Élelmiszerbank 2016. április 14.. BÚZ A Paradoxon.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Villamosenergia-piac
Intézményi innováció Szociális és karitatív tevékenység a Máltai Szeretet Szolgálat kapcsolatrendszerén keresztül, és velük együttműködésben.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
Helyes táplálkozás.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
NCA - Önkéntes projektek tervezése és megvalósítása
Értékesítési csatornák
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Lorem ipsum Széchenyi Programirodák bemutatása ELTE Innovációs Nap február 23.
Előnyök és alkalmazási területek
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
A mi projektünk Hemrik Balázs, Mandják Bendegúz, Pápai Dénes, Palotai Marcell.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
2009. február 24. Holcim, mint felelős munkáltató.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
Beszámoló a szeptember 6-7-én Kovásznán megtartott II. Nemzetközi Klaszterkonferenciáról Készítette: Tárnok Barbara.

A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
Mi fán terem az ételhulladék?
1169/2011/EU jelölési rendelet
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
MENTOR Nemzeti Beszállítói Program (előkészítés alatt)
A hálózati együttműködésben rejlő lehetőségek. Erőforrás bolt A különleges boltban erőforrásokat, tulajdonságokat lehet adni és venni. Azzal az erőforrással.
A tej és tejtermékek közös piaci szervezete
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Rászoruló személyeket támogató operatív program RSZTOP
Tojás prezentáció Kategória áttekintés…. Az elmúlt évben jelentős defláció ment végbe a kategórián, ami az év elején visszafordulni látszott,
Pannon Helyi Termék Klaszter Megalakulás: október, közel egy éves előkészítő munka után Fő cél: a régióban fellelhető és előállítható mezőgazdasági.
Mindenkit köszöntök, Takács Titusz vagyok a JTT PRO Biztonságtechnikai Kft. ügyvezető igazgatója. BIZTONSÁGTECHNIKAI KFT. Mai előadás témája: Vállalkozások.
Élelmiszerbank Magyarországon BÚZA Paradoxon.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
Fedezzük fel az európai lehetőségeket!. Információra van szükségem.. Merre induljak??
Magyar Nemzeti Kereskedőház. ALAPÍTÓK: MAGYAR ÁLLAM (99%) és MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA (1%) Magunkról Kormány: Keleti Nyitás stratégia Új piacok,
III. Greennovációs Nagydíj pályázat – 2014 Felelős kertművelés program – miért jó almának lenni Derecskén?
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
ÚTBAN AZ INTÉZMÉNYI FENNTARTHATÓSÁG FELÉ Mudra Viktória, programvezető.
KEHOP azonosítószámú, „Veszprém Megyei Klímastratégia” című projekt bemutatása Takács Balázs Veszprém, április 25.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
ERASMUS+ KA1 mobilitás pályázat
„Út a munkához” program tapasztalatai
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
TÁMOP /2-2F FVM Dunántúli Agrár-szakképző Központ
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Élelmiszer lábnyom.
Szociális regiszter publikus felület használata
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Élelmiszer lábnyom.
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
Kihívások a tojáságazat előtt
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

Élelmiszerbank április 14.

BÚZ A

Paradoxon

Élelmiszerbank – az ügyünk kettős  Az élelmiszerfeleslegek összegyűjtése, ezáltal a környezeti teher csökkentése  Éhezés és alultápláltság csökkentése – nélkülözők segítése  Több százezer rászoruló nem jut elég élelmiszerhez.  Évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába.  Több tízezer tonnányi megmenthető élelmiszerfelesleg.

Alapelveink: Ingyenesen kapjuk és adjuk az élelmiszert Függetlenség (politikailag, világnézetileg) Átláthatóság Önkéntes erőforrás bevonása Igazságosság (a kiosztásban) Megbízhatóság: jó partnerek vagyunk, betartjuk az ígéreteinket Professzionalizmus Etikus Adománygyűjtő Szervezet vagyunk

Miért válik feleslegessé? Lejárat – főként pékáruk, zöldség-gyümölcs, tejtermék, húsfélék Bolt/üzlet/piac zárásakor megmaradó készlet Élelmiszergyártóknál - gyártási, csomagolási, egyéb hibák, visszamondott/visszautasított megrendelések, „piros zóna” Rendezvények, vásárok után megmaradó feleslegek Mezőgazdasági termelőknél – hibás termények, túl alacsony piaci ár

Mit mentünk? I. Az Élelmiszerbank a feleslegeket veszi át… Például:  lejárat közeli  csomagolási hibás/sérült  esztétikai (pl. szín, méret) hibás  szezon utáni (pl. mikulás csoki, fagyi)  exportból visszamaradt  gyártási „selejt” (pl. ízkeveredéses joghurt, alultöltött konzerv)  vagy bármi, ami felesleg, de fogyasztható

Mit mentünk? II. Át tudjuk venni: Bármilyen, feleslegessé vált, jó minőségű, csomagolt, lejárati idővel ellátott élelmiszer  Tartós élelmiszerek (pl. rizs, tészta, konzerv, tea, kávé)  Italok (pl. gyümölcslé, palackozott víz)  Friss gyümölcs, zöldség  Pékáru  Hűtést igénylő élelmiszerek - Friss hús, tejtermék (pl. joghurt, tej, sajt)  Mélyhűtött élelmiszerek

Menthető, de… Jelölési hibás termékek –Jelölést pótolni és/vagy nyilatkozat az átadás- átvételkor Készételek –Pontos szabályok jelenleg kidolgozás alatt

Mit nem mentünk? Nem tudjuk átvenni:  Kereskedelmi forgalomba nem hozható termékek: - Lejárt - Romlott - Kilyukadt  Alkohol  Nyers hal

Hogyan működünk? Az élelmiszer útja:

Élelmiszeres partnereink – kikről van szó? Zöldség-gyümölcs termelők Élelmiszer feldolgozók Nagykereskedők Áruházláncok Élelmiszerboltok (vegyes, hús, zöldség, pékség) Éttermek, konyhák, rendezvényszervezők, cukrászdák

Kikkel dolgozunk együtt?

Karitatív szervezetek, akikkel együttműködünk 2016-ban várhatóan több mint 270 szervezettel működünk együtt országszerte, akik 340 ezer rászorulón segítenek rendszeresen. Többek között: gyermekotthonok, nevelőotthonok családsegítő szolgálatok, átmeneti otthonok hajléktalanellátók, -szállók idősotthonok fogyatékkal élők intézményei

Karitatív szervezetek, akikkel együttműködünk II. Az Élelmiszerbank fontos segítséget nyújt a szervezeteknek: Államilag nem támogatott étkezést tudnak nyújtani Kiegészítik, változatosabbá, táplálóbbá tudják tenni a gondozottjaik étkezését Pénzt spórolnak, amivel az ellátás színvonalát tudják emelni (pl. több pénz jut oktatásra, eszközökre)

Karitatív szervezetek, akikkel együttműködünk III. Monitorozás, ellenőrzés: Az összes szervezetet évente/kétévente pályáztatjuk Minden átvett kg élelmiszerrel el kell számolniuk felénk (átvevő személy neve, címe, átvett kg) Minden beérkező elszámolást ellenőrzünk Szükség esetén helyszíni ellenőrzést végzünk Minden panaszt kivizsgálunk A problémás szervezeteket tiltólistára tesszük és kizárjuk

Nyomon követhetőség Az adatbázisunk minden átvett termék teljes követhetőségét biztosítja (tudjuk, melyik szállítmányból mikor melyik szervezetnek milyen mennyiséget adtunk)

Élelmiszerbiztonság Minden vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályt betartunk Raktárunk rendelkezik a szükséges engedélyekkel Hűtést igénylő élelmiszerek esetén a szállítás és tárolás során is biztosítjuk a hűtőlánc megtartását Munkatársaink és önkénteseink is rendelkeznek érvényes egészségügyi kiskönyvvel Biztosítani tudjuk az élelmiszerek végfelhasználókig történő nyomon követését

Két fő működési folyamatunk  Centralizált, MÉE raktár  Decentralizált, expressz áruházi árumentés

Alaptevékenységen felüli programjaink Kapcsolódási pontok:  Együnk Egymásért  Élelmiszerbank Futás Egyéb:  Élelmiszerlavina  Karácsonyi Gyűjtés Projektek:  vidéki hálózat  Saving Food: alkalmazás

2600 tonna (Élelmiszerbank 2015) tonna

Stratégiai irányok  Mentett élelmiszerfelesleg folyamatos növelése  Élelmiszeripari partnerek körének bővítése  Express elszállítás kiterjesztése: Tesco, Auchan, Aldi  Vendéglátásban keletkező feleslegek megmentése  Mezőgazdasági feleslegek felkutatása

Nemzetközi Kapcsolatok  Élelmiszerbankok Európai Szövetség tagság  Európai Bizottság: aktív részvétel az élelmiszerpazarlással foglalkozó munkacsoport munkájában Brüsszelben 3 nemzetközi projekt:  Fusions: nemzetközi kutatás-fejlesztés program – témája: az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem.  Refresh: nemzetközi kutatás-fejlesztés program – témája: az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem  Saving Food: nemzetközi fejlesztési projekt – online alkalmazás, ami helyi szinten kisebb átadók és átvevők között létesít összeköttetést

Mai nap céljai és témái Hatékony együttműködés kialakítása partnereinkkel Alapok lefektetése Élelmiszerbank sokszínű működésébe betekintés Lehetőségek részletes bemutatása, gyakorlati tapasztalatcsere Személyes kapcsolódás Közös cél: fenntartható, kiszámítható működés biztosítása

Program: Délelőtt – Élelmiszerbankkal való együttműködés részletei: 1.kiválasztás 2.szerződéskötés 3.adomány kiajánlás 4.elszállítás 5.osztás 6.elszámolás

Program: Délután – Eredmények 2015-ben, mi várható 2016-ban 14:00 – 16:50 Tematikus beszélgetések három munkacsoportban 17.00– – Beszámoló a workshopokról, felmerülő kérdések, zárás – szerződések kiosztása