Tamás Pál: IDEOLÓGIÁK, REMÉNYEK, FÓBIÁK AZ ÚJABB POLITIKAI KULTÚRÁBAN- 2010 február Adatfeldolgozás: Schmidt Andrea.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
Kik azok a liberálisok és találnak-e pártot maguknak? A Republikon Intézet konferenciája, február 28. Előadó: Závecz Tibor.
A nyugati civilizációban az elmúlt évezredben mindinkább teret hódítottak a gazdaság kapitalista formái A társadalmi rendszerek a történelemben többnyire.
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
romaellenesség és antiszemitizmus
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Készítette: Geszler Nikolett
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
Helyi örökség iránti felelősség a globális turizmus korában (Responsabilităţi în era turismului global)
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
Kisebbségi kultúrák.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Chambers hipotézisének érvényessége magyar adatközlők esetén Misits Éva Szegedi Tudományegyetem II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia 2008.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
Tóth István György – KellerTamás A redisztribúciós kereslet az európai országokban [Income distributions, inequality perceptions and redistributive claims.
MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
„A CIGÁNYOKKAL NEM LEHET BÉKÉSEN EGYÜTTÉLNI” Az önkormányzati vezetők szerint, a cigányok által is lakott települések közel HARMADÁN (31%) a nem romák.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
A fülke magánya Minden, amit a rejtőzködő választói magatartásról tudni lehet Mérők Klubja, október 26. Előadó: Závecz Tibor.
Fő kérdések Mekkora a Fidesz közvélemény-kutatásokban megmutatkozó fölénye valójában? Igaz-e, hogy 2010 óta nem változtak az erőviszonyok? Mi okozza a.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
 Kutatási kérdés  Euroszkepticizmus – és hogyan kell viszonyulni hozzá   Módszertani probléma: EU-val kapcsolatos attitűdök mérése  pontosan mekkora.
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
A KORMÁNYPOLITIKA RADIKALIZÁLÓDÁSA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
A magyarországi pártrendszerek változásai a 20. században
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
1. csoport.  A Huszadik Század 1900–1919 között megjelent haladó, polgári, társadalomtudományi folyóirat, amelyet 1901-től kezdve a Társadalomtudományi.
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről február 21. Domokos Tamás.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
A számítógépes elemzés alapjai
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Önálló Élet Európai Hálózata Semmit rólunk nélkülünk! Az Önálló Élet Európai Napja Május 5.
Parlamenti választások 2014-ben a 10 ezer főnél népesebb települések eredményeinek néhány sajátossága, érdekessége A Politikatörténeti Intézet konferenciája,
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A számítógépes elemzés alapjai
A vallások genderelizálása
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről
Határon túli magyar tanulók teljesítménye a PISA vizsgálatok alapján
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
Baloldali, liberális pártok 2016 elején Reiner Roland
Speciális szóródás: Koncentráció
Környezet-gazdaságtan alapkérdései
TOP SF Munkaerő-piaci és foglalkoztatási helyzetkép Székesfehérváron Mahler Balázs Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat.
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Velünk élő középkor Forrás:
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

Tamás Pál: IDEOLÓGIÁK, REMÉNYEK, FÓBIÁK AZ ÚJABB POLITIKAI KULTÚRÁBAN február Adatfeldolgozás: Schmidt Andrea

Anomália a 2009 nemzetközi felvételekben Eurobarométer „20 év” – HU egyedüli posztkommunista ország: 1989-hez képest most rosszabban él. PEW értékfelvétel: világértékelés nem „visegrádi”, hanem inkább „poszt-szovjet” „Üdvözli a változásokat…” Change Demokrácia 74% [4. Ukr, Litvania, Bulgaria után] Kapitalizmus (piac) [- bajnok]

Radikalizmus Monitoring Harmadik Hullám 2010 február közepe, 1500 fős reprezentatív adatfelvétel [ha külön nem jelezzük, hogy összehasonlítás, akkor 2010-es adatokról van szó] Alapkérdések: a.Ideológiai tagozódás: mi erősebb- a társadalomszerkezet vagy a pártrokonszenvek? b. Stabilitás vagy áttörés az észlelt radikalizmusban c. Pártközi ideológiai törésvonalak a támogatói táborokban: ott vannak, ahol ez magukban a partprogramokból következne? d. Hová lett a társadalmi centrum?

Módszertani megjegyzések 1.A bal-jobboldali skálán [1-7] a megkérdezettek önbesorolását mutatjuk meg. Hasonlóképpen önbesoroláson alapulnak a „rendszerváltás győztese- vesztese” és a társadalmi létra-rétegződés „dobozok” is. 2.A radikalizmust együttesen 25 mérőszámmal kíséreljük meg mérni. A mérés logikája a „lipcsei-hallei csoport” FES szponzorálta kutatásaira hasonlít, de maguk a mérőszámok saját fejlesztésűek, hazaiak. Itt ezekből hetet emelünk ki. 3.A fontosként érzékelt konfliktusokat a megkérdezettek 18 konfliktus közül válogatták ki. Hasonlóan a scenariok sokkal szélesebb legyezőjéből emeltünk ki néhányat a prezentációhoz.

Alap megállapítások 1.Ma a bal-jobb alapkülönbségek nem gazdaságiak, s nem státuszpozícióbeliek, hanem kulturálisak, nagyobb részt a különböző hitekből, ideológiákból következnek között a radikális jobb tábor nő, de ideológiai keménysége sok metszetben mintha egy hajszállal csökkenne. 3.A radikális jobboldalon valamivel több a fiatal, de a különbségek nem drámaiak.

KÖVETKEZTETÉSEK 1.A lövészárkok, a polarizáltság valóságosak, nem csak elitek élik meg őket. 2.A „vesztesek” inkább jobboldaliak, de a különbség nem drámai : a centrum leépül, radikális jobboldal nő, baloldal fogy. 4.Bal-jobb különbségek kicsik: erős kéz, egypárt, romák megítélése nagyok: zsidókérdés, kárpát-medencei szupremácia, történelem megítélése 5. Romaérzékelés: inkább életmódbeli, mint etnikai másság