Trendek és tapasztalatok a hatósági laborvizsgálatokban dr. Nagy Attila 2015. 11. 06.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élelmiszerek mikrovilága
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Programcsomag fejlesztése "multiplex microbead assay" eredmények kiértékelésére •Soft Flow Hungary Kft. •7628 Pécs, Kedves u. 24 Lustyik György
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A húsipart érintő feladatok, aktuális információk február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
e-jövedék konferencia
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Az EU tagállamok takarmány gyártásának és forgalmazásának szabályozása
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Előnyök és alkalmazási területek
Molekuláris genetika Falus András.
EU állat-egészségügyi rendszere. Áruk szabad áramlásának feltétele Jogharmonizáció - az állatbetegségek megelőzése, - állatbetegségek leküzdése, - élelmiszerek.
Az egészséges mosoly titka: Dent  med Perfect-Team.
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Készítette: Leidecker Orsolya
2009. november 26. Transzgének expressziós profiljának felvétele Transzgének expressziós profiljának felvétele Kukoricabogár- és herbicid-rezisztens növények.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
Screening (áttekintő) vizsgálati módszerek alkalmazási lehetőségei
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Az élelmiszerek romlása
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Fekete – fehér. Igen – nem
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
FLAVOBACTERIUM OKOZTA MEGBETEGEDÉS HAZAI HALFAJOKBAN
Környezetvédelmi analitika
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
KÓRHÁZI ACINETOBACTER BAUMANNII TÖRZSEK JELLEMZÉSE
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
A 2013-as országjelentés tapasztalatai, felkészülés a következőre
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Az élelmiszertermékek azonosságának megőrzése,
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Trendek és tapasztalatok a hatósági laborvizsgálatokban dr. Nagy Attila

Új elvárások –Transzparencia –Teljesítmény jellemzők Új paraméterek Új technológia

Teljesítmény jellemzők LOD MRL + U LOQ MRL Visszanyerés ccα ccβ

Új paraméterek Válság, felvetés, tudomány Adatgyűjtés a kockázatelemzéshez Ajánlás, javasolt intézkedések, megelőzés Határérték jogszabály etil-karbamát, akrilamid, T2-HT2, MCPD, citrinin, szerves ón, klorátok, melamin, furán, adalékanyagok, beltartalmi jellemzők, STEC, stb…

Új technológia Célok –érzékenység –multi-screening –gyors, olcsó, pontos –kromatográfia + tömegspektrometria –molekuláris biológiai eszközök –roncsolásmentes módszerek

Csak röviden GMO SE és ST kizárása RT-PCR-ral Fertőtlenítőszerek Élelmiszer eredetű megbetegedések Vírusok az élelmiszerekben Víz radioanalitikai vizsgálata Étkezési mák morfintartalma

Csak röviden? Takarmányok avassága Hidrolizált fehérjék vizsgálata Hamisítások –lóhús –gesztenyepüré –halak –méz Biochip multi-screening FCM

1994 – 1997: Flavr Savr paradicsom első GMO kereskedelmi forgalomban 2015 EU: Engedélyezett GMO fajták 30 Kukorica 12 Szója 4 repce 10 gyapot 1 cukorrépa Engedélyezett GMO-k az EU-ban 2015 EU: Engedélyezés alatti GMO fajták 10 Kukorica 7 Szója 2 repce 1 gyapot 1 rizs

9 Senposai GMO vagy sem? Japánban: Senposai egy új hibrid (káposzta x Komatsuna japán saláta). Édes és puha a Komatsuna-tól, süthető és pácolható. Hőrezisztens és jól növekszik egész évben (vetés után naponta betakarítható) a Senposai káposztának köszönhetően. Természetes rekombináció/kereszteződés megtörténhet természetes módon, de még nem volt rá példa!

Közeljövőben várható új GM növények Nagyobb terméshozamú, édesen maradó borsó Kicsi magnélküli sárgadinnye Lassan puhuló, később rohadó, jobb állományú és aromájú banán, eper, ananász, paradicsom Javított fehérjetartalmú földimogyoró Gombabetegségeknek ellenálló banán Magas likopin tartalmú paradicsom Megemelt C- és E-vitamin tartalmú gyümölcsök és zöldségek Magas béta-karotin és vastartalmú rizs Jobb fehérje-összetételű édesburgonya

„KÉK EPER”- Blue strawberry Az Északi-sarkon élő lepényhal hidegtűrésért felelős génjét (AFP – antifreeze protein) ültették be eperbe, hogy fagyállóvá tegyék. Így tovább eltartható hűtőben, lassabban puhul (mellesleg a gyümölcs kékszínű lett). Irodalom alapján (Songklanakarin et al. 2005) a génkonstrukció GUS riporter gént is tartalmaz, mely gén által kódolt enzim kék színűre festi azokat a sejteket melyekben az adott promóter a gént bekapcsolja. Előállítási kísérletek: Amerika, Thaiföld, Mongólia. De így is kevés az irodalom / információ a bevitt génkonstrukcióról és egészségügyi hatásai sem ismertek. - Kimutatási problémák!! Interneten megvásárolható epermagok!!!

Első emberi fogyasztásra szánt GM állat – jelenleg FDA engedélyezés alatt! Az AquAdvantage lazacfajtát az AquaBounty Technologies nevű cég állította elő, ami egy óceáni anyaangolna és egy másik lazacfaj (Chinook lazac) génjeit tartalmazza. A GM lazac kétszer gyorsabban nő természetes társainál, erőteljesebb húshozamot biztosítva a tenyésztőknek (3 év helyett hónap alatt eléri eladásra alkalmas méretét). TRANSZGÉNIKUS LAZAC – AquAdvantage salmon Antifreeze Promoter Macrozoarces americanus (Ocean Pout) Growth hormone gene Oncorhynchus tshawytscha (Chinook Salmon) Antifreeze Terminator Macrozoarces americanus (Ocean Pout) Salmo Salar (Atlantic salmon)

GMO díszhal - GloFish Fluoreszcens fehérje génje 3 halfaj genomjába: zebrahal, fekete tetra, díszmárna – zöld, piros és narancssárga színű Eredetileg a Szingapúri Nemzeti Egyetem szabadalma Genetikai módosítás nélkül is színezhető halak (festékanyag befecskendezése a halba vagy pigmentben gazdag táplálék) Reprodukciós képességük (sterilitásuk) kérdéses Kereskedelmi forgalomba hozatala: – EU: illegális – USA: legális Ennek ellenére előfordul az európai piacon → – Legutóbb 2015-ben illegális import Belgiumba PCR kimutatási módszer fejlesztése folyamatban YearCountry 2011NL, UK 2010UK (2x) 2009NL, IR 2008NL 2007D, UK 2006NL, CZ, D (Van den Akker, 2012)

BIOTECON foodproof Salmonella Enteritidis and Typhimurium Detection LyoKit Real-Time PCR Kit Egyetlen vizsgálattal: –Kimutatható a S. Enteritidis vagy S. Typhimurium és a monofázisos S. Typhimurium (4,[5],12:i:-) jelenléte –Meghatározható, hogy S. Enteritidis vagy S. Typhimurium van-e jelen a vizsgált mintában –Más szerovar jelenléte nem mutatható ki a teszttel Jelentősége: –Ez a két szerovar felelős az élelmiszer eredetű Salmonella fertőzések 80%-áért, mely leggyakrabban baromfihús és tojástermékek fogyasztásával hozható összefüggésbe – A 1086/2011/EU rendelete kötelezővé tette a friss baromfihús vizsgálatát S. Enteritidis és S. Typhimurium jelenlétére –A vágóhídi minták vizsgálata során a teszt alkalmazásával már a mintavételt követő napon kiszűrhetőek a S. Enteritidis vagy S. Typhimurium pozitív tételek

BIOTECON foodproof Salmonella Enteritidis and Typhimurium Detection LyoKit Mátrix: élelmiszer, környezeti minták, bélsár Érzékenység: 10 sejt Vizsgálat menete: –Elődúsítás: pufferolt peptonvíz 1:10, 37°C, 18 óra –DNS izolálás –PCR reakció összemérése: liofilizált reagenseket tartalmazó PCR csövekbe mérjük az izolált DNS-t –PCR készülékben a program lefuttatása, az eredmények értékelése

Fertőtlenítőszerek vizsgálata / monitoring 2013

Az ételmérgezéses eredetű megbetegedések kiváltásában egyre nagyobb szerephez jutnak a spórás baktériumok (pl. Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Clostridium botulinum). A toxint termelő B. cereus törzsek elterjedésének oka, hogy a konyhákban egyre több műanyag eszközt használnak, és főleg fertőtlenítőszerekkel próbálnak a konyhákban védekezni. A B. cereus spórája 100 ˚C-on túlél, a főzés, melegítés nem pusztítja el, a fertőtlenítőszereknek ellenáll. Fontos odafigyelni a külföldről importált fűszerek szennyezettségére. Gyakori forrásai lehetnek spórás kórokozóknak, ezenkívül Salmonella spp.-t, Cronobacter (Enterobacter) sakazakii-t, coliformokat is gyakran lehet fűszerekből kimutatni. Főzés, melegítés hatására a fűszerekben lévő enterobaktériumok elpusztulnak, de a Clostridiumok spórái hőrezisztensek, túlélnek. Újdonságok az ételmérgezéses eredetű megbetegedések kivizsgálásában

A nehezen tenyészthető Cl. botulinum kimutatására nemrég fejlesztettek ki PCR vizsgálati módszert. (ISO/TS 17919:2013). A szabványban leírt módszer a proteolitikus (I. biotípusú) Cl. botulinum törzsekre van kidolgozva. Ezek a törzsek Amerikában, Kínában (A-toxintípus) és Nyugat-Európában (B-toxintípus) fordulnak elő, hozzánk a fűszerekkel, nyersanyagokkal jutnak el. Spóráik hőrezisztensek, csak a konzerv-gyártás technológiája pusztítja el őket. Ezek a törzsek súlyosabb lefolyású botulizmust okoznak, mint a hazai törzsek. A hazánkban előforduló Cl. botulinum törzseket ezzel a módszerrel nem mindig lehet verifikálni, mivel ezek a törzsek más biotípusba (II. hidegtűrő, rokonai az E toxintípusú balti törzsek) tartoznak. A hazai törzseket az egéroltásos vizsgálattal tudjuk kimutatni. A fűszerek szennyezettsége nehezen kivédhető veszélyforrás lehet: ha pl. nagyobb tömegű tétel májast készítünk, amelynek fűszer komponense messze a kimutathatósági határ alatt szennyezett, ÉS a hűtőlánc is megszakad: sporadikus (pl. 1/ ) toxintermelés jöhet létre az eltarthatósági idő vége felé. Újdonságok az ételmérgezéses eredetű megbetegedések kivizsgálásában

Vírus vizsgálatok molekuláris módszerrel A Norovírusok RNS vírusok, ez magyarázza változékonyságukat. Rendkívül fertőzőek. Akár néhány tucat vírus belégzése vagy lenyelése elegendő a betegség kialakulásához.

Vírus vizsgálatok molekuláris módszerrel ISO TS :2013 szabvány Hepatitis A, Norovírus GI és GII csoport kimutatására EU-RL által kidolgozott szabvány DNS alapú Taqman próbás Real-Time PCR technika

Víz radioanalitikai vizsgálata Alapelv: a lakosság az ivóvizek fogyasztása során nem kaphat 0,1mSv/év értéket meghaladó dózist WHO ajánlás –Összes-alfa aktivitáskoncentráció <0,1Bq/l –Összes-béta aktivitáskoncetráció <1 Bq/l 201/2001.(X.25.)Korm. Rendelet (jelenleg érvényes) –Trícium <100 Bq/l –Indikatív dózis <0,1 mSv/év 2013/51/EURATOM irányelv –Radon < 100 Bq/l –Trícium <100 Bq/l –Indikatív dózis <0,1 mSv/év Jogharmonizáció november 28-ig

Indikatív dózisnak való megfelelés ellenőrzése A tagállamok különböző stratégiát alkalmazhatnak –bizonyos radionuklidok, vagy –egyetlen radionuklid, vagy –összes-alfa aktivitáskoncentráció, és/vagy –összes-béta aktivitáskoncentráció mérése

Összes-alfa és összes-béta aktivitáskoncentrációra vonatkozó stratégia A tagállamoknak összes-alfa és összes-béta (vagy maradék béta) aktivitáskoncentrációkra kell vizsgálati szinteket meghatározni ajánlott: Összes-alfa aktivitáskoncentráció <0,1Bq/l Összes-béta aktivitáskoncetráció <1 Bq/l Amennyiben mindkettő teljesül feltételezhető, hogy az indikatív dózis kisebb, mint 0,1mSv/év Amennyiben - akár csak egyik – meghaladja az előírt szintet, akkor meghatározott radionuklidok analízisére van szükség

Étkezési mák morfin-alkaloid tartalma EU határérték nincs, HU fontos a nagyobb fogyasztás miatt (49/2014. (IV. 29.) VM rendelet határértékei –Morfin 30 mg/kg –Narkotin 20 mg/kg –Morfin + narkotin együtt 40 mg/kg –Tebain 20 mg/kg –Kodein 20 mg/kg Mákszem nem tartalmaz alkaloidokat, technológiai hiányosság esetén a tok maradékból kerül az alkaloid a termékbe Ipari mák felhasználása esetében jóval magasabb lehet 162/2003. (X. 16.) Korm. rendelet étkezési mák: […] olyan - alacsony alkaloid tartalmú - mákfajta, amelyben az […] ópium alkaloidok összes hatóanyag koncentrációja a légszáraz állapotú kifejtett máktokban átlagosan 0,7% vagy az alatti

Étkezési mák morfin-alkaloid tartalma Érvényes vizsgálati szabvány nincs (az elavult VRK módszert az MSZT visszavonta) Laboratóriumok saját validált HPLC, HPLC-MS módszereket használnak Új szabvány kívánatos, egyeztetés folyik (MSZT, NÉBIH, KH Népegészségügyi Főosztályok) Vizsgálati problémák: –Mintavételi eljárás nincs előírva (401/2006/EK ?) –Az extrakciós oldószer kritikus (csak a szokásosan alkalmazpott spike-olással nem vizsgálható a módszer jósága -> kutatás, összemérés, körvizsgálat)

Takarmányok avassága EU határérték nincs, HU takarmány alapanyagokra 65/2012. (VII. 4.) VM rendelet –Avas takarmány-alapanyag nem használható fel takarmányok előállításához. Avasnak tekintendő az a 3%, vagy annál nagyobb nyerszsír-tartalmú, MSZ szabvány legfrissebb kiadása szerint vizsgált takarmány- alapanyag, amelynek a takarmány zsírtömegére vonatkoztatott […] savszáma 50, peroxidszáma 25 értéknél nagyobb.

Takarmányok avassága Probléma védett zsírok esetében A zsiradékokat olyan eljárásnak teszik ki, melynek hatására a bendőben nem bonthatók, de a vékonybélben jól emészthetők. (pl. Ca-sók) Alacsony szabad zsírsav tartalom miatt a fenti módszerrel kinyert zsír peroxidszáma nem minősíti a teljes termék avasságát Zsírtartalom vizsgálatára hatósági vizsgálat esetében kötelezően alkalmazandó a 152/2009/EK III. melléklet H. módszer (B eljárás: hidrolízis!) Az így kinyer zsír vizsgálata ad a teljes termékre jellemző eredményt -> jogalkotás

Hidrolizált fehérjék 999/2001/EK rendelet alapján élelmiszertermelő állatok takarmányozására tiltott állati eredetű takarmányok (húsliszt) felhasználása (TSE) Fehérjehiány GMO szója kiváltása 1292/2009/EK engedélyezi hidrolizált fehérjék felhasználását 142/2011/EU RENDELET: Állati eredetű melléktermékekből előállított hidrolizált fehérje molekulasúlya nem haladhatja meg a daltont.

Hidrolizált fehérjék Előírt vizsgálati módszer nincs MALDI-TOF: rendkívül drága K+F –Gélelektroforézis –Ultraszűrés –Dumas fehérje meghatározás –Aminosav összetétel HPLC, vagy Aminosav analizátor

Élelmiszer hamisítások a közelmúltban „Lóhús botrány” Gesztenyepüré hamisítás

Lóhús szennyezettség EU felmérő vizsgálat 2013: a botrány kezdete február: Lasagne bolognese: Anglia, Franciaország, Dánia, Csehország, Németország, Magyarország, … 100 kilónyi lóhúst találtak egy "Marha apróhús" feliratú szállítmányban az Anglia északnyugati részén található Lancashire megyében. A marhahúsnak címkézett terméket egy kilós kiszerelésben, "marha apróhús" felirattal árusították. A brit élelmiszerügyi hivatal értesítette az EU-t és a magyar hatóságokat, a megmaradt húst azonnal kivonták a forgalomból.

Lóhús szennyezettség EU felmérő vizsgálat 2013:Módszer DNS alapú Real-Time PCR technika: DNS izolálás Taqman próbás real-time PCR Kontrollok: Előállítottunk 1% lóhústartalmú kontroll DNS-t, negatív (marha) kontrollt, valamint pozitív (ló) kontrollt

Lóhús szennyezettség EU felmérő vizsgálat 2013 Eredmények: A felmérő vizsgálatok során a tagállamok több mint 4000 mintát vettek, 193 esetben állapítottak meg nem megfelelőséget. Magyarországon 102 minta került feldolgozásra, melyből 5 minta (4,9%) esetében mutattunk ki 1 %-nál nagyobb ló DNS koncentrációt.

Lóhús szennyezettség EU felmérő vizsgálat 2014 Eredmények: A felmérő vizsgálatok során a tagállamok több mint 2622 mintát vettek, 16 esetben állapítottak meg nem megfelelőséget. Magyarországon 101 minta került feldolgozásra, melyből 4 minta (4,0%) esetében mutattunk ki 1 %- nál nagyobb ló DNS szennyezettséget.

Gesztenye vizsgálatok november-december: A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága szakemberei a kereskedelemben kapható, fagyasztott gesztenyemasszákra fókuszáló célellenőrzéseket tartottak A vizsgálatokat a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratóriuma végezte IGM validált módszer: rizs, burgonya endogén vizsgálata

Gesztenye vizsgálatok: eredmények 2014 januárig összesen 37 minta került vizsgálatra, amelyből két gesztenyemassza gyártó 14 termékének azonnali visszahívását rendelte el a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI), miután a laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy 10 tétel rizslisztet, 4 tétel pedig burgonyát tartalmaz.

Halfaj azonosítás vizsgálatok 2015 A Bizottság ajánlása alapján halfaj azonosítási vizsgálatokat végeztünk a drágább halfajok olcsóbb halfajokkal való helyettesítésének felderítésére Magyarország100 minta halfaj azonosságát vizsgálta A mintavételre júniusában, a vizsgálatokra október végéig került sor

Fajazonosítási vizsgálatok Az elmúlt évtizedek technikai fejlődésének eredménye, hogy új módszerek új lehetőségeket nyitnak meg a kutatásban, így a célirányos és egyre olcsóbb módszerek a fajazonosításban is alkalmazhatókká váltak A vizsgálatok fehérje (ELISA) vagy DNS vizsgálatán alapulhatnak A fajazonosításban általában használt módszerek: Hagyományos PCR RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) AFLP (Amplified Fragment Lenght Polymorphism) PCR-RFLP Real-Time PCR DNS szekvenálás Mini-sequencing: közel eső fajok elkülönítésére SNP analízis, DNA microarray: speciális esetekben

Méz hamisítás elleni program 2015 A Food Fraud Network (FFN) az előző évek gyakorlatának megfelelően ebben az évben is az EU tagországok összehangolt fellépésével szervezte meg az élelmiszer-hamisítás elleni küzdelemre irányuló feladatokat. A mintavételeket és a vizsgálatokat alapos felkészülés előzte meg, melynek során figyelembe vették az egyes tagországok sajátosságait és lehetőségeit is. A hazai feladatok koordinálásában a NÉBIH, mint nemzeti kapcsolattartó szervezőként és mint a második körös mintavételek végrehajtójaként is részt vett. Az első körös mintavételeket a Megyei Kormányhivatalok élelmiszerlánc- felügyeleti szervei végezték el. Magyarország 100 hatósági minta levételét kapta feladatul, az ezzel kapcsolatos vizsgálatok még folyamatban vannak és csak valamennyi tagország eredményeinek kiértékelését követően váltak publikussá.

NÉBIH méz hamisítás elleni program 2015 A NÉBIH koordinálásával és végrehajtásával a mézhamisítás gyanújának kizárására vagy adott esetben a gyanú megalapozása és a hamisítás bizonyítása érdekében végrehajtásra kerülő program. A projekt keretén belül keressük a hagyományos módszerek mellett az új lehetőségeket és ezért az MÉ-ben megjelölt paramétereken kívüli vegyületcsoportok vizsgálatát is célul tűztük ki októberéig 120 mintavétel, melyből a kiemelt laboratóriumi vizsgálatok száma 74 db A kiemelt vizsgálatokat az Európai Unió méz mintavételi programjával összhangban hajtottuk végre.

Méz hamisítás elleni program 2015 A megvalósítás során nem érhető el eredmény úgy, ha csak egyes elemekre fókuszálunk, több szakterület összefogása, összehangolt adatgyűjtése, majd intézkedése szükséges. A program célja  eredettérkép fejlesztés  mintavételi programok  a felmérések eredményeként feltárt hamisítási arány jelentősen csökkenjen  nem csupán egy működő rendszer felállítása, hanem látható eredmény elérése a mézhamisítás elleni küzdelemben  laboratóriumi módszerek fejlesztése A NÉBIH által indított mézhamisítás projekt keretén belül keressük azokat a lehetőségeket, amelyek egyértelmű eredményt adnak a hamisítás kiküszöbölésére.

Mi a Biochip technológia?  A biochip alapú kvantitatív szűrőmódszer a negatív (tolerancia szint alatti) minták gyorsan kiszűrhetők, a megerősítő vizsgálatok száma jelentősen csökkenthető, gyorsabb eredmény szolgáltatás érhető el.  A biochip alapú módszerek által kapott eredmények érzékenysége vetekszik az LC/MS/MS módszerek érzékenységével.

Előkészített minták mérése Egyszerű vizsgálati protokoll Használatra kész biochip hordozó CCD Képalkotás & Mennyiségi elemzés Riport Kalibráló / Minta hozzáadása Jelképző hozzáadása Mosás 2 x Inkubálás + Konjugátum hozzáadása

(Jelenleg) vizsgálható maradékanyag csoportok Antimicrobial array I Sulphadimethoxine Sulphadiazine Sulphadoxine Sulphamethizole Sulphamethoxazole Sulphamethoxypyridazine Sulphachlorpyridazine Sulphamerazine Sulphamonomethoxine Sulphisoxazole Sulphathiazole Sulphamethazine Sulphaquinoxaline Sulphapyridine Trimethoprim Antimicrobial array I Sulphadimethoxine Sulphadiazine Sulphadoxine Sulphamethizole Sulphamethoxazole Sulphamethoxypyridazine Sulphachlorpyridazine Sulphamerazine Sulphamonomethoxine Sulphisoxazole Sulphathiazole Sulphamethazine Sulphaquinoxaline Sulphapyridine Trimethoprim Antimicrobial array II Ceftiofur Quinolones Streptomycin/Dihydrostreptomycin Tetracyclines Florfenicol/Thiamphenicol Tylosin/Tilmicosin Antimicrobial array II Ceftiofur Quinolones Streptomycin/Dihydrostreptomycin Tetracyclines Florfenicol/Thiamphenicol Tylosin/Tilmicosin Antimicrobial array III AHD AMOZ AOZ SEM Chloramphenicol Antimicrobial array III AHD AMOZ AOZ SEM Chloramphenicol Beta Lactam Array (EV3793) Ampicillin Amoxicillin Cloxacillin Dicloxacillin Nafcillin Oxacillin Penicillin G Penicillin V Cefacetril Cefoperazone Cefquinome Ceftiofur Cephalexin Cephalonium Beta Lactam Array (EV3793) Ampicillin Amoxicillin Cloxacillin Dicloxacillin Nafcillin Oxacillin Penicillin G Penicillin V Cefacetril Cefoperazone Cefquinome Ceftiofur Cephalexin Cephalonium Antimicrobial Array IV (EV3878) Spiramycin/Josamycin Apramycin Gentamicin Bacitracin Hygromycin B Neomycin/Paromomycin Tobramycin Tylosin B/Tilmicosin Spectinomycin Amikacin/Kanamycin Linocosamides Erythromycin Streptomycin/ Dihydrostreptomycin Virginiamycin Antimicrobial Array IV (EV3878) Spiramycin/Josamycin Apramycin Gentamicin Bacitracin Hygromycin B Neomycin/Paromomycin Tobramycin Tylosin B/Tilmicosin Spectinomycin Amikacin/Kanamycin Linocosamides Erythromycin Streptomycin/ Dihydrostreptomycin Virginiamycin

(Jelenleg) vizsgálható maradékanyag csoportok Growth Promoter Multiple Matrix Screen (EV3726 ) ß-Agonists Boldenone Corticosteroids Nandrolone Ractopamine Stanozolol Stilbenes Trenbolone Zeranol Growth Promoter Multiple Matrix Screen (EV3726 ) ß-Agonists Boldenone Corticosteroids Nandrolone Ractopamine Stanozolol Stilbenes Trenbolone Zeranol Synthetic Steroids (EV3694) 17 ß Clostebol Ethinylestradiol Gestagens Methyltestosterone Synthetic Steroids (EV3694) 17 ß Clostebol Ethinylestradiol Gestagens Methyltestosterone Coccidiostats (EV3772) Lasalocid Nicarbazin Imidocarb Toltrazuril Maduramicin Nifurasol Metabolite Salinomycin Clopidol Monensin Robenidine Decoquinate Halofuginone Diclazuril Coccidiostats (EV3772) Lasalocid Nicarbazin Imidocarb Toltrazuril Maduramicin Nifurasol Metabolite Salinomycin Clopidol Monensin Robenidine Decoquinate Halofuginone Diclazuril Anthelmintics (EV3770) Benzimidazoles Amino Benzimidazoles Levamisole Avermectins Thiabendazole Moxidectin Triclabendazole Anthelmintics (EV3770) Benzimidazoles Amino Benzimidazoles Levamisole Avermectins Thiabendazole Moxidectin Triclabendazole

Mikotoxinok Mycotoxins Array 10 (EV3941) Paxiline, Fumonisins, Ochratoxin A, Aflatoxin G1/G2, Aflatoxin B1/ B2, Diacetoxyscirpenol, eoxynivalenol (DON), T2 toxin, Zearalenone, Ergot Alkaloids Mycotoxins Array 10 (EV3941) Paxiline, Fumonisins, Ochratoxin A, Aflatoxin G1/G2, Aflatoxin B1/ B2, Diacetoxyscirpenol, eoxynivalenol (DON), T2 toxin, Zearalenone, Ergot Alkaloids Mycotoxins Array 7 (EV TBC A/B) Fumonisins, Ochratoxin, Aflatoxin G1/G2, Aflatoxin B1/ B2, Deoxynivalenol (DON), T2 toxin, Zearalenone Mycotoxins Array 7 (EV TBC A/B) Fumonisins, Ochratoxin, Aflatoxin G1/G2, Aflatoxin B1/ B2, Deoxynivalenol (DON), T2 toxin, Zearalenone Az kitek jelenleg az alábbi mátrixokra validáltak: Takarmány Kukoricakorpa Repce Rizsliszt Árpa Kukoricaszilázs Szója Gabonafélék Kukoricapehely Zab Búza

Élelmiszerekkel érintkező anyagok vizsgálata 10/2011/EU rendelet – migrációs vizsgálatok  A migráció vizsgálat információt szolgáltat az anyagból az élelmiszerbe vándorolható az anyagok összes mennyiségéről. Összkioldódási határérték (OML) Specifikus kioldódási határérték (SML) Maximálisan megengedett mennyiség (QM): Az élelmiszerekkel érintkező anyagokban lévő komponens maradék mennyiségére vonatkozik

Élelmiszerekkel érintkező anyagok vizsgálata 10/2011/EU rendelet – migrációs vizsgálatok Élelmiszer típusModell anyag 10/2011/EU Vizes élelmiszer10% Etanol (Modell anyag A) Savas élelmiszer3% Ecetsav (Modell anyag B) Alkoholos élelmiszer20% Etanol (Modell anyag C) Félig zsíros élelmiszer50% Etanol (Modell anyag D1) Zsíros élelmiszerNövényi olaj (Modell anyag D2) Száraz élelmiszerMPPD (Modell anyag E)

Köszönöm a figyelmet!