzett munkaerő Hatékonyan működő intézményrendszer (pl. állami, bankrendszer) Vállalkozás-barát környezet Bizalom

Jognyilatkozat A jelen dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, és nem minősül ajánlatnak, vagy bármilyen tranzakció végrehajtására irányuló felhívásnak. A jelen dokumentumban foglalt információk nem helyettesítik a szükséges befektetési tanácsadást a befektetések vételével vagy eladásával kapcsolatban, továbbá a jelen dokumentum alapján nem hozható semmilyen befektetési döntés. A dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel. Az olvasónak a jelen dokumentum felhasználásából, vagy arra támaszkodó döntéshozatalból származó esetleges veszteségéért semmilyen – közvetlen vagy közvetett – jogi felelősség nem terhel bennünket, az e dokumentumban közölt információk alapján semmilyen követelés nem érvényesíthető. Bár különös gondot szenteltünk e dokumentum tartalmának, annak pontosságáért, helyességéért, teljességéért, a tartalmáért felelősséget semmilyen jogcímen nem vállalunk. A jelen dokumentumban szereplő tájékoztatást – előzetes értesítés nélkül – megváltoztathatjuk, vagy aktualizálhatjuk. Sem a Raiffeisen Bank Zrt, sem azok bármely alkalmazottja nem tartozik jogilag vagy más módon felelősséggel az e dokumentumban közölt tájékoztatásért és/vagy ajánlásért. A dokumentumban foglalt információk másolása, sokszorosítása, terjesztése előzetes engedély nélkül tilos. Felhívjuk figyelmét, hogy a befektetésének értéke emelkedhet és csökkenhet is, és hogy az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. A jelen dokumentumban említett minden termék vagy értékpapír sajátos kockázattal és forgalmazási feltételekkel bír, amelyről az ügyletkötés előtt célszerű további tájékoztatást kérni. Konkrét tanács érdekében, kérjük, forduljon befektetési tanácsadójához.