KAPCSOLATÉPÍTÉS a Duna két partján. Kapcsolatépítés = partnerség feladatot, felelősséget, kockázatot, hasznot megosztják. A partnerek közötti MÉLTÁNYOSSÁG.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A határ menti együttműködés fontossága Tóth Károly a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója Somorja,
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Budapest mint világváros
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, Tatabánya
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Rekreáció és turizmus a Duna mentén
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A vidéki tér sikertényezői
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Kővári János országgyűlési képviselő,
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
PARTNERSÉG. Schwertner János Mi a partnerség? Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban: Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban:
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Alpok Adria Munkaközösség és a Kárpátok Eurorégió megalapítása, céljai
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Határon Átnyúló Együttműködési Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vidék-és területfejlesztési horizontjai Baktalórántháza,
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
A határmenti programok aktuális állása
Határmenti régiók fejlesztési együttműködésének lehetőségei 2016-ban, Nyíregyháza, szeptember 20. Határmentiség Szatmárban Pataki Csaba elnök Szatmár.
LEADER, Identitás, Sport
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

KAPCSOLATÉPÍTÉS a Duna két partján

Kapcsolatépítés = partnerség feladatot, felelősséget, kockázatot, hasznot megosztják. A partnerek közötti MÉLTÁNYOSSÁG A munkában megvalósított ÁTLÁTHATÓSÁG A KÖLCSÖNÖS HASZON elvárásának elfogadása Mit jelent a partnerség?A sikeres partnerség alapelvei Olyan kapcsolat, melyben a felek a

Miért fontos a határokon átnyúló kapcsolatépítés? A kölcsönös függőség (vagy partnerség) életbevágóan fontos a társadalom egészének fejlődése és bolygónk hosszú távon való fennmaradásának szempontjából. Közösen többet lehet elérni!

Civilek – érték Közhatalom – eredmény Üzleti szféra – haszon Civil képviselők Közhatalom Üzleti szféra Ü KC Partnerség szereplőiPartnerség és érdekek

Partnerség Európában Demokratikus hagyományok – konfliktuskezelés Gyakorlati működés – jó módszerek Közpénzek felhasználása – pályázatok!!! KözhatalomCivil szektor Üzleti szféra

A partnerség alakulása Magyarországon Éledező civil szektor Magyar hagyományok Verseny, pozícióharc Sajátos közéleti kultúra Tisztuló hatáskörök

Régiók határainkon innen és túl Magyarországi régiók

Eurorégiók Magyarországon Kárpátok Eurorégió Duna Eurorégió Nyugat-Pannónia Eurorégió Duna-Dráva-Száva Eurorégió Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió Ister-Granum Eurorégió/Vág-Duna-Ipoly Eurorégió Neogradiensis Eurorégió/Nógrád-Novohrad Eurorégió Kassa-Miskolc Eurorégió Bihar-Bihor Eurorégió Az Eurorégiók a határokon átnyúlva kötnek össze állampolgárokat, önkormányzatokat, intézményeket, civil szervezeteket.

A Duna szerepe két régióban Közép-Dunántúl Régió elválaszt - összekapcsol Duna Eurorégió

Az új és egyesülő Európában egyre aktuálisabbá válnak a nemzeti, nyelvi és politikai határokat túllépő régiók, melyeknek közös adottságai a tájban és a táj lakóinak közös történelmében találhatók meg

A Duna Eurorégió fejlesztésének prioritásai Környezeti infrastruktúra fejlesztése: Duna hidak európai uniós támogatással - Mária Valéria híd Esztergom/Párkánynál - tervezett új híd Komárom/Komarnonál Dunai hajózás fejlesztése Kerékpárút építés Szálláshely-kapacitás bővítése

Lehetőséget teremt az eurorégió települései között a Dunán történő átkelésre, az uniós belső határok könnyebb átlépésére, ezzel elősegítve a határon átnyúló kapcsolatok további erősödését Elősegíti a víziturizmus fejlődését A helyi lakosság számára kikapcsolódási lehetőséget teremt Közvetlenül is bekapcsolja a térséget a dunai személyforgalomba és turistahajó-forgalomba A Duna a térség legfontosabb erőforrása a turizmus, a gazdaság más ágazatai és a helyi lakosság rekreációs lehetőségeinek tekintetében is. A folyó a két szomszédos ország európai uniós csatlakozásával már nem elválasztó határ, hanem közös adottság, melynek hasznosítása mindkét parton élők elemi érdeke. A folyami kikötőrendszer fejlesztésének általános célja ezen közös adottság legteljesebb hasznosítása. Ezen belül a kikötőrendszer fejlesztése - a kapcsolódási pontok sokszínűségének megfelelően - több célt is szolgál:

A már kialakult és kialakulóban lévő határ menti együttműködés társadalmi-gazdasági fejlődés integrált vidék- és közösségfejlesztés kulturális kooperáció szociális ügyek egészségügy oktatás hulladékkezelés természetvédelem turizmus

Szlovák-magyar gazdasági kapcsolatok áttekintése a Duna két partján Árucsere-forgalom –Kereskedelem –Feldolgozóipar Tőkekapcsolatok –Befektetési lehetőségek –Természetes partnerség Regionális együttműködés –Közlekedési infrastruktúra –Környezetvédelem –Energetika –Turizmus –Szolgáltatás

Magyar tőkebefektetés a környező országokban millió EUR Forrás: MNB statisztika I. negyedév

Legnagyobb tőkekihelyező cégek MOL Rt. OTP Bank Danubius Hotels Zalakerámia Rt. Richter Gedeon Rt. Dunapack Rt. TriGránit Synergon Informatika Rt. Graphisoft Fornetti Franchise Kis- és középvállalkozások Nagyvállalatok

Ezek a vállalkozások a legtöbb esetben a magyar nemzetiségűek által lakott területeken jegyzik be cégeiket, ott munkahelyeket teremtenek, adót fizetnek, ezzel is hozzájárulnak a lakosság és a közösség életszínvonalának javításához től a magyar kormányzat a Szülőföld Program keretében segítséget nyújt ezen cégek elgondolásainak megvalósításához, mely négy intézményen keresztül történik (MFB, Corvinus, Eximbank, Mehib), két közreműködő szervezet támogatásával (ITDH, UKKA).

Egy magyar cég példája a szlovákiai befektetésekre A TriGránit csoport legfőbb erőforrásait Magyarországon és Szlovákiában folyamatban lévő fejlesztéseire összpontosítja. A megbízható pénzügyi teljesítőképesség, a magáért beszélő szakmai múlt és az eltökélt városfejlesztési koncepció együttesen biztosítja, hogy a TriGránit Rt. meghatározó szerepet játsszon a meglévő és az új piacokon zajló éles versenyben, valamint az új piacok feltárásában. Magyarország történelmi szerepe, hogy egyfajta hídként köti össze a nyugatot a kelettel. Ezt a pozíciót kihasználva és erősítve alakítják stratégiájukat és tervezik beruházásaikat. A szlovák fővárosban, Pozsonyban épült komplexum sikeres példája a TriGránit innovatív ingatlanfejlesztési tevékenységének.

A beruházás részei: Pólus City Center bevásárlóközpont Átadás: november Terület: m 2 Millennium Tower II. irodaház Beruházás értéke: 16 millió USD Átadás: december Terület: m 2 Millennium Tower I. irodaház Átadás: április Terület: m 2

Szeretem és tisztelem a Dunát. A Duna Magyarország egyik legjelentősebb európai főútvonala. Festőkészletemmel megörökítve a színek, a zöldek, a kékek, a sárgák, a fák, a vizek beivódtak a lelkembe. Igyekeztem rögzíteni a látványt, a két partot. A vízig nyúló kertlábakat, a lapos kavicsokat, a homokpadot, zátonyokat. A folyó kettébontja a hegyeket, mezőket, de megőrzi mindkét parton a természeti szépségeket. A Duna kanyarulatának ezt a látványát nem szabad megmásítani.

A Dunát nem lehet kivinni bejáratott medréből. Képeimen a méltóságteljes, csendes Dunát lehet látni, nem a kiszámíthatatlan, veszélyes sodrásokkal, áradásokkal és örvényekkel időközönként megjelenőt. De mindannyian tudjuk, hogy a Duna az emberért van és nem az ember ellen. A Duna összeköt két partot. Az emberek mindkét oldalon harmonikusan és egymásra utalva tervezik közös jövőjüket. Ezért választottam a Duna régió bemutatását.