A GyEP Szécsény kistérségi komplex programja - egy lakhatási kísérlet A helyi befogadás dilemmái SZMI 2010. 05. 17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
Advertisements

A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
KIVÁLTÁS KONFERENCIA BUDAPEST NOVEMBER 29.
„Legyen jobb a gyermekeknek! Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
Amikor sikerül! Babamasszázs oktatás hátrányos helyzetű szülők számára, az Angyalkert Gyermekházban Zsanda Emília Okleveles csecsemőmasszázs oktató.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Szilvási Léna szakmai vezető november 11.
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
Legyen jobb a gyermekeknek!
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
Közigazgatási kommunikáció
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Biztos Kezdet Gyerekház Dokumentációs rendszer
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
Velünk egy jobb világért! Reintegrációs modellprogram Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona és Regionális Kríziskezelő.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Foglalkoztatás-politika
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepe a szociális város- és település-rehabilitációs folyamatokban.
Biztos Kezdet Gyerekházak
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Szükségletfelmérés TÁMOP /1.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Interkulturális mediáció bemutatása - ROMED2-ROMACT Interkulturális mediáció megvalósulása elméletben és gyakorlatban Jászfényszarun ROMED2-ROMACT programon.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért.
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –
„Csellengő fiatalok” az ifjúságpolitika komplexitása Pécs, március 23.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Nagy-Majdon József - Társulási Tanács elnök ”Lehetőségek a Gyerekesély Program révén a Bátonyterenyei kistérségben” - Mit várnak el a kistérség települései.
Kistérségi fejlesztési mátrix a Kisteleki kistérségben március 31.
TÁMOP A-12/ „ÖSSZEFOGÁS A KADARKÚTI-NAGYBAJOMI KISTÉRSÉG GYEREKEINEK JÖVŐJÉÉRT” CÍMŰ PROJEKT KADARKÚTI-NAGYBAJOMI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI.
A gyerekszegénység elleni program esélyei válság idején Ferge Zsuzsa Országos konferencia A „Legyen jobb a gyermekeknek” Nemzeti Stratégia helyzetéről.
Gyermekszegénység elleni program a hevesi kistérségben TÁMOP /
„Legyen jobb a gyermekeknek! ” Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
Legyen jobb a gyerekeknek, legyen jobb a gyakorlatban MACSGYOE konferencia Budapest, május 12. Darvas Ágnes MTA Gyerekszegénység Elleni Program Iroda.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
Szécsény Kistérség Gyerekprogram Kaposvár Kistérségi program HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉS KIÉPÍTÉSE SZÜKSÉGLETEK FELMÉRÉSE, MEGVITATÁSA HELYI PRIORITÁSOK.
Gyerekszegénység Elleni Nemzeti program Szécsényi Gyerekesély programja Az alternatív vitarendezés lehetőségei és multiplikációja a programban.
A Gyerekesély Program prioritásai a kistérségi kiterjesztések során A szegregátumok közösségi házai Május 25. Settlement konferencia.
„Kastélykiváltás Berzencén”
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
Szécsényi Gyerekesély Program gyerekeket érintő szolgáltatásai
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Miért kell kistérségi kiterjesztés; hol tart Szécsény
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata
Csókay László KPSZTI április 13.
Előadás másolata:

A GyEP Szécsény kistérségi komplex programja - egy lakhatási kísérlet A helyi befogadás dilemmái SZMI

A munka menete Hosszú előkészítés, tervezés ősz – szakmai és pénzügyi tervezés január - helyzet- és szükségletfelmérés márciustól folyamatos szociális munka Közösségfejlesztés nem klasszikus módszerrel indul – a program természetéből fakadóan is – felhatalmazás kitől?

Helyzetfelmérés Interjúzás, helyzetelemzés. (26 interjú, ezek feldolgozása.) építészeti szakvélemény készítése minden lakóházról az utcában statikai szakvélemény készíttetése az egyetlen életveszélyes házról tulajdonviszonyok tisztázása: helyrajzi számok beszerzése, igazolások kérése az Építészeti Hatóságtól a használatba vételi engedélyekről (ill. azok hiányáról). adatgyűjtés a családok adósságállományáról, kintlévőségeiről, mozgósítható erőforrásaikról, terveikről, egészségügyi, állapotukról, képzettségükről, rokonsági-, társas viszonyaikról stb.

Szociális és közösségi szociális munka. Közösségfejlesztés intenzív szociális munka a családokkal egyenként. családonként együttműködési megállapodás, annak ellentételezésére, hogy a SZGYP a Vízszolgáltatóval és a helyi önkormányzattal közösen minden házba bevezeti a vezetékes ivóvizet. Ez a munka befejeződött, egy ház kivételével van vezetékes víz mindenhol. adományozás megszervezése: az egész település számára nyitott, jelképes összegért. A bevétel a közösségi programokban hasznosul. bázisunk egy önkormányzati szolgálati lakás, ahol elkezdődtek a közösségi munka első lépései. Rövid távú cél a „bázis” Közösségi Házzá fejlesztése sok fajta működő szolgáltatással az egész település számára. Hosszú távú cél egy civil szervezet létrehozása.

Elsősorban az utcai lakóinak Jog és érdekvédelem Szolgáltatásokhoz való hozzáférések katalizálása Sikerült elérni, hogy az érintettek megkapjanak régóta jogosan járó ellátásokat (közgyógy, rokkantsági nyugdíj, szociális étkeztetés) Hiányzó iratok pótlása Rágcsáló és rovarirtás Utcatakarítások A lakók saját házaikat elkezdték rendbe tenni (CKÖ adott anyagot)

Összefogások; együttműködést ösztönző tevékenységek eleinte hetente, most havi 1 szakmaközi megbeszélést tartanak a SZGYP munkatársai a településen dolgozó szakemberekkel. (iskola, óvoda, gyerekház képviselője, ÖNO vezető, védőnő, önkormányzat, CKÖ képviselője, stb.) már két éve van iskolai koordinátor (a Szécsényi Gyerekprogram alkalmazottja) kitüntetett figyelem az utca gyerekeire: 3 hónap alatt 90 %-kal csökkent az iskolai és óvodai hiányzások óraszáma - eleinte. az iskolával alakul a jó viszony, az óvodával megfelelő, értő együttműködés. a faluban már két éve működő BK gyerekházzal szoros, támogató a kapcsolat. Szupervízió nélkül sokkal nehezebb

Eredmények még Nyári programokban nagyarányban vettek részt a falu gyerekei –vegyesen (tábor, napközi) Adósságkezelés bevezetése folyamatban (egész település) második esélyes fiatalok programja – nagy siker A bázis elkezdett közösségi házként működni – settlement-féle, önkéntessel. Rendszeres gyerekprogramok (korrepetálás, szabadidős) – mindenkinek. A kistérségi gyerekprogram részeként könnyebb, hatékonyabb.

A falu Elementáris elutasítás, hogy egyetlen család is beköltözzön a faluba - de a gyerekeket sajnálják A gyerekek eü-i szűrését nem érezték a magukénak – kritikán aluli szervezés A humán (szociális, eü-i) szolgáltatók még mindig távolságtartóak Néhány szakember (pedagógus, óvodavezető) már kezdi megérteni a program törekvéseit

Dilemmák általánosan komplex-program-barát környezet hiánya (ágazati rendszertől nehéz az elmozdulás) projekt és program ellentmondásai (mi lesz, ha vége a projektnek?) lehet-e strukturális változtatások nélkül változtatni a helyzeten? létező és új szolgáltatások

Dilemmák a mindennapi működésben Párhuzamos, alternatív szolgáltatások kiépítése? A hiányos szolgáltatásokra való rámutatás – óriási konfliktus: kompetencia határok feszegetése vagy „csak” a normális működés elősegítése? Helyi szolgáltatások: kapacitáshiányosak, de: a szolgáltatási sub és a folyamatos jelenlét minőségibb munkát provokál, helyzetbe hozza a helyi szakembereket egy része beépül? Feleslegessé válik? A társulási vagy önk-i fenntartású szolgáltatások védelme, („a mi kutyánk kölyke” akkor is, ha rossz), de: ha helyi embert foglalkoztat a program, az jó hatású (helyi munkanélküliség problémája) Fenntarthatóság. Ezzel a koncepcióval még nehezebb forrást szerezni, bár a telepes program is magára hagyott egy sor projektet (eu-s pénzek talán várhatóak rurális vidékekekre is?)

Berki Judit, Kecskés Éva Köszönjük a figyelmet!