A NÉPI ÉPÍTÉSZET ÉRTÉKEI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Advertisements

Építőmérnöki ábrázolás november Dr. H. Baráti Ilona
Mindenszentek temploma Pécs
Római építészet Augustus korában
Homlokzati tűzterjedés elemzése CFD szimuláció és laborvizsgálati eredmények összehasonlításával Szikra Csaba BME, Mezei Sándor ÉMI Nonprofit Kft,
Készítette: Banizs Áron Reiger Zsanna Varga Nóra Pavelka Dénes
Szerkezettan I. épületszerkezettan
Természetes formák Maragon homlokzat Kamrák, konyhák Házi oltár
Digitális Fotó Magazin január-február.  A képkompozíció vonatkozásában a pont kifejezés olyan kompozíciós eszközre utal, amely a képmezőhöz képest.
Manhattan a sivatagban
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
A lakás textíliái Szőttesek, hímzések.
Rodostói kakukkok.
Metszeti ábrázolás.
Velünk egy jobb világért! Kérdőív feldolgozás Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona és Regionális.
Az építészet FOGALMA Téralkotó művészet – 3 dimenziós a mű
Vasszerkezetek A vas kora.
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
Baumit NanoporTop vakolat
Az „Építészet kezdetei, népi építészet” c. tárgy féléves feladatai
Tadao Ando Church of light (Fény temploma)
Mezopotámia és Egyiptom építészete
Prefix egyszerűen Miről is beszélek?. Részlet egy szoba beszélgetéséből.
Klasszicizmus Ki nagyot akar, szokjék fegyelemre:
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Mágneses kölcsönhatás
Farkas utcai református templom, Kolozsvár
Szövetség A B A R O K K.
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
III. Szecesszió - A latin secessio: „kivonulás” szóból
2009. december 3. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató
TŰZTERJEDÉS ELLENI GÁTAK
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
Hellászi lakáskultúra
Készítette: Horváth László
SZÍNHARMÓNIA.
LÉPCSŐ LÉPCSŐ SZERKESZTÉS.
Barokk A barokk sajátos stílusai épületekre vonatkoztatva.
Építészettörténet.
Új fejlesztési irányok a nyílásos homlokzatok tűzterjedési jellemzőinek vizsgálati meghatározásában Nemzetközi Tűzvédelmi Konferencia Visegrád, május.
A sámán öltözéke Mongólia, Korea
Miért változnak az évszakok?
TÁRGYKULTÚRA tantárgy szemináriumi segédanyag, Sándor Zsuzsa DÍSZÍTETT TÁRGYAK MOTÍVUM – MINTA – DÍSZÍTMÉNY0 Önálló tanuláskor: előbb saját szavaival tegyen.
Ismerd Meg Egert Készítették: -Soltész Bence -Takács Tamás
Barokk művészet, sz. fordulójától a 18. sz. közepéig
A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.
Szombathely központja 1903-ban. Szombathely központjának közterületi rendszere Kőszegi u. Szent Márton u. Hollán Ernő u Szily János utca Templom tér Berzsenyi.
6. osztály Előadó: Molnár Ibolya
Hellászi lakáskultúra
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
A lakás textíliái Szőttesek, hímzések © Németh György.
Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem.
Krétai lakáskultúra.
avagy A napenergia passzív hasznosításának lehetőségei
A palóc népi építészet A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag Népi építészet a Novohrád-Nógrád Geopark magyar oldalának keleti részén.
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
A GÖRÖG ÉPÍTÉSZET Rövid prezentáció Háttérben a Parthenon (Készült: Kr.e ) Athén.
A román, gótikus és a reneszánsz művészet
„AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG ÉS A TELEPÜLÉSKÉP A MAI HASZNÁLAT JEGYÉBEN”
Településképvédelem2017.
Nyomógombok szerkesztése
Skandináv Design Urbán Csilla-2016/17/I..
Minimalizmus - „ A kevés is sok”
Az ókori görög építészet
SZECESSZIÓ VICTOR HORTA
workshop Szabadka, Weintrager Adolf építész
Középkori műveltség.
TOWER Frankfurt Pályi Péter.
A településkép védelméről szóló rendelet főbb szabályai
Előadás másolata:

A NÉPI ÉPÍTÉSZET ÉRTÉKEI KRIZSÁN ANDRÁS DLA ÉPÍTÉSZ Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) 2015. december 12

KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI ÉPÍTÉSZET SAJÁTOSSÁGAI 1.) Földszintes épületek (udvarház) 2.) Egytraktusos (6,00-7,00 m széles) , oromfalas, vagy kontyolt oromfalas épület 3.) Sima, egyenes vonalú nyeregtető (nincs, vagy kevés tetőkiállás) 4.) Fehér homlokzat 5.) Apró, függőleges arányú nyílások, áthidalások (a sarkoktól beljebb)

KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI ÉPÍTÉSZET SAJÁTOSSÁGAI Természetes, helyi építőanyagok (kő, föld, vályog, fa) Az épületek a telekhatáron állnak. Irányuk legtöbbször kelet-nyugati tájolású, hogy a tornácos-ajtós-ablakos oldalukat járja a déli nap. Az épületek háta egyben a szomszéd felőli kerítés is, védelmet nyújtva a bentlakóknak az északi széltől. A kert a ház része.

HARMONIKUS MÉRETEK ÉS ARÁNYOK A hagyományos népi építészetben mindent a lehető legkisebb – eszményi és emberléptékű - magassággal oldottak meg. Az ajtónyílás, ereszmagasság, belmagasság összhangban van az ember magasságával. A helyben használatos építőanyagok meghatározták a ház méreteit. Ez általában 6 m körüli homlokzati szélességet és magasságot jelentett.

TÁJEGYSÉGI SAJÁTOSSÁGOK, RÉSZLETEK Tornác Vakolatdíszek Ablakok, ajtók Kéményfejezetek

A MAGYAR ÉPÍTÉSZET SAJÁTOSSÁGA A TORNÁC

VAKOLATHÍMEK A barokk és a kora klasszicizmus stílusára jellemző a tükrös tagolás, amikor a homlokzatokon vakolatkerettel elválasztott sima és rücskös felületeket, tükröket alakítottak ki. Vagy a tükröket látták el szürkés vagy sárgás höbörcsös, kőporos vakolattal, és a falszéleket, nyílászárókat, tükröket keretezték simított, fehér vakolatszalaggal, Vagy a simára vakolt felületeket keretezték kis kiülésű vakolatkeretekkel.

HOMLOKZAT STÍLUSOK

HOMLOKZAT STÍLUSOK

VAKOLATHÍMEK Nagy, díszítetlen fehér felületek és kicsi díszített részek (utcai homlokzat, kéményfejezet) összhangja A díszeket a vakolattal együtt, ugyan abból az anyagból készítették. Nem utólag rátett dísz, vagy gipsz stukkó A nagy, nyugodt, sima, díszítetlen felületek és a kicsi, de nagyon gazdagon díszített felületek tagolása. Ezen belül a díszítmény gazdag, sőt zsúfoltnak tűnően sűrű is lehetett. A díszítő motívumok mérete arányos és jól látható. Csak a főhomlokzatot és az ablakkereteket díszítették.

VAKOLATHÍMEK A díszek mindig szimmetrikusan voltak elhelyezve az épületen

VAKOLATHÍMEK A díszek önmagukon belül is szimmetrikusak

VAKOLATHÍMEK A díszítményeket mindig keretbe foglalták, vagy maga a keret volt a dísz. Olyat sehol sem találunk, hogy betű vagy motívum önmagában a puszta falsíkon lenne.

ABLAKOK A nyílások kicsik, és a sarkoktól távol voltak. Ebből következik, hogy az ablakok körül nagy tömör felületek jellemzőek, meghatározva a nyílások és tömör felületek arányát. Néha csak egy ablak volt aszimmetrikusan, de a leggyakoribb a szimmetrikusan elhelyezkedő 2 vagy 3 ablak. Az ablakokat mindig „fásli” vagy másként vakolatkeret övezte, amelyet többnyire szemöldökformán díszítettek.

KÉMÉNYEK A tájba helyezett ház fölött magasodó tekintélyes méretű fehér kéménypillér megkoronázza az épületet. A Balaton-felvidék szebbnél szebb formájú, változatos kéményfejezeteit mindig vakolták és fehérre meszelték. Egy rosszul elhelyezett, kicsi kémény, vagy annak hiánya elüt az itteni épületektől.

KÖVETENDŐ JELLEGZETESSÉGEK: Tiszta, egyszerű szerkesztés Jó arányok Keskeny alaprajz Erős, tömör, egyszerű forma Vertikális nyílások, és oromfalak Kevés, vagy semmilyen díszítés az utcai homlokzaton Minőségi, helyi anyagok

KERÜLENDŐ MOTÍVUMOK: Bonyolult, összetett forma „Tobzódás” Rossz arányok Túldíszítettség Széles oromfalak Kishajlású, lapostető Terjengős tömeg Sok addicionális részlet

Köszönöm a figyelmet : Krizsán András DLA építész www.modum.hu E-mail: krizsand@gmail.com Mobil: (30) 999-0027