Útmutató a nyelvválasztáshoz Turizmus-vendéglátás BA képzés (magyar nyelven) 2016.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

NYELVOKTATÁS A FELSŐOKTATÁSBAN
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Változások a felvételi pontszámítás rendszerében 2011.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
NYELVVÁLASZTÁS A 10B 10C. LEHETŐSÉGEK • EDDIGI NYELV FOLYTATÁSA 12. OSZTÁLY VÉGÉIG • ÚJ NYELV VÁLASZTÁSA ELŐREHOZOTT ÉRETTSÉGI UTÁN.
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Felvételi eljárás Felvételi tájékoztató megjelenése  december 31-éig elektronikus formában ( Jelentkezés a 2014.
Szeretettel köszöntjük az iskolánk, és ezen belül az informatika-matematika szakirány után érdeklődő nyolcadikos tanulókat.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Beiskolázási tájékoztató december
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
Bölcsészettudományi Kar
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
Beszélj velünk és a világgal!
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont 1 SZAKMAI NAP Az akkreditált egynyelvű és kétnyelvű középfokú francia nyelvvizsgák bemutatása 2. Ebédszünet.
Továbbtanulási terveim készítette: Roszik László
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Felvételi pontok számítása alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre A felvételi összpontszámot, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Dia áttekintése n Tanuljon nyelveket n Szintfelmérés n Angol és német tanfolyamok n További tanfolyamaink n Látogasson el hozzánk és válasszon tanfolyamaink.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Célja: - az utolsó két évfolyamon heti plusz két órában az emelt szintű érettségihez szükséges többletismeretek.
Felvételi eljárás 2015.
1 Üzleti szakfordító és tolmács SZAKIRÁNY Nyelvi és Készségfejlesztési Tanszék Vogelné Takács Gabriella tanszékvezető
F AKULTÁCIÓ A P ÉCSI L EŐWEY K LÁRA G IMNÁZIUMBAN Tájékoztató a 10.a, 10.b, 10.d és 10.f osztályokban tanulók és szüleik számára.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
BUDENZ JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Oktatási modellünk, továbbtanulási eredményeink 2014/2015. tanév.
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
- Jelen van mind az 5 kontinensen, 80 országban millióan beszélik - A 2. sajtónyelv - A 2. tanult nyelv az angol után - A 3. üzleti nyelv az.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2017/2018-as tanévre szeptember 14. Balázs Lászlóné igazgatóhelyettes.
Érettségire készülünk! 2008/2009. tanév Írásbeli vizsgák: május 4 –től Szóbeli vizsgák: június 22 – 24.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
ÉRETTSÉGI VIZSGA A XÁNTUSBAN A XÁNTUSBAN Fehérvizi Judit közismereti igazgató helyettes.
Kétszintű érettségi.
Érettségi tájékoztató 2016/2017
Érettségi eredmények május
ATALANTA Oktatási Kft. Nyelvi képzések.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
A KECSKEMÉTI BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Kétszintű érettségi 2018 május
Nyelvvizsga-követelmények
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Faktválasztás Tájékoztató értekezlet április 10.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 21.
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Beiskolázás a „Gundel”-ben
Tájékoztató a fordító és tolmács mesterszakról
Köszöntjük intézményünkben!
Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2019/2020.
Faktválasztás Tájékoztató értekezlet április 02.
Bartáné Kustár Katalin tanulmányi osztályvezető
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Útmutató a nyelvválasztáshoz Turizmus-vendéglátás BA képzés (magyar nyelven) 2016

Nyelvvizsga-követelmények A diploma megszerzéséhez be kell majd mutatnod a tanulmányaid végén két szakmai középfokú (B2) komplex (írásbeli és szóbeli) nyelvvizsga-bizonyítványt. Az egyik szakmai középfokú nyelvvizsga kiváltható egy felsőfokú (C1) szintű komplex nyelvvizsgával. Az egyetem elfogad minden, Magyarországon akkreditált szakmai nyelvvizsgát a „gazdaságtudomány” területén. Így elfogadunk üzleti és pénzügyi nyelvvizsgát is, de szakmai szempontokból azt javasoljuk, hogy turizmus-vendéglátás szaknyelvi nyelvvizsgát tegyél le. Az akkreditált nyelvvizsgákról a oldalon találsz információt.

Melyik nyelvet válasszam? A következő oldalakon igyekszünk segítséget nyújtani ahhoz, hogy el tudd dönteni, milyen nyelvi kurzusokat érdemes felvenned, és milyen nyelvvizsga letételét érdemes megcéloznod. Kattints a megfelelő válaszra!

Van már legalább egy középfokú nyelvvizsgád? Sajnos nincs még középfokú nyelvvizsgám. → Kattints IDE!IDE Van egy írásbeli középfokú (B2) általános nyelvvizsgám. → Kattints IDE!IDE Van egy szóbeli középfokú (B2) általános nyelvvizsgám. → Kattints IDE!IDE Van egy írásbeli felsőfokú (C1) általános nyelvvizsgám. → Kattints IDE!IDE Van egy szóbeli felsőfokú (C1) általános nyelvvizsgám. → Kattints IDE!IDE Van legalább egy középfokú (B2) komplex általános nyelvvizsgám. → Kattints IDE!IDE

Milyen nyelvvizsgád van? Egy általános középfokú (B2) komplex (írásbeli+szóbeli) nyelvvizsga. → Kattints IDE!IDE Két általános középfokú (B2) komplex (írásbeli+szóbeli) nyelvvizsga. → Kattints IDE!IDE Egy általános felsőfokú (C1) komplex (írásbeli+szóbeli) nyelvvizsga. → Kattints IDE!IDE Egy gazdasági szaknyelvi középfokú (B2) komplex (írásbeli+szóbeli) nyelvvizsga. → Kattints IDE!IDE Egy általános felsőfokú (C1) komplex és egy általános középfokú (B2) komplex nyelvvizsga. → Kattints IDE!IDE

Ha még nincs nyelvvizsgád… … akkor elég kemény munka vár rád. Bizonyára tanultál már két nyelvet az általános iskolában és a középiskolában. Döntsd el, hogy melyik nyelvet szeretnéd az egyetemen tanulni, és melyiket tudod magánúton fejleszteni. Angolból és németből valószínűleg indulnak emelt óraszámú kurzusok. Érdemes jelentkezned a tanszék által kínált plusz 2 órára. (Ez félévente Ft költséggel jár.) Az első három félévben a másik nyelvet magánúton (nyelviskolában, magántanárnál) kell tanulnod. A 3. félév után próbáld meg letenni a szakmai középfokú nyelvvizsgát az egyik nyelvből. A 4. félévben kezdd el a szaknyelvi órákat a másik nyelvből is, és az utolsó félév végén fuss neki a második nyelvvizsgának. Érdeklődj személyesen a tanszéken, hogy egyénre szabott tanáccsal tudjunk szolgálni! TOVÁBBI FONTOS TUDNIVALÓK! KATTINTS!KATTINTS

Ha van egy „fél” nyelvvizsgád … Bizonyára tanultál már két nyelvet az általános iskolában és a középiskolában. Döntsd el, hogy melyik nyelvet szeretnéd az egyetemen tanulni, és melyiket tudod magánúton fejleszteni. Angolból és németből valószínűleg indulnak emelt óraszámú kurzusok. Érdemes jelentkezned a tanszék által kínált plusz 2 órára. ( Ft/félév) Az első három félévben a másik nyelvet csak magánúton (nyelviskolában, magántanárnál) tudod tanulni. A 3. félév után próbáld meg letenni a szakmai középfokú nyelvvizsgát az egyik nyelvből. A 4. félévben kezdd el a szaknyelvi órákat a másik nyelvből is, és az utolsó félév végén fuss neki a második nyelvvizsgának. Érdeklődj személyesen a tanszéken, hogy egyénre szabott tanáccsal tudjunk szolgálni! TOVÁBBI FONTOS TUDNIVALÓK! KATTINTS!KATTINTS

Ha van egy „fél” felsőfokú nyelvvizsgád… … akkor több választási lehetőséged van: Ha vállalod, hogy saját erőből felkészülsz a felsőfokú nyelvvizsga másik felére, akkor az egyetemen lehetőséged van 6 féléven keresztül tanulni bármely más nyelvet. (FONTOS! A 6 féléves kurzusok általában kezdő/újrakezdő szintről indulnak, ezért 6 félév alatt csak nagyon kemény munkával lehet eljutni a szakmai középfokú szintre!) Ha a másik nyelvből is elég erős vagy, akkor érdemes 3 féléves kurzusra jelentkezned, és a 3. félév után leteheted a szakmai középfokú nyelvvizsgád. A hátralévő három félévben akár egy harmadik nyelvet is elkezdhetsz tanulni. Természetesen azt a nyelvet is tanulhatod az egyetemen, amelyből megvan a fél nyelvvizsgád, de ne feledd, hogy a másik nyelvből is el kell jutnod a szakmai középfok szintjére! TOVÁBBI FONTOS TUDNIVALÓK! KATTINTS!KATTINTS

Ha van egy középfokú általános nyelvvizsgád… … akkor három lehetőség közül tudsz választani: 1.Ha van egy másik nyelv is, ami elég jól megy: Vedd fel az egyik nyelv kurzusait az első három félévben. 3 félév után tedd le a szakmai középfokú nyelvvizsgát. Időközben a másik nyelvet is tanuld magánúton (magántanárral és/vagy nyelvtanfolyamon). A 4. félévben vedd fel a másik nyelv kurzusait. Az utolsó félév végén tedd le a másik nyelvvizsgát.

Ha van egy középfokú általános nyelvvizsgád (2) 2.Ha a másik nyelv jóval gyengébben megy, mint az, amelyikből nyelvvizsgád van: Vedd fel azt a nyelvet az egyetemen, amelyből nincs meg a nyelvvizsgád. Ha szükségesnek látod, válaszd az emelt óraszámú kurzust ( Ft/félév). 3 félév után tedd le a szakmai középfokú nyelvvizsgát. Időközben gyakorold a másik nyelvet is magánúton (magántanárral és/vagy nyelvtanfolyamon). A 4. félévben vedd fel a másik nyelv kurzusait. Az utolsó félév végén tedd le a másik szakmai nyelvvizsgát.

Ha van egy középfokú általános nyelvvizsgád (3) 3.Ha a másik nyelvből nagyon alacsony szintű a tudásod: Válassz egy 6 féléves nyelvi kurzust – ezek minden évben indulnak spanyol, német és orosz nyelven, elegendő számú jelentkező esetén pedig olasz és francia nyelven is. FONTOS! Kezdő/újrakezdő szintről 6 félév alatt csak nagyon kemény munkával lehet eljutni a szakmai középfokú szintre! Időközben a másik nyelvet tanuld magánúton (magántanárral és/vagy nyelvtanfolyamon), és készülj fel önállóan a szakmai középfokú nyelvvizsgára. Egyetemi tanulmányaid végéig tedd le a nyelvvizsgát mindkét nyelvből. TOVÁBBI FONTOS TUDNIVALÓK! KATTINTS!KATTINTS

Ha van két középfokú általános nyelvvizsgád… … akkor két lehetőség közül tudsz választani: 1.Egymás után elvégzed a 3-3 nyelvi kurzust mindkét nyelvből: Vedd fel az egyik a nyelv kurzusait. 3 félév után tedd le a szakmai középfokú nyelvvizsgát. Akár a felsőfokú szakmait is érdemes megpróbálnod. Időközben a másik nyelvet se felejtsd el gyakorolni magánúton A 4. félévben vedd fel a másik nyelv kurzusait. Az utolsó félév végén tedd le a másik nyelvvizsgát közép- vagy felsőfokon.

Ha van két középfokú általános nyelvvizsgád… (2) 2.Ha úgy gondolod, hogy az egyik nyelvből elég erős vagy ahhoz, hogy saját erőből felkészülj a szakmai középfokú vagy általános felsőfokú nyelvvizsgára, akkor választhatod a következő lehetőséget: Először a gyengébb nyelvből végezd el a 3 nyelvi kurzust. A 3. félév végén tedd le a szakmai középfokú nyelvvizsgát. Időközben a másik nyelvet tanuld magánúton (magántanárral és/vagy nyelvtanfolyamon), és készülj fel önállóan a szakmai középfokú nyelvvizsgára. A 4. félévtől elkezdhetsz tanulni egy harmadik nyelvet. Harmadik nyelvet csak akkor kezdj el, ha már megvan mindkét nyelvvizsgád, ami a diplomához kell (két szakmai közép vagy egy szakmai közép és egy általános felső), vagy ha csak az egyik van meg, a másik nyelvvizsga megszerzése is várható a közeljövőben. TOVÁBBI FONTOS TUDNIVALÓK! KATTINTS!KATTINTS

Ha van egy felsőfokú (C1) nyelvvizsgád… … akkor a diplomához szükséges nyelvvizsgákat 50%-ban már teljesítetted! Ha van még egy nyelv, amelyből középfok körüli szinten vagy, akkor végezd el a 3 nyelvi kurzust ebből a nyelvből. A 3. félév végén tedd le a szakmai nyelvvizsgát. A 4. félévtől elkezdhetsz egy harmadik nyelvet tanulni, akár kezdő szintről is. Egyes nyelvekből (spanyol, német, orosz, ill. elegendő számú jelentkező esetén olasz és francia nyelvből) indítunk 6 féléves kurzusokat is kezdő/újrakezdő szintről. FONTOS! Kezdő/újrakezdő szintről 6 félév alatt csak nagyon kemény munkával lehet eljutni a szakmai középfokú szintre, ezért csak azoknak javasoljuk az ilyen kurzus választását, aki vállalja, hogy egy másik nyelvből önállóan felkészül a szakmai nyelvvizsgára! TOVÁBBI FONTOS TUDNIVALÓK! KATTINTS!KATTINTS

Ha van egy szakmai középfokú (B2) nyelvvizsgád… … akkor a diplomához szükséges nyelvvizsgákat 50%-ban már teljesítetted! Ha van még egy nyelv, amelyből középfok körüli szinten vagy, akkor végezd el a 3 nyelvi kurzust ebből a nyelvből. A 3. félév végén tedd le a szakmai nyelvvizsgát. A 4. félévtől elkezdhetsz egy harmadik nyelvet tanulni, akár kezdő szintről is. Egyes nyelvekből (spanyol, német, orosz, ill. elegendő számú jelentkező esetén olasz és francia nyelvből) indítunk 6 féléves kurzusokat is kezdő/újrakezdő szintről. FONTOS! Kezdő/újrakezdő szintről 6 félév alatt csak nagyon kemény munkával lehet eljutni a szakmai középfokú szintre, ezért csak azoknak javasoljuk az ilyen kurzus választását, aki vállalja, hogy egy másik nyelvből önállóan felkészül a szakmai nyelvvizsgára! TOVÁBBI FONTOS TUDNIVALÓK! KATTINTS!KATTINTS

Ha van egy általános felsőfokú (C1) és egy középfokú (B2) nyelvvizsgád… … akkor a diplomához szükséges nyelvvizsgákat 50%-ban már teljesítetted! Ebben az esetben két lehetőséged van: 1. Végezd el a 3 nyelvi kurzust abból a nyelvből, amelyből középfokú nyelvvizsgád van. A 3. félév végén tedd le a szakmai nyelvvizsgát. A 4. félévtől elkezdhetsz egy harmadik nyelvet tanulni, akár kezdő szintről is. 2. Egyes nyelvekből (spanyol, német, orosz, ill. elegendő számú jelentkező esetén olasz és francia nyelvből) indítunk 6 féléves kurzusokat is kezdő/újrakezdő szintről. FONTOS! Kezdő/újrakezdő szintről 6 félév alatt csak nagyon kemény munkával lehet eljutni a szakmai középfokú szintre, ezért csak azoknak javasoljuk az ilyen kurzus választását, aki vállalja, hogy a másik nyelvből önállóan felkészül a szakmai nyelvvizsgára! TOVÁBBI FONTOS TUDNIVALÓK! KATTINTS!KATTINTS

További fontos tudnivalók A nyelvvizsga-bizonyítvány NEM jelent felmentést a nyelvi tárgyak elvégzése alól! Az egyetem csak a Magyarországon akkreditált nyelvvizsgákat fogadhatja el, a külföldi nyelvvizsgákat honosítani kell. Az akkreditált nyelvvizsgarendszerekről és a honosításról a oldalon található információ. A vonatkozó jogszabály alapján az idegen nyelven letett érettségi, diploma, illetve idegen nyelven végzett tanulmányok nyelvvizsgaként elfogadhatók. (Lásd: 137/2008. (V. 16.) Korm. Rendelet 14. §. Egyetemünkön egyes készségfejlesztő kurzusokat idegen nyelven (elsősorban angol és német nyelven) is elvégezhetsz. Ezek nagyon jó lehetőséget jelentenek a nyelvgyakorlásra is.

Ha személyesen szeretnél érdeklődni… Dr. Asztalos Réka tanszékvezető-helyettes Dr. Terestyényi Enikő angol nyelvi osztályvezető Babos Krisztina német nyelvi osztályvezető Dr. Zsák Helga a francia nyelvi csoport vezetője Dr. Kéri András a spanyol nyelvi csoport vezetője Dr. Szokács Kinga az olasz nyelvi csoport vezetője Bartáné Varga Éva az orosz nyelvi csoport vezetője

Nyelvi tanulmányaidhoz sok sikert kívánunk! BGE KVIK Turizmus-Vendéglátás Szaknyelvi Intézeti Tanszék Dr. Hegedüs Gyula tanszékvezető