LHC és főbb kísérletei - a Fekete Lyukas Rubik Kockán Csörgő T. MTA Wigner FK, Budapest és KRF, Gyöngyös BerzeTÖK Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
Advertisements

Hogyan csinálHATUNK HÁZILAG Higgs bozont?
A Garay János Gimnáziumban
A világ 2004-ben Egy Norwég diplomatát, Charung Gollart, arra kértek, hogy az ENSZ-nek egy rajzos prezentáción keresztül mutassa be 2004-ben a világ fő.
1 Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium CERN: Tudomány és technológia gyorsítója.
Az Üllői úttól a Mont Blanc-ig
Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium Bemutatkozik a CERN 05 Novembre 2003.
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
1 | 26 Csörgő Judit, Török Csaba, és Csörgő Tamás Elemi Részecskék - Játékosan Arany János Gimnázium Budapest, november 19.
Bevezető Zarándokúton vagyunk, és az Egyház felidézi előttünk Krisztus Urunk életét és egész megváltói művét, amely elvezet bennünket a Vele való személyes.
2. Kölcsönhatások.
„A régi és új” közösségi gondoskodásról - Jegyzetek a lelki segítés identitásról a fejlődő országokból nézve Lelki Egészség Világnapja Konferencia, Budapest,
A mikrorészecskék fizikája
A mikrorészecskék fizikája 2. A kvarkanyag
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Összefoglalás, mit is tanultunk eddig informatikából?
Gyakran előforduló táblák és jelzések vízen és vízparton
Sztereogram.
Helyszín: Berze Nagy János Gimnázium, Kiss Lajos terem Természettudományos Önképző Kör Sok szeretettel köszöntünk minden kedves érdeklődőt Csörgő Tamás.
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
Beiskolázási tevékenység elemei és lebonyolítása Résztvevők köre: - kari vezetés - HÖK, hallgatók - szakvezetők, szakterületek képviselői Javaslat: Pál.
6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Budapest, március 3. A rendezvény szervezői:
HOGYAN CSINÁLJUNK KVARKANYAGBÓL HIGGS BOZONT? Csörgő T. 1 | 17 Csörgő Tamás, MTA Wigner FK Török Csaba, Csörgő Judit (ELTE), Angela Melocoton (BNL) és.
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Fény és hangjelenségek
Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
HOGYAN CSINÁLJUNK KÁRTYÁBÓL HIGGS BOZONT? Csörgő T. 1 | 17 Csörgő Tamás MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont wigner.mta.hu.
EGI-InSPIRE RI EGI-InSPIRE EGI-InSPIRE RI e-Science Café RMKI Hernáth Szabolcs 8/5/2014.
2. Kölcsönhatások.
Kvarkok Leptonok Közvetítő Bozonok A mai nap főszereplői.
Monitorok.
A napfény felbontása prizmával. Rozklad slnečného svetla prizmou
7. A színek szerepe a térképeken
NATURLAND A KÖRNYEZETÉRT Szerző: Parászka Előd Irányító tanár: Leopold Anna Mária 2009 Salamon Ernő Gimnázium Gyergyószentmiklós.
Quarto variációk Lovrics László.
G-OS mini. BejelentkezésÚjraindítás Üdvözöljük!
Bevezető a „Bevezetés a részecskefizikába” előadásokhoz
PowerPoint 7. Évfolyam Formázások. Mentés A feladatot mentsük el a saját mappánkba „7_2_ppt_SajátNév” néven (ahol a SajátNév a saját nevünk helyesen leírva,
Teachers Programme, CERN, aug Bevezetés a nehézion-fizikába (Introduction to heavy ion physics) Veres Gábor (CERN-PH.
Cri Du Chat Baráti Társaság
Az elvárások szerepe a közlekedési környezet észlelésében. Siska Tamás szakpszichológus Együtt Bt. „Erős pillérek-javuló közlekedésbiztonság” Közlekedésbiztonsági.
(REFLEXIONES) Auto. show Caño Cristales – Kolumbia.
Készítette: Móring Zsófia Samu Gyula
Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
Készítette: Berzlánovich Krisztián
Elemi részecskék, kölcsönhatások
05 Novembre év a részecskefizika kutatásban Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium.
LEGO Dacta program.
Hogyan hozzunk iskolásokat a CERN-be How to bring schoolchildren to CERN Noémi BÉNI (ATOMKI, University of Naples Federico II, INFN Napoli)
Femtoszkópia Csörgő Tamás Femtoszkópia:
Teachers Programme, CERN, aug Bevezetés a nehézion-fizikába (Introduction to heavy ion physics) Veres Gábor (CERN-PH.
Csörgő Tamás, MTA KFKI RMKI 1 Csengery VE, Gyöngyös, 2006/3/11 Csörgő Tamás MTA KFKI RMKI Magyarok az Ősanyag nyomában A legforrób ismert anyag: folyadék.
Teachers Programme, CERN, aug Bevezetés a nehézion-fizikába (Introduction to heavy ion physics) Veres Gábor (CERN-EP.
A dögeltakarító képei. Itt élni, azt nem lehet… a)Az alábbi képeken Pesti Emma Itt élni, azt nem lehet… I-III. című képsorozatát látjátok. Ezek felhasználásával.
Konzervatív gamifikáció: módszer és eredmények Fekete Zsombor.
Találkozz a Tudóssal, XI. 19. Csörgő T. Magyarok Amerikában forró nyomon az Ősanyag nyomában Csörgő Tamás Department of Physics, Harvard University,
„Játékos matek” – Logikai játékok
Berze Természettudományos Önképző Kör 9. tábora
2012 November Katalógus.
A centrális határeloszlás tétel
Fotonikus kristályok előállítása és vizsgálata
Debreceni Egyetem Fizikai Intézet.
Szerkezeti színek a természetben
Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium Debrecen
Ovisok nyílt napon a suliban
Debreceni Egyetem Fizika Intézet.
A konferencia megszervezéséhez és lebonyolításához a támogatást a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH), valamint a Kutatás-fejlesztési Pályázati.
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
téma közlemény SmartArt-ábra piros hátterű képekkel (Haladó)
Előadás másolata:

LHC és főbb kísérletei - a Fekete Lyukas Rubik Kockán Csörgő T. MTA Wigner FK, Budapest és KRF, Gyöngyös BerzeTÖK Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium

RÉSZECSKÉS JÁTÉKOK – DIÁK ÖTLETBŐL 2011: Az első négy Részecskés Kártyajáték Török Csaba, Csörgő Judit, Cs.T., BerzeTÖK, Gyöngyös 1. ANTI 2. Kozmikus Záporok 3. Detektáljunk! 4. KVARKANYAG 2012: előadások, bemutatók, új játékok 5. Kvarkanyag Memória arXiv: arXiv: Kvarkanyagból Higgs-bozont!arXiv: arXiv: Részecskés Póker (Academia Europaea, Bergen) 8.Részecskés Snapszer(CERN Open Days) 2013: előadások, bemutatók, új játékok 9. Kvarkok Háborúja: BerzeTÖK Nyári Tábor, Visznek 10. Részecskés Mahjongg - Mártély, a TÖK Mozgalom Nyári Tábora 2014: WPCF 2014 konferencia, KRF, Gyöngyös 11. Tökéletes Kvarkfolyadék a Rubik Kockán 11. Tökéletes Kvarkfolyadék a Rubik Kockán 12. Részecskés Lecsapós! – Wigner Nyílt Nap, Budapest 2016: Low-x 2016, KRF, Gyöngyös, Hungary 13. LHC és Kísérletei a Fekete Lyukas Rubik kockán 13. LHC és Kísérletei a Fekete Lyukas Rubik kockán

ELEMI RÉSZECSKÉK

- JÁTÉKOSAN ANTI- RÉSZECSKÉK

SU(3) SZÍN ÉS AZ OPTIKAI SZÍNEK Mezonok Barionok

KVARKANYAG – A RUBIK KOCKÁN Lokálisan színes, globálisan fehér: Piros, szemben vele anti-piros: zöld/kék Zöld, szemben vele anti-zöld: kék/piros Kék, szemben vele anti-kék: piros/zöld kvarkok, szemben velük anti-kvarkok megmaradási törvények forog és „tágul” nagy mértékben összekeveredhet (entrópia) könnyen forog – a tökéletes kvarkfolyadék modellje Tökéletes kvarkfolyadék a Rubik kockán:

KVARKANYAG – MOSOLYGÓSAN

LHC és Főbb Kísérletei

LHC és főbb kísérletei

ATLAS

ALICE

CMS

LHCb

TOTEM

A Lyukas Rubik Kocka

LHC Kísérletek a Lyukas Rubik Kockán LHCLHCbTOTEM CMS ALICE ATLAS Lokálisan színes, globálisan fehér: Piros, szemben vele anti-piros: zöld/kék Zöld, szemben vele anti-zöld: kék/piros Kék, szemben vele anti-kék: piros/zöld a kvarkok az LHC-nál is fehér részecskéket alkotnak!

Összetéve: LHC és a fekete lyukas kocka

Köszönjük a figyelmet!

Jogi tájékoztatás: A Lyukas Rubik Kockán lévő képek és a csomagolás olyan származtatott munka, amely a Rubik cég szellemi tulajdonjogain alapul: a Rubik Void kocka terve és megjelenítése a Rubik cég szellemi tulajdona. A Lyukas Rubik kockára elhelyezett kísérleti események képei a CERN tulajdonát képezik. Csörgő Tamás, e származtatott munka szerzője hálásan köszöni a CERN Press Office /Sajtóiroda/ engedélyét, hogy ebben az oktatási célú játékban ezeket a képeket felhasználhatta, elismeri, hogy ezek a képek a CERN-ből származnak (kivéve a saját tervezésű, LHC gyorsítót és 5 kísérletét összegző képet), és a CERN képeinek felhasználása során a CERN-t a használatból származó bármilyen kár térítése alól mentesíti. A CERN-ből származó képek a CERN tulajdonában maradnak, az alább részletezett szabályoknak megfelelően: A fekete lyuk és a terv szellemi tulajdonának azon részei, melyek nem képezik sem a CERN sem a Rubik cég tulajdonát, © Csörgő Tamás szellemi tulajdonában maradnak. Készült a Low-x 2016 konferencia alkalmából, Kelt Gyöngyösön, 2015 június 10-én.