Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Hardver, szoftver A hardver
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Háttértárolók Mágneses tárolók 2.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
DISZKréten az adathordozókról
Készítette: Diczházi Attila
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Minden,amit az adathordozókról tudni kell
Háttértárak.
12. Óra Háttértárak.
A számítógép elvi felépítése és működése
Készítette: Simon Anett 9.c
Diczházi Attila munkája alapján
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Amit az adathordozókról tudni kell
Háttértárak Informatika tananyag.
Vincze Alexandra Napjaink háttértárolói Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 3300 Eger, Bem tábornok.
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Damjanich János Általános Iskola
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
„Én így tanítanám az informatikát”
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Háttértárak.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Háttértárak.
5. osztály Háttértárolók
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
Háttértárak 2.óra.
A számítógép felépítése
Háttértárak. Csoportosítás zMágneses elvű yFloppy yWinchester yszalagos egységek zOptikai elvű yCD yDVD zEgyéb ylyukkártya.
Háttértárak csoportosítása
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Háttértárak By: TR .
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Információ.
Napjaink háttértárolói
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Hardver eszközök.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Korszerű háttértárolók Név: Borovicza Péter Felkészítő tanár:PeadDr. Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Korszerű háttértárolók Készítette: Barczi Renáta Felkészíttő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Háttértárak.
A számítógép tárolóeszközei
Tároló perifériák.
A számítógép felépítése
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c

Tartalomjegyzék Hajlékony lemez és tulajdonságai Merevlemez és tulajdonságai CD, DVD és tulajdonságai Pen drive, flash memóriák és tulajdonságaik

Bevezetés A számítógép a programokat és adatokat a feldolgozás ideje alatt a memóriában tárolja. Feldolgozási időn kívül (hacsaknem a memória túl kicsi) valamely háttértárolón. A következő táblázat tartalmazza a ma használatos háttértárakat működési elv szerint csoportosítva. Háttértárak mágneses elven hajlékony lemez merev lemez szalag optikai elven CDDVD flash memóriák

Hajlékony lemez(FD, Floppy disk) Vékony műanyag lapon mágnesezhető bevonat. 3,5 inch átmérőjű, tárolókapacitása 1,44MB. Meghajtója a Floppy disk drive (FDD). Az adatokat a lemez mindkét oldalán tárolják. Formázáskor a lemezen sávok (koncentrikus körök) és ezen belül szektorok jönnek létre. Minden szektor 512 bájtot tartalmaz. Az adatokhoz való hozzáférés lassú. Szerepe csökken, kicsiny tárolókapacitása és meghibásodásai (adatvesztés miatt).

Merevlemez (HD, Hard disk, más néven winchester) A merevlemez a hajlékonylemeznél nagyobb kapacitású és gyorsabb háttértár. Általában a számítógépházba fixen beépítve működik. Mozgatható változatára dolgozták ki a mobil rack nevű eszközt, ami a winchester számára egy fogadó fiók. A merevlemezes tárak esetében az adathordozó merev, mágnesezhető felületű lemezkorong, amelyből a kapacitás növelése érdekében egy egységben többet is elhelyeztek. Meghajtója a Hard Disc Drive (HDD). Az adatok tárolása lényegében ugyanúgy történik, mint a hajlékonylemezes meghajtóknál, azaz koncentrikus körökben elhelyezkedő sávokban és szektorokban, egy egységben azonban több lemezkorong van elhelyezve

A lemezek egymás felett elhelyezkedő sávjait cilindernek nevezzük. A lemezeket és az író-olvasó fejeket légritkított térbe helyezik, tehát felnyitni nem szabad. Átlagos tárolókapacitásuk GB. A memória és a merevlemez között a másodpercenkénti adatátvitel sebessége megabájtokban mérhető.

Szalagos háttértár (streamer casette) Előnye a nagy tárolókapacitás. Jellemzően néhány 10 GB. Archiválásra használatos főképp. Az adatok a lemezen sorfolytonosan helyezkednek el, ezért az adatelérés lassú.

Compact disc (CD) Egy műanyag lemezen egy fényvisszaverő réteg helyezkedik el. A fényvisszaverő rétegben lévő mélyedések (pit-ek) hordozzák az információt bináris formában. Fajtái: CD-ROM: Tartalmát a gyártónál préseléssel kapja. Csak olvasható CD-R (Recordable): A felhasználó írhatja egyszer, a CD íróval, amelyben erős lézernyaláb alakítja ki a pit-eket. Utána csak olvasható. CD-RW (ReWriteable): A lemez törölhető, újraírható. Az újraírások száma ugyan korlátozott, de akár milliószoros is lehet.

A felsorolás sorrendjében a lemezen lévő réteg fényvisszaverő képessége csökken. Ezért elképzelhető, hogy egyes meghajtók nem mindenfajta CD-t tudnak olvasni. Tárolókapacitása 700MB körüli. Az adatelérési sebessége a winchesterhez képest lassúbb.

Digital Versatile Disc (sokoldalú digitális lemez) régebben Digital Video Disc (DVD) A CD-hez képest az adatsűrűség 7-szeres egy rétegen belül. Tehát 1 réteg tárolókapacitása 4,7 GB. Van kétrétegű és kétoldalas lemez is. Ekkor a tárolókapacitás akár 17GB is lehet egy lemezen. A mérettől függetlenül a felhasználás szerint is csoportosíthatók a DVD-k. Mint a CD-nél: DVD- ROM, DVD-R, DVD-RW…

Pendrive-ok, flash memóriák: Manapság egyre terjedő tárolási megoldás, tulajdonképpen egy külső memória. Kicsi, hordozható, ezért a floppyt leváltó eszköz. A számítógéphez az USB porton keresztül csatlakozik. Tárolókapacitása több GB-os nagyságrendű is lehet.